Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 februarie 2024, ora locală: 16:13

 

“Desteaptã-te, pãmânt român! biruieste-ti durerea…” - Alecu RUSSO

adăugat 25 mai 2009, 08:13, la Interviu / Reportaj

Nu stiu cum se face, dar citind si documentandu-ma pe internet am observat ca marii scriitori ai poporului roman au recunoscut in mod public si in scrierile lor fara sa le pese de consecinte , Basarabia are o istorie si o identitate romaneasca, iar toate incercarile sovietice si ca taristilor din secolele trecute sunt menite sa rupa si sa stearga de tot orice amintire asupra adevaratei identitatii ale acestui pamant mitic si mioritic.

Aceste versuri din titlul apartin ale lui Alecu Russo, va atasez mai jos citatul lui complet:

“Desteapta-te, pamant roman! biruieste-ti durerea… E vreme sa iesi din amortire, semintie a domnitorilor lumei! Astepti oare, spre a invie, ca stramosii sa se scoale din morminte?… Într’adevar ei s’au sculat, si tu nu i-ai vazut… ei au grait, si tu nu i-ai auzit… Cinge-ti coapsa ta, cauta si asculta… ziua dreptatei se apropie… toate popoarele s’au miscat… caci fortuna mantuirei a început… Vezi! cu cat mai mult pleci capul, cu atata cei nelegiuiti asi bat gioc de tine si sug sangele tau…” – Alecu RUSSO

Cat adevar are in el , dar si cata durere se simte cand citesti acest citat, oare noi romanii , indoctrinati cu “bananiere” din Italia, si capsunele din Spania, am uitat cu adevarat de unde ne tragem? Chiar atat de greu ne e sa recunoastem identitatea istorica, mult alterata si incercata sa fie modificata de catre otomani,austro-ungari si taristi?

Voi cei, care credeti si incercati sa denaturati istoria basarabenilor oare nu va e rusine de Dumnezeu? Oare chiar atat de ieftin va vindeti sufletul dusmanilor?

Eminescu despre Basarabia:

“Stiindu-se ca lumea nu-i facuta la 1812 si Basarabia a fost a noastra din veacul al XIV-lea, ba poarta chiar numele celei mai vechi dinastii romanesti, a dinastiei Basarabilor, care luase partea de loc de la tatari intr-o vreme in care nu prea era vorba de imparatia ruseasca si fiindca guvernul nostru stie importanta impreunata cu aceasta cucerire a lui Mircea cel Batran”

Sa ne reamintim însasi ce scria Mihai Eminescu la 21 februarie 1878, în ziarul conservator Timpul:

„Noi avem credinta ca nu vom pierde Basarabia [...], pamantul de care e vorba nu e rupt din trupul Rusiei, precum le place a sustine, ci al nostru de pe la începutul veacului al patrusprezecilea [...]. Putem dovedi oricui cu documente si cu istoria în mana ca n-a fost nici cucerit cu sabia de rusai. Prin influenta engleza, turcii au cedat un drum rusilor, pe care drum rusii, prin „mituirea” comisarilor turci, l-au prefacut într-o tara. E aceeasi istorie ca si în Bucovina, numai sub alte împrejuriri. Ca comisarii turcesti au vândut pe ruble un pamant ce nu era al lor nu e motiv ca romanii sa-si vanza pe ruble pamantul patriei lor straveche.”

Publicat in “Timpul” de la 3 Martie 1878: “A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominatiunii rusesti”, adãugând cã “Numele Basarabia si Basarabia exista cu mult inaintea vremii in care acest pamant devenise romanesc: acest nume singur este o istorie intreaga”, scanda Luceafarul poeziei atotromanesti. Scanda si adauga: “Tarul nu avea niciun drept pe care si-ar fi putut intemeia aceasta cerere atunci, cand a luat teritoriul din Nistru pana la Prut”.

Si poetul continuã: “Daca nu am putut pastra intreaga mosie ramasa de la parintii nostri, ne-am pastrat si voim sa ne pastram constiinta întaritoare, ca ne-am facut datoria si ca din vina noastra, nu cu invoirea noastra a fost stirbita”.

Avem datoria, ca descendenti ai dinastiei Basarabilor, sa luptam pentru trezirea identitatii asa mult ravnite, care tot incearca sa o denigreze comunistii si sa creeze prezumtii istorice false,si promovarea lor de tip stalinista.

Avem datoria, ca romani, basarabeni si bucovineni sa ne trezim, sa recunoastem identitatea istorica si culturala comuna.

De aceea pledez si promovez , ca noi, generatia tanara de azi, din Romania,Basarabia si Bucovina, suntem premergatorii trezirii constintei culturale si istorice a viitoarei generatii care au ”misiunea” de a trezi din “somnul cel adormit” pe cei ce si-au uitat identitatea.

Vrem sa va ajutam sa va regasiti istoric si cultural identitatea pierduta si furata de stalinisti,comunisti si alte “imperii”.

In final vreau sa va mai precizez inca un lucru:

Trecutul - vi l-au “furat” taristii

Prezentul - vi-l rapesc comunistii

Dar Viitorul e al vostru, voi cei de azi ce cititi aceste cuvinte, nu uitati, aveti menirea sa va treziti, caci nimeni nu are sa va “elibereze de sub sclavia culturala si istorica”. Viitorul va apartine, si va este incredintat sa hotarati libertatea voastra si dorinta voastra majoritara.

Va invit sa vizionati mai jos cateva clipuri:

1)Adrian Păunescu recită poezia “Doina Basarabeană”Iar ultimul clip, tot o lectura video la care va invit:

2)”Se urca Basarabia pe cruce”


Autor: SOS Basarabia
Sursa: sosbasarabia.wordpress.com
Bravo si curaj voua camarazilor de lupta impotriva comunismului din Basarabia ! Aveti stima si respectul basarabenilor din Irlanda.
Pentru cei balzamati cu naftalina comunista:Comunitatea Basarabenilor din Irlanda vine cu intrebarea catre toti simpatizantii partidului comunist,sau mai corect spus catre toti lasii,fatarnicii si tradatorii neamului romanesc din Basarabia. Stim cu totii ca autoproclamatul si asa numitul PCRM care este in afara legii este pe ultima suta de metri,...: - v-ati intrebat voi tradatorilor ce va fi cu soarta voastra daca in Moldova dupa 29 iulie vine Vlad Tepes ??? - va spunem noi, veti fi trasi in teapa !!! Sa vedeti ce tepe frumoase vom avea in virful lor cu Voronin,Papuc,Grecianii,Tarlev,Rosca, Srirbu+Cecan,Diacov+Lupu,inclusiv fiecare care a fost complice la instaurarea regimului antiuman in RM si nu in ultimul rind cei ce nemijlocit au luat parte la formarea asa numitor coridoare ale mortii din 7-8 aprilie 2009. Daca nu vrei sa cazi in teapa care mai devreme sau mai tirziu va reveni in RM ca numai asa vom scapa de cei ce-si tradeaza propriul poporul,nu cadea prada minciunilor comuniste carora le-a venit sfirsitul si VOTEAZA CU DA HOTARIT IMPOTRIVA COMUNISMULUI DIN RM Indeamna-i si pe cei dragi sa nu stea in rand la teapa, dar sa spuna un DA HOTARIT DEMOCRATIEI,LIBERTATII SI ADEVARULUI IN REPUBLICA MOLDOVA !
A comentat Basarabenii din Irlanda 25 iulie 2009, 22:37
A comentat 2004004195502 06 august 2009, 08:21


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.orgLa 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0796 secunde