Victor Osipov: În 2010 ne propunem să reluăm negocierile oficiale pentru rezolvarea diferendului transnistrean
adăugat 04 martie 2010, 14:22, la Românii de Pretutindeni
"Reuniunea de la Viena din perioada 1-2 martie a grupului informal de negocieri 5+2 a ajuns la concluzia că în ultimii ani nu s-au purtat discuții de substanță cu privire la rezolvarea diferendumului transnistrean. Am constatat că au fost negocieri despre negocieri și am hotărât de comun acord ca agenda discuțiilor să devină mai consistentă. Cel mai important lucru pe care l-am convenit în cadrul grupului ține de reluarea negocierilor oficiale cu partea transnistreană în acest an". Acestea sunt principalele declarații ale prim-vicepremierului Victor Osipov, responsabil pe probleme de reintegrare a țării, făcute astăzi 4 martie.
Potrivit lui, grupul de lucru și-a propus reluarea negocierilor oficiale pe parcusul acestui an după o pauză de 4 ani. "Ne propunem ca pe parcursul acestui an să trecem la negocierile oficiale, fapt care nu a mai avut loc din 2006. Practic, putem spune că din 2006 până în 2010 nu am avut negocieri pentru rezolvarea problemei transnistrene. Noi vom continua să fim perseverenți, deși din parte transnistreană s-au activizat în ultima perioadă și grupurile care nu-și doresc soluționarea diferendumului", a ținut să precizeze oficialul moldovean.
Totodată, Victor Osipov a declarat că în Moldova este așteptată vizita oficială a ministrului de externe al Kazahstanului. "Ministrul de externe kazah este un om foarte influent și deține în acest moment președinția OSCE, fapt care ne poate ajuta foarte mult în rezolvarea acestei probleme", a mai precizat prim-vicepremierul în timpul unui briefing desfășurat astăzi.
Precizăm că grupul neformal de negocieri 5+2 urmează să se întrunească încă de 3 ori în acest an. Potrivit lui Osipov, întâlnirile vor avea loc în lunile mai, iulie și octombrie.
Amintim că negocierile oficiale dintre parte moldoveană și cea separatistă cu privire la rezolvarea diferendumului transnistrean s-au stopat în 2006. Oficialii moldoveni au menționat că din 1992 până în 2005 în procesul de reglementare a diferendumului transnistrean au fost semnate peste 140 de documente. Jumătate dintre acestea au fost semnate timp de 2 ani, în perioada 1997-1999.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲