Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 mai 2024, ora locală: 22:21

 

Ştim cine a plătit sondajul CBS-Axa

adăugat 04 martie 2011, 10:56, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

sondajul CBS-Axa, Nicolae Negru

Până mai ieri, se credea că peste 60% din populația RM este dispusă să voteze în orice moment intrarea în UE. Devenise aproape o axiomă faptul că majoritatea moldovenilor preferă UE, nici măcar comuniștii nu aveau dubii în acest sens, deoarece așa indicau toate sondajele, inclusiv cele efectuate de CBS-AXA care a prezentat marți o cu totul altă stare de spirit a cetățenilor RM.


Presa a titrat că, potrivit noilor date, cifra adepților integrării europene s-a redus radical, până la 28%. Unii s-au întrebat ce li s-a întâmplat moldovenilor într-o perioadă atât de scurtă? I-a dezamăgit atât de brusc Europa? I-a sedus Putin cu mușchii lui?


Oiștea geopolitică e pe loc


Mai corect însă ar fi să ne întrebăm ce li s-a întâmplat celor de la CBS AXA. Ne grăbim să-i liniștim pe cititorii noștri că deși, în ultima vreme, după plecarea de la putere a comuniștilor, numărul aderenților la ideea intrării în UE e în ușoară scădere, nu avem nici un temei să credem că oiștea preferințelor geopolitice s-a întors radical de la Vest spre Est. O dovedește chiar sondajul menționat mai sus, care înregistrează o reducere a preferințelor electorale pentru PCRM. Pur și simplu, tradiționala întrebare privind dorința de intrare în UE a lipsit de data aceasta.


Întrebarea a sunat în felul următor: „Dacă aţi decide Dvs integrarea Republicii Moldova, cu care din următoarele ţări, după părerea Dvs, ar fi mai corectă unirea ţării?". Ce să înțeleagă moș Gheorghe și mătușa Georgiana din această harababură? Că e vorba despre unire sau integrare totuşi? 28% au răspuns că nu s-ar uni cu nimeni, dar aceasta nu înseamnă că nu ar accepta integrarea în UE.


Confuzia respondenților în sondajul CBS-AXA o demonstrează și răspunsul la o altă întrebare: „Dacă aţi avea posibilitatea de ales, în care din ţările sau grupurile de ţări aţi fi dorit să trăiţi?". Deși sunt dispuși să se unească cu UE doar 28% din respondenți, cei care ar alege să trăiască în UE constituie 29,3%. Adică unii ar dori să trăiască acolo, dar să nu se unească? În grupul comun de țări Rusia, Belarus, Ucraina, Kazahstan ar dori să trăiască abia 19,5%, în CSI – 9,5%, în URSS – 8,4%. Chiar dacă sumăm ultimele trei cifre, nu obținem cele 40% doritori de unire cu Rusia.


Și răspunsul privind „subiectele mass-media de care sunt atrași mai mult" ne face să credem că sondajul CBS-AXA este unul dubios. De știri internaţionale sunt „atrași" 14,6% din moldoveni (primul loc), în timp ce de ştirile despre Rusia – doar 7,2%.


În general, au declarat că „vorbesc liber, scriu şi citesc în limba rusă" 62% din respondenți; printre moldovenii români – 57%; „vorbesc şi citesc, dar scriu cu greşeli în limba rusă" 18% dintre respondenți, printre moldovenii români – 20%; vorbesc liber în limba rusă, dar nu pot citi şi scrie 4% din respondenți, dintre moldovenii români – 4%. Să obții asemenea cifre de posedare a limbii ruse – 57 la sută vorbind liber, scriind și citind în limba rusă, iar 20 la sută scriind „cu greșeli" – în mediul unei populații majoritar rurale, care, în majoritatea ei rămasă acasă, nu scrie și nu citește în nicio limbă, este o „performanță"sociologică remarcabilă. Cu siguranță, putem concura la acest capitol cu Rusia.


„Barometrul integrării"


Deși pe site-ul CBS-AXA scria că sondajul a fost efectuat în cadrul „Monitorului euro-asiatic", directorul Ion Jigău a ținut să sublinieze, în conferința de presă, că studiul respectiv a fost finanţat în totalitate de compania sa. Peste o zi după izbucnirea scandalului, pe site a apărut precizarea că „Monitorul euro-asiatic este o asociaţie benevolă de servicii sociologice din spaţiul postsovietic, inclusiv ţările baltice, cu excepţia Turkmenistanului".


Denumirea corectă este de fapt: Некоммерческое партнерство „Международное исследовательское агентство «Евразийский монитор»" (Parteneriatul necomercial „Agenția internațională de cercetări „Monitorul eurasiatic""). Dacă nu își propune să câștige bani, ce altceva urmărește CBS-AXA în cadrul acestui parteneriat?


Proiectul dat își are începutul în 2004 și s-a numit inițial „Barometr integrații", cuprinzând patru instituții de sondaje din Rusia, Belarus, Kazahstan și Ucraina. Ulterior, acesta a fost dezvoltat în intenția de a cuprinde întregul spațiu postsovietic. Ideea de bază a „Monitorului eurasiatic" rămâne aceeași: de a efectua măsurări periodice a dispoziției populației din spațiul postsovietic, în dorința de a contribui la procesele de integrare a statelor postsovietice. Așadar, plătind (sau doar declarând că plătește) din propriul buzunar, dl Jigău dorește să spună de fapt că, benevol și nesilit de nimeni, este interesat de integrarea RM în spațiul pretins de Rusia.


Dl Jigău minte


Dl Jigău însă minte când spune că numai Turkmenia lipsește din Monitorul eurasiatic. De fapt, instituțiile din Țările Baltice, Georgia, Azerbaijan, Uzbekistan și Tagikistan participă ocazional la cercetările în cauză, pe când CBS-AXA face parte din categoria „действительные члены" („membri activi") ai Agenției „postsovietice".


Pe dl Jigău îl găsim printre cei opt participanți la conferința din 5 iulie 2010, de la Erevan, unde, printre altele s-a discutat și chestiunea efectuării unei serii de sondaje „dedicate problemei formării unui spațiu informațional unic pe teritoriul CSI și al Țărilor Baltice". Fără să fi anunțat opinia publică despre faptul că SBS-AXA este preocupată de problema respectivă, dl Jigău o intoxică cu rezultatele „studiilor" sale.


Și sondajul CBS-AXA din 1 martie 2011, cu accent pe preferințele mediatice ale moldovenilor, pare să fi fost dedicat aceleiași „probleme" a includerii RM în spațiul informațional unic dorit de Moscova.


Producție a „Monitorului eurasiatic"


O dovadă în plus sunt sponsorii „Monitorului eurasiatic" al cărui membru activ este CBS-AXA. Îi găsim pe site-ul oficial al Agenției: Некоммерческий Фонд «Наследие Евразии» (Fundația necomercială „Moștenirea Eurasiei") – centru de analiză și prognoză a proceselor politice și social-economice din noile state independente (ale spațiului postsovietic). Fundația respectivă este preocupată de procesele integraționiste din aceste state; „Межгосударственный Фонд Гуманитарного Сотрудничества" (Fondul Interstatal al colaborării umanitare) din CSI, creat în 2006. RM nu face parte. Obiectivul e același: a contribui la integrarea noilor state independente; Фонд «Русский мир» („Universul rus"), care este o fundație de stat, având drept partener MID-ul Rusiei; Фонд подготовки кадрового резерва «Государственный клуб» (Fundația de pregătire a rezervei de cadre „Clubul de stat"), formată în martie 2006 care depune eforturi pentru a forma o clasă politică „de orientare patriotică" în Rusia.


Însă ceea ce în Rusia se cheamă de „orientare patriotică" este în realitate de orientare șovină, imperială. Dl Jigău vrea să ne facă să credem că nu ia bani de la Moscova, dar nu răspunde la întrebarea de unde îi ia totuși? E grăitor faptul că printre partenerii CBS Axa se numără și o altă fundație rusească de „orientare patriotică" – „Priznanie" a cărei surse de finanțare sunt la fel de obscure ca și ale dlui Jigău. Conform contractului, sursele de finanțare a studiilor efectuate în cadrul „Monitorului eurasiatic" le asigură Agenția în cauză.


Cui prodest?


Sondajul dlui Jigău se înscrie în aceeași politică din ultima vreme a Moscovei de descurajare a integrării europene în RM, a forțelor politice care pledează pentru intrarea în UE. Să fie acesta și interesul PD al cărui membru este dl Jigău?


Totuși ținta principală a acestui fals este alta. Datele sondajului încurajează și provoacă forțele revanșarde din Rusia şi RM, efortul lor de a reface sfera de influență a Rusiei în spațiul postsovietic. După cum spunea Igor Zadorin, directorul executiv al „Monitorului eurasiatic", măsurările sunt destinate „specialiștilor din alte domenii, inclusiv ideologilor", care trebuie să tragă concluzii.


Concluzia trasă de ei, cu ajutorul dlui Jigău, e să atace independența RM. Dovada – politica Rusiei şi manifestaţiile provocatoare proruseşti din ultima vreme din RM. Pe de altă parte, falsul sondaj lovește în determinarea Occidentului, inclusiv a României, de a sprijini RM. De ce să insiști, de ce să ţii atâta timp uşa deschisă, dacă doritori de a se integra în UE sunt doar 28%? Lehamitea occidentală e cea mai puternică armă împotriva noastră.


Autor: Nicolae Negru, Jurnal.md
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2765 secunde