Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

27 aprilie 2024, ora locală: 02:49

 

E greşit să te ocupi doar de aspectele negative ale fenomenului migraţional

adăugat 18 februarie 2009, 13:10, la Interviu / Reportaj

Interviu realizat cu Franco Pittau şi Ginevra Demaio, coordonatori ai volumului "Osservatorio Romano sulle Migrazioni" (Observatorul Roman cu privire la Migraţiune), publicat de Centrul de Studii IDOS din Italia. În premieră, raportul din anul curent include un capitol dedicat cetăţenilor moldoveni care se află în Italia, realizat în colaborare cu un jurnalist de la ziarul FLUX, Ecaterina Deleu.

- Ce reprezintă raportul "Observatorul Roman cu privire la Migraţiune"? Unde va fi distribuit?

- E un raport anual privind situaţia imigraţională din Provincia Romei, volum în care Caritas Diocezana din Roma descrie prezenţa imigranţilor din regiune. Obiectivul este de a-i cunoaşte mai bine pe imigranţi şi, în special, de a oferi un instrument util pentru operatorii sociali care activează în domeniul imigraţiei şi pentru politicienii care trebuie să ia decizii pentru administrarea teritoriului. Raportul utilizează datele statistice pentru descrierea imigraţiei în cele 121 de primării ale Provinciei Romei, pe piaţa de muncă (nu doar munca subordonată, dar şi activităţile de antreprenoriat). Alături de datele statistice, raportul prezintă în fiece an studii şi aprofundări asupra unor comunităţi de imigranţi, despre locurile de întâlnire şi de rugăciune a lor, asupra unor probleme ce ţin de formarea profesională, şcoală, accesul la tutela sanitară etc. Obiectivul Caritas este de a sensibiliza cetăţenii, operatorii sociali, politicienii. Din acest motiv, raportul este prezentat şi distribuit în şcoli, biblioteci şi structuri publice.

- Care sunt noutăţile ediţiei curente? Ce ne puteţi spune despre situaţia comunităţii imigranţilor moldoveni - cum s-a schimbat în ultimii ani?

Cetăţenii moldoveni - cei mai defavorizaţi în obţinerea vizei

- Noutăţile sunt diferite. În primul rând, creşterea numerică a celei de a doua generaţii de imigranţi, adică a copiilor născuţi în Italia din părinţi imigranţi. Aceştia păstrează, conform legilor italiene, cetăţenia ţării de origine a părinţilor. Un alt capitol a fost dedicat cetăţenilor moldoveni care trăiesc la Roma. Ei rezultă a fi printre cei mai defavorizaţi în obţinerea vizei, neavând până nu demult, la Chişinău, o ambasadă italiană. Potrivit arhivelor ISTAT (Institutul de Statistică al Italiei), în Provincia Roma se află legal peste 5.913 moldoveni, iar în Provincia Lazio 7.245 (în Italia numărul lor depăşeşte 68.591). Deşi se află pe locul XI după numărul de străini în această regiune, în primării ca Pomezia şi Monterotondo sunt pe locul IV. Peste 3.816 moldoveni au un loc stabil de muncă în regiune, 53 la sută fiind femei (2.026). Dintre moldoveni, 69,7 la sută muncesc în domeniul serviciilor şi 27,4 la sută - în industrie. Camera de Comerţ a înregistrat 134 de cetăţeni moldoveni (82,1 la sută bărbaţi) care şi-au deschis propriile afaceri în Roma. În universităţile din Roma studiază 76 de studenţi basarabeni, iar 1.302 elevi - în şcolile din Provincie.

Condiţiile imigranţilor moldoveni la Roma

Pentru a cunoaşte punctul de vedere al imigranţilor moldoveni, am publicat un sondaj cu genericul "Condiţiile imigranţilor moldoveni la Roma", cu mărturiile a 30 de imigranţi moldoveni - mediatori culturali, preoţi, membri ai asociaţiilor etc. Dintre ei, 70 la sută au studii superioare, iar 30 la sută - studii medii şi profesionale. Doar 30-35 la sută dintre ei au un loc de muncă ce ar corespunde pregătirii lor profesionale. Cele mai grave probleme semnalate de ei au fost dificultăţile de a obţine vize europene, permis de şedere, recunoaşterea diplomei de studii etc. Toţi respondenţii consideră importantă conservarea limbii materne. Au prieteni şi cunoscuţi printre italieni, dar nu lipsesc şi cazuri de discriminare, în special la locul de muncă, unde nu este respectat întotdeauna contractul de muncă.

- În contextul politic actual din Italia, de contrastare a imigraţiei clandestine, de ce credeţi că e important să se revină la tema comunităţilor de cetăţeni străini? Ce proiecte mai aveţi pentru 2009?

- Unii consideră că fluxul imigranţilor ilegali poate fi contrastat eficient doar cu norme foarte riguroase, pe care le putem numi "politică de fier". Redactorii de la Caritas/Migrantes, care deja de 18 ani elaborează şi publică un raport anual cu privire la migraţie, au dezvoltat o altă orientare. Nu este vorba de neglijarea respectului faţă de legi: aceeaşi rigoare prevăzută pentru infractorii italieni trebuie aplicată asupra imigranţilor criminali. Este greşit să te ocupi doar de aspecte deviante (cum ar fi fenomenul infracţional) ale fenomenului migraţional, uitând cu desăvârşire cealaltă parte a migraţiei.

Nu trebuie să ne limităm la discursuri teoretice

Trebuie să fim conştienţi de ceea ce ne rezervă viitorul, care va fi marcat de o creştere a prezenţei imigranţilor. Trebuie să fie atribuite resurse mai mari pentru politicile de imigraţie, unde există practici birocratice lungi, puţine fonduri pentru a rezolva problemele specifice etc. În 2009, politicile de integrare socială a imigranţilor, la nivel naţional, au fost acoperite cu 5 milioane de euro, pentru o populaţie de 4 milioane de imigranţi care se află legal în Italia, ceea ce înseamnă foarte puţin.

Proiectele noastre pentru 2009 constau în amplificarea iniţiativelor de sensibilizare şi de formare, care sunt, în medie, 200-300 pe an. Imigranţii trebuie să fie consideraţi, în baza datelor statistice interpretate corect, o dimensiune a societăţii de care trebuie să se ocupe, cu deschiderea necesară, toate segmentele politice. În convingerea că, dacă azi lucrăm bine, mâine Italia va avea un viitor paşnic şi de progres.

- Vă mulţumim pentru interviu.

Autor: Ecaterina DELEU
Sursa: www.flux.md
F corect titlul! Bravo Ecaterina! Într-adevăr e greşit să te ocupi doar de aspectele negative ale migraţiei, ceea ce insă fac unii italieni. F des se lamentează că nu mai au locuri de muncă. De ce? Pt. că extracomunitarii, de nevoie, se adaptează & la lucrurile cele mai umile, ca de exemplu să ai grijă de o bătrână, ceea ce italienilor le e scârbă să facă, ori dk fac, o fac numai pt. câteva ore pe zi, nici vorbă zi & noapte, pe când migranţii se adaptează & la astfel de serviciu. Unde-am văzut eu, de când sunt în Italia, italiancă să stea cu bătrâna să o şteargă la kr? (mă scuzaţi de expresie) sau dk am văzut basarabence & românce să facă altceva decât lucrul domestic, acelea au fost f rare. "-Dar trebuie să faci & asta, dk vrei o viată mai bună.", spun ele, & e adevărat din păcate. La italieni le face totul "schifo", adică scârbă. Dk, de exemplu, un român imbecil face o crimă, ăia îi acuză pe toţi (inclusiv cei cumsecade) & spun că nu-i mai vor în ţara lor că nu au nevoie de ei, & să plece de unde au venit. Dar nu-i adevărat. Ei au MAAAARE nevoie de noi, întrucât, cum am spus mai sus, nu fac lucruri umile. Dk dau peste un clandestin, îl alungă ca pe un câine, fară să se gândească că acela, poate, săracul, a lăsat copiii & familia, a vândut & casă, & masă, doar ca să aibă o viată mai bună. Evident nu toţi vin cu intenţii bune, dar majoritatea. Asa că nu e chiar plăcut să stai aici în Italia, nu din punct de vedere economic, dar din punct de vedere de cum ne tratează ăstia pe toţi extracomunitarii (& la scoală văd copii dojeniţi de proprii lor colegi, mai ales acei cărarora li se observă accentul străin & acei care sunt de culoare). Aşadar, concludem: majoritatea din străini nu vin în Italia pt. ca "îi iubesc pe italieni", dar doar pt. că vor o viată mai bună.
A comentat Printesă 19 februarie 2009, 04:37
E greşit să te ocupi doar de aspectele negative ale fenomenului migraţional din italia.
bine inteles pt ca ii exploateaza la maximum ca pe niste robi si sterg babaele la cur,locuesc cate 7-10 intrun apartament,
muncesc pt 5-6 € la ora pr ca n-au incotro si sunt buccurosi s-ai hraneasca pe cei ramasi in moldova.Zicea unul , ca ferecirea unora e nenorocirea altora.
A comentat populatie imbecita in Respublika shkit 20 februarie 2009, 00:59
Mulţumim Domnului că s-a indurat şi a răspuns la lacrimile miilor de moldoveni care au avut nenorocirea de a trece prin maşinăria ambasadei Italiei la Bucureşti. Batjocura se începea de la poartă de la jandarmul zâmbăreţ, cu chipiul pe ochi ("Bateţi mătănii, moldovenilor"), apoi venea rândul baronilor de la firma de securitate care ii treceau prin "strungă" la direct si la figurat, apoi la ghişeu ieşeau doamnele cu voci metalice europene, care puteau "zaprosto" sa rupă nulla osta sau contractul in faţă şi să-l arunce şi atunci inima bietei moldovence s-a întâmplat că nu a mai rezistat. Nu era acolo adevărata Italie. Maşinăria de testare a supuşeniei de robi a moldovenilor era pusă la cale de alte grupări de elită, nu de italieni. Va trebui sa treacă mulţi ani pentru a uita clipele de coşmar şi pentru a recupera anii pierduţi din cauza imposibilităţii de a deschide o viză de studii sau a de a obţine o declaraţia de valoare a diplomei de sora medicală etc.. Cate mii de surori medicale moldovence nici pana azi nu pot să lucreze pe specialitate din cauza piedicilor puse special de angajatele de la ambasada de la Bucureşti. Sa speram ca la noi acasă, la Chişinău, toate acestea nu se vor mai repeta.
A comentat felcer 21 februarie 2009, 00:17


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0766 secunde