Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

27 aprilie 2024, ora locală: 03:10

 

Deşi a fost boicotat de Chişinău, Eugen Doga a strălucit la Bucureşti

adăugat 03 iunie 2008, 15:21, la Interviu / Reportaj

Maestrul Eugen Doga şi-a împlinit visul vieţii sale - a sustinut la 31 mai 2008 un concert de excepţie la Ateneul Român din Bucureşti. Şi asta în ciuda faptului că pe ultima sută de metri orchestra Companiei Teleradio Moldova a refuzat să fie alături de Eugen Doga, cum era planificat anterior. Presa de la Chişinău a scris despre acest subiect că ar exista "un ordin de sus". Jurnalista Stela Popa a realizat, în exclusivitate pentru portalul de ştiri UNIMEDIA, un interviu cu marele maestru Eugen Doga.

Un artist mondial se intoarce acasa

Presedintele SUA, Ronald Reagan a afirmat public ca valsul sau din filmul "Dulcea si tandra mea fiara" este "Valsul secolului XX". In afara de acest vals, mai are inregistrate alte peste 60. A inregistrat zeci de CD-uri, a facut muzica de film si a concertat pe mari scene ale lumii. A intrat in circuitul valorilor universale inca din 1972, cand, impreuna cu regizorul Emil Loteanu, a castigat trofeul "Scoica de argint" la Festivalul de film din Spania pentru filmul "Lautarii". In 1976, la acelasi Festival, a obtinut "Scoica de Aur" si pentru filmul "Satra", film care a cucerit atat Vestul cat si Estul. Anul trecut valsurile sale au ajuns sa fie interpretate si in patria valsului, la Viena, unde de obicei, se aude doar regele valsurilor, Johann Strauss.

Este vorba despre marele artist Eugen Doga care, pe 31 mai, a sustinut un concert de exceptie la Ateneul Roman din Bucuresti.

"Bine ca S. Mareeva e de la Moscova si Voronin n-a putut-o opri..."

Echipa care a lucrat la realizarea concertului a trecut prin grele incercari. Se pare ca relatiile politice tensionate intre cele doua maluri ale Prutului afecteaza si domeniul cultural. Cineva, undeva, inca nu doreste ca maestrul E. Doga sa concerteze la Bucuresti. Cei din jurul maestrului marturiseau ca: "A fost stresant totul. Suntem extenuati dupa atita hartuiala. Cu cateva zile inainte de concert am aflat ca nu vine orchestra de la Chisinau (Orchestra Companiei de Stat Teleradio Moldova - n.n.).

Norocul a fost ca am inlocuit-o cu cea mai buna orchestra a Ateneului Roman. Noi mizam cel putin pe prezenta regizorului Gheorghe Mustea (Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii - n.n.), in primul rand pentru motivul ca stia partiturile. Cu 3 zile inainte de concert am aflat cu stupoare ca nu vine nici el. Partiturile au fost trimise la Bucuresti cu trenul a doua zi, deoarece fara ele nu se putea nici macar repeta... A doua zi dimineata, alta surpriza, aflam ca nu vine nici interpretul Mihail Munteanu.

El trebuia sa interpreteze cele mai valoroase lucrari din baletul "Luceafarul", inclusiv romante. Culmea a fost cand ni s-a comunicat ca nu vine nici artistul Advahov, care, dupa ce i-a cintat presedintelui Voronin la ziua de nastere, a fost trimis urgent de Ministrul Culturii Artur Cozma la un alt concert". In echipa de organizare a concertului circula urmatoarea gluma: "Bine ca S. Mareeva (participanta la concert - n.n) e de la Moscova si Voronin n-a putut-o opri".

Totul e bine cand se termina cu bine

In ciuda stresului, spectacolul de la Ateneul Roman a fost un succes incontestabil. Timp de trei ore, Maestrul Doga a incantat publicul romanesc pentru care sala Ateneului s-a dovedit a fi neincapatoare. Dupa cum ne-a marturisit chiar domnia sa, Eugen Doga a fost extrem de multumit, chiar daca nu a avut sustinerea Chisinaului. Cu care s-a obisnuit. Despre organizarea "Anului Doga" din R. Moldova, maestrul s-a exprimat cu un scepticism care spune totul.

Mai multe despre concertul de la Bucuresti si proiectele de viitor ale lui Eugen Doga, aflati in interviul pe care Domnia sa a avut bunavointa sa-l ofere in exclusivitate pentru portalul de stiri UNIMEDIA, realizat de catre jurnalista Stela Popa (foto în partea stângă):

"Am ajuns si eu la sarbatoarea vietii mele!"

UNIMEDIA: Dle Doga, bine ati venit in Romania. A fost visul Dvs. sa cantati in Bucuresti, la Ateneul Roman. De cand aveti acest vis?

Eugen Doga: Toata viata mi-am dorit sa transform viata oamenilor in sarbatoare, iar visul meu dintotdeauna a fost sa fac asta la Ateneul Roman. Iata ca acest vis s-a implinit! Am ajuns si eu la sarbatoarea vietii mele - concert de creatie si mare responsabilitate in cel mai sacru loc al tuturor romanilor. Am visat-o, as putea spune, de ani de zile... Nici nu mai stiu de cati...

UNIMEDIA: Cum a ajuns sa se materializeze acest vis?

Eugen Doga: Ma aflu in Romania in calitate de oaspete de onoare al Primului Ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, fapt care ma onoareaza nespus. Traiesc un vis care n-as vrea sa se sfirseasca. Un vis in care nu reusesc sa gindesc si in care sa-mi doresc ca totul se se realizeze instantaneu. Inclusiv visul meu de a strabate vatra strabuna in lung si lat. Este vorba de Sinaia, Brasov, Predeal, Alba Iulia, Sighisoara, Sibiu, Timisoara, Sarmiseztuza, Tirgu Jiu, Curtea de Arges, Tirgoviste, Putna... Vreau sa ating iarba de acasa, sa simt vibratia locurilor strabune…Si oamenii de pe aceste locuri, oamenii sunt atit de minunati incit ma intreb : Pentru ce-mi daruiesti toate acestea, Doamne? As vrea sa le sarut sufletele tuturor, sa le spun cit de dor mi-era de Oameni!

UNIMEDIA: Cum vedeti rolul Dvs. in apropierea celor doua maluri ale Prutului? Ce proiecte legate de Romania va sunt cele mai dragi?

Eugen Doga: Eu nu cred ca malurile Prutului s-au indepartat vreodata... Ma consider un priveligiat al sortii din acest punct de vedere. Toti presedintii Romaniei m-au tratat cu dragoste si respect. Presedintele Ion Iliescu, de exemplu, a fost la doua concerte sustinute de mine. Tot el mi-a conferit cea mai inalta distinctie a Romaniei "Steaua Romaniei in grad de comandor". Presedintele Emil Constantinescu m-a decorat cu medalia jubiliara "Mihai Eminescu"…

Am avut norocul sa invat dupa manualele marelui muzician roman Martian Negre, fostul profesor al profesorului meu - Solomon Label. Cea mai intensa colaborare insa o intretin de ani de zile cu opera lui Mihai Eminescu, Ion Creanga, Lucian Blaga, Marin Preda… Cele mai minunate amintiri ma leaga de regretatul Ion Popescu GOPO, marele regizor si prieten, cu care am colaborat la filmul Maria Mirabela, la care am scris coloana sonora, de Mihaela Mihai, Mihai Constantinescu, Sorin Sorescu, Nichita Stanescu…

"Cel mai greu drum e drumul spre Sine si spre Casa"

UNIMEDIA: Sunteti multumit de acest bilant? Pe viitor la ce trebuie sa se mai astepte publicul romanesc de la Eugen Doga?

Eugen Doga: Spatiul romanesc e o insula neexplorata pe deplin... Se pare ca cel mai greu drum e drumul spre Sine si spre Casa. Sper ca, in curand, lista lucrarilor mele, baletul "Luceafarul", romante si piese instrumentale, va fi completata cu opera "Dialogurile dragostei", avandu-i drept protagonisti pe Mihai Eminescu si Veronica Micle.

UNIMEDIA: Unele dintre operele Dvs., amintite aici, au fost prezentate si la Ateneul Roman...

Eugen Doga: Da, asa este, a fost o selectie aleasa si realeasa din opera mea muzicala completa. Mi-am dorit sa impartasesc romanilor o gama complexa din creatia mea. Astfel in program, pe linga baletul "Luceafarul", "Venencia", valsul "Fiara mea blinda si tandara", am inclus si romante pe versurile lui Mihai Eminescu si Veronica Micle. Cat priveste concertul de la ateneu, am planificat participarea mai multor interpreti din R. Moldova (Mihail Munteanu, Vitalie Advahov), Moscova (Svetlana Mareeva) si Romania. Pina la urma, Voia Divina a facut o selectie mult mai riguroasa (se vede ca nu toti sunt pregatiti sa pasesca in locuri sacre)… Astfel ca orechestra de la Chisinau a fost inlocuita cu cea a filarmonicii "George Enescu", iar in locul tenorului Mihail Munteanu au evoluat trei tineri tenori: Rudolf Constantin Cocriş, Mircea Ciurez si Ionuţ Orhean. Cit priveste dirijorul Gheorghe Mustea, acesta a fost inlocuit cu dirijorii Ateneului Roman Iosef Ion Prunner si Vlad Andrei Agachi.

Ma bucur ca gala interpretilor s-a completat cu valorosi tineri din Bucuresti, care cu siguranta vor da un suflu nou muzicii mele. Ma onoreaza faptul ca maestrul Iosef Ion Prunnes si-a asumat sarcina de a dirija orchestra si sa sustina concertul pe ultima suta de metri… Astfel de lucruri nu pot fi uitate vreodata.

UNIMEDIA: Dle Doga, intr-o fraza: Cum ati simtit publicul din Romania?

Eugen Doga: Extraordinar! Sunt fericit cind pot sa-i fac multumiti pe oameni. Caldura publicului, zimbetul de fericire de pe fetele lor, inimile inaltate la o noua vibratie-iata multumirea mea. Le multumesc tuturor celor care ma ajuta sa le fac oamenilor o sarbatoare. Publicul de la Ateneul Roman a intrat in vibratia muzicii mele, a fost o seara de vis, pe care nu o voi uita nicicand.

UNIMEDIA: "Anul Doga", decretat in 2007 in R. Moldova, s-a incheiat. Semnificativ este ca la Ateneul Roman, ceea ce nu era in planul initiatorilor. Sunteti multumit de efortul autoritatilor de la Chisinau?

Eugen Doga: Eeeee... au facut ce au putut.

" Sa ramana pe constiinta lor..."

UNIMEDIA: Dle Doga, initial concertul Dvs. urma sa fie acompaniat de orchestra Companiei Teleradio Moldova. Presa de la Chisinau sugereaza ca "a existat un ordin de sus ca Mustea si orchestra sa nu mearga la Bucuresti pentru a fi alaturi de maestrul Doga". Ce se ascunde in spatele acestui refuz de ultima ora despre care Dvs. ati aflat cu doar trei zile inainte de concertul de la Ateneul Roman?

Eugen Doga: Nu stiu ce intentie a fost.... Bine ca nu au venit.

UNIMEDIA: Bine ca nu au venit?! Despre cine spuneti acest lucru?

Eugen Doga: Eu am vrut sa fac un lucru mare. Pana la urma am reusit. Am vrut sa-i ajut pe cei din R. Moldova sa cante pe cea mai buna scena a Romaniei, dar daca nu au vrut…. ii priveste… Ar fi bine sa faceti mai multa lumina in aceasta chestiune si sa se stie ca eu fac tot ce pot pentru apropierea oamenilor. Am facut aseara un lucru mare. Am cantat alaturi de cea mai buna orchestra a Romaniei si am dat posibilitatea celor tineri sa se exprime si sa se afirme la asemenea nivel. Totul a iesit cat se poate de bine si eu sunt extrem de multumit. Sa ramana pe constiinta lor.

UNIMEDIA: A cui "a lor"?

Eugen Doga: A lor…

Autor: Stela Popa
Sursa: www.unimedia.md
Datorita baietilor din OSBB am fost si eu la concert. A fost superb. fara cuvinte
A comentat Ion Plamadeala 03 iunie 2008, 14:30
Alta interventie slaba a ziaristei Popa. Maestrul Eugen Doga merita o alta abordare, dar pus in valoare o mediocra ca Popa ii stirbeste stralucirea.
Sa ne traiasca valorile!
A comentat maia 08 iunie 2008, 22:05
Le vede DUmnezeu Creatorul pe toate!!!
A comentat of of 11 iunie 2008, 10:13
Dumnezeu a dat omului capacitatea de a citi, vedea si compara. Asa ca cititorul are in primul rand menirea sa aprecieze randurile unui text, darul sau fiind dat de Cel de Sus. Articolele cu har si talent sint iubite, celelalte imitatii si mediocritati sint criticate. Acesta e rostul lucrurilor in presa, asa se cern valorile.
A comentat ziarist 11 iunie 2008, 21:22
Dumnezeu a dat omului capacitatea de a citi, vedea si compara. Asa ca cititorul are in primul rand menirea sa aprecieze randurile unui text, darul sau fiind dat de Cel de Sus. Articolele cu har si talent sint iubite, celelalte imitatii si mediocritati sint criticate. Acesta e rostul lucrurilor in presa, asa se cern valorile.
A comentat ziarist 11 iunie 2008, 21:22
Dumnezeu a dat omului capacitatea de a citi, vedea si compara. Asa ca cititorul are in primul rand menirea sa aprecieze randurile unui text, darul sau fiind dat de Cel de Sus. Articolele cu har si talent sint iubite, celelalte imitatii si mediocritati sint criticate. Acesta e rostul lucrurilor in presa, asa se cern valorile.
A comentat ziarist 11 iunie 2008, 21:22
Cata rautate in tine, Maia maia!
Mediocritate esti tu k ai ajuns la asemenea cuvinte, nu crezi?
A comentat Vitalush 21 iunie 2008, 06:39
Pardon, mediocra ... :)
A comentat Vitalush 21 iunie 2008, 06:40
imi place foarte mult valsul sau care a fost dat si in regina mi se pare un foarte mare compozitor roman,imi place foarte mult stilul sau de
A comentat alexandraa 27 ianuarie 2010, 08:41


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0909 secunde