Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 23:51

 

CHIȘINĂU: Un tânăr specialist în IT lasă Suedia din dor de casă

adăugat 13 ianuarie 2011, 09:47, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Vlad Durnea

Alexandru Bodrug, Suedia, it, tanar basarabean,

Moldoveanul Alexandru Bodrug , specialist în IT, este gata să lase un salariu de 1.000 de euro în Occident pentru un job la Chişinău.Tânărul şcolit în Franţa a fost selectat de o oranizaţie din Moldova să revină în ţară, în cadrul unui program de aducere a valorilor umane înapoi acasă.

 

Alexandru Bodrug ( 29 de ani), originar din Chişinău, este unul dintre tinerii care după ce a gustat viaţa din Occident a hotărât să revină în Republica Moldova. Spune că nu regretă că a plecat, dar a hotărât să se întoarcă acasă pentru că îi este dor de părinţi şi de viaţa din Capitală. 
Tânărul a acceptat provocarea Occidentului la doi ani după ce a absolvit Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Atunci a plecat la master în Franţa. Alexandru locuieşte acum în Suedia unde a ajuns din întâmplare.


„ÎMI E DOR DE VIAŢA DIN CHIŞINĂU"
„După absolvirea masteratului am locuit încă un an în Franţa şi am avut o ofertă de muncă în Bucureşti, pe care am acceptat-o. Între timp, CV-ul meu a rămas pe un site de recrutare. O companie de consultanţă în domeniul IT l-a găsit mi-a trimis pe e-mail oferta de muncă pentru Suedia", povesteşte tânărul. Chiar dacă nu mai locuieşte în Republica Moldova, Alexandru este la curent cu toate evenimentele din ţară. La sfârşitul anului trecut, Alexandru a aflat de un program lansat de un ONG din Moldova, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), care vrea să readucă în ţară 30 de tineri şcoliţi şi stabiliţi peste hotare.

N-a ezitat, a trimis CV-ul său şi a fost acceptat. „Am hotărât să revin în Moldova pentru că îmi este dor de viaţa de zi cu zi din Chişinău, îmi este dor de părinţi. Vizitele de 2-3 săptămâni pe an nu sunt suficiente pentru a alina acest dor", spune tânărul. Alexandru Bodrug este sigur că revenirea tinerilor în Republica Moldova ar putea schimba mentalităţile de aici. „Resursele umane sunt puţinele bogăţii ale Moldovei", adaugă tânărul. 
Alexandru mărturiseşte că nu vrea să se îmbogăţească în ţară şi că ar renunţa la salariul de 1.000 de euro din Suedia doar să fie lângă părinţi. Este sigur că şi în Moldova ar putea câştiga bine.

„În calitate de programator, cu puţină insistenţă, poţi să câştig aceiaşi bani şi acasă. Îmi dau seama că voi avea un salariu mai mic. Nu exclud că voi fi nevoit să plec din Moldova, dar până nu încerci nu ştii", explică tânărul.

AVANTAJELE PROGRAMULUI PENTRU ÎNTOARCERE ACASĂ

Alexandru şi-a propus să revină în Moldova cu gândul că se va stabili definitiv. Totuşi, nu exclude că se va întoarce în Occident dacă nu va fi mulţumit de oferta de acasă. Până acum, peste 30 de tineri moldoveni, care au terminat sau urmează să finalizeze studiile peste hotare, au depus dosarul pentru programul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Potrivit reprezentanţilor OIM, până astăzi au fost depuse peste 30 de cereri. Dintre acestea au fost selectate doar 27, iar numărul total de persoane care vor beneficia de acest program este 30.

Tinerii moldoveni cu studii în străinătate, cu vârsta de până la 35 de ani, care doresc să revină temporar sau permanent în Moldova pot depune dosarul la acest program până pe 31 martie. Potrivit reprezentanţilor OIM, cei care vor fi selectaţi în cadrul acestui program vor beneficia în primul rând de un loc de muncă sigur. Practic, organizaţia stabileşte legătura între o companie care activează în Moldova şi tinerii care vor să se întoarcă acasă. În plus, OIM le asigură câştigătorilor cheltuielile de transport ca să ajungă în ţară şi o bursă lunară în valoare de 200 de euro pe o perioadă de până la şase luni.

Străinii știu doar că în Moldova sunt vinuri bune și femei frumoase, dar ne mai confundă țara cu Macedonia
Alexandru Bodrug Specialist în IT

CERERI ŞI DIN AMERICA DE ÎNTOARCERE ÎN ŢARĂ
Reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie susţin că în cadrul programului lansat de ei au primit cereri de la moldoveni plecaţi în Suedia, Marea Britanie, Franţa, România, Italia, Germania şi SUA. „Solicitanţii sunt specialişti în domenii ca justiţie, drept internaţional, economie, management, IT, Web Design şi medici ori specialişti în ştiinţă.

Mulţi dintre aplicanţi susţin că vor să revină în Moldova pentru a schimba lucurile în bine", spune Viorica Olaru-Cemârtan, consultant în cadrul OIM. Statisticile arată că, în 2009, peste 6.000 de moldoveni s-au stabilit peste hotare. Majoritatea emigranţilor au vârsta între 20 şi 39 de ani. Aproape 15% din totalul emigranţilor au studii superioare. Neoficial, între 600.000 şi un milion de moldoveni sunt plecaţi din ţară.

„VIITORUL ÎN MOLDOVA ESTE INCERT"

În timp ce unii moldoveni fac tot posibilul să revină acasă, alţii sunt gata să lase ţara pentru un salariu atractiv în străinătate.
Ion Marandici (30 ani), doctorand la Universitatea din New Jersey din Statele Unite ale Americii, n-are încredere că s-ar putea realiza profesional dacă s-ar întoarce în Moldova. Tânărul spune că din bursa de studiu pe care a câştigat-o îşi poate acoperi toate cheltuielile. „Primesc bursă de 1.700 de dolari pe lună la care se adaugă 700 de dolari, pe semestru, care mi se dau pentru cărţi. Anual, am un bonus de 1.000 de dolari special ca să mă abonez la reviste şi să particip la conferinţe", explică Ion.

„MOTIVAŢIA FINANCIARĂ E FOARTE IMPORTANTĂ"
După ce a studiat în România, bărbatul a revenit în Moldova. Dezamăgit de condiţiile de muncă şi de traiul de aici, a decis să plece definitiv din ţară. „Atmosfera din Moldova devenise extrem de politizată. Aveam impresia ca nu voi reuşi sa fac ceea ce imi place, cercetare, să pot câştiga un ban cinstit", mai spune Ion Marandici.

Tânărul susţine că în SUA îi este dor de vinurile din ţară şi de produsele „made în Moldova". „Motivaţia financiară este foarte importantă, dar perspectivele pe termen lung sunt mai importante. Pentru majoritatea moldovenilor viitorul este incert", ne-a mai declarat tânărul. ;


Autor: Virginia Dumitraș
Sursa: www.adevarul.ro
asta-i adevarul trist din Moldova pacat de tinerii astia care vor un viitor mai bun dar de nevoie pleaca in afara
A comentat vlad.pruteanu 13 ianuarie 2011, 18:30


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2478 secunde