Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 10:34

 

Duel Moscova – Bucuresti. Cristian Diaconescu ii da peste nas lui Lavrov

adăugat 31 mai 2009, 21:25, la Interviu / Reportaj

Dupa ce Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova l-a acuzat pe ministrul romån Cristian Diaconescu pentru „denaturarea adevarului“, a venit råndul MAE de la Bucuresti sa riposteze. Cristian Diaconescu revine si reconfirma ca l-a rugat pe Serghei Lavrov sa accelereze tratativele cu partea romana pentru depistarea Tezaurului Romaniei de la Moscova.

„Domnul Diaconescu denatureaza faptele“

Rusia este cea care nu informeaza corespunzator cu privire la obligatiile si problemele ce decurg din istoria comuna, a raspuns Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti. Joia trecuta, MAE de la Moscova remarca pe site-ul oficial: “La discutiile romano-ruse din 27 februarie de la Moscova, la nivel de ministri de externe, nu a fost vorba de reluarea negocierilor privind «tezaurul romanesc», ci de reluarea lucrarilor Comisiei Publice Comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale. Scopul lucrarilor acestei structuri, cu statut public, nu il reprezinta «restituirea tezaurului romanesc». Domnul Diaconescu denatureaza faptele”.

CE cere restituirea valorilor furate

Printr-un comunicat oficial, Cristian Diaconescu precizeaza ca “exista doua comisii distincte din perspectiva statutului si a obiectivului de activitate care se ocupa de problematicile ce decurg din istoria relatiilor bilaterale. Pe de o parte, exista o Comisie Comuna, de interes public, investita cu autoritate, constituita din specialisti in diverse domenii, pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului romanesc. Aceasta a fost infiintata potrivit Declaratiei Comune a ministrilor afacerilor externe si Federatiei Ruse, semnata la Moscova, la 4 iulie 2003, odata cu Tratatul politic bilateral. Tema referitoare la Tezaurul romanesc este mentionata explicit in textul Declaratiei. Declaratia comuna a fost ratificata de Parlamentul Romaniei, impreuna cu Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa, semnat de presedintii celor doua state la aceeasi data, prin Legea nr. 24 din 3 martie 2004. Potrivit intelegerilor celor doua parti, Comisia comuna analizeaza, in prezent, problematica Tezaurului Romaniei, aceasta fiind prima chestiune aflata in discutia membrilor Comisiei, potrivit deciziei acestora. Despre aceasta comisie s-a discutat in cadrul intalnirii din 27 februarie 2009, de la Moscova, dintre ministrii afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse. Ministrul roman al afacerilor externe a adresat omologului rus rugamintea de a transmite un semnal politic pentru organizarea unei noi reuniuni a Comisiei care gestioneaza inclusiv problematica Tezaurului romanesc. Seful diplomatiei ruse a raspuns ca il va contacta pe co-presedintele rus al Comisiei, pentru a da curs solicitarii Romaniei de convocare a unei noi sesiuni a acestui organism. Pe de alta parte, la nivel academic, mai functioneaza o comisie romano-rusa de istorie, condusa de reprezentantii academiilor din cele doua state, care constituie un forum de dialog cu privire la istoria relatiilor romano-ruse in ansamblul lor. De altfel, retrocedarea bunurilor culturale este o obligatie internationala a Federatiei Ruse, aflata si in atentia Consiliului Europei. Astfel, Opinia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei 193/1996, redactata la momentul admiterii acestui stat in Consiliul Europei, mentioneaza necesitatea negocierii solicitarilor de returnare a proprietatilor culturale cu statele europene, pe baze ad-hoc, in functie de tipurile de proprietate (arhive, opere de arta, cladiri etc.) si de detinatori (de tip public, privat sau institutional)”, se arata in comunicatul MAE din Bucuresti.

Dialogul surzilor: Care Tezaur?

MAE rus reactionase joi (dupa aproape trei luni de la intalnirea ministrilor!), acuzandu-l pe Cristian Diaconescu de denaturarea faptelor, fiindca ministrul roman declarase ca a convenit cu Serghei Lavrov reluarea lucrarilor unei comisiei interguvernamentale specializate. Seful diplomatiei romane precizase ca insasi infiintarea acestei comisii, in 2003, a fost un succes, deoarece prin aceasta Rusia recunostea ca exista problema tezaurului romanesc. In acest dialog al surzilor, rusii ii dau inainte cu “studierea petelor albe” din istoria comuna a celor doua tari: armata romana ar fi preluat tehnica militara a armatei rusesti, care si-a tradat aliatii dupa 1917, Romania ar fi anexat Basarabia si nordul Bucovinei in perioada 1918-1940, “actiunile administratiei romanesti in Transnistria in anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial”. “De aceea, as vrea sa subliniez inca o data: in vederea obtinerii unui tablou istoric complet si obiectiv, Comisia este chemata sa studieze tot ansamblul relatiilor complexe dintre doua tari in prima jumatate a secolului al XX-lea si sa nu se opreasca doar asupra anumitor aspecte ale acesteia, de care este interesata doar o singura parte”, sustine Lavrov. Seful diplomatiei ruse actuale nu se dezminte de generatia lui Molotov. El neaga un lucru elementar: Tezaurul Romaniei a fost trimis la Moscova in baza unor documente legale, convenite cu autoritatile din Rusia si garantate de puterile aliate - Franta si Anglia. “A fost o luare de pozitie din partea Ministerului de Externe rus, care, poate in mod premeditat, poate nu, nu vreau sa fac proces de intentie nimanui, a amestecat doua comisii. Impreuna cu domnul Lavrov am discutat initierea acestei runde de consultari la Moscova. Discutiile pe care le-am avut cu Serghei Lavrov au fost legate de aplicarea unor obligatii cu forta juridica dintre cele doua state”, a explicat Cristian Diaconescu.

Igor Smirnov a furat tricolorul rus, nepatentat de Federatie

Ministerul rus de Externe nu stie cum sa contracareze pretentia Transnistriei de a prelua tricolorul Federatiei Ruse ca simbol propriu. “In practica internationala, eu nu am mai vazut asa ceva. Pentru a reactiona la aceasta actiune este nevoie de o expertiza juridica”, este de parere Igor Leakin-Frolov, purtator de cuvant la MAE rus. Juristii rusi, consultati de “Kommersant”, au recunoscut ca autoritatile de la Moscova nu au patentat drapelul national. “Decizia nu este corecta, desi noi nu am patentat drapelul. Este mai mult decat o decizie stranie, desi este o actiune pro-ruseasca”. Preluarea de catre Tiraspol a drapelului Federatiei, dar si presiunile de tot felul pe care Moscova le exercita asupra Romaniei si a Ucrainei tind sa ecraneze efectul pe care il va avea iminenta recunoastere a Transnistriei. Osetia de Sud a avut duminica “alegeri parlamentare”.

Autor: Viorel Patrichi
Sursa: www.gardianul.ro
A comentat http://www.jurnaltv.md/?article=2575 02 iunie 2009, 19:21
De aceea, as vrea sa subliniez inca o data: in vederea obtinerii unui tablou istoric complet si obiectiv, Comisia este chemata sa studieze tot ansamblul relatiilor complexe dintre doua tari in prima jumatate a secolului al XX-lea si sa nu se opreasca doar asupra anumitor aspecte ale acesteia, de care este interesata doar o singura parte", sustine Lavrov. Si are dreptete.
A comentat j.PHILIPS 02 iunie 2009, 20:12
mai functioneaza o comisie romano-rusa de istorie, condusa de reprezentantii academiilor din cele doua state, care constituie un forum de dialog cu privire la istoria relatiilor romano-ruse in ansamblul lor. Si in ce consta lucrul acestei comisii? Bancuri, betii, la curve impreuna. Unde-i rezultatul? Pe mine ma interesaza adevarul .
A comentat j.PHILIPS 02 iunie 2009, 20:22
Dupa parerea mea cam greu de rezolvat asa fel de probleme . Sa fost in plan de al rezolva pozitiv in folosul Romaniei ,demult era rezolvat si uitat . Putini ar tipa ,cum ca suntem cei mai tari ,am luptat si am invins, sau speriiat de noi si vezi.Dar treburile merg inspre ceia ca Diaconescu n-o sal vada cum nu vede urechele fara oglinda .
A comentat j.PHILIPS 02 iunie 2009, 20:31
Inca un subiect de MASTURBARE:
Bravul diplomat Diaconescu ii streseaza rau de tot pe rusi, iar chestiunea tezaurului romanesc e din nou la ordinea zilei pe plan mondial.
Din curiozitate am cautat pe google stiri despre subiectul in cauza. Rezultatul este asa cum este. Ultimele stiri ce tin de "Bucharest-Moscow" se refera la summitul de la Bucuresti. In rest, Romania nu este mai putin inexistenta, decat RM.
Mai, copchii care puneti botul la toate vrajelile golanilor de pe Dambovita, voi chiar credeti ca cineva aici, in Romania, face ceva in folosul vostru, ca Basescu nu doarme noaptea pentru ca in Basarabia se moare, ca Diaconescu este preocupat de soarta tezaurului romanesc, ca actiunea cetatenia.ro este ceva serios, real si cu efect. etc., etc.?
Daca da, atunci masturbati-va in continuare.
Labagiii nici nu merita alta soarta (de ambele maluri ale Prutului)
A comentat Gummy Bear 03 iunie 2009, 07:09
vai Philips, te-ai întors...și evident, pe marginea subiectului relațiile româno-ruse! apropo, româna ta a evoluat un pic! cât privește tezaurul românesc, rușii vor continua să o facă pe proștii, că nu pricep despre ce e vorba până atunci când vor face singuri primul pas spre soluționarea problemei. uite atunci vor începe discuțiile adevărate! nu de alta, dar ca să obții ceva de la ruși trebuie să le dai impresia că ei conduc ;)
A comentat ana 05 iunie 2009, 13:23


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1228 secunde