Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 13:22

 

Chirtoacă: „România poate sprijini Moldova din UE”

adăugat 27 iulie 2009, 05:51, la Interviu / Reportaj

Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului şi unul dintre liderii opoziţiei de peste Prut, nu ştie nici acum de ce a fost reţinut temporar de poliţie şi se teme de fraudarea anticipatelor.

Republica Moldova are nevoie de experţi internaţionali pentru a bate în cuie adevărul despre violenţele de pe 7 aprilie, crede primarul Chişinăului şi vicepre şedintele Partidului Liberal. El nu a primit încă nicio explicaţie în legătură cu reţinerea sa de către poliţie, pe 18 iulie, şi este convins că a fost ţinta unui gest de intimidare.

În interviul acordat EVZ, Dorin Chirtoacă vorbeşte şi despre inovaţiile pe care comuniştii se pregătesc să le aducă la aceste alegeri: buletine de vot prelucrate chimic, care să „refuze” voturile pentru opoziţie. În cazul în care metoda va fi pusă în practică, alături de cele clasice, opoziţia va reacţiona calm, spune Chirtoacă: va aduna probe şi le va pune la dispoziţia organelor abilitate să facă verificări.

EVZ: A fost o campanie electorală bazată foarte mult pe emoţiile provocate de evenimentele de pe 7 aprilie. Cum staţi cu soluţiile pentru Republica Moldova?

Dorin Chirtoacă:
Dacă adevărul despre ce s-a întâmplat atunci va fi stabilit şi se va afla că Partidul Comuniştilor a regizat totul, se va schimba şi felul în care oamenii îi privesc pe cei din actuala putere. În ceea ce priveşte soluţiile pentru Republica Moldova, ele există. Ţin de gestionarea banului public aşa cum trebuie. E nevoie de stabilitate socială, de subvenţionarea producătorilor din Republica Moldova. Şi de toate reformele necesare pentru ca acest stat să funcţioneze în mod democratic, să nu fie subordonat unei singure persoane, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă. E nevoie de investiţii care, mai departe, să creeze locuri de muncă.

Ce poate face România pentru a ajuta la atingerea acestor obiective?

România a fost şi este interesată să ajute Republica Moldova, doar că puterea comunistă a zădărnicit până acum aceste eforturi.

Vorbeaţi de necesitatea stabilirii adevărului despre 7 aprilie. Este nevoie de experţi internaţionali sau trebuie ca reprezentanţii au torităţilor moldovene să-şi facă ordine singuri?

Sigur că este nevoie de implicarea experţilor internaţionali în această problemă. Imediat ce actualul regim va fi înlocuit, vom solicita declanşarea unei anchete internaţionale.

Cum vi s-a părut atitudinea României după acele evenimente?

La momentul respectiv, România a făcut ce trebuia: a reacţionat la acuzele care i s-au adus şi a făcut asta prin ministrul de externe, apoi prin preşedinte. După alegerile de acum, România poate sprijini mai departe Republica Moldova, în calitatea sa de membru al Uniunii Europene. Deocamdată, Uniunea Europeană s-a limitat la apeluri şi recomandări.

Cum se anunţă aceste alegeri? Există indicii privind posibile fraude electorale?

Sunt semne în acest sens. Se vorbeşte, mai nou, despre buletine de vot prelucrate chimic, care să permită ştergerea votului pentru opoziţie şi transformarea sa într- un vot pentru comunişti. Se vorbeşte despre semnături false, despre persoane care vor vota de mai multe ori. Vom încerca să stopăm asemenea tentative.

Apeluri la calm

Ce veţi face?


Am făcut deja apeluri la calm. Dacă vor exista falsificări de voturi, vom aduna probe, vom sesiza organele abilitate şi ne vom spune punctul de vedere.

Până la urmă, aţi primit vreo explicaţie în legătură cu reţinerea de acum o săptămână?

Nu, a rămas aşa. Nu s-a dat vreo motivare, a fost un gest de intimidare, pur şi simplu. Însă trăim în Moldova şi asta ne ocupă tot timpul.

"Se vorbeşte despre buletine de vot prelucrate chimic, care să permită ştergerea votului pentru opoziţie şi transformarea sa într-un vot pentru comunişti. Se vor beşte despre semnături false, despre persoane care vor vota de mai multe ori. Vom încerca să stopăm asemenea tentative."
- Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului


SURPRIZA DE LA PRIMĂRIE

Tânărul care i-a învins pe comunişti în 2007


La nici 30 de ani, pe 17 iunie 2007, tânărul politician Dorin Chirtoacă reuşea să câştige cel de-al doilea tur al alegerilor pentru Primăria Chişinăului, cu 61,17 % din totalul voturilor valabil exprimate. Rivalul său, comunistul Veaceslav Iordan, a obţinut doar 38,83% din sufragii după ce, în urmă cu două săptămâni, câştigase primul
tur.

„Cetăţenii Republicii Moldova îi depăşesc pe politicieni în privinţa mentalităţii”, spunea Chirtoacă, într-un interviu acordat BBC, imediat după aflarea rezultatelor. Acesta este motivul pentru care, spunea actualul primar, a crezut de la început că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova poate fi înfrânt.

Născut pe 9 august 1978, la Chişinău, Chirtoacă este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. În perioada 2001-2003 a fost redactor şi redactor-şel al emisiunii „Surprize, Surprize”.

Autor: Vlad Odobescu
Sursa: www.evz.ro
Bobită cu bobiţă - se face rochiţă. E posibilă o aşa rocadă. Exepmplu: cu 2 săptpmâni în urmă primesc un telefon de la secţia de votare nr.123 şi o doamnă îmi spune că vrea să precizeze dacăsunt corecte însemnele din lista electorală cu referire la domiciliul meu. M-am bucurat că măcar acum s-au ostenit să facă lucrul acesta, cei de la sv. Pe 23.07., ultima zi de verificare de către cetăţeni a listei electorale, trec pe la sediul sv. nr 123 şi marea mi-a fost mirarea, dacă să nu spun că am fost şocată, când am descoperit, alt cuvânt nu se potriveşte, că schimbările în lista de vot pe care le-am precizzat cu distinsa doamnă, au rămas la distinsa doamnă în minte. Era în listă o persoană moartă după alegerile din 05 apr. şi tot acestă persoană moartă figurează ca alegător şi în alt apartament pe care îl deţinem. Am vrut să scrie distinsa d. cuvântul "decedat" în locul semnăturii alegătorului mort, cu pixul, dar dumneaei a scrs cu creionul acest cuvânt, spunându-mi că va raporta cazul şedilor, pentru a corecta greşeala. Rămâne de văzut.
A comentat mara 27 iulie 2009, 07:13
Pentru cei din securitate/armata/politie si alte structuri de stat, cu oameni ce sint impusi sa voteze si sa prezinte dovezi ca au votat cu cine trebuie, va rugam ca, in cazul in care nu credeti in acest regim ce ne calca in picioare demnitatea, in cazul in care nu sinteti de acord cu ceea ce s-a intimplat in aprilie, nu ati participat si nu ati vrut sa se intimple acele oribile lucruri: INVALIDATI-VA BULETINELE DE VOT!!

Votati ce vi se spune, ca sa nu va pierdeti locurile de munca. Fotografiati. Mai puneti o stampila si INVALIDATI BULETINELE! Dati-ne sansa noua sa alegem corect.

Sau varianta 2: primiti buletinul de vot, aplicati stampila, fotografiati, mai aplicati o stampila, va apropiati cu acest buletin de vot de membrii sectiei de votare, unde solicitati un alt buletin de vot motivand ca ati gresit. Legea prevede asa procedura. Acel buletin cu stampilele se anuleaza, iar cu noul buletin de vot intrati in cabina si votati pentru unul din concurentii normali: PL, PLDM, ori AMN. Astfel votul nu va fi pierdut, iar foto sa fie prezentata prostilor.

A comentat Taysia 28 iulie 2009, 00:34
A comentat 28 iulie 2009, 06:59
A comentat 28 iulie 2009, 07:15


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0985 secunde