Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 aprilie 2024, ora locală: 12:35

 

Deputat rus ameninţă Moldova cu `decizii serioase` din partea Rusiei

adăugat 26 noiembrie 2009, 23:55, la Interviu / Reportaj

Dacă în Republica Moldova va fi un nou eşec al alegerii preşedintelui, atunci la putere la Chişinău vor rămâne numai reprezentanţii acelor forţe naţionaliste şi românofile şi acest lucru va crea o serie de divergenţe cu Rusia, a declarat deputatul rus Konstantin Zatulin, directorul Institutului pentru statele CSI, în cadrul unei vizite făcute la Tiraspol, potrivit agenţiei Novîi Reghion.

'Moscova urmăreşte cu atenţie ceea ce se petrece la Chişinău, liderii politici ruşi şi deputaţii s-au întâlniri cu reprezentanţii diferitelor curente politice moldovene', a afirmat în în cadrul unei vizite la Tiraspol, Konstantin Zatulin, directorul Institutului pentru statele CSI El a indicat că nu o dată s-a întâlnit cu Marian Lupu, şeful Partidului Democrat şi candidatul Alianţei democratice pentru preşedinţia Republicii Moldova, şi cu Serafim Urecheanu, liderul Alianţei Moldova Noastră, dar nu şi cu premierul Vlad Filat şi cu Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Moldovei, cu care nici nu crede că trebuie să se întâlnească, potrivit Agerpres.

'Divergenţele moldo-ruse nu sunt acum atât de tensionate, întrucât autorităţile moldovene sunt interesate să obţină creditul promis de Rusia încă de pe vremea fostului preşedinte Vladimir Voronin, dar la nivelul puterii de la Chişinău au apărut anumite simptome pe care Moscova le consideră negative', a adăugat Konstantin Zatulin. Ca exemplu, el a indicat că au fost închise o serie de mass-media în limba rusă, precum postul de radio Glasul Rusiei, şi că 'mai mulţi membri ai guvernului moldovean s-au grăbit să declare că sunt gata să naţionalizeze anumite întreprinderi, între care Moldovagaz, companie unde Rusia deţine pachetul majoritar'.

Zatulin, care este şi membru al Comisiei de pe lângă preşedintele Federaţiei Ruse privind lupta împotriva falisificării istoriei, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de 'interpretarea incorectă a istoriei şi evenimentelor', dând ca exemplu conflictul de pe Nistru, care, a spus el, în programul liberal-democraţilor moldoveni este numit 'conflict moldo-rus', iar trupele ruse 'forţe de ocupaţie'. 'Este vorba de o interpretare ostilă şi despre dorinţa de a sări peste anumite etape ale reglementării /transnistrene/ pentru a enunţa din nou pretenţii directe asupra Transnistriei', consideră deputatul rus.

În opinia sa, 'dacă la putere în Moldova se vor consolida forţele naţional-liberale, este greu de crezut că va fi găsită o limbă comună între cele două maluri ale Nistrului la nivel de stat'.

'O asemenea evoluţie a evenimentelor va necesita din partea Rusiei decizii interne foarte serioase. Ea îşi va susţine compatrioţii în Moldova, va insista asupra respectării dreptului lor la limbă, cultură, educaţie, şi va fi intolerantă faţă de falsificarea istoriei şi eroizarea Românei profasciste din anii '40', a ţinut să avertizeze Konstantin Zatulin.

Autor: AGERPRESS
Sursa: www.jurnal.md
o sa ne-o belea.ca cu doua degete si o sai faca cu ochiul !!!
A comentat Oţel 27 noiembrie 2009, 01:24
Stimati comentatori! Alegeti cuvintele cu care va exprimati nu dati dovada de needucatie!
Da, e dureros ce se intimpla pe aceasta mica bucatica de pamint, toti o impart in bucatele, interesele rusilor e mare, dar trebuie sa avem rabdare si sa sustinem fortele democrate ce fac destul de multe pentru noi, asta e unica putere a poporului la moment.
A comentat ue 27 noiembrie 2009, 13:14
Salut fratilor.Sunt un bucurestean.Rusia tot nu se potoleste.Ce istorie sa falsifice Moldova cind asta e adevarul pur.Romania a luptat alaturi de Germania pentru a elibera teritoriile luate de sovietici cu forta.Tocmai ei vorbesc.Rusofoni nesuferiti.Abia astept sa vad ziua cind Moldova se va uni din nou cu Romania.
A comentat florin 27 noiembrie 2009, 22:48
Mue rusilor ! rus = porc OCUPANT !!!
A comentat Alex 27 noiembrie 2009, 23:56
BASESCU PRESEDINTE !!!
A comentat franta 28 noiembrie 2009, 00:17
Dupa chite inteleg eu situatia ,au si ramas cei doi mari care hotarasc ce si cum . SUA si Rusii . Restul o belesc si fac cu ochiul ca Otel sau mue ca Alex. Ma baeti as vrea sa cred ca sunteti mari . NU inteleg de ce nu va dati seama de niste lucruri foarte simple . Nu cred ca sunteti debili ( unii, nu toti ) mai mult in lipsa de informatie ,si nedorinta de a cunoaste , ura de tot ce e rusesc va impedica sa stringeti si din alta perte . Pina la urma ,trec vreo doi, trei ani si ce vedem . Toti cei ce batjocoresc ,injura ,boscorodesc pe aici ramin cu belirea si facerea cu ochiul. Important e ca nimeni nu recunoaste ca cu vreo doi -trei ani in urma nau avut dreptate . Ori asa au fost educati ,ori e specificul curvelor . Ca sa nu semanati a magari debili va sfatui un lucru ,poate ca nu-l cunoasteti . Tineti minte ,cei mari au facut CE VOR ,UNDE VOR ,SI CUM VOR EI ,inteleghinduse intre ei . Voi NUMAI CE VI SE PERMITE ,UNDE ,CHIT SI CUM VI SE PERMITE . Restul e fraerie , autominghiere , autoridicare in slavi . Perdere de timp .Cunosteam demult . Cine imi da un exemplu ca in urma comentariilor voastre antiruse ,si articole de prin ziare la fel ,sa schimbat ceva in Rusia si in politica ei fata de toti si toti fata de Rusia . Mie mii papalel de toate ce vreti sa spuneti voi , (sa batjocoriti ), voi urmariti mai atent si stimativa pe voi in primul , atunci va vor stima si altii .
A comentat j.PHILIPS 28 noiembrie 2009, 14:35
Nu-i adevarat -rusii pe nimeni n-au stimat ei vor pe ei sa-i stimezi.Si niciodata,NICIODATA ei nu fac dejeaba,din stima sau altceva.Ei sunt acei care pun conditii. Stimati romani din ROM nu votati pe acei care privesc spte RUSIA.Draji basarabeni publicati pe toate sait., din ROM ce pericol ii asteapta daca-si vor da votu celor care vor sa intoarca ROM in trecut.
A comentat RM 28 noiembrie 2009, 15:38
BASESCU PRESEDINTE !!!
A comentat italia 29 noiembrie 2009, 10:25
Mue rusilor ! rus = porc OCUPANT !!!
A comentat Alex 29 noiembrie 2009, 10:25
p/u j.PHILIPS: cum vad eu tu ori esti cu fundul in doua luntri sau nu stii multe, m-am exprimat asa cum am socotit de cuviinta, eu nu ma culc sub nimeni si nimic, mai bine mort decit sa ma dau batut, si in deobste basarabenii sunt bravo, dupa atitia ani de presiune, rusificare fortata si siberie au ramas sa-si vorbeasca limba(chiar daca pe alocuri e stilcita)si in plus am devenit mai tari deoarece se zice ca "ceia ce nu te omoara te face mai tare", ce tine de rusi sunt ffoarte aroganti si nu se dau batuti sau nu fac nimic gratis ei sunt "buricul pamintului" asaca mai lasama cu comentariul ta de om educat ... nu e locul si cazul(parerea mea)

A comentat Oţel 29 noiembrie 2009, 21:18 | mergi sus ▲
CE VREA SA FACA RUSIA CU MOLDOVA SI ROMANIA???? mai baeti asta in sah se cheama G A M B I T
V_A SFATUI SA PRIVITI FILMUL RUSESC "GAMBITUL TURCESC" (турецкий гамбит)
A comentat ion 29 noiembrie 2009, 21:38 | mergi sus ▲
Capra face, iar miorita trage. Unde v-a fost curajul, eroismul si barbatia la 28 iunie 1940? De ce n-a venit nimeni in transeele din Transnistria? Si acum si oricand pe viitor 1000% ca cei care acum se arata mari eroi - primii vor da bir cu fugitii si bietii basarabeni a cata oara vor fi lasati fara nici o sustinere si aparare. Deacea, basarabenii trebuie sa aiba capullor propriu pe umeri, sa nu sa se lase antrenati in provocari, vrajba, ura, insulte nici la adresa romanilor, nici la adresa ucrainenilor si rusilor. Prietenii vostri pot deveni si prietenii nostri, dar dusmanii vostri nu ni-i bagati ca nu dorim sa fie si dusmani ai nostri. Prea mult am suferit ca din prostie sa ne mai facem iarasi dusmani cu mainele si gura noastra. La mioment basarabeanul cu minte si cuminte NU ARE DUSMANI. PACE VOUA!
A comentat altion 29 noiembrie 2009, 22:14 | mergi sus ▲
Eu sunt iesean si am vizitat Basarabia pentru a ma documenta la faţa locului. De aceea as vrea sa atentionez toti romanii ca basarabenii sunt intotdeauna cu fundul in doua luntre. Ei vor sa suga de la doua vaci, cam asa se spune pe la ei. Ar fi bine ca noi romanii sa ne tinem departe de ei, pentru ca basarabenii sunt rusofoni si rusofili, si vor ramane rusofoni si rusofili cat vor exista ei pe faţa pamantului. Astia sunt si vor fi cu 7 feţe cat vor exista ei pe pamant. In ceea ce ma priveste, romanismul exista intre Prut si Tisa. In stanga Prutului este iadul pentru mine si marea majoritate a romanilor,in special a romanilor moldoveni. Mergeti la ei si va veti convinge! Vizitati orasele Chisinau, Balţi,Ceadâr Lunga etc si veti simti ura lor nebuna, idioata la adresa romanilor si a tot ce este romanesc! Sa-mi spuneti mie dupa asta daca se merita sa ne mai batem capul cu basarabenii. Mai mult, eu as cere guvernantilor romani sa stopeze imediat toate avantajele si ajutoarele acordate basarabenilor rusofoni, iar Romania sa aiba acelasi tip de relatii cu Basarabia pe care le are cu orice tara africana sau asiatica. Sper ca domnul Geoana, ca presedinte, va face acest lucru! Deci, domnule Geoana si viitori guvernanti romani! Nu mai carati soarele in casa cu oborocul, cu coşarca! Lasati-i dracului in praznic pe toti strainii basarabeni si aveti grija doar de romani, pentru ca doar romanii sunt sarea si piperul pamanturilor dintre Prut si Tisa!!!!!! Basarabenii actuali sunt straini de natiunea romana, tot asa cum si ungurii sunt straini de natiunea romana! De ce sa ne legam la cap cu basarabenii,cu niste dusmani inversunati ai poporului nostru? Sau inca nu va doare capul si doriti asta cu tot dinadinsul? Doriti intr-adevar sa ajutati dusmanii basarabeni ai poporului roman pe spinarea si pe cheltuiala contribuabilului roman?
A comentat Marcel 30 noiembrie 2009, 08:32 | mergi sus ▲
dute ba "marcel"-e mai departe si tu ... vad ca esti un fricos, frica si egosmul iti macina sufletul ...
A comentat Oţel 30 noiembrie 2009, 10:30 | mergi sus ▲
Pentru Marcel
Întocmai rusofonii din Basarabia printre primii au dobîndit cetăţenie Română pe cînd noi românii basarabeni nu ne grăbeam socotindu-ne deja români care nu vom fi în afara neamului.Însă să vedeţi că cetăţenie le-au acordat cei de deţineau puterea în RO adică tot comuniştii lui Iliescu fiind că e deprinderea mare a românului de a se ţine cd comunism.Chiar şi acum privesc PSD-ul cu steaguri roşii de care nouă ne este greaţă iar unei părţi a populaţiei din RO le e dragă.Şi asta cînd te gîndeşti că cei de au anexat Basarabia erau tot comunişti cu drapele roşii!
A comentat Ion 30 noiembrie 2009, 11:57 | mergi sus ▲
Pentru Marcel:Давай жить дружно!
A comentat RM 001 30 noiembrie 2009, 12:53 | mergi sus ▲
Pai, domnilor din Basarabia, eu traiesc in Romania si am stat aproape 2 saptamani la voi pentru a lua pulsul societatii voastre. La noi e rai comparativ cu tara voastra, daca Basarabia poate fi o tara. La noi daca mai sunt comunisti, apoi sunt foarte deghizati, ascunsi. vopsiti in fel si chip. Si mimeaza macar democratia. Dar la voi este un adevarat cult pentru comunism, rusi si limba rusa. Apropo, nu stiu ruseste, asa ca ce inseamna "Давай жить дружно!"? Noi il votam pe Geoana pentru ca Basescu e omul vostru. Basescu v-a dat drepturi pe care nu le meritati pentru ca sunteti antiromani rusofoni si rusofili, adica mari iubitori de rusi. De asta judetele Botosani, Iasi, Vaslui si Galati vor vota in special cu Geoana pentru a ne scapa de prezenta voastra in tara noastra. Or fi ei comunisti mascati, nu neg asta, dar important este acum sa scapam tara de dusmanii basarabeni ca Voronin si Lupu si dracul sa va ia care mai sunteti pe acolo rusnaci si alte rase slave si turcice. Din 2 rele, il alegem pe cel mai mic. Pentru ca ce poate fi mai rau decat prezenta strainilor, dusmani ai romanilor, pe teritoriul nostru national. Ca una-i strainul din Africa sau Asia, pentru ca astia nu ne sunt dusmani, si alta-i basarabeanul, dusman al romanilor, limbii romane si traditiilor noastre stramosesti. Pe urma scapam noi si de comunistii nostri mascati, dar acum astia macar sunt romani de-ai nostri. Iar prima urgenta e sa scapam tara de dusmanii basarabeni!
A comentat Marcel, RO 30 noiembrie 2009, 14:50 | mergi sus ▲
Pentru Marcel...
Imi pare rau sa vad ce ai scris despre Basarabia... Am o intrebare: Oare e corect sa generalizezi si sa pui in fata unui intreg popor o eticheta? Sincer..nu mi se pare corect... Sunt deacord ca nu toti basarabenii au o parere buna despre romani, dar asta e problema lor ca nu au avut tangente cu istoria, valorile neamului. Referitor la redobandirea cetatenie... Pot sa afirm sigur ca sunt mai roman decat tine...cat familia ta era bine-mersi...Buneii mei au fost deportati in vagoane pentru vite in Siberia doar pentru faptul ca au sustinut cu inversunare ca sunt ROMANI. Consider ca e corect sa obtin ceea pentru ce buneii mei au luptat, pentru chinurile care le-au avut de suportat in Siberia. Cum sunt basarabeni care nu respecta romanii, asa sunt si romani care nu respecta basarabenii...asta am trait-o pe pielea mea...caci stau de ceva timp in Timisoara.
A comentat Katy 30 noiembrie 2009, 14:57 | mergi sus ▲
Draga Katy, esti de sex feminin sau masculin? Strabunicii mei au murit luptand cu rusii, au murit aparand Romania si poporul roman de hoardele rusesti. Si atunci cum poti sa spui ca esti mai roman / romanca decat mine care neam de neamul meu s-au nascut romani si au trait romaneste? Toti strabunii mei s-au nascut si au trait in judetele Suceava, Botosani si Iasi. Si atunci care e mai roman din noi daca eu de la natura, de la Dumnezeu, m-am nascut roman si am fost lasat pe pamant sa traiesc si sa mor roman in tara mea Romania? Si datoria mea suprema este sa-mi apar tara si neamul de dusmani: cu votul sau cu arma daca va fi nevoie. Pacat ca esti basarabean / basarabeanca, locuiesti acum in Timisoara si nu ai patruns inca felul nostru romanesc de a gandi si a vedea lucrurile. Dar vezi tu, noi nu mergem la voi si nici nu cerem cetatenia tarii voastre ca doar nu suntem nebuni de legat. Dar voi veniti aici la noi si vreti tot felul de drepturi de parca ati fi romani nascuti pe teritoriul Romaniei. Dar intre voi injurati Romania si urati poporul roman si tot ce reprezinta el. Sa nu-mi spui ca nu-i adevarat ca am vazut cu ochii mei si am auzit cu urechile mele. Doar am zis ca am stat vreo 11 sau 12 zile prin toata Basarabia voastra mititica, de la nord la sud. Am citit si unele din extrem de putinele voastre ziare in limba maldavneascî: "Moldova Suverana" , "Saptamana" si alte porcarii si fituici antiromanesti. Restul, toate erau in rusa si alte limbi slave si turcice. Parca altceva nu mai aveti de facut decat sa injurati Romania si poporul roman. De asta traiti in saracie! Pentru ca in loc sa munciti, voi beti si barfiti pe romani. Basarabenii stau la crasma, beau, mananca seminte / samburi de floarea soarelui / rasarita si barfesc Romania. Va pedepseste Dumnezeu pentru ca ganditi si judecati cu fundul!
A comentat Marcel,Ro 30 noiembrie 2009, 15:36 | mergi sus ▲
Lăsaţii în p.. pe marii români,ei sunt ţigani, romania e de la romi,noi dacii suntem înalţi şi albi la piele pe cînd ei negri.Funşul la dacii de moldoveni e mai albă ca faţa lor. să mai aştepte mult unirea. De proşti ce-s nu pot măcar recăpăta pămînturile răpite,şi e bravo lor că ne urăsc, tocmai nu ne vom vedea aşa des.Da bogăţie ei tot nu au,noroc de ţările dezviltate şi că ei ling fundul la americani că mureau de foame adineauri.Noi ne-am redobîndit scrisul.drapelul lui Ştefan,limba da ei nu pot renaşte ţara lor. Parcă noi nu vedem că şi la ei e sărăcie.Slavă Domnului că este TV prin satelit şi vedem cum se plîng. Dumnezeu nu bate cu bîta,le tot dă inundaţii şi nenorociri pentru faptele lor de ură către alolingvii lor. În ce priveşte eu le spun: dacă au fi avut măcar un pic din ce are rusul poate că mai aveau cu ce se mîndri.Ruşii au o trăsătură bună-sunt prietenoşi cu cei de le vorbesc limba pe cînd ăştia sunt ca cîinii,latră că au un os şi acela fără carne. Ar trebui să înţeleagă dacă ar avea minte că toată populaţia de la noi preferă să aibă relaţii cu italienii.Puţini care se stabilesc în RO, doar rusofonii de la noi.
A comentat Petru 30 noiembrie 2009, 17:46 | mergi sus ▲
Piotr, slavonule! Curva ia prajina si sparge capul la tot satul! Tiganul cersetor basarabean Piotr al lui Voronin ii numeste pe toti ceilalti tigani. Sa mori de ras nu alta! Ne-ai pupat tu in coor sa vezi care-i mai alb? Rusii va fac tigani pe voi maldavanii. Tigan cersetor esti tu, porc basarabou! Din tiganii lautari din Moldova nu va mai scot. Si intr-adevar, ca multi basarabeni, dar mai ales sorocenii, au talent la cantat. Dar cazane mai faceti? Asa ca bai basarabene, stai dracului in cotetul tau si nu scoate ratul ca ti-l taiem. Flamandule! Ai laturi in treuca? Ce poate manca un cersetor ca tine decat laturi si zoaie? Ii aduc eu pe rusi sa-ti spuna cine esti!
A comentat Marcel 30 noiembrie 2009, 19:39 | mergi sus ▲
Măgărel,pardon Marcel,tu eşti un provinent din basarabia care nu e bun de nimic care crede că trecînd Prutul te-ai făcut mai român.Eşti un ştergător de funduri la alţii.Nu poţi să te afirmi la tine acasă şi crezi că trebuieşti cuiva.Cei care cu adevărat sunt cet.români nu fac politică proastă pe net.Te-am provocat să-ţi aflu deşteptăciunea şi ai înghiţit momeala. Te-aş înneca în mîncăruri dacă ai fi alături dar mai bine hrănesc porcii (nu ruşii)că-s mai deştepţi şi de folos. Tot eu un sărăcăcios cum te exprimi tu bogătaşule ţi-am trimis în timpul inundaţiei 10 saci cu făină ca să nu mori de foame şi se vede că ai păpat-o deoarece ai prins la glas iar mîndria ai băgat-o în fund de nu mi-ai întors-o înapoi.Am trimis că restul populaţiei RO nu e de vină că te-a făcut mamă-ta un rebut. Şi mai pune capul în mişcare dacă are ceva în el. Cei din ţata Românească se pot mîndri că-s adevăraţii români pe cînd tu eşti tot moldovean.Vai de capul tău neghiobule!!!!!!
A comentat Petru 01 decembrie 2009, 07:03 | mergi sus ▲
P.S.
Marcel e nume ţigănesc,probabil de la Soroca numai că la Soroca sunt şi ţigani de treabă şi buni lăutari cum şi singur recunoşti.Iar de naţionalitate păstrez certificatul de naţionalitate română a tatălui meu din 1932 eliberat de regatul RO ceia ce tu nici o dată nu l-ai avea.Chiar dacă şi al tăi l-au fi primit pe timpuri atunci s-au debarasat de el din frică.Eşti din neam fricos.În ce priveşte că nu eşti iubit în Basarabia.Pentru ce să fii iubit? Pentru că ai lăsat pămîntul cu toată populaţia pradă ruşilor fără a opune careva rezistenţă, lăsînd rusul să mistuie sute de mii deşi mareşalul Antonescu chema de a trece prutul ca mai apoi tot românii să-l împuşte.
A comentat Petru 01 decembrie 2009, 10:04 | mergi sus ▲
Petru, esti un prost rau-intentionat, un comunist rusofil si rusofon si care gandeste ruseste. Eu sunt roman get-beget, si neam de neamul meu au fost, suntem si vom fi romani. In primul rand, in Tara Romaneasca traiesc munteni si olteni care sunt tot romani ca si moldovenii adevarati. In al doilea rand, moldovenii adevarati sunt cea mai numeroasa ramura a romanilor, si alaturi de transilvaneni, cei mai romani din toti romanii. Si asta pentru ca stramosii mei romani din judetele de nord ale Moldovei adevarate s-au considerat intotdeauna romani si au luptat din greu pentru faurirea Romaniei. Numai si numai Romania ne poate asigura noua, romanilor din dreapta Prutului, o entitate nationala demna, o siguranta, o mandrie nationala, o limba si o cultura nationala de care sa fim mandri. In al treielea rand, eu, roman de 19 -20 de ani, nu aveam cum sa apar Basarabia de rusi pentru simplul motiv ca nici macar parintii mei nu existau la acea vreme. Si apoi cum sa-iaperi pe rusii basarabeni de rusii din Eusia? Sunteti frati, nu? Iar acum cand v-am cunoscut la voi acasa, chiar cred ca nu se merita sa aparam o populatie antiromaneasca de limba, cultura si religie ruseasca, adica o populatie cu cea mai retrograda mentalitate comunista din Europa. De ce basarabenii in 1940 au atacat si omorat militari romani? Sau vrei sa spui ca nu cunosti de revoltele basarabenilor impotriva romanilor. Sunt de acord ca militarii romani din acea vreme au procedat bine parasind o regiune de conceptie comunista si ruseasca, cu traditii si religie rusesti si unde noi romanii nu eram bine primiti. Rau au facut romanii ca v-au acceptat unirea in 1918. Trebuia sa va lasam sa suferiti si sa muriti si voi de foametea care a bantuit Ucraina si alte republici din URSS si unde intre 1933 - 1934 s-a ajuns pana la canibalism. Cate milioane numai de ucraineni au murit la foametea din Ucraina? Peste 7 milioane numai cei inregistrati. De aceea, majoritatea romanilor de pe aici respinge cu vehementa orice idee de a mai primi vreodata Basarabia in cadrul Romaniei. Mama mea, mai ales, face alergie la orice idee de a avea noi romanii ceva in comun cu voi basarabenii. Povestirile bunicilor si strabunicilor ne-au lecuit pentru totdeauna de prezenta voastra in Romania. Bai, Piotr, intelegi ce vreau eu sa-ti zic? asa ca mai lasati Romania si axati-va pe Rusia. Aveti imensa si depopulata Siberie la dispozitia voastra pentru a o popula. Succese basarabenilor in Siberia de gheata!
A comentat Marcel 01 decembrie 2009, 10:44 | mergi sus ▲
bai prostanacilor de pe ambele maluri ale Prutului;este Ziua Nationala a tuturor romanilor,si voi nu faceti decit sa-i bucurati pe slavoni,maghiari,etc.etc,prin polemica asta idioata.
Nu mai vorbiti in numele romanilor,ca nu sinteti in stare.
A comentat moldovalahul 01 decembrie 2009, 12:37 | mergi sus ▲
1 Dicembrie- o zi trista pentru Republica Moldova.Cetateni ai RM nu sarbatoriti aceasta zi.Noi suntem moldoveni frati cu moldovenii din Romania,care la timpul lor au ales ,nu chiar din propria lor dorinta, de a se uni cu muntenii, pentru a forma aceasta tara chemata Romania.Suntem bucurosi pentru mold.romani cand ei spun ca stau bine unde sunt si ca se mandresc de a fi romani.Noi insa am ales sa fim in continuare liberi in tara noastra Republica Moldova , mandri de a ne chema moldoveni si continuatorii ideii lui Stefan cel Mare ,DE A PASTRA ACEST MELEAG .Traiasca Moldova.Traiasca natia moldoveneasca!
A comentat Sud 01 decembrie 2009, 13:05 | mergi sus ▲
Foarte bine asa! Fiecare sa stea in tara lui. Romanii in Romania si UE, iar basarabenii intre Prut si Nistru si intregul CSI. Si atunci se stinge orice motiv de cearta. Iar cum ochii care nu se vad, se uita, in curand noi nu vom mai sti de voi, iar voi nu veti mai sti de noi. Salut ambele popoare, romanii ca-s ai mei, si pe basarabeni pentru ca sunt vecinii straini ai tarii mele.
A comentat Viorica 01 decembrie 2009, 15:01 | mergi sus ▲
Cred că SUD e corect în acest caz. ! decembrie zi de doliu p-u moldovenii lui Ştefan din dreapta Prutului care duc jugul românesc.Oricum ne vom uni într-o moldovă unită şi mare trebuie de răbdat un pic pînă intrăm în EUropa apoi mai vedem. Cred că şi ardelenii nu prea tolerează situaţia de a fi minoritari. Timpul le va pune pe toate la locul lor.
A comentat Petru 01 decembrie 2009, 15:44 | mergi sus ▲
Bai Piotr Rusnacu, vrabia malai viseaza si calicul basarabou praznic. In Romania traiesc peste 7 sau 8 milioane de transilvaneni si peste 8 milioane de moldoveni raspanditi in toata tara. Deci moldovenii si ardelenii fac in total peste 16 milioane de romani din aproape 22 de milioane de romani. De unde ai scos tu ca sunt minoritari? Apoi noi toti suntem romani in primul rand. Toti romanii, fara exceptie, au luptat mult pana au realizat Romania, aceasta Dacie moderna, cei drept mai micuta decat Dacia straveche. Dar totusi, asa mai micuta decat stravechea Dacie, Romania e tara noastra si sa pieriti voi basaraboii cu totii ca nu dam noi Romania pentru o stana si doua cotete cu porci care este acum si va fi mereu minusculul imperiu polietnic, dar majoritar rusofon, dintre Prut si Nistru. Asta unu la mana.


Doi la mana. Voi basaraboii sunteti moldoveni asa cum rusii sunt chinezi sau africani. Bai porcule, pruto-nistrenii sunt orice, dar numai nu moldoveni. Voi sunteti asiatic pripasiti din fundul Asiei intre Prut si Nistru sau urmasii violurilor dintre buruieni asupra basarabencelor comise de vajnicii soldatoi din Turkmenistan sau Uzbekistan. Venetici sau corcituri imputite de basaraboi, este unul si acelasi lucru pentru noi romanii! Rusine bastardule idiot!
A comentat Balaur din Iasi, Romania 01 decembrie 2009, 17:17 | mergi sus ▲
STAI FOARTE PROST CU ISTORIA ROMANILOR .MOLDOVA MARE EXISTĂ NUMAI ÎN IMAGINAŢIA BOLNAVĂ A LUI STATI EL ÎNSĂ FACE ACEST LUCRU DIN INTERES ,TU ÎNSĂ DIN ALT MOTIV ŞI NU VREAU SĂ JIGNESC PE NIMENI DE ZIUA ROMANILOR .PE ROMANI ŞI PE BASARABENI ÎI UNEŞTE ATÎT LIMBA CÎT ŞI ISTORIA .MĂCAR DIN CURIOZITATE DACĂ NU DIN PATRIOTISM ÎNCEARCĂ SĂ CĂLĂTOREŞTI ŞI ÎN CELELALTE PROVINCII ROMĂNEŞTI MARAMUREŞUL , ARDEALUL , ŢARA OAŞULUI , BANAT , CRIŞANA , OLTENIA , MUNTENIA , DOBROGEA ŞI O SĂ OBSERVI CĂ ACOLO SE VORBEŞTE ŞI SE SCRIE ACEEAŞI LIMBĂ CA ŞI DINCOLO DE PRUT ÎN BASARABIA NUMAI CĂ MULŢI BASARABENI VORBESC O LIMBĂ ROMĂNĂ PRECARĂ SAU POCITĂ CA SĂ ÎNŢELEGI MAI BINE DAR ACEST LUCRU SE ÎNTÎMPLĂ DIN CAUZA RUSIFICĂRII FORŢATE LA CARE AU FOST SUPUŞI BASARABENII . LA MULŢI ANI PENTRU TOŢI ROMĂNII
A comentat DANA 01 decembrie 2009, 17:27 | mergi sus ▲
DANA, eu am vazut ca in Basarabia se vorbeste aproape peste tot numai ruseste, si probabil ucraineste si turceste (gagauza). Am colidat intre Prut si Nistru cateva zile si am observat ca nu se vorbeste nici macar basarabeasca voastra pe care o numiti voi maldavneaska. Se vorbesc numai si numai limbi slave, rusa in special. Televiziunea, radioul, ziarele si cartile in librarii sunt exclusiv in limba rusa. Ca sa nu mai vorbim de atitudinea antiromaneasca a pruto-nistrenilor. Si pe putinele ziare si forumuri in limba romana se observa ura idioata a basarabenilor fata de romani. Ideea de Moldova Mare este rodul creierului afectat de cancer al unor pruto-nistreni, dar o idee care prinde la incultura si prostia crasa a maselor largi basarabene indobitocite de comunism. De aici si ingrozitoarea criza identitara, sociala si economica a acestui teritoriu. De aici ia amploare si ura romanilor fata de pruto-nistreni. Dar sa speram ca Dumnezeu va va da un dram de minte basarabenilor si nu se va ajunge la varsari de sange. Si-asa sunteti batuti de soarta, daca va vom bate si noi .......apoi o sa va dispara lifta de pe fata pamantului. Uite, cineva spune ca veti intra in componenta Ucrainei si se va termina cu toata prostia voastra.
A comentat Balaur din Iasi, Romania 01 decembrie 2009, 18:18 | mergi sus ▲
Oameni bolnavi de orgoliu
A comentat Petru 02 decembrie 2009, 15:45 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1909 secunde