Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 20:42

 

Diaconescu: "Institutional nu vom lua masuri impotriva R. Moldova"

adăugat 31 martie 2009, 16:15, la Interviu / Reportaj

In data de 29 martie ministrul de externe Cristian Diaconescu a sustinut o conferinta de presa cu privire la seria de incidente petrecute la granita cu Basarabia unde peste 200 de persoane au fost blocate sa treaca dincolo de Prut. Romanian Global News publica transcriptul conferintei de presa asa cum a sosit el de la MAE roman.

Cristian Diaconescu: Aşa după cum cunoaşteţi, în ultimele trei zile, o serie de incidente s-au petrecut la graniţa dintre România şi Republica Moldova. Peste 200 de persoane au fost, pe diverse argumente, blocate în exercitarea dreptului la liberă circulaţie în Republica Moldova.

Am primit o serie de sesizări la MAE atât din partea unor delegaţii cu statut oficial, reprezentând structuri judeţene cu care exista un angajament de cooperare şi dialog antamat cu ceva luni în urmă, cetăţeni, organizaţii nonguvernamentale, grupuri artistice, cărora, într-o formă sau alta, li s-a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Repet, peste 200 de persoane sunt într-o astfel de situaţie.

Noi am solicitat colegilor de la Chişinău, prin canalele diplomatice obişnuite, prin note verbale, ca de altfel şi prin dialogul care se poartă la nivelul structurilor consulare, explicaţii în legătură cu această situaţie. Nu am primit până în acest moment nici un fel de semnal, nici o clarificare şi, în aceste condiţii, este normal să cerem public şi în mod oficial autorităţilor de la Chişinău să înceteze abuzurile împotriva cetăţenilor români. Ne exprimăm totodată dezamăgirea faţă de încălcarea de către autorităţile de la Chişinău a obligaţiilor care decurg din relaţia cu UE. Restricţiile privind libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul european denotă lipsa unei reale angajări în parcursul european, susţinut de altfel energic de România la Bruxelles şi în capitale. UE a subliniat în nenumărate rânduri că ritmul şi calitatea reformelor din Republica Moldova vor influenţa relaţiile sale cu instituţiile de la Bruxelles. Totodată, au fost transmise semnale clare de încurajare în direcţia consolidării statului de drept şi a instituţiilor democratice, punerea în aplicare şi respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Cum bine cunoaşteţi, toate statele membre ale UE acordă o atenţie specială modului în care se desfăşoară, în această perioadă, procesul electoral în Republica Moldova. Consiliul Afacerilor Generale, al Miniştrilor de Externe din UE, luând o decizie de substanţă cu limbajul pe care eu vi-l comunic în legătură cu desfăşurarea alegerilor în Republica Moldova.

Ceea ce s-a întâmplat însă pe parcursul ultimelor zile reflectă ignorarea acestor cerinţe, care ţin de normele democraţiei şi statului de drept, aspecte criticate, de altfel, de colegii noştri de la Bruxelles. Ameliorarea acestora reprezintă condiţia de bază pentru trecerea relaţiilor UE - Republica Moldova într-o etapă superioară.

Parte a acestei abordări o reprezintă condiţionarea relaţiilor UE cu modul în care se aplică acordul de facilitare a vizelor între UE şi Republica Moldova. Cred că, din acest punct de vedere, este evident că o aplicare corectă şi cu bună credinţă a acestor prevederi reprezintă un semnal aşteptat şi necesar din partea autorităţilor de la Chişinău faţă de UE.

UE oferă parteneriatul estic, ca o propunere cu viziune politică deschisă spre vecinătatea de est a UE, precum şi o serie de flexibilităţi privind acorduri bilaterale între statele vecine cu România, Slovacia, Ungaria în ceea ce priveşte libera circulaţie a cetăţenilor, acordul de mic trafic, zone de liber schimb.

În mod evident, aceste flexibilităţi şi înţelegerea unor anumite raţionalităţi din partea UE trebuie să primească un răspuns corespunzător în legătură cu statele care sunt principalele beneficiare ale unui astfel de acorduri, şi anume celor aflate în vecinătatea UE.

Vreau să fiu foarte clar, România a fost şi continuă să fie un susţinător al parcursului european al Republicii Moldova. În prezent, este în curs de definitivare mandatul pentru negocierea unui nou cadru juridic între UE şi Republica Moldova. România susţine în continuare încheierea unui acord de asociere care să conţină realizarea unei zone de comerţ liber şi un regim fără vize pentru cetăţenii din Republica Moldova. Pentru ca Republica Moldova să fie credibilă, un partener credibil în cadrul acestui proiect, este nevoie ca autorităţile de la Chişinău, în egală măsură, să-şi asume nu numai beneficiile, care decurg din apropierea de UE, dar şi obligaţiile care au fost asumate.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova se află echipe de monitorizare a organizării şi desfăşurării alegerilor, desemnate în acest sens de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Consiliul Europei şi UE. Astfel de acte regretabile care s-au petrecut în ultimele zile în legătură cu cetăţenii români sunt înregistrate şi sunt incluse în baza de date care fundamentează evaluarea finală a modului democratic de desfăşurare sau nu a alegerilor şi a întregului proces electoral. Sper ca acest comportament al autorităţilor de la Chişinău să nu deschidă calea încălcării principiilor şi normelor de funcţionare a oricărui sistem de drept, cu componenta sa electorală extrem de importantă.

Acestea au fost elementele pe care am dorit să vi le prezentăm. Vreau să vă spun că suntem şi continuăm să fim deosebit de interesaţi în contactul direct la nivelul structurilor consulare din cele două ţări, pentru a clarifica dacă a intervenit ceva în ceea ce priveşte pachetul de acte şi documente pe care cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene trebuie să îl prezinte la frontieră. Nu avem niciun element în acest sens, până în acest moment. Vreau să vă spun că, aşa cum rezultă din toate acordurile şi documentele semnate de către Republica Moldova cu state membre ale Uniunii Europene nu există nicio prevedere care să presupună un alt document de identificare la frontieră decât paşaportul. Ne aflăm, deci, în această situaţie, ne exprimăm speranţa că dezvoltările din ultimele zile vor înceta şi vom reveni la cursul normal al relaţiilor bilaterale dintre cele două state, inclusiv în ceea ce priveşte libera circulaţie a cetăţenilor de o parte şi de alta a frontierei. Mulţumesc. Întrebări.

Reporter: (...)

Cristian Diaconescu:

Singurul format agreat la nivelul negocierilor privind zona transnistreană este formatul 5+2 la nivelul Uniunii Europene. De altfel, cum cunoaşteţi, Uniunea Europeană are şi un reprezentant special în zonă, având drept mandat promovarea negocierii în format 5+2. Din punctul de vedere al Uniunii Europene nu există nici o decizie, şi nici o intenţie de a lua vreo decizie în legătură cu un alt format de negocieri.

Reporter: Dar se va lua vreo atitudine?

Cristian Diaconescu: Nu ştiu dacă neapărat s-a luat o atitudine. Din punctul de vedere al României, stat membru al Uniunii Europene, nu susţinem o altă decizie privind formatul de negociere decât 5+2.

Reporter: Aş vrea să vă rog să comentaţi situaţia consulului de la Milano, Dinu, care a fost implicat în scandalul din zilele acestea şi a fost rechemat în ţară de premierul Boc, după cum ştiţi. Aş vrea să ştiu dacă Ministerul de Externe a primit vreo explicaţie pentru această rechemare, care este în acest moment situaţia consulului, care sunt şansele ca el să revină la post la Milano şi, a doua întrebare, as vrea să vă întreb dacă aţi primit despre atacul informatic asupra ambasadelor României din zilele acestea, dacă au fost afectate informaţii importante.

Cristian Diaconescu: În primul rând, în legătură cu ceea ce dumneavoastră menţionaţi ca fiind un atac informatic, de fapt este vorba de un raport al unei universităţi sau al unui expert de la o universitate din Toronto. Ce pot să vă spun este că, din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe, nu avem niciun fel de element în legătură cu vreun atac informatic. Sub aspectul circulaţiei informaţiei în interiorul structurilor Ministerului de Externe, atât în Centrală, cât şi în exterior, în acest moment nu există niciun element din care să rezulte că informaţia nu ar fi protejată pe regimurile de secretizare şi confidenţialitate care se cunosc. Am văzut şi noi, pe internet, această informaţie apărută într-o gazetă, în legătură cu operaţiuni în ceea ce priveşte o serie de ambasade, ce pot să vă spun este că, evident, vom verifica, în măsura în care va fi posibil acest lucru. Sub aspectul semnalelor pe care le avem nu există, în acest moment, niciun fel de penetrare informatică în legătură cu ambasadele noastre.

În ceea ce priveşte prima întrebare, nu, nu a fost rechemat consulul, a fost o discuţie între domnul prim-ministru şi mine în legătură cu necesitatea de a avea o discuţie la nivelul primului ministru privind consulul nostru şi tot ceea ce s-a spus în ultima perioadă. Acest lucru se va întâmpla luni, nu se pune în acest moment problema rechemării, în sens diplomatic, iar, în al doilea rând, deocamdată, la nivelul Ministerului de Externe nu avem nicio informaţie sau solicitare de clarificare privind statutul juridic în legătură cu vreo persoană care funcţionează în Ministerul de Externe, fie personal auxiliar, fie personal diplomatic. Sub acest aspect, fiecare cetăţean este dator să răspundă în faţa legii şi a instituţiilor statului. Sub aspectul funcţionării şi organizării Ministerului de Externe nu avem în acest moment semnale care să ne pună în situaţia de a aplica Statutul Corpului Diplomatic, într-un sens sau altul, faţă de domnul consul general de la Milano.

Reporter: Domnule ministru, (...) a propos de tensiunile din ultimele zile, spuneţi-mi dacă ştiţi câte solicitări avem în consulat de la cetăţenii români, de ajutor (...)

Cristian Diaconescu: Nu ştiu la ce nemulţumiri vă referiţi, şi în orice caz. Nu ştiu ce element a avut coordonatorul acelui grup, pe care dumneavoastră l-aţi menţionat, vă putem pune la dispoziţie toată evaluarea în legătură cu Consulatul de la Chişinău. Nu am în acest moment date concrete.

Reporter: (...) Dincolo de îngrijorarea exprimată şi de zona diplomatică a discursului faţă de Chişinău, la ce contramăsuri aţi putea să apelaţi în cazul în care astfel de provocări vor continua în săptămâna următoare?

Cristian Diaconescu: Sunt mai multe aspecte. Nu ne propunem contramăsuri. Doi: nu se pune problema unei reacţii emoţionale, nici de o parte, nici de alta. Trei: există un proces electoral în desfăşurare în Republica Moldova, şi acest lucru noi îl respectăm, în condiţiile în care totul decurge democratic, cu respectarea principiilor europene. Patru: Din punctul de vedere al mesajelor noastre, după cum cunoaşteţi, discutăm sub aspect instituţional şi mesajele mele se adresează instituţional, motiv pentru care, cine are urechi de auzit aude şi pricepe. Mulţumesc.

Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0792 secunde