Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

8 septembrie 2024, ora locală: 10:23

 

Zece motive pentru referendumul constituţional

adăugat 12 martie 2010, 09:03, la Opinii / Editoriale

Zece motive pentru referendumul constituţional, Dan Dungaciu

AIE a decis modificarea Constituţiei RM prin referendum, încercând astfel evitarea alegerilor anticipate. Decizia este esenţială nu doar din perspectivă juridică - noua Constituţie trebuie să intre în vigoare până la 16 iunie pentru a se respecta termenele legale -, ci pentru că poate deveni o hârtie de turnesol pentru opţiunile reale ale politicienilor, dar şi ale cetăţenilor din RM. Acesta este motivul pentru care argumentele în favoarea referendumului constituţional depăşesc aspectele strict tehnice.

1. Referendumul nu încalcă nicio normă europeană. Decizia AIE este corectă şi firească, inclusiv din perspectiva relaţiilor RM cu instituţiile europene. Chiar dacă nu a existat de la început o bună gestionare a relaţiei cu Comisia de la Veneţia - „Ar fi trebuit să stabilim întâi de toate priorităţile noastre şi apoi să consultăm membrii acestei instituţii” (Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei) -, ulterior lucrurile au intrat pe un făgaş firesc. Actuala decizie a AIE nu ignoră nici Comisia, nici Consiliul Europei, al căror rol de certificare a euroconformităţii juridice a noului text rămâne în vigoare, după cum s-a exprimat prompt premierul Filat: „Toate acţiunile noastre vor avea loc doar cu suportul partenerilor externi”.

2. Modificarea Constituţiei este necesară. Comisia pentru revizuirea Constituţiei, înfiinţată de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, a pus deja pe masă o serie de neajunsuri de fond, structurale, care indică limpede ce trebuie schimbat (blocajul în ceea ce priveşte alegerea şefului statului este doar un aspect). Pentru nevoia revizuirii s-au pronunţat şi experţii Comisiei de la Veneţia. În plus, comentatorii de la Chişinău au demonstrat deja inadecvarea Constituţiei RM la provocările şi cerinţele integrării europene.

3. Constituţiile nu sunt „tablele lui Moise”. Orice Constituţie este o creaţie umană, juridico-politică, deci perfectibilă, iar modificarea ei devine un exerciţiu democratic esenţial. Constituţiile nu sunt „texte sacre” - ele trebuie respectate, dar nu idolatrizate. Aşa cum acestea răspund unor necesităţi de moment, tot aşa trebuie modificate când contextul se schimbă (Constituţia SUA, de pildă, a fost amendată în ultimii 200 de ani de vreo 30 de ori). Ideea că nicio persoană, instituţie sau lege nu e deasupra scrutinului public este o idee crucială într-o democraţie şi trebuie acceptată senin de politicieni şi electorat.

4. Doar regimurile totalitare ignoră Constituţia. Adecvarea dintre Constituţie şi realitate este esenţială în democraţie şi este irelevantă doar în regimurile totalitare, unde nimeni nu ţine seama de spiritul şi litera legii. Cine citeşte astăzi legislaţia statelor lagărului comunist - denumite „democraţii populare” -, constată că principiile enunţate acolo, cu câteva excepţii, sunt perfect compatibile cu democraţia. Doar că nimeni nu se sinchisea de ele, pentru că esenţa totalitarismului comunist tocmai asta era: impunerea voinţei liderului sau a partidului, dincolo de lege şi spiritul ei. Este ceea ce un stat de drept, democratic, nu îşi poate permite în niciun fel.

5. ...iar majorităţile parlamentare o pot ignora. Un alt caz în care această adecvare este ignorată e cel ilustrat de regimurile „democratice” în care s-a instaurat „verticala puterii” şi majoritatea funcţionează implacabil în parlament. Nici aici guvernanţii nu sunt deranjaţi de eventuale contradicţii constituţionale sau inadecvare la realitate, pentru că au mecanisme juridice şi politice ca să le folosească în interesul propriu ori să le oculteze (cazul Rusiei). Aşa a funcţionat şi „regimul Voronin”. Dar la Chişinău nu mai vorbim nici despre dictatură, nici despre totalitarism sau „verticala puterii”. În aceste condiţii, confecţionarea unui cadru juridic apt să reflecteze şi să susţină noile (şi viitoarele) realităţi politice pluraliste ale unei societăţi cu aspiraţii europene este vitală.

6. Modificarea Constituţiei este o educaţie pentru democraţie. Constituţia RM este, practic, o necunoscută pentru cetăţeni. Adoptată fără consultare populară în 1994, modificată în 2000 fără a se ţine seama de opinia majoritară a populaţiei, textul juridic esenţial al republicii nu a fost niciodată discutat şi asumat cu adevărat la nivel public. Modificarea Constituţiei ar putea deveni un prilej excelent pentru implicarea populaţiei (experţi, ONG-uri, presă, lideri politici) la o dezbatere deschisă şi care să reflecte, cu adevărat, starea democraţiei dintr-un stat aspirant la UE. Orice modificare constituţională implică participarea publică, ceea ce sporeşte disponibilitatea şi apetitul democratic al unei societăţi.

7. Responsabilitatea media şi constituirea spaţiului public. Discutarea în parlament a fiecărui articol în parte trebuie reflectată just şi prompt de către presă, inclusiv sau mai ales când e vorba despre articolele controversate (denumirea limbii, alegerea preşedintelui, neutralitate etc.). Cetăţenii RM au acum posibilitatea să reflecteze la ele, iar reprezentanţii societăţii civile - să se exprime pe marginea lor. Presa este obligată să reflecte dezbaterea şi diversitatea opiniilor. Iar prin asta, va face un pas esenţial în configurarea acelui „spaţiu al dezbaterii publice” care lipseşte deocamdată în stânga Prutului.

8. Clarificarea opţiunilor membrilor AIE. Elaborarea noii Constituţii este şi o şansă pentru clarificări în interiorul AIE. Va fi nevoie, fireşte, de unanimitate şi de atingerea unui numitor comun. Dar asta nu înseamnă că publicul din RM sau din afara ei nu trebuie să ştie, dincolo de orice speculaţie, cum se raportează partidele AIE, dar şi membrii partidelor AIE, la chestiunile deocamdată delicate şi care nu întrunesc consensul.

9. Clarificarea opţiunilor populaţiei. Dar şi societatea basarabeană va avea un test important de trecut. Modul în care se va raporta societatea la noua Constituţie, mai ales la aspectele controversate, va fi semnificativ. Chiar decisiv. Au existat, desigur, dificultăţi în relaţia bilaterală Bucureşti-Chişinău. Multe dintre reproşurile basarabenilor faţă de funcţionarea instituţiilor de la Bucureşti sunt îndreptăţite, poate; şi viceversa. Dar o serie de probleme au fost şi sunt generate, dincolo de aspectele tehnice, de percepţii deformate şi prejudecăţi. Referendumul constituţional poate fi o şansă excelentă pentru a dovedi că multe dintre reticenţele care există pe malul drept faţă de ceea ce cred cu adevărat cetăţenii RM să fie spulberate.

10. Referendumul constituţional în sine nu creează precedent. Ideea falsă lansată la Chişinău este că modificarea Constituţiei ar crea precedente periculoase în practica guvernamentală. Îngrijorarea este prost plasată. În primul rând, modificarea unei Constituţii prin referendum nu este un lucru ce contravine practicii democratice. În al doilea rând, orice modificare trebuie explicată şi justificată opiniei publice interne şi externe. Astăzi, este evident că legislaţia RM este inadecvată şi creează blocaje, de aceea, trebuie corectată. Dar, în lipsa unei asemenea justificări credibile, ideea că orice guvernare care ajunge la putere schimbă Constituţia, prin referendum, fără niciun motiv şi după bunul plac, dă naştere unei alte speculaţii, şi anume că, pur şi simplu, cetăţenii RM sunt „idioţi utili” care nu ştiu pe ce lume se află şi nu înţeleg nimic şi niciodată ceea ce li se întâmplă.


Autor: Dan Dungaciu
Sursa: www.timpul.md
"cetăţenii RM sunt "idioţi utili" care nu ştiu pe ce lume se află şi nu înţeleg nimic şi niciodată ceea ce li se întâmplă." - este o concluzie proastă, făcută de o persoană care nu cunoaşte realitatea, necazurile, chinurile şi nevoile acestui popor. De a supraveţui, în această sărăcie, în aceste condiţii, şi în acest haos economic şi politic, poate doar un popor răbdător şi asuprit de clanurile politice pe care îl numesc Electorat.
A comentat P.S 12 martie 2010, 13:51
PS, nu ai inteles nimic. Dungaciu spune ca asa sugereaza cei care cred asa. Citeste atent ce scri. Eu cred ca este un adevarat manifest care trebuie popularizat.
A comentat Anticomunist 12 martie 2010, 19:15
AIE SFIDEAZA jumatate din electoratul R.Moldova, SFIDEAZA SUA, creditorii, Consiliul Europei, care in aceste zile s facut recomandari altor tari din Parteneriatul Estic, AIE va sfida pana la urma si pe cei carei-a sustinut, inclusiv Romania, daca... daca.. doamne fereste, ei raman fara... posibilitatea dea fi la putere. De optiunea cetatenilor RM - nu le pasa - ei SUNT SIGURI CA TORI UNANIM VOR VOTA CEEA CE LOR LE TREBUIE. De unde asemenea "incredere" in succesul unui referendum? E RUSINOS SA SUSTII O CAUZA STRAMBA indiferent cite "argumente" ati gasit pana acum.
A comentat bade 13 martie 2010, 03:35
RĂU STAŢI CU MEMORIA ĂŞTIA CARE VOTAŢI CU BOLŞEVICII. . . NU A TRECUT NICI UN AN DE CÎND BOLŞEVICII AU OMORÎT OAMENI ÎN STRADĂ . . . . . CA SĂ NU MAI VORBIM DE PROSTEALA PE FAŢĂ CU LIMBA AIA INVENTATĂ DE BOLŞEVICI . . . . . MOLDOVENEASCĂ . . .. . .ZICI CĂ AIE SFIDEAZĂ JUMĂTATE DIN ELECTORATUL MOLDOVEI . . . .. .PĂI BOLŞEVICII AU SFIDAT TOT ELECTORATUL MODOVEI TIMP DE 7O ANI CA SĂ NU MAI VORBIM DE INCONŞTIENŢA ULTIMILOE 8 ANI CÎND PRIN BUNĂVOINŢA PROSTIMII , BOLŞEVICII S-AU REÎNTORS LA PUTERE . . . . . . . JOS PCRM HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
A comentat pentru bade JOS CIUMA ROŞIE 13 martie 2010, 03:58
draga bade
Comunistii mai rezista inca in Chisinau numai fiindca sunt sustinuti financiar de IMPERIUL Rus si de armata de ocupatie rusa din Transnistria. Din aceasta cauza si-au permis sa ne omoare si sa ne tortureze in APRILIE fiindca isi doreau sa pastreze controlul IMPERIULUI RUS asupra noastra si inca reusesc. Apreciaza ca macar acum ai dreptul sa alegi.In cei 50 de ani de comunism nu ai avut, iar daca comentai erai trimis in Siberia. Oricum vad ca in ciuda incercarilor comunistilor si a IMPERIULUI RUS totusi inca vorbesti romana. Cred ca fara armata rusa din Transnistria ai vorbi si mai bine.NU UITA CINE ESTI!
A comentat un roman 13 martie 2010, 09:16
Luptati cu bolsevicii vostri - de la 1989 ei nu au iesit de la guvernare. Dar nu incurcati lupta cu PCRM cu DEMOLAREA STATULUI R. MOLDOVA, care va sta in coasta si in gat, fiindca nu va permite sa fiti iarasi aici stapani colonoalisti si sa pupe basarabenii picioarele. Uitati de judetele de la Est de Prut - nu se vor lasa niciodata conduse de cei manelizati. Toata comunitatea mondiala , inclusiv marele puteri vor sustine proiectul R.Moldova ca stat independent, nu ne mai sapati degeaba si nu faceti propaganda unionista de doi bani. NIMENI NU E PROST SA SE UNEASCA CU CINEVA DE LA CARE NU AI CE INVATA - DOAR MANELE, intoleranta si xenofobie . TRAIASCA R. MOLDOVA - UNICUL NOSTRU SCUT, tarisoara noastra de dor!
A comentat IO ON 13 martie 2010, 14:17
TRĂIASCĂ ROMĂNIA MARE . . .SĂ MOARĂ DUŞMANII DE CIUDĂ
A comentat pentru ion 13 martie 2010, 14:30
STALIN SI POPORUL RUS LIBERTATE NE-AU ADUS! Nu-i asa domnule IOON?
A comentat decebal 13 martie 2010, 16:25
De ce am fi noi colonisti in tara noastra? Din cate stiu eu in prezent ARMATA RUSA sta pe teritoriul Moldovei , nu cea Romana. Noi nu vrem unire daca nu vreti si voi. Faceti ce vreti. Fiti independenti daca puteti. Dar deocamdata nu sunteti. Sunteti OCUPATI de armata 14 RUSA care ii sustine pe comunisti. Asta-i realitatea, o tara independenta nu ar avea o armata de ocupatie pe teritoriul ei, armata care ani de zile a impus cu forta un regim nedemocratic. Nu-ti fie frica nu va colonizeaza nimeni in afara de Rusia. Doar nu crezi ca vrem sa ne unim cu ARMATA 14 RUSA. Abia am reusit si noi sa scapam de ei.Sunt mai rai ca raia, nici raia nu tine 50 de ani!
A comentat stefan 13 martie 2010, 16:46
Citeste "Basrabia - tara de pamant" - si vei vedea fata hidoasa a fascizmului si colonoalizmului interbelic romanesc, care aprecia solul Basarabiei si Bucovinei, iar pe oameni ii trata ca pe dobitoace necuvantatoare. Cu o asemenea atitudine nu ma mir de ce Romania s-a palat pe maini si a last fara nici o impuscatura la 28 iunie Basarabia si Bucovina in gura lupului, salvandu-si propria piele. Aceiesi atitudine de aroganta si discriminare persista si azi fata de basarabeni si bucovineni - vedeti cum li se "vinde" cetatenia celora care au patimit si au varsat sange pentru ca au fost la rusi romani. Nu ma mir de ce Dumnezeu a luat de la nevrednici ceea ce au dovedit ca nu merita. Fiindca nimeni nu vreasa-si recunoasca crimele si din criminali ca Antonescu vor sa-si faca idoli.
A comentat ioi 14 martie 2010, 01:51 | mergi sus ▲
De o suta de ori e mai usor sa suporti jugul unor straini de la care ai ce invata decat jugul celuia care se da drepr frate, dar este cu mult mai inferior in toate, unicul \"avavantaj\" fiindu-i NECREDINTA, TRADAREA, NESIMTIREA, OBRAZNICIA, TICALOSIA. Adevatati \"mitici\".
A comentat noe 14 martie 2010, 02:10 | mergi sus ▲
A venit vreun soldat rus sa-ti ia ouale si gainele din cotetz? Te-a chemat la primarie sa-ti arate cu cravasa cat de dulce e "fratia" si sa te lase invalid pe viata? Ti-a venit la Pastile catolic cu baioneta in maini sa te scoata cu fortza sa sarbatoresti Pastele odata cu evreii si catolicii? N-am vazut si n-am simtit prin nimic prerzentza armatei ruse pe malul drept.
A comentat pt Stefan 14 martie 2010, 02:27 | mergi sus ▲
Asta-i propaganda Imperiului Rus de zeci de ani incoace. N-au mai inventat nimic nou. O stim pe dinafara fiindca si pe noi au incercat sa ne indobitoceasca cu ea si in unele cazuri au si reusit repetand la nesfarsit aceleasi aberatii. Esti un exemplu clar de creaier spalat, de sluga care a uitat cum e sa fie libera si nici macar nu isi mai doreste. Oricum nu conteaza ce doresti tu sau eu fiindca nu avem posibilitatea sa alegem. Se pare ca lucrurile vor ramane asa cum sunt acum pentru ca rusii nici nu se gandesc sa plece din Moldova si s-o lase libera. Asa ca poti fi fericit, te poti bucura in continuare de prietenii tai ARMATA 14, prieteni care vin in vizita si uita sa mai plece zeci de ani.N-ai decat sa inveti in continuare de la ei numai lucruri bune, poate primesti rasplata o zgarda noua. Probabil ca unul dintre exemplele bune pe care le-ai luat de la ei este torturarea tinerilor in aprilie, Din pacate cred ca asta-i o boala de care nu mai scapam.
A comentat pt nae si altii ca el 14 martie 2010, 09:22 | mergi sus ▲
EŞTI ÎNTR-ADEVĂR UN MARE MÎNCĂTOR DE C...T . . . ŞTIU SIGUR CĂ PCRM FACE ÎN CONTINUARE PRIMIRI . . . .VEI FI UN OM CU ADEVĂRAT DE BAZĂ . . . .
A comentat PENTRU NOE 14 martie 2010, 09:24 | mergi sus ▲
Ascundeti gainile, puneti lacat la cotet ! Daca ajung acolo va manananc toate gainile din cotet. Sunt ca o vulpe fascista, nu glumesc. Sau mai bine rugati ARMATA 14 sa va pazeasca cotetul cu gaini de imperialistii romani. Iar ouale le pastrez pentru Paste. Noi romanii desi suntem toti ortodoxi o sa va obligam pe voi sa sarbatoriti Pastele cu catolicii! ( vezi comentariul de mai sus)
A comentat un roman lacom 14 martie 2010, 10:19 | mergi sus ▲
Noi gainusele din Moldova votam cu domnul Voronin. Numai dansul si armata rusa ne pot apara de fascistii romani care vor sa invadeze Moldova si sa ne manance pe noi si pe ouale noastre. Stam cu frica in cotet si suspinam ori de cate ori auzim vorbindu-se romaneste fiindca stim ca romanii vor sa ne manance. Vrem ca PCRM si domnul Voronin sa interzica aceasta limba spurcata. Sa se vorbeasca numai rusa fiindca rusii sunt vegetarieni. Noi gainile din Moldova nu ne tragem din daci si romani, noi ne tragem din oua. Vrem si noi gainusele drept de vot fiindca oamenii nu mai stiu sa voteze cum trebuie, uite cine a iesit acum. Vrem sa ne inscriem in PCRM. Daca nu se poate o sa ne separam si o sa facem REPUBLICA INDEPENDENTA GAINUSINSKA, si o sa poftim si armara rusa sa stea vreo 50 de ani sa ne apere de colonistii romani cu pene si puf intre dinti.
A comentat o gaina speriata 14 martie 2010, 11:17 | mergi sus ▲
Si in afara de asta domnul Voronin este si cel mai sexy din Moldova . Si ce bine-i mai sade cu steagul rosu comunist in mana! Strasnic barbat! Mai ceva ca Stefan cel Mare ( care oricum era si el rus si comunist) Noi gainile il iubim ca pe cel mai infoiat cocos Moldovean.
COOOTTCOODAAAC
A comentat o gaina indragostita 14 martie 2010, 15:10 | mergi sus ▲
A comentat un roman lacom 14 martie 2010, 15:12 | mergi sus ▲
Taci din gura GAINA BOLSEVICA. Nu mai cotcodacii atat ca vin iar sa colonizez Moldova si va rapesc din cotetul moldovenilor si va mananc pe toate.
A comentat un roman lacom 14 martie 2010, 15:16 | mergi sus ▲
La 1 ianuarie 2007 Romania si-a transmis cele mai importante atributii ale sale ca stat suveran si independent organelor de conducere ale UE, acceptand sa devina o regiune a UE si sa se supuna primordial deciziilor, legislatiei si politicii UE. De atunci Romania nu mai poate sa se uneasca cu nimeni fara acordul unanim al tuturor tarilor UE si a conducerii UE (consiliu, parlament, comisie, presedentie, minister de externe etc.).
UNIREA E UN SUBIECT EXPIRAT si n-are rost sa ne ofensam reciproc discutand la aceasta tema la nesfarsit (am pacatuit si eu, recunosc). Evident ca pana nu se termina criza, adica inca vreo 10 ani - R.Moldova va ramane in afara UE si deci nici in UE degraba nu vom fi impreuna.
MAI BINE AR FI SA DISCUTAM ce posibilitati apar din aceasta SITUATIE nou creata prin existenta pe arena internationala a DOUA STATE ROMANESTI, ce AVANTAJE exista in diverse domenii de activitate intr-o tara si in alta si cum sa COOPERAM pentru a le folosim din plin, fara a pierde timpul, spre binele ambelor tari?
A comentat Ion 14 martie 2010, 15:54 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1859 secunde