Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

27 aprilie 2024, ora locală: 08:09

 

Viza pentru Moldova, misiune imposibilă

adăugat 24 mai 2009, 19:35, la Opinii / Editoriale

După revolta înăbuşită de la Chişinău, barajul birocratic ridicat de autorităţile moldovene în calea românilor care vor să treacă graniţa de est funcţionează impecabil.

„Bună ziua! Numele meu este X, sunt cetăţean român şi aş dori să ajung în Republica Moldova pentru aproximativ o săptămână, cu scopul de a vizita un prieten. Ştiu că am nevoie de o invitaţie din partea Biroului pe care îl reprezentaţi. Aş vrea să-mi spuneţi de ce informaţii şi de ce documente este nevoie pentru obţinerea invitaţiei. Vă mulţumesc anticipat!” Am trimis acest e-mail, în repetate rânduri, la adresa migrare@moldova.md, trecută pe site-ul Biroului de Mi graţie şi Azil al Republicii Moldova.

E o tentativă de a apuca de-un capăt firul birocratic întins de autorităţile moldovene, după revoltele anticomuniste din centrul Chişinăului: ne punem în postura românului care vrea să ajungă în Republica Moldova, cu treabă sau, aşa cum scriam, doar pentru a-şi vizita vreo cunoştinţă. Fără şanse de reuşită: respectiva adresă de e-mail este inexistentă, iar mesajele se întorc la expeditor. Vocea enervată care răspunde la telefonul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti ne confirmă însă că singura şansă se află la Chişinău: „Trebuie să obţineţi invitaţia de la Biroul
de Migraţie şi Azil de la Chişinău, după aceea veniţi la noi pentru viză”.

Un „11 septembrie” moldovenesc

Reluăm aşadar încercările de a ajunge la Biroul de Migraţie şi Azil, de data aceasta telefonic. Un amănunt: numerele care apar pe acelaşi site - unul destinat atât basarabenilor, cât şi străinilor, sunt trecute fără prefix de localitate şi de ţară, aşa că durează până binevoitorul turist român se informează temeinic cu privire la evoluţia sistemului moldovenesc de apelare.

Punem cifrele cap la cap, telefoanele sună însă în gol. La un moment dat, o voce anunţă, în limba rusă, că abonatul nu poate fi apelat pentru moment. Colegii de la „Jurnal de Chişinău” au aflat care este motivul, direct de la Birou: funcţionarii se plâng că sunt asaltaţi de cererile depuse fizic, n-au timp şi de telefoane.

Singura salvare a cetăţeanului român e să aibă o cunoştinţă cu suficient timp liber pentru a umbla pentru preţioasa viză. Acesta trebuie să prezinte o declaraţie care să specifice scopul vizitei românului, o copie
după actul său de identitate, una după paşaportul persoanei invitate şi să plătească o taxă în valoare de 45 de lei. „Când şi când, uşa se descuie pe dinăuntru şi o persoană de la pază permite la câte o persoană, două să intre. Cineva remarcă că nici în America, după atentatele de la 11 septembrie, nu a fost atât de dificil să ajungă”, scriu ziariştii de la „Jurnal de Chişinău”. N-a fost niciun „11 septembrie” în Republica Moldova, ci doar un „7 aprilie” urmat de acuzaţii şi de un crâncen război funcţionăresc.

Republica Moldova devine astfel o destinaţie aproape interzisă românilor: cifrele autorităţilor române, dar şi ale transportatorilor din cele două ţări indică scăderi importante ale traficului de călători: aproximativ 25% doar în prima lună. Este prea devreme pentru a calcula efectele economice ale măsurii: cifrele reci ar putea însă cântări mai mult decât orice impact emoţional.

"E absurd ce se întâmplă, se pun nişte condiţii tâmpite: îţi trebuie invitaţia, îţi cer bilet dus-întors, trebuie să declari pe ce traseu mergi, chiar dacă eşti transportator autorizat şi ai un grafic aprobat. Eu aveam treabă acolo şi n-am putut ajunge. Românii, pur şi simplu, nu mai merg în Moldova de când s-a băgat viza.",
Dumitru Dumitrescu, patronul unei firme
de transport persoane



PE ŢĂRI

Numărul străinilor care au vizitat Republica Moldova în anii precedenţi




CUM S-A AJUNS AICI

Acuzaţii pe bază de „probe şi alte chestii”

Marţi, 7 aprilie.
Partidele de opoziţie din Republica Moldova acuză o presupusă fraudă electorală comisă de către comunişti şi organizează manifestaţii paşnice în centrul Chişinăului. Principala cerere: repetarea alegerilor. În acelaşi timp, grupuri de tineri devastează sediul parlamentului şi pe cel al preşedinţiei, fără a întâmpina vreo ripostă serioasă din partea forţelor de ordine adunate în faţa celor două clădiri. Opoziţia se delimitează de actele violenţe şi îndeamnă la calm. Apar primele informaţii despre faptul că printre tineri s-ar afla agitatori de-ai comuniştilor.

Miercuri, 8 aprilie. Preşedintele Vladimir Voronin acuză autorităţile române că s-ar afla în spatele unei încercări de destabilizare a statului moldovean. Voronin susţine că există „şi probe, şi multe alte chestii”. Anunţă totodată că ambasadorul României devine persoana non grata la Chişinău şi că guvernul condus de Zinaida Greceanîi va introduce vize pentru cetăţenii români care vor să ajungă în Republica Moldova. „O să plătească aşa cum le plătim noi românilor pentru vize. Şi terminăm cu jocurile astea!”, ameninţă Voronin. Măsura intră în vigoare chiar a doua zi, liderul moldovean uitând un detaliu: vizele româneşti pentru moldoveni sunt gratuite.

Marţi, 14 aprilie. Prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, sta tul român neagă orice implicare în evenimentele de pe 7 aprilie şi anunţă că va înlesni procedura de redobândire a cetăţeniei române pentru basarabeni.

TRANSPORTATORI SUPĂRAŢI

„Românii nu mai merg în Basarabia!”


Paşaport valabil, o fotografie color, tip paşaport, formular de viză, bilet de călătorie valabil până la destinaţie, precum şi preţioasa invitaţie eliberată de către Biroul Migraţie şi Azil al Ministerului de Interne al Republicii Moldova. Românul acesta îngrijorat care aş teaptă în soare, în faţa Consulatului Republicii Moldova la Bucureşti, le-a adunat pe toate, însă are în continuare emoţii cu viza.

Soţia este basarabeancă, aşa că i se pare absurd că trebuie să treacă printr-un asemenea calvar ca să ajungă s-o vadă. „Dacă nu era ea acolo, să se ocupe de hârtii, era greu, foarte greu să le strâng pe toate”, explică bărbatul.

„E bătaie de joc”

În faţa lui se află un alt român, care vrea doar o viză de tranzit pentru că trebuie să ajungă în Ucraina. „E bătaie de joc! Circulăm liber în Uniunea Europeană, fără vreun fel de restricţie, şi avem nevoie de viză ca să trecem prin Moldova!”, se revoltă el. Are însă speranţe că-şi va rezolva azi treaba: procedura nu include, în cazul său, obţinerea vreunei invitaţii, iar aşteptarea durează doar o zi sau două. E şi normal să se întâmple astfel, din moment ce oamenii de la Consulat n-au atât de mult de lucru cu celelalte tipuri de vize: sunt puţini cei care trec de „proba de foc” de la Chişinău.

Cât stăm de vorbă, jandarmul de la intrarea în instituţie merge să-i transmită consulului Veaceslav Filip rugămintea noastră de a ne oferi câteva lămuriri legate de situaţia românilor care au depus cereri pentru viză.

Vine repede, cu un răspuns scurt: „Domnul consul nu vrea să facă niciun fel de declaraţii. Spune că ce-a spus până acum pentru presa românească n-a fost prezentat corect. V-a transmis să vă adresaţi Ministerului de Externe de la Chişinău”. Jandarmul ştie însă cum merg lucrurile, aşa că ne taie orice avânt, cu un zâmbet: „O să vă spună ce scrie şi pe panourile acestea”.

Adică mai nimic. Nu ştim cauza supărării consulului, ci doar ce-a scris presa românească: şi anume că s-ar fi eliberat până acum aproximativ 600 de vize. Aici sunt incluse însă şi cele de tranzit.

Firmele de transport din România şi Republica Moldova cunosc situaţia „la firul ierbii”. „Problema e mare pentru noi. Nu mărul românilor care circulă spre Moldova a scăzut cu 2o-30%”, precizează Alec Diacov, reprezentantul com - paniei moldoveneşti Veralis Tur.

De cealaltă parte, directorul firmei româneşti Torpedo Tur International, Dumitru Dumitrescu, acuză absurditatea situaţiei: „Se pun condiţii tâm pite: îţi trebuie invitaţia, îţi cer bilet dusîntors, trebuie să declari pe ce traseu mergi. Eu aveam treabă acolo şi n-am putut ajunge. Românii pur şi simplu nu mai merg în Moldova de când s-a băgat viza”.



DETALII. Cererea se completează cu date despre scopul călătoriei sau despre o eventuală şedere anterioară a cetăţeanului român

STATISTICĂ

Cu 25% mai puţini români în Moldova


Numărul românilor care tranzitează graniţa cu Moldova scade, de la o lună la alta, după ce autorităţile de la Chişinău au hotărât introducerea vizelor.

Aşa susţin surse din cadrul Poliţiei de Frontieră, potrivit cărora, în prima lună de la introducerea vizelor, numărul românilor care au tranzitat frontiera de est a scăzut cu aproximativ 25% faţă de perioada în care graniţele erau deschise pentru noi, aşa cum sunt pentru toţi ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene.

Concret, în aprilie, frontiera cu Moldova a fost tranzitată de 40.300 de români (20.400 au intrat în ţara vecină, iar 19.900 au ieşit), în timp ce în martie 56.200 de români au trecut Prutul (27.900 au intrat, iar 28.300 au ieşit din Moldova).

Cifrele se referă însă şi la românii care au trecut în Republica Moldova înaintea datei
de 9 aprilie, atunci când nu era nevoie de viză, la persoanele care doar au tranzitat acest stat, precum şi la cei care au intrat cu paşapoarte diplomatice sau de serviciu.

Autor: Vlad Odobescu
Sursa: www.evz.ro
Ce idioti...
A comentat gicu 24 mai 2009, 19:36
CINE STIE MAFIA ROMANEASCA CU FIER VECHI CARE FACE BANUTI LA UZINA METALURGICA DIN RABNITA ARE SI EA PROBLEME CU VIZELE ?
A comentat tgh 24 mai 2009, 19:46
In ce regiune blestemata m-am nascut,
Balcani. JOS COMUNISTII !!!
A comentat stan 25 mai 2009, 02:15
Sunt si eu intr-o situatie asemanatoare. Aprope in fiecare zi trimit e-mailuri la ambasada, la consulat si la Biroul de Migratie, fara a primi vreun raspuns, sau adresa inexistenta. Vreau sa merg si eu la parintii mei acasa cu copilul si sotul care sunt cetateni romani, si nu reusim nicicum!!
Este un dezastru, niciunde in lumea asta nu se mai intampla asa ceva.
Nu stiu ce sa mai fac! Cine sa ne ajute si pe noi!!
Vrem acasa, sa ne vedem parintii!!!!
A comentat RN 25 mai 2009, 06:45
Autoritatile romane ar trebui sa raspunda cu aceeasi moneda comunistilor basarabeni. Sa nu treaca nici picior de rusofon dintre Prut si Nistru in Romania! In caz contrar, noi poporul roman vom lua masuri la vot, dat fiind ca se apropie alegerile europene si prezidentiale. Clasa politica romaneasca actuala se lasa calcata in picioare de o gasca de nenorociti comunisti basarabeni si va plati pentru asta. Sa-i schimbam prin vot, fratilor!
A comentat un roman 25 mai 2009, 10:20
nu vreau sa judec Ro p/u regimu de vize actaul impus de Ministrul de Externe
dar ce este absolut necesar sa ai un cont in banca cu min 500 euro, p/u a-ti putea deshide viza in Ro?
A comentat eu 25 mai 2009, 11:28
Se stie ca Romania a fost obligata sa introduca vizele pentru moldoveni doar de la 01,01,2007, odata cu aderarea la UE... Pana atunci nu existau vize, asa ca Voronin degeaba latra aiurea, vizele in Romania au fost impuse, si sunt gratuite. E adevarat ca costa mult timp, bani de drum si nervi de stat la coada la Consulat, dar asta e, nu poti sa fii "si cu dansa-ntransa , si cu sufletu-n rai", adica si cu Rusia, si cu acces in UE fara vize!
A comentat Babacu 25 mai 2009, 11:57
" nu vreau sa judec Ro p/u regimu de vize actaul impus de Ministrul de Externe
dar ce este absolut necesar sa ai un cont in banca cu min 500 euro, p/u a-ti putea deshide viza in Ro?
A comentat eu pe 25.05.2009, ora 14:28"
am intrebat personal ce e cu acest cont, si cica doar invalizii, minorii si batranii nu tre sa il faca, in rest pentru toata lumea e valabila conditia!!
si daca eu trebuie sa merg pt o zi sa imi ridic diploma de licenta de la facultate (pt ca si aici birocrtia e mare) trebuie sa imi deschid acest cont, pt a primi viza... aiurea...
am invatat 7 ani in ro, si acum cand in sfarsit urmeaza sa iau diploma ca sa ma angajez trebuie sa ai acesti 500 euro
A comentat Alina 25 mai 2009, 12:18
Viza pentru Romania, misiune imposibilă?
De ce mai usor e de obtinut o viza la Bulgaria ca cea pentru Romania ?
A comentat homeless 25 mai 2009, 18:35
Nu pot sa mai merg in republica moldova di cauza vizelor , nu pot sa-mi vizitez o ruda bolnava.
A comentat misailoae livia 07 iunie 2009, 11:18 | mergi sus ▲
Este adevarat, ca eu ca si roman imi trebuie 500 de euro pentru a primi Viza pentru MD?
A comentat roco 21 iunie 2009, 13:44 | mergi sus ▲
los bolsevicii,fratilor,votati Pl,PDLM,AML
A comentat puica 21 iunie 2009, 14:44 | mergi sus ▲
A resusit pana acum un cetatean roman sa primeasca viza pentru Moldova?
Cea mai mare problema a mea este ca nu am de unde sa cumpar bilet dus-intors.A gasit cineva? Si intradevar trebuie sa prezinti un extras de cont sau de card personal pe care sa ai minim 500 euro
A comentat Camy 25 iunie 2009, 03:02 | mergi sus ▲
dragi concetateni.viza in moldova nu este chiar o misiune imposibila,mergeti cu curaj la biroul de migratie si azil si os a vedeti o gramada de oameni care fac aceasta invitatie pt romani ,asa k nu este chiar asa de complicat,numai tre sa aveti pe cineva sa meraga sarezolve acele acte si gata.succes la toti
A comentat marynna` 09 iulie 2009, 07:17 | mergi sus ▲
pana acuma au reusit 600 de roamni sa vina in modlova cu viza poate si mai multi,dupa cum eliberarea invitatiloor a fost intr-un numar destul de mare(ieri),apoi treaba aia cu extras de cont trebuie sa prezinti deja knd mergi sa ti faci viza la bucuresti si deasemenea bilet dus -intros,,,dute la o firma de voiaj,sau de turism(ca si scopul calatoriei)o excursie,totul depinde de fiecare caz in parte...succes!!!
A comentat marynna pt cami 09 iulie 2009, 07:21 | mergi sus ▲
ce acte trebuiesc pentru acea invitatie,k nu gasesc clar k sa nu bat o mie de drumuri?spuneti-mi va rog!!!!!
A comentat tania 10 iulie 2009, 20:58 | mergi sus ▲
ce acte trebuiesc pentru acea invitatie,k nu gasesc clar k sa nu bat o mie de drumuri?spuneti-mi va rog!!!!!
A comentat tania 10 iulie 2009, 21:00 | mergi sus ▲
http://www.migratie.md/about/moldova/dept/docs_process/pai gasesti informatii aici si formularul pt invitatie..dar procedura este destul de simpla:invitatia +copia de la pasaport a persoanei care inviti si copia dupa buletinul tau.acolo pe loc iti vor spune eventual sa dovedesti de unde cunosti persoana respectiva)adika sa ai permis de sedere ca dovada k ai studiat in ro)faci copie dak detii in acest caz si sa scrii o declaratie.succes!
A comentat maryynaa 12 iulie 2009, 12:51 | mergi sus ▲
Mi-e rusine ca sunt roman.
A comentat out of order 24 septembrie 2009, 16:26 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1340 secunde