Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

18 iulie 2024, ora locală: 23:13

 

(VIDEO) Arhitect Alexandru Budişteanu: “Regimul comunist din România era mai degrabă dur şi supărător, dar noi eram priviţi bine datorită politicii internaţionale”

adăugat 06 decembrie 2011, 12:14, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

alexandru-budisteanu,alexandru-risneac,ana-cristiuc,arhitect-sef-bucuresti,basarabia,in-20-de-ani,

Dialogul continuă! În cea de-a II-a parte a discuţei, D-nul Arhitect Alexandru Budişteanu ne relatează scene memorabile şi întâmplări de cotitură radicală din viaţa acestuia de după adolescenţă. Cum a ajuns să studieze la Moscova?  În ce a costat experienţa d-lui în calitate de foncţionar la ONU şi CAER? Cum era văzută România pe arena internaţională şi cum era, de fapt, regimul comunist a lui Ceauşescu? Toate aceste întrebări  îşi desprind ecoul în cea de-a II parte a dialogului „În 20 ani” cu Dr. Arhitect Alexandu Budişteanu.

Vă recomandăm să urmăriţi interviul integral în format video

Alexandru Rîşneac: Cazul familiei dvs. a fost unul de succes, pentru că au existat multe perioade în care exista riscul să fiţi prins şi deportat în Siberia...Chiar dacă aţi menţionat că v-aţi retras târziu, totuşi v-aţi retras la timp!

Alexandru Budişteanu: Cel mai frumos a fost atunci când am terminat Facultatea de Arhitectură, am devenit arhitect cu diplomă. Am început să lucrez şi într-o zi am fost chemat la cadre, unde în baza rezultatelor bune la învăţătură, mi-a fost făcută propunerea să fac aspirantura la Moscova.(...)

Am avut o noapte grea după aceea. Am zis: “D-le, ce fac eu? Eu abia am plecat de acolo!”.  M-am consultat cu toţi oamenii în care aveam încredere. Concuzia a fost următoarea: “D-le, dacă refuzi- întrebarea va fi de ce refuză acesta şi în momentul acela se începe o poveste întreagă...de ce şi pentru ce? care cine ştie cu ce se va termina...Nu, D-le, acceptă şi du-te! Dacă pleci e de bine, dacă rămâi e îngrijorător!”.  Şi am plecat.

Îmi amintesc cum treceam Prutul atunci în ‘56 exact pe acelaşi pod care l-am traversat în ‘44, la Ungheni...şi eram atât de îngrijorat. Apoi am ajuns la Moscova şi am făcut Facultatea de Arhitectură.

Eu nu pot să spun că regimul sovietic sau rusesc se suprapune cu părerea pe care o am despre ruşi ca oameni.  Adică, în general, eu consider că ruşii sunt oameni serioşi, corecţi, uneori cam duri..., însă sistemele lor statale nu ne convin. Cu un rus luat separat sau cu mai mulţi, eu zic că nu putem să avem probleme, dar în momentul când ei sunt o societate şi vor să se afirme, atunci ei se afirmă şi sub ţarism, şi sub sovietism şi sunt în continuare o mare putere cu  un rol mare în istorie! Ei sunt conştienţi de asta şi deaceea cred că trebuie să facă “bine cu de-a sila”, să se extindă... Deci, reproşurile mele nu sunt la adresa ruşilor izolaţi, ci la mentalitatea acestora că ei prin definiţie sunt mai mari, mai deştepţi...Eu fac o mare diferenţă între relaţiile mele cu ruşii şi  relaţiile mele cu regimurile ruso-sovietice.

Perioada când am făcut Aspirantură a fost una în care am profitat foarte mult! Am avut ca subiect de disertaţie ceva foarte interesant: “Organizarea zonelor de cultură şi turism de pe teritoriul pre-orăşenesc al marilor oraşe”. Şi ceva foarte interesant: mi-am ales ca obiect de studiu oraşul Bucureşti, pe atunci eu habar nu aveam că într-o zi o să devin Arhitect-şef al Bucureştiului! Şi mi s-a potrivit de minune!

Astea au fost amintirile mele de la Moscova. Am stat acolo 5 ani, mi-am dat acolo teza de Aspirantură, am devenit candidat în ştiinţe şi pe umă m-am întors acasă. Pe urmă am lucrat aici şi aşa mai departe!

 

Ana Cristiuc: Din  ‘67 până în ‘72 aţi trăit în SUA , New  York, în ce a constat activitatea dvs. de acolo, experienţa? Cum era văzută România în acele vremuri  de Statele Unite?

Alexandru Budişteanu:  După ‘60 când m-am întors de la Moscova  şi până în ’67 am lucrat ca urbanist, ca arhitect şi aşa mai departe. Pentru că ştiam şi engleză şi rusa şi franceză, am reprezentat România pe linia CAER.  De asemenea, am ajuns să reprezint România  pe linia Comitetului Internaţional pentru Construcţii, Locuinţe şi Sistematizare Urbanistică. Am fost prim-vice-preşedinte  şi preşedinte al acestui Comitet. A fost un lucru mare şi sunt foarte mândru! Am reprezentat România din punct de vedere profesional, nu era legat de politică! “Ăsta ştie limbi străine, e bun de profesie, l-am promovat!”...că am servit România comunistă?! Eu am servit România în primul rând şi am reprezentat-o acolo!

În ’67 se punea problema că România are nevoie de funcţionari internaţionali la Organizaţia Naţiunilor Unite. Numărul lor depindea de contribuţia financiară a ţării şi de populaţia acesteia. Atunci s-a spus: „Dacă avem un asemenea post, Budişteanu s-ar descurca, ştie şi limba engleză, hai să-l propunem la ONU tot ca arhitect!”.

În ’67 am ajuns tot ca arhitect în secretariatul de la ONU,  în probleme de construcţii, urbanism, locuinţe, am avut şi o funcţie importantă, un grad superior care se numea pe atunci P5, am fost şi şef de secţie, consilier tehnic special etc. M-am ocupat de America Latină şi de Africa, mi-a făcut o mare bucurie să practic limba spaniolă pe care o consider cea mai frumoasă limbă din lume!

Vreau să vă spun următorul lucru: la noi în ţară era o dictatură foarte dură şi foarte categorică, dictatura partidului care-şi punea cuvântul în toate. În România, care făcea parte din lagărul socialist pe atunci, era mare disciplină. România a avut meritul că, totuşi, după retragerea trupelor sovietice din România, după Declaraţia din aprilie 1964,  a implementat o politică de independenţă reală şi a început să ni se audă vocea. Nu am să uit când eram în şedinţele CAER „ comunism , comunism...dictatura, dictatura..., dar din punct de vedere al lagărului socialist noi ceream să se audă vocea fiecărei ţări”, ceea ce nu le plăcea sovieticilor. Nu am să uit aceste scene din şedinţele CAER când se ajungea la România, noi nu eram de acord cu ei. Noi eram regimentari, mai ţineţi minte “Planul  Valev”- noi trebuia să fim agricultori, ce industrie? Noi trebuia să fim subordonaţi problemelor de dezvoltare a lagărului socialist!

Aceasta era perioada când România s-a manifestat din punct de vedere al politicii externe foarte bine, când noi am devenit un element de care ţineau seama toţi. Noi am fost prima ţară care a stabilit relaţii diplomatice cu Germania Occidentală , în conflictul din Orientul Apropiat am avut un rol de mediator între arabi şi evrei, după aceea când s-au facut primele deschideri pentru China, pentru Vietnam... am avut un rol destul de important. Politica noatra internaţională a fost o politică bună de care noi nu trebuie să ne ruşinăm. Că în ţară era totul foarte dur, ca oamenii au fost închişi sau deportaţi, nu ai voie să vorbeşti...era partea a doua! Să fie foarte limpede...era un regim foarte dur şi supărător! Dar din punct de vedere al  atitudinii acesteia, România a avut o poziţie independentă!

Aveam un coleg care fusese arhitect şef al oraşului Varşovia, care îmi spunea între 4 ochi: „ Măi, eu zău că te invidiez! Tu poţi să spui- Nu! Noi când suntem cu ruşii, trebuie să spunem -  Da! Nu avem voie să spunem - Nu! Bravo vouă, cel puţin voi puteţi spune ce credeţi faţă de ruşi măcar!”

Odată când eram la ONU  am plecat în delegaţie undeva în Caraibe. Eu când mergeam în asemenea misiuni, eram primit ca ministru local, pentru că vorbeam despre problemele de asistenţă tehnică a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Eu negociam cu ei ajutorul în diferite domenii specifice pentru activitatea de urbanism , de construcţii de locuinţe etc.  Mi s-a întâmplat în această ţară să aud „ România, Ceauşescu?! Bravo România, noi vă felicităm!„Dumnezeule! Mă amuza. „Ăsta a auzit de Ceauşescu”, zic eu. Mă amuza. Noi  ne bucuram că aveam această recunoaştere pe plan internaţional, dar  numai noi ştiam cu ce preţ şi cât ne costă asta acasă. În multe locuri se ştia că România are o politică independentă. Lor nu le păsa că la noi nu se poate vorbi liber, sau nu putem să călătorim... Însă, ca prestigiu internaţional, americanilor le plăcea chestia asta.

În  1968, când a fost  invazia din  Cehoslovacia citeam în ziarele americane „Cehoslovacia invadată, iar România se pregăteşte să reziste invaziei ruseşti!” Ceea ce era perfect adevărat, a fost celebrul miting de atunci! Noi am zis – Nu! Vă imaginaţi ce rău am stricat imaginea lagărului socialist! Polonezii s-au dus cu turmele, ungurii s-au dus, noi nu! Am făcut notă discordantă şi asta nu a făcut impresie bună! Nu se ştie ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat acest sprijin din partea Americii, transmis în mod discret: „NU vă băgaţi în România!”.  În cele din urmă acest lucru a triumfat şi ruşii s-au gândit că nu e bine, nu e prudent, ne ajunge o poveste cu Cehoslovacia,  nu mai riscăm!!! Fiindcă a 2-a oară efectiv ieşea război! Atmosfera era de rezistenţă! Noi am zis aşa: „Dacă nu iubim regimul , măcar să nu-i acceptăm şi pe ruşi!”. Atunci au fost unii care au spus: „Da, Domnule, iertăm lui Ceauşescu multe, că cel puţin în relaţia cu Rusia are această  atitudine!”. Şi eu am avut  aceste reacţii pozitive faţă de el, datorită acestei poziţii!

Deci,  noi am fost priviţi bine datorită politicii internaţionale a României. A fi român era o chestie care puteai să o spui efectiv cu mândrie!

Va urma...


Autor: Ana Cristiuc / Alexandru Rîşneac
Sursa: www.basarabeni.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.orgLa 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2757 secunde