Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

14 aprilie 2024, ora locală: 07:08

 

Vizele vor fi mentinute "cel putin" pana cand Romania va semna cu Republica Moldova Tratatul de frontiera

adăugat 17 iunie 2009, 09:06, la Interviu / Reportaj

Ministerul de Externe de la Chisinau ii explica lui Cristian Diaconescu cum trebuie interpretat documentul UE

Ministerul de Externe de la Chişinău este "uimit" de "interpretarea aproximativă şi vădit tendenţioasă" pe care ministrul roman, Cristian Diaconescu, a făcut-o atunci cand a declarat că UE condiţionează negocierea unui nou acord cu R. Moldova de eliminare a vizelor pentru romani, transmite, marti, NewsIn.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova subliniază intr-un comunicat că "a luat act cu uimire de comentariile" ministrului roman, Cristian Diaconescu, referitor la concluziile privind Republica Moldova ale reuniunii miniştrilor de externe ai UE.

"Este cel puţin stranie interpretarea aproximativă, dar şi vădit tendenţioasă de către şeful diplomaţiei romane a unui document care trebuie analizat integral şi nu in franturi smulse din context", atrage atenţia ministerul de la Chişinău, subliniind că prima propoziţie a documentului UE aminteşte de disponibilitatea accentuată de a intensifica in continuare relaţiile intre R. Moldova şi UE, informează despre adoptarea directivelor pentru negocierea noului acord R. Moldova-UE şi exprimă dorinţa de a incepe negocierile cand circumstanţele vor permite acest lucru.

In plus, o parte a comunicatului instituţiei moldovene are chiar formulări sarcastice, remarcand că ministrului roman "ii scapă neintenţionat" anumite detalii. "In mod regretabil, ministrul de Externe al Romaniei scapă - probabil, neintenţionat - referirea la importanţa respectării principiului de bună-vecinătate care reprezintă o noţiune nuanţată, excluzand, de exemplu, implicarea sistematică in treburile interne ale altui stat. Considerăm că este important de a atrage atenţia şi asupra acestei părţi a concluziilor", se arată in poziţia MAEIE.Cristian Diaconescu, care a participat la reuniunea miniştrilor UE de la Luxemburg, declarase luni că UE a luat o poziţie fermă faţă de R. Moldova. "La cererea Romaniei, negociere unui nou acord nu va avea loc pană cand Chişinăul nu va corecta politica de vize faţă de Romania.(...). Sunt nişte concluzii foarte puternice. Pe fundalul acestor concluzii, Consiliul UE - R. Moldova, care trebuia să aibă loc maine (marţi, n.r.), nu se mai ţine", a declarat ministrul.

In schimb, MAEIE susţine că reuniunea Republica Moldova - UE fusese amanată la cererea părţii moldovene. "Considerăm regretabile referirile la Consiliul de Cooperare R. Moldova-UE din 16 iunie şi informăm pe această cale şeful diplomaţiei romane că evenimentul a fost amanat anterior la solicitarea expresă a Republicii Moldova pe o perioadă ulterioară", se arată in comunicat.

Ministerul de Externe de la Chişinău mai atrage atenţia că au mai existat şi alte cazuri in care Diaconescu nu a fost "informat suficient". "Ca şi in cazul solicitării confirmării contului bancar cu 500 euro de către Consulatul Romaniei la Chişinău - despre care şeful diplomaţiei romane nu cunoaşte nimic in pofida confirmării oficiale a acestui fapt de chiar subalternii săi - putem doar să regretăm că oficialul roman nu este informat suficient", remarcă Chişinăul.

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarase la inceputul lunii iunie că afirmaţia potrivit cărora cetăţenii moldoveni ar trebui să dovedească - pentru a obţine viză - că au un cont bancar cu minim 500 de euro este "total falsă" şi că Romania nu cere depozite bancare cetăţenilor moldoveni. Cu toate acestea, potrivit OUG 194/2002 orice cetăţean din afara spaţiului european care intră in Romania trebuie să facă dovada faptului că are un cont bancar de minim 500 de euro sau a 50 de euro pentru fiecare zi petrecută in străinătate. Romania a inceput să aplice această lege imediat după aderarea la UE, in ianuarie 2007.

Referitor la regimul de vize pentru cetăţenii romani, MAEIE reiterează că impunerea vizelor va fi păstrată "cel putin pana cand Romania va semna cu Republica Moldova Tratatul de frontiera, iar cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia, in procesul de obţinere a vizelor pentru Romania, de un tratament in spiritul Acordurilor existente intre ambele părţi".

"Pe această cale ar putea progresa eforturile ambelor state, şi nu in direcţia 'blocării relaţiilor RM-UE la solicitarea Romaniei' la care, cu anumită satisfacţie, se face referinţă in comentariile menţionate (ale ministrului Diaconescu, n.r.)", conchide comunicatul.

Ministrul Cristian Diaconescu a declarat luni că, prin condiţionarea acordului UE-Republica Moldova de ridicarea vizelor pentru romani, se confirmă faptul că avertismentele şi poziţia Romaniei au fost justificate, fiind evident că drumul Chişinăului spre UE trece şi prin Bucureşti. "Am fost şi vom fi susţinătorii apropierii Republicii Moldova de UE. Acordul nostru pentru aprobarea mandatului de negociere demonstrează că politica Bucureştiului nu s-a schimbat. Este evident că drumul spre Bruxelles al statului vecin trece şi prin Bucureşti şi că există o serie de condiţii clar subliniate prin concluziile de astăzi, pe care Republica Moldova trebuie să le indeplinească, aşa cum este ridicarea vizelor pentru cetăţenii romani", a evidenţiat şeful diplomaţiei romane, la finalul Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) de la Luxemburg.

"Se confirmă, in acest sens, faptul că avertismentele şi poziţia Romaniei au fost justificate. Demersurile diplomatice romaneşti au fost confirmate prin adoptarea de către statele membre a textului Concluziilor", a arătat Diaconescu.

Consiliul a adoptat luni o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul acestora reflectand preocupările UE in legătură cu evoluţiile din acest stat, se arata, luni, intr-un comunicat al MAE roman. Consiliul a adoptat directiva de negociere pentru un nou Acord, cuprinzător, intre UE şi Republica Moldova. La solicitarea Romaniei insă, UE a condiţionat lansarea efectivă a negocierilor pentru un nou acord de asigurarea unui tratament egal pentru toţi cetăţenii statelor membre in materie de vize, subliniind totodată importanţa respectării de către Republica Moldova a principiului relaţiilor de bună-vecinătate.

Concluziile adoptate luni accentuează şi necesitatea ca R. Moldova să intreprindă măsuri ferme pentru intărirea democraţiei, a bunei guvernări, a statului de drept, a libertăţii presei şi a respectului pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Consiliul a exprimat preocuparea serioasă faţă de abuzurile impotriva drepturilor omului care au avut loc după alegerile din 5 aprilie şi cere o investigaţie imparţială a incălcărilor acestor drepturi in cadrul unui proces la care să participe reprezentanţi ai opoziţiei şi experţi internaţionali.

Autor: ZIUA Online
Sursa: www.ziua.ro
Semnarea tratatului de frontiera cu Republica Moldova: NICIODATA! BASARABIA ESTE ROMANEASCA!
A comentat Alec-BM 17 iunie 2009, 16:31
Romania nu a semnat acordul de frontiera cu moldova pt ca ulterior moldova va semna un acord cu rusia prin care va acorda recunoastere internationala transnistriei! Moscova preseaza moldova sa incheie acordul cu romania iar statul roman nu o sa-l incvheie pt ca nu l-a incheiat nici cind a fost presata de statele occidentale sa-l incheie inaintea zaderarii la UE! DE ANUL VIITOR EXPIRA ACORDUL PRELIMINAR AL UE CU MOLDOVA SI IN LIPSA UNUI ACORD DE ASOCIERE MOLDOVA RISCA SA NU MAI AIBA ACCES FARA TAXE VAMALE PE PIATA UE IAR COMERTUL EXTERIOR AL MOLDOVEI SE VA PRABUSI ATIT DE MULT INCIT PENTRU SALVAREA STATULUI AUTORITATILE DE LA CHISINAU VOR FI OBLIGATE SA VINDA LA FIER VECHI SIRMA GHIMPATA CARE ACOPERA CEI 450km de frontiera romano-moldoveneasca! SCOPUL SCUZA MIJLOACELE!!!
A comentat dan@ 18 iunie 2009, 08:43
Basarabenilor! Puteti sa va mentineti vizele pana la sfarsitul lumii. Problema e ca veti vrea voi sa le scoateti si noi nu vom fi de acord. In curand si restul tarilor din UE vor pune taxe vamale pe orice produl de-al comunistilor basarabeni, si atunci sa va vad eu! Veti exporta numai la rusi!
A comentat Dinu 18 iunie 2009, 09:17
BAH TRATATUL VA FI SEMNAT, ROMANI TIGANI BORATI CIORI NEGRE...
REPUBLICA MOLDOVA NU E PAMINT ROMANESC UITATI DE ASTA....PIDARI HREOVIY....................................................
NU UITATI CA R.MOLDOVA E SUSTINUTA DE RUSSIA SI A FOST TOT TIMPUL PUR SI SIMPLU ASTA A MERS PE LINGA CAPURILE VOASTRE CELE PROASTE FARA CA SA PERCEPETI NIMIK,TOATE VORBELE VOASTRE SÏNT POVESTI DEA LUI CREANGA PE CARE TOT VOI LE ASCULTATI....
URODIY
A comentat IVAN. 21 iunie 2009, 17:08

Votaţi PL ,PLDM sau AMN !

Forza PLDM ,PL si AMN !

Aruncaţii la groapa de gunoi a istoriei, la alegerile repetate din 29 iulie pe cripto-comunisti ☭ ,pe ciocoii şi slugoii fără pic de coloană vetebrală ai Moscovei, ce vă prostesc pe faţă,promiţându-vă aderarea la UE si NATO cu ajutorul Rusiei !!! Ce cretinătate,ce creiere atrofiate !

Ardeti buletinele batranilor care inca nu s-au trezit la realitate si mai cred in cripto-comunistii acestia fripturisti si machiavelici !

"Basarabia, lacrima neamului românesc"

"România nu uita,Basarabia este a ta."

Votaţi schimbarea cu gândul la eroii nostri,la martirii nostri,ai intregului neam românesc .

Nu vă vom uita niciodata :Valeriu Boboc de 23 de ani ,Ion Tabuleac de 22 ani,Eugen Ţapu de 26 ani si Maxim Canişev de 20 de ani.

Victimile inocente ale cripto-comunismului.

Pink - Dear Mr President subs in romanian SOS Moldova

http://www.youtube.com/watch?v=biYav5QGZ1A

Basarabia Lui Dumnezeu

http://www.basarabeni.ro/stiri/editoriale/basarabia-lui-dumnezeu-material-video-395/

"Da, de la Roma venim din Dacia traiană, suntem români şi punctum." - Eminescu
A comentat micael 21 iunie 2009, 18:06


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.orgLa 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1206 secunde