Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 03:20

 

Voronin: Românismul fundamentalist şi agresiv ameninţă şi integritatea Ucrainei

adăugat 04 mai 2009, 18:36, la Interviu / Reportaj

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a avertizat Ucraina ca şi-ar putea pierde integritatea teritorială din cauza "românismului fundamentalist şi agresiv". Potrivit Jurnalului de Chişinău, Voronin a tinut să sublinieze că, la fel ca în cazul cetăţenilor moldoveni, în unele regiuni ale Ucrainei oamenii primesc în ritm accelerat cetăţenia română.

"Din câte ştiu, la vremea respectivă, Kievul a trecut în raporturile sale cu Bucureştiul prin acelaşi gen de probleme cu care se confruntă în prezent Chişinăul: România s-a opus semnării Tratatului politic de bază şi Acordului cu privire la frontiera de stat cu Ucraina. Nu este un secret pentru nimeni că autorităţile române duc într-o serie de regiuni ucrainene aceeaşi politică de românizare ca şi în Republica Moldova, finanţeaza tot felul de asociaţii culturale, biserici, organizaţii neguvernamentale, publicaţii periodice, instituţii de învăţământ", a spus Voronin.

El a adus în discuţie şi desfăşurarea, la 7 aprilie, a hărţii istorice a României Mari pe faţada administraţiei prezidentiale de la Chişinău, hartă pe care erau trecute ca oraşe româneşti a unor localităţi de pe actualul teritoriu a Ucrainei. Este vorba de: Izmail, Cernauti, Belgorod-Dnestrovsk.

"V-am enumerat doar câteva fapte, iar dumneavoastră nu aveţi decât să trageţi singuri concluziile care se impun - ameninţă sau nu acţiunile autorităţilor române unitatea şi integritatea teritoriala a Ucrainei", le-a spus Vladimir Voronin ziaristilor ucraineni.

În privinţa continuării negocierlor purtate cu UE, Voronin a explicat că orientarea ţării sale spre UE nu se va fi schimba. El a cerut chiar UE să intervină în reglementarea "dialogului dificil, de aproape de doua decenii, cu Romania".

"România este ţară membră UE, iar Bruxellesul trebuie să poarte responsabilitatea pentru toţi cei pe care i-a 'domesticit'. Eu cred că structurile europene îşi dau bine seama ca Bucureştiul nu se poartă chiar în mod european în raport cu Republica Moldova, pentru că principiile europene presupun respect faţă de independenţa şi integritatea teritorială a altor state, faţă de frontiera de stat, faţă de indentitatea culturală şi de limbp. Contez foarte mult ca raporturile noastre cu România să facă obiectul unei analize minuţioase din partea UE", a declarat Voronin.

Autor: Silvana Chiujdea
Sursa: www.adevarul.ro
Doamne, de-ai zdohni odata cioara!!!
A comentat doina 05 mai 2009, 05:36
DIN CEA CE A DECLARAT VORONIN NU-I APARTINE NIMIC,ACEST IGNORANT NU E CAPABIL SA NUMERE PANA LA ZECE.
SA-U INNERVAT RAU PE ROMANIA,LE FUGE PAMANTUL DE SUB PICIOARE,CAT DE TARE NU SE VOR STRADUI IMPREUNA CU PUTIN,SI CONSILIERUL LUI TKACIUK,NU VOR REUSI,ADEVARUL VA ESI MEREU LA SUPRAFATA.
ROMINIA ARE TOT DREPTUL MORAL SI ISTORIC SA INTERVINA ATUNCI CAND DIASPORA ROMANIASCA E IN PERICOL,NIMENI NU-SI LASA FRATII LA NEVOE.
UNIRE FRATI ROMANI!
A comentat aurelio 05 mai 2009, 15:59

Romania=Rusia .Aceiash politica"hitleriana"
A comentat Moldovean din talpa 05 mai 2009, 22:27
Moldoveni, TREZITI-VA ,Romania si Rusia vreau sa ne fure Libertatea.Fiti UNITI,luptati pentru acest meleag .Sa nu lasam CANCERUL romano-rus sa ne distruga.
Purtati cu demnitate numele de MOLDOVENI (cetateni a R.M.) Fiti siguri: in Europa noi suntem cunoscuti si respectati(comparativ cu" romanii")
A comentat Ion 10 mai 2009, 20:54
Bre Ioane, de ce spui aşa? De când România vrea să ne fure Libertatea? Rău priveşti tu lucrurile, frate! Ce fel de "cunoscuţi" şi "respectaţi" suntem noi în Ue? Tu nu ştii că până nu demult italienii nici nu auziseră de R. Moldova până când nu am emigrat noi mai numeroşi? Tu nu ştii că la televiziunea din occident nu se vorbeşte decât de criminalii moldoveni şi că de altceva de bine nu se pomeneşte de R. Moldova? Tu ştii că dacă eu nu aveam Internet sau dacă nu telefonam rudelor din R. Moldova nici nu aveam să aflu de tensiunile din Chişinău ieşite imediat după alegeri? Aşa că cum suntem respectaţi şi noi, aşa sunt respectaţi şi românii în străinătate.
A comentat Prinţesă 11 mai 2009, 15:34
bai Iaoane;ori esti prostanac,ori iscoada KGB-ista.
Dupa ce ca buneii si parintii vostrii au fost deportat,omoriti,schingiuiti,desnationalizati de bolsevici,de zeci de ani ,dupa ce ca in Basarabia de acum se poarta ca fascistii,tie i-ti este de Romania ca i-ti ia LIBERTATEA PE CARE NU O AVETI.Cred ca esti fascist securist si arunci fumigene.
A comentat moldovalahul 11 mai 2009, 17:02
Printesa,nu-mi spune mie cum e in Italia,ca de acolo vin(5 ani de Italie),am fost si in Germania (2).Peste tot "romanul e la putere",jafuri,omoruri si violuri-specialitatea romanilor.Unii sunt tigani(cetateni a Romaniei si ei,sa nu facem discriminare)altii sunt chiar romani-romani.Puscariile in Italia sunt pline cu.... ROMANI.Poporul acesta asa bogat in "cultura si civilizatie" dar care nu a stiut sa-si educe proprii sai cetateni,acuma incearca "sa ne scoata si pe noi in lume".Acuma ei sunt mari si tari ,sunt europeni,i-si pot permite sa hotarasca si soarta noastra:ex. intrarea in UE,ei afirma ca daca vrem sa intram ..sa intram numai prin Bucuresti...???Treziti-va, nu vedeti ca decraba, este chip sa esiti din UE ,tot asa cum ati intrat.
A comentat Ion 11 mai 2009, 22:55
Ioane,ma intreb retoric ;Cum de D-zeu ai ajuns sa traiesti in occident pastrandu-ti aceiasi mentalitate post-sovietica,in fine,trecand repede peste aspectul acesta,te intreb eu acum pe tine :Cine sa ne scoata din UE ?!
Ai habar ce inseamna UE sau tu o confunzi cu fost URSS a carui disparitie se pare ca o deplangi.
Bre,omule,imi inchipui ca daca traiesti in Italia,intelegi si italiana si mai auzi si tu o stire in treacat despre aceasta Uniune Europeana,hey atunci spune-mi si mie un singur stat care o data intregat in UE a fost dat afara mai apoi ,asa spontan ca intr-o criza adolecentina ! LOL !
Cat despre romanii inchisi in peninsula suntem pe departe o minoritate procentual vorbind cu alte state Non-UE,asa ca palavrageala pe care ai auzit-o in ultimul an la radio si tv din peninsula nu a fost nimic altceva decat o campanie de presa a italienilor impotriva strainilor,(ca emigranti nu mai putem fii).
UE-ul si noi romanii suntem de mult obisnuiti cu asemenea accese de persecutarea a italienilor impotriva celor de alt neam.Daca ai sa te informezi pe net si ai sa rafoiesti arhiva ziarelor nationale italiene ai sa te convingi foarte rapid ca spun adevarul,doar incearca .
Si un aspect,daca Bucurestiul iti intinde o mana frateasca de ajutor si vrea sa te traga dupa sine,tu si comunistii tai daca ati avut o asemenea oportunitate ati fii trebuit sa o apucati pana acum cu amandoua mainile si sa nu-i mai dati drumul,pentru ca daca Georgia ar fi avut o asemenea sansa ne-ar fi strans asa de tare de mana incat ar fi existat pericolul sa ne scoata mai degraba pe noi afara din UE decat sa-i introducem noi pe ei inauntru ! LOL

Hai sa te iau pe alta cale,poate,poate vei pricepe si tu ceva si te vei scutura de teoriile sovietice ; Daca Bucurestiul incearca sa va ajute sa iesiti din zona gri NECONDITIONAT,de ce sa nu acceptati ?!
Bre,omule,daca politicienii de la Bucuresti ar fi batuti in cap precum cripto-comunistii de la Chisinau si s-ar cobora la mintea lor de gaini bete,voi n-ati intra niciodata in UE si NATO,pentru ca bre aerianule,daca Grecia reuseste sa tina la poarta NATO pe FYRO Macedonia de mai bine de un an,inchipuiti ce-ar putea sa va faca Bucurestiul sau poate ca tu esti adeptul acelei aberatii inimaginabile si crezi ca vei intra in UE cu ajutorul Moscovei !
Bre,eu cred ca tu incurci borcanele si habar n-ai pe ce lume traiesti. LOL !
Hmm,apropo,Printesa este basarabeanca la fel ca tine,numai ca ea este mai inteligenta si a cedat in fata ratiunii bunului simt si pune semnul egal intre Basarabeni=Romani,deoarece asta suntem cu totii,romani,indiferent in care provincie a tarii de la Nistru la Tisa ne-am nascut .
Tu nu esti nimic altceva decat intruchiparea vie a acelei stravechi zicale romanesti care zice cam asa : "Lupu isi schimba pielea,dar naravul ba "
Asa si tu ,iti judeti fratii in occident fiind cu aceiasi mentalitate sovietica cu care ai emigrat din Basarabia,e ca si cum Vorona ar ajunge sa conduca destinele USA peste noapte in locul lui Obama si s-ar implinii astfel previziunea acelui astrolog rus despre destramarea USA in perioada decadei viitoare ! LOL !
A comentat micael 12 mai 2009, 01:05
Ce poti vrea de la un Ion-indoctrinat de comunizm voroninian,nu stiu cam ce varsta are dar e bolnav rau de tot.
Un om sanatos nu ar incrimina un popor intreg bazanduse pe actiunile criminale a unor indivizi.
Daca esti tu in Italia,arunca bine privirea si vei vedea ca toate santierile Italiene se tin pe Romani,ii vezi peste tot muncind mai ales in constructii.
Da sant si tigani multi care nu ne fac fata buna,e asa e firea tiganului,fie el roman,basarabean,iugoslav,maghiar s.a.,
Dar sangele apa nu se face,.Tu bre Ioane ai auzit de unele evenimente care au avut loc in secolii trecuti,cum ar fi Unirea principatelor Romane,de care noi basarabenii nu am avut parte sa ne bucuram datorita ursului rus care tia schimonosit tie mentalitatea.
Pana cand tu nu vei intelege ca santem acelas popor,avem aceasi limba,trecut istoric,identic si omogen, nu vei intelege nici odata gestul Romaniei,
si faptul ca R.Moldova de azi este o creatura bolsevica artificiala, creata in coridoarele lubeanca-i de la Moscova.Trezestete Ioane!
A comentat Aurelio 12 mai 2009, 07:45
rOMANIA SE VA DEZMEMBRA IN URMATORII ANI PT CA ESTE UN STAT ARTIFICIAL CREAT DE PUTERILE OCCIDENTULUI IN DAUJNA RUSIEI PT CA POPORUL RUSIEI SA NAIVA DREPT LA MAREA MEDITERANA CUM ERA NORMAL PT CA STATUL RUJS ESTE CONTINUATOR SI PASTRATOR AL IMPERIULUI ROMANOBIZANTIN! Dar acum fuga in strainatate a rolmanului, lupta poporului maghiar pt libertate contra asupririi romanesti in transilvanika, criza econo!mioca, hotia, coruptia si descentralizarea va desfiinta statul rominilor si sfinta moldfova a lui stefan cel mare se va reunifica cu capitala la Chisinau si se va intinde pina la carpati si marea neagra din nordul dobrogei ce ne-au fost furate de secole de rominii hoti si hulpavi! VORONIN A FOST ALES ACUM O ORA LA CIRMA PARLAMENTULUI NOSTRU SDI CU SPRIJINUL NECONDITIONAT AL POPORULUI RUS CARE NE AJUTA DE MII DE ANI? NOI MOLDOVENIKI VOM FI O NATIE MINDRA SI DISTINSA INTRE POPOARELE EUROPEI SI LUMII INTYREGI IAR ROMANII VOR MAI FI IN PUSCARIILE DIN ITALIA SI RUSIA!
A comentat GHITA 12 mai 2009, 10:10 | mergi sus ▲
Ghita,incearca sa stergi ce ai scris pana acum
"Statul rus este continuator si pastrator al Imperiului Romanobizantin"....???? De unde te-ai mai luat si tu?
Micael si Aurelio trag "carul" intr-o parte, tu esti acela care-l trage in alta.Nu vom ajunge nici la Pastele Calului in Europa.
A comentat Ion 12 mai 2009, 11:11 | mergi sus ▲
Santierele in Italia sunt pline cu romani, e adevarat,asta nu inseamna ca romanii sunt nespus de buni zidari si ca fara ei, Italia nu s-ar mai construi daca nar fi romanul...In aceasta tara toti romanii au venit binevol,scapand de saracie ca si noi,in doua cuvinte-forta de munca ieftina .
Despre tigani, poate sa va para straniu ,dar nustiu de ce,din toti tiganii,(roman,basarabean??,jugoslav,maghear) anume cel roman si se evidentiaza in 90% din toate crimele comise de ei.(Cauza: esecul total in educatia si instruirea corecta a poporului tiganesc din Romania,ei fiind considerati "de sortul doi".Macar un roman sa-si faca o "atocritica" ,sa spuna: da,asa este..
Da, vorbim aceasi limba,suntem un popor APROAPE OMOGEN dar nu identic si nu avem acelas trecut istoric(de unde ai luat-o?) Gestul Romaniei l-am inteles eu,sa vazut in 1940,cand a preferit sa nu lupte pentru un pamant care nu e al Romaniei si folosind in diverse manovre politice ale sale ,ca moneta de schimb- Basarabia. P.S.: acesta a fost aspuns lui Aurelio,raspunsul pentru Micael e in fasa de pregatire(cu parere de rau, timpul la dispozitie a scazut)
A comentat Ion 12 mai 2009, 11:58 | mergi sus ▲
Apropo: sunt si foarte multi zidari BUNI printre romani.!
A comentat Ion 12 mai 2009, 12:01 | mergi sus ▲
Ioane,lucrezi contra-cronometru si esti platit la ora sau la jumate de ora de spui ca timpul tau a expirat ! M-am spart de ras,securistule ! LOL !

Iar tu Ghita continua sa visezi cu ochii deschisi,de parca ai fi Mama Omida de la Moscova care tot viseaza ca intr-un viitor apropiat USA se vor dezmembra,asa precum creierasul tau deja este ! Noroc si la mai mare ! LOL !
A comentat micael 12 mai 2009, 12:38 | mergi sus ▲
Locul patriei noastre, a intregii moldove istorice, a dobrogei si maramuresului care au fost alaturi de moldova si ale moldovei lui stefan cel sfint, este alaturi de marele popor al rusiei in menirea sa istorica la nivel europacific si pe intrerg globul pamintesc! Dobrogea intreaga a fost a lui stefan care a stapinit chilia iar maramuresul a apartinut de la inceputuri statului medieval moldav sub numele de pocutia, nume pe care l-au schimbat rfominii spre a crea o confuzie cu zona ucvraineana! De acolo a pornit marele voievod Dragos care i-a alungat pe romani lui Basarab czare voiau sa ocupe tara moldovei si i-a invins complet! Rominul e o nzatie degenerata de curve si de betivi de pungasi si de tilhari iar rominul din romania arte doua cai in fata ORI SA AJUNGA LA BALAMUC ORI LA PUScarie! Natie mai spurcata ca a rominilor nu ezixta si bine a zis cine a zis ca rominu e gras ca porcu si prost ca dobitocu! O SA VINA PUTEREA RUSIEI SI O SA-I PUNA IN JUG PE TOTI ROMANII CA PE ANIMZALE SI NOI MOLDOVENII O SA FIM PARTE A MARELUI POPOR RUS, O SA AVEM GAZ EFTIN SI O SA NE INTINDEM PINA LA PMACIFIC SI O SA TRAIM VEATA IMBELSUGATA ALATUREA DE RUSIA SI CELELALTE POPOARE CINSTITE DIN LUME!
A comentat dorin 12 mai 2009, 12:41 | mergi sus ▲
@ pruto-nistrenilor dorin, ion si tuturor comunistilor pruto-nistreni:

Bai, voi boi ati fost, si boi o sa pieriti. Si ca boi, sau mai bine zis ca porci rusofoni, voi traiti doar din fantezii istorice, comuniste, sociale, materiale etc, etc. Dar cand dracul a stapanit Pruto-Nistria regiunile romanesti Maramuresul, Moldova istorica si Dobrogea? Stefan cel Mare a stapanit regiunea Pocutia care acum este in Ucraina la nord de Cernauti. Stefan cel Mare a stapanit o buna parte din Transilvania, si anume cetatea Ciceiului, Bistritei etc. A stapanit chiar si o parte a Munteniei cativa ani. Mama lui Stefan cel Mare era munteanca si ar fi avut dreptul sa fie si domn al Munteniei la Targoviste. Mai mult, noi romanii suntem urmasii de drept ai lui Stefan cel Mare. Voi pruto-nistrenii sunteti o populatie fara istorie, fara identitate nationala, fara limba chiar. Ce mai, sunteti bastarzii soldatilor turcmeni, uzbeci, tatari etc, din fostul imperiu sovietic. Si voi bastarzilor fara identitate nationala vreti sa ne puneti pe noi romanii in jug? Va asteptam cu arma pregatita. Iar hoiturile voastre le vom ingropa crestineste, chiar daca voi sunteti comunisti anticristi. Va promitem! Huideo, porci pruto-nistreni! Stati acolo in cotetul vostru!
A comentat un iesean 12 mai 2009, 13:28 | mergi sus ▲
Bre,Dorine,cu toate ca m-am scarbit de oligofreni ca tine care doar acuza pe toata lumea si ridica in slavi doar pe Rusia,totusi nu ma lasa inima sa va las in plata Domnului de aiuriti si sa-mi vad linistit de ale mele !
Bre,omule,trezeste-te draqul la realitatea ca nici in testamentul lui Petru cel mare nu sta scris ca Rusia trebuie sa se intinda pana la Atlantic,tu ai proasta impresie vazand Harta Europei cat e UE-ul de mic,iar Rusia se intinde cat vezi cu ochii de parca nu se mai termina,ca gata suntem asa usor de cucerit,sunt sigur ca in imaginatia ta bolnavicioasa ai ajuns deja cu tancurile,mormane de fier vechi rusesti la Portile Parisului ! LOL !
Daca ar fi sa ne punem noi,lumea euro-atlantica la mintea rusilor si le-am raspunde la provocarile de tot felul,care mai de care mai stupide,ar trebuii sa provocam un nou Razboi Rece si sa ingropam si sa-i punem cruce Economiei si asa subrezite rusesti,care supravietuieste doar din vanzarea gazului si petrolului in marea sa parte catre UE.
Dar cum de fiecare data cand americanii ii ameninta pe rusi cu aceasta perspectiva,rusii bat in retragere si o lasa mai moala cu pretentiile sale absurde imperialiste !
Dar pentru ca avem experienta(ca europeni ma refer)britanica si franceza dupa prabusirea imperiilor lor ,cand tot la fel s-a intimplat,tot nu se puteau impaca cu soarta ca au devenit niste simple state europene auto-puternice doar in limitele granitelor proprii,asa avem acum rabdare si Rusia pana cand se va maturiza ,iar KGBisti ca Putina vor disparea de pe scena politica ruseasca pentru totdeauna,Rusia devenind astfel o putere europeana post-moderna ce se va baza mai mult pe cooperare si compromis decat pe forta bruta militara .
Trezeste-te frate la realitate si nu mai visa cai verzi pe pereti ! :-)
A comentat micael 12 mai 2009, 13:50 | mergi sus ▲
ion=dorin=ghita
toti sunt aceeasi persoana de la sis
si va rog sa nu va pierdeti timpul cu debilii alcoolizati .
acei care-i raspund pierd timpul
A comentat asterix 12 mai 2009, 15:42 | mergi sus ▲
Pentru "un iesean"si "asterix"-cata "diplomatie" in cuvintele voastre,se vede imediat diferenta. Aveti chiar un dar in a conversa in mod educat si intelegent.
Fiecare isi expune parerea.Daca ai ceva de reprosat-fao in mod educat.Prin comentul ,care il expui(chiar daca-l iscalesti cu al tau,sau alt nume)reprezinti persoanele care au aceas opinie,deci nu strica imaginea la toate aceste persoane.Sper ca l-ati inteles corect pe "ms Ion"...???
A comentat Ion 12 mai 2009, 17:26 | mergi sus ▲
ion=dorin=ghita=voronin=pcrm=RETARDATI.
Dupa cum slaviti hoardele ruse care au furat teritorii romanesti,ne-au deportat,schingiuit,ucis,slavizat ,spalat creierele,imi dau seama ca sunteti toti nu tradatori de neam ci CRIMINALI ai neamului
Rusine sa va fie !
A comentat DAN 06 iulie 2009, 11:08 | mergi sus ▲
Pe voi primii 3 astia ,cu nume de romani ,as vrea sa va intreb : in ce limba am comunicat unii cu ceilalti ?
In limba ROMANA,viermilor !
A comentat DAN 06 iulie 2009, 11:13 | mergi sus ▲
Care este diferenta intre limba romana si moldoveneasca ?
Sunt curios sa-mi argumentati ,creierelor staliniste !
A comentat DAN 06 iulie 2009, 11:16 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1356 secunde