Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 04:05

 

(AUDIO, VIDEO) Neagu Djuvara: “Unirea cu România se va face. Şi trebuie să se facă!”

adăugat 31 martie 2010, 08:01, la Interviu / Reportaj

Neagu Djuvara: “Unirea cu România se va face. Şi trebuie să se facă!”

Vedeţi mai jos un interviu realizat de către studenţii basarabeni Cosmin Niţu şi Alex Jurcăneanu de la Galaţi cu reputatul istoric român Neagu Djuvara. Interviul a fost realizat de Zilele Basarabiei.

Istoricul Neagu Djuvara a studiat la Paris, este licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). A participat la campania din Basarabia şi Transnistria în 1941 ca elev-ofiţer de rezervă. Tot atunci a fost rănit aproape de Odesa. În mai 1972 a obţinut doctoratul de stat (docenţa) la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei. Obţine mai apoi şi o diplomă a prestigiosului Institut naţional de limbi şi civilizaţii orientale de la Paris (INALCO).

A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinul naţional „Serviciul Credincios" şi cu „Ordre des Arts et des Lettres" în grad de Ofiţer.

AUDIO


Autor: Stela Popa
Sursa: www.zilelebasarabiei.info
Prostii, d-le Neagu Djuvara. Nu ne trebuie in Romania o lifta straina cum este populatia dintre Prut si Nistru. Sau dumneata nu mai vezi ce amalgam de populatii fara identitate nationala, ce amestec cenusiu de indivizi locuiesc acum in Basarabia? De ce sa ne legam la cap daca nu ne doare? Doar pentru a adauga 20.000 de km patrati fara nici o valoare economica si cu probleme mai mari decat tot imperiul rusesc? Dar de fapt si republicuta dintre Prut si Nistru este tot un imperiu, dar un imperiu in miniatura. Asa ca revizuiti-va atitudinea fata de acest minuscul imperiu, sa ramanem noi asa cum suntem acum, fara milioanele de probleme, care de care mai stringente, pe care le are minusculul imperiu pruto-nistrean.
A comentat baliverne 31 martie 2010, 10:17
TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
A comentat ROMAN ! basarabean 31 martie 2010, 11:17
mie mila de tine "baliverne". In Basarabia traiesc fratii nostri romani. Cat despre "lifta straina" cred ca tu esti strain de neamul romanesc, sau, chiar daca esti roman nu m-as mandri cu un compatriot ca si tine
A comentat un roman 31 martie 2010, 11:51
Basarabia A FOST,ESTE si VA FI VESNIC PAMANT ROMANESC!Daca ar citi Stefan cel Mare si Sfant ce scriu CURVELE KAGHEBISTE cacate de Armata Rosie pe PAMANTUL ROMANESC al Basarabiei s-ar rasuci in groapa.
Ar trebui sa li se TAIE CAPETELE VIERMANOASE tradatorilor care LING TALPILE MUJICILOR BOLSEVICI INVADATORI!
Afara cu ARMATA RUSA DE OCUPATIE din BASARABIA!
Sunt mandru de voi FRATI ROMANI basarabeni!
RE-unirea Basarabiei cu Tara Mama este IN PLINA DESFASURARE!
AFARA CU COTROPITORII RUSI!
A comentat Vanatoru de Pro-rusi 31 martie 2010, 13:00
Basarabia a ieşit singura din captivitate in in 1917, creându-si statul independent Republica Democratica Moldoveneasca, care, cine ştie, poate ca supravieţuia de una singura ca Tarile Baltice si atinge la fel ca Letonia sau Estonia o dezvoltarea economica mai mare decât cea care a avut-o ca o provincie uitata, "ţara de pamant" colonie a Romaniei, in care aproape ca nu s-a construit nimic. Insusi d-l Neagu Djuvara intr-o emisiune televizata la TVR pana la 2007 spunea sincer ca Unirea din 1918 n-a fost un act benevol, căci s-a petrecut la a treia zi după intrarea armatei romane in Basarabia si Sfatul Tarii a votat sub presiunea baionetelor. Acum iata si-a schimbat părerea ... Oricum si acum spune un mare adevăr când aminteşte de cedarea provinciei la 1940 fara nici o impuscatura. Dar nu-i numeşte pe cei vinovaţi ( regele sau guvernul sau Antonescu)?.. Populaţia abandonata la o luna deja avea sa sufere enorm de pe urma acestui act de înalta trădare fata de proprii cetăţeni din partea dictaturii fasciste si a armatei statului.
Istoria se poate repeta. Si nu poate nici intr-un caz sa se repete 27 martie 1918 fara a se clarifica mai intai cu evenimentele de la 28 iunie 1940. căci Basarabia s-a cerut odată de mireasa, a semnat actul de casatorie. Si cum sa mai semneze inca o casatorie (unire), daca n-a existat nici un divorţ, ci numai o trădare ruşinoasa din partea mirelui fricos, care s-a lepădat in văzul lumii de ea, a lăsat-o fala apărare in drum si a fugit ca sa-si salveze pielea sa. Cu ce obraz sa mai spună acum in faţa lumii ca mireasa ii aparţine, e a lui? Cu ce obraz sa-i mai propună inca o data sa se căsătoreasca, daca nici scuze cel puţin nu-si cere si in genere se crede acum printre eroi după război? Basarbenii nu uita prin ce au trecut si nu pot fara o judecata a trecutului si fara garanţii sa se mai lase inca o data induşi in eroare ca vor fi apăraţi. Ei sunt capabili singuri sa se apere, ba inca pot sa apere si România, daca va fi cazul. O a doua unire dupa trădarea, călcarea in picioare a Actului Unirii din 1918, nu mai poate asa simplu avea loc. De vina e monstruozitatea trădării, nerecunoaşterea vinovatiei si noile încercări camuflate de smecherism pe la spate. In 1990 Basarabia a doua oara iese din captivitate, din nou fara sprijinul Romaniei. Mirele din 1940 dovedeşte aceleaşi vicii de las si fricos. De indata cum se începe războiul in martie 1992 cu armata a 14-a Romania lui Iliescu fuge, lasa R.Moldova sa lupte de una singura, ştiind prea bine ca n-are nici un fel de armata, ci doar cu câteva comisariate de politie. Frica e atât de mare incat pentru a-si garanta securitatea pe la spate Romania încheie cu Rusia un Tratat de Prietenie, căutând sa obtina si ceva avantaje economice si politice. Trădarea nu se opreşte aici si in curând Romania se retrage, paraseste si masa negocierilor si lasa R.Moldova de una singura intr-un dezechilibru total - de o parte R.Moldova (fara Romania) si de cealaltă parte Transnistria, Rusia, Ucraina. Ce sa mai crezi dupa toate astea?!... In anul trecut nu o singura data presa de la Bucuresti, Tiraspol si Moscova se citau reciproc, de parca ar fi fost pe aceeasi axa de interese.
A comentat prodan 31 martie 2010, 13:41
Problema ca de obicei se pune din prostia si rationamentul provincialismului. Mai bine sef in comuna decat al doilea la oras. Probleme puse fals in discutie de pe pozitii de egalitate. O regiune cu tara, pentru ca asta se incearca egalizarea, dar oricat se afirma basarabia tot o sub-regiune reprezinta. Dincolo de toate nedreptatile, lasitatile sau chinurile suferite, vinovatul nu este nici Romania si nici romanii. Ei fiind in totalitatea lor victime comune. Se pot invinui oameni, guverne sau conducatori, dar nu o natie.

Aici si apare parvenitismul indus de 50 de ani de svietizare fortata, unde nu se poate concepe statutul de provincie Romana, dar inca se regreta dupa statutul de gubernie ruseasca.

Cu regrete pentru toti basarabenii care sunt sado-masochisti.
Cei care gandesc cu dispret fata de Romania tot saraci vor ramane si tot cu iluziile urss-ului de alta data vor muri. De bine de rau cu neajunsurile lor macar cei din Romania vor putea spune ca fac parte din alta cultura si forma de viata din 2007. Saraci si poate mai putini saraci pe viitor, romanii tot in sfera occidentala vor ramane. Cu voia lor saraci basarabenii tot vor ramane in zona gri si inodora CSI.

PS : Dupa 20 de ani oricat se arunca vina pe lipsa de ajutor din partea Romaniei, Republica Moldova sa dovedit ca nu este capabila sa functineze ca stat, altfel problema reunificarii nici nu se mai putea pune.
A comentat vai de cei cu spiritul sarac 31 martie 2010, 14:31
prodane! da de ce nu amintesti tu de tradarea multor basarabeni care au atacat armata romana inca cu mult inainte de a se sti ca Basarabia va fi cedata? Sper ca ai auzit de revoltele basarabenilor de la Tatar Bunar si alte localitati impotriva armatei romane. Deci basarabenii au ucis militari romani care erau acolo pentru a va apara. Si atunci cum sa mai aperi un pamant inamic? Adevarul este ca basarabenii erau indobitociti de propaganda ruseasca ca vor primi pamant, ca li se vor imparti averile "culacilor" si multe alte tampenii pe care ei le-au crezut. Numai ca dupa ce rusii au pus laba pe voi, v-au exterminat ca pe niste ganganii nefolositoare si v-au aratat ei pamant si toate celelalte. Eu regret ca Romaniei a acceptat Basarabia intre frontierele ei, perioada in care v-a protejat de marea foamete Holomodor dintre 1931 - 1933, si cand au pierit de foame peste 7 milioane de ucraineni (astia au fost inregistrati oficial, dar in realitate cel putin dublu). Iar ucrainenii au recurs si la canibalism pentru a supravietui. Si nu-ti fie teama, dupa cate observ, noi romanii ne opunem si ne vom opune cu toata forta unei eventuale "uniri" cu strainii basarabeni. Eu nu doresc ca poporul meu sa fie acuzat de prostia si naivitatea basarabeana, de mentalitatea retrograda dintre Prut si Nistru. Si te asigur, prodane, ca actualul guvern PDL, care v-a favorizat, nu o mai duce mult. Si cand va cadea, adio toate avantajele de care va bucurati acum, avantaje acordate dusmanilor basarabeni, dar pe spinarea contribuabilului roman. Si sper sa se retraga toate cetateniile acordate de-a moaca basarabenilor intrusi si nedoriti. Oare nu observi tu ca noi nu vrem sa avem nimic in comun cu voi? Nu va dorim si pace! Eu va antipatizez, la fel si majoritatea romanilor. Poate numai cativa romantici, care viseaza la cai morti sa le ia potcoavele, ar mai fi de acord cu o "eventuala unire cu Basarabia". Deci, tovarasi basarabeni! Afara din tara noastra Romania!
A comentat Gica Contra 31 martie 2010, 15:28
Lasati prostiile si hai mai bine si noi sa facem ceva pentru tara asta pentru Romania Mare, nu numai sa certam pe site-uri. Eu zic ca e timpul faptelor acum, caci vremea vorbelor a cam trecut de mult.
A comentat Ducele 31 martie 2010, 16:49
cine bade ti-a mutilat asa constiinta? este grea situatia ta... la cap. basarabia este pusa la grea incercare de 198 ani. ai gresit bade. te iert ca asa este normal. te compatimesc baliverne si revizuesteti atitudinea fata de basarabia.
A comentat anti-baliverne 31 martie 2010, 18:51
As fi dorit sa aflu de la dl Neagu Djuvara CUM POATE FI "LICHIDATA" ACEASTA "MONSTRUOZITATE" - existentza R.Moldova? Ce crede D-lui si ce cred altii?.. Printr-o noua campanie ca cea a Maresalului in vara anului 1941 (acum sub scut NATO)? Printr-un referendum si "simularea" unirii fata de care basarabenii au multe amintiri si fobii? Prin distrugerea instirtutiilor statale ale R.Moldova - in modul cel mai direct - cu pietre aruncate in ele? Prin aducerea la puterea in R.Moldova a unor partide si conducatori care sa realizeze "interesele romanesti"? "Solutii" ASEMANATOARE sunt multe in capul unor forumisti, jurnalisti, politologi. Toate tzin de permanenta tentatie a "smecherismului", de idealurile nostalgice ale Romaniei Mari ramase neimplinite dupa intrarea in hotarele UE, de ideia ROMANISMULUI etc.. IN VEACUL XXI ele sunt nu atat solutii, cat niste AVENTURI PERICULOASE care deja ARUNCA IN AER pe Prut "PODURILE DE FLORI" si trezesc o neincredere si mai mare intre frati. In rezultat basarabenii vor-nu vor, dar sunt SORTITI sa fie INDEPENDENTI, oricat de "monstruoasa" n-ar parea independentza lor pentru altii.
Si totusi o Unire poate avea loc (nu repede, nu usoara, nu smechereasca) - PRIN REVENIREA LA NORMALITATE, la valorile primordiale pa care le gasim in poezia lui Grigore Vieru (Mama, Iubirea, Casa, Neamul), la moralitate, la capacitatea fireasca de a iubi, a intelege si a ajuta aproapele, prin fidelitatea necompromisa fata de o relatie de omenie, prietenie, fratie ce reiese dintr-o constiinta fidela fataza de Dumnezeu. Noi suntem diferiti fiindca aproape un veac si jumatate am trait in "custi" diferite si de pe urma a 3 dictaturi (regala, fascista si comunista) constiinta e mutilata si nu ne-am vindecat ranile nici pana acum.
NU E O MONSTRUOZITATE, ci o mare MINUNE a lui Dumnezeu si a Neamului - SUPRAVETUIREA timp de 150 de ani a populatiei dintre Prut si Nistru si aparitia pe harta a R. MOLDOVA. S-ar cadea de multumit Domnului si numerosilor martiri care au facut posibila aceasta minune. Cei ce nu stiu a se bucura de frati, cei cu pizma ascunsa sau cu pretentii si intentii (tot mai in voce spuse) de "frate mai mare" si "stapan" - fac pacate, iarta-i Doamne. Basarabia (R.Moldova) va cu totul aproape sau si mai indepartata de Romania nu prin maiestria SMECHERULUI, ci doar prin voia DOMNULUI, adica in masura in care societatea romaneasca va dovedi primordial in fatza Domnului ca e demna de mai mult.
...In Joia Mare, te rog de ma iarta, frate!
A comentat talmaci 01 aprilie 2010, 00:49 | mergi sus ▲
Este interesant că Prodan spune pe de o parte că Unirea nu s-a făcut corect dar pe de altă parte spune că România a cedat Basarabia fără glonţ în 1940.

Păi dacă actul Unirii a fost aşa prost, trebuie să te bucuri că România a cedat Basarabia ruşilor, nu? Or, dacă deplângi că România a cedat Basarabia, înseamnă că Unirea a fost bună, nu?

Amice, tu taci chitic şi nu spui nimic de faptul că România a intrat în război contra colosului sovietic în 1941 tocmai PENTRU dezrobirea Basarabiei. Şi România a dat 600 de mii din cei mai buni fii ai ei pentru Basarabia, pieriţi pe la Cotul Donului şi în Caucaz.

Mai citeşte istorie şi nu doar materialele de propagandă comunistă, gata să împroaşte cu noroi în România indiferent de lispa de logică a afirmaţiilor.
A comentat Marius Filip 01 aprilie 2010, 06:28 | mergi sus ▲
Tălmaciule

Nu idealiza Moldova şi nici nu denigra România.

Trebuie să fie România "demnă" de a primi Moldova? De ce n-ar trebui Moldova să fie "demnă" de a se uni cu România?

România şi Moldova trebuie să se unească nu pentru că-s bune sau proaste, nu pentru că-s demne sau nedemne, ci pentru că sunt locuite de acelaşi popor, cu aceeaşi limbă, aceleaşi obiceiuri, aceeaşi religie şi aceleaşi mentalităţi.

Pentru că nu are niciun sens ca un acelaşi popor să trăiască în două ţări diferite.

Suntem la fel, diferenţele n-au putut fi adâncite nici măcar de 200 de ani de ocupaţie rusească.

Păcat că nu vezi acest lucru. Moldova faţă de România nu este precum Sardinia faţă de România - altă gâscă, altă traistă.

Moldova faţă de România nu este decât o parte ruptă din trupul ţării, nici mai mult nici mai puţin. Mergi pe la Suceava, Neamţ, Vaslui şi convinge-te. Vei găsi moldoveni ca şi tine - care-si cât se poate de români.

Ce dovezi mai vrei?
A comentat Marius Filip 01 aprilie 2010, 06:35 | mergi sus ▲
unirea rep moldovei cu romania mi se pare un vis foarte indepartat din mai multe motive :1 rusia nu va accepta niciodata ca rep moldova sa intre sub umbrela nato asa cum nu accepta acelasi lucru in cazul ucrainei 2cetateni rep moldova si in special tineretul folosesc mai mult lb rusa decat cea romana 3 unirea ne-ar aduce o noua problema cea asemanatoare tinutului secuiesc4 dorinta moldovenilor de unire este alimentata de faptul ca romania este membra a ue si acest lucru le-ar aduce unele beneficii , nefiind vorba de patriotism 5 rusia isi are prea adanc infipte ghearele in aceasta "tara"6 sa-r putea isca conflicte de toate categoriile intre nato si rusia.
Asadar o posibila unire ar aduce multe probleme pe ambele parti ale prutului si ar isca ceva ce nu ne dorim cu toti un razboi
A comentat un vis pentru nimik 01 aprilie 2010, 09:26 | mergi sus ▲
Maestre Neagu Djuvara, fereasca Dumnezeu si Maica Domnului de o unire cu polietnicii pruto-nistreni. Mai bine sa-i impungem cu baionetele sau cu rachetele sa-i cumintim ca sa stea in imperiul lor polietnic. Duca-se toti pruto-nistrenii pe pustii in Siberia cea calda si primitoare si sa ne lase pe noi in pace!
A comentat Gica Contra 04 aprilie 2010, 08:16 | mergi sus ▲
Doi indivizi care folosesc poreclele "prodan" si "Gica Contra", care posteaza pe acest forum, desi scriu lucruri diferite, au ceva in comun: au creierele bine spalate si lustruite de propaganda comunista. Mai rar atata bataie de joc la adresa poporului roman, cum fac acesti doi asa zisi forumisti. Este de mirare faptul ca moderatorul acestui forum admite postari de acest fel, care sunt in mod direct insulte grave la adresa poporului nostru si eroilor neamului nostru care s-au jertfit pentru eliberare Basarabiei si Bucovinei de Nord. Am scris acest comentariu revoltat de faptul ca astfel de batai de joc sunt admise, probabil in virtutea intelegerii gresite a dreptului la libera exprimare. Insultarea intrgului nostru popor nu poate fi admisa, acest fapt nefiind altceva decat un caz penal!
A comentat jianu 26 iulie 2010, 19:23 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2495 secunde