Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 mai 2024, ora locală: 22:26

 

"E nevoie să ne implicăm activ pentru a putea ajunge în Uniunea Europeană"

adăugat 22 aprilie 2008, 09:53, la Interviu / Reportaj

Alianţa Studenţilor din Moldova (ASM) este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit şi a fost fondată în anul 2000. Scopul ASM este de a reprezenta, promova şi proteja, din punct de vedere social, economic şi cultural, tinerii din Republica Moldova. Un alt scop este de a consolida sistemul democratic de învăţământ autohton, prin intermediul acţiunilor membrilor ASM şi de a stabili relaţii de cooperare cu alte organizaţii sau forumuri similare, din ţară sau de peste hotare. Interviu cu preşedintele Alianţei Studenţilor din Moldova, Ana Chiriţa.

- Când a fost creată Alianţa Studenţilor din Moldova şi care sunt priorităţile acesteia?

- Alianţa Studenţilor din Moldova (ASM) este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit şi a fost fondată în anul 2000. Scopul ASM este de a reprezenta, promova şi proteja, din punct de vedere social, economic şi cultural, tinerii din Republica Moldova. Un alt scop este de a consolida sistemul democratic de învăţământ autohton, prin intermediul acţiunilor membrilor ASM şi de a stabili relaţii de cooperare cu alte organizaţii sau forumuri similare, din ţară sau de peste hotare. Domeniile de activitate ale ASM sunt cel educaţional, social, profesional şi cultural.

- Cine face parte din Alianţa Studenţilor din Moldova?

- La moment din ASM fac parte studenţi din aproximativ 10 instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova, printre care şi masteranzi. Avem studenţi care fac parte şi din senate, din sindicate, dar persoane care doresc să se implice şi cărora le pasă de comunitatea studenţească. Orice student are dreptul să facă parte din ASM.

- Cât de deschise sunt autorităţile pentru colaborarea cu organizaţia pe care o conduceţi?

- Pe parcursul anilor, în diferite perioade, comunicarea cu autorităţile a suferit diferite abordări. Ceea ce ţine de prezent, chiar dacă există momente când avem păreri diferite, în general acestea par a fi deschise pentru colaborare, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Noi ne dăm seama că nu poţi să ceri mereu suportul şi părerea autorităţilor, pentru că acestea mai au şi ale probleme de soluţionat.

- Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă tinerii din Republica Moldova?

- În Republica Moldova, tinerii se confruntă cu o serie de probleme care îi afectează atât la nivel personal, cât şi la nivelul întregii societăţi. Pornind de la indiferenţă pentru ceea ce se petrece în jur şi până la lipsa de informare în domeniile cu privire la respectarea drepturilor în procesul de studii. O altă problemă este nepregătirea tinerilor pentru angajarea în câmpul muncii şi lipsa locurilor de muncă conform cererii, ceea ce îi împinge pe studenţi să plece peste hotarele ţării.

- Care ar fi, în opinia dvs., soluţiile pentru rezolvarea acestor probleme?

- Pentru a soluţiona toate aceste probleme este nevoie de mult efort din partea tuturor celor implicaţi. Este vorba despre Guvernul Republicii Moldova, universităţi şi studenţi. Noi facem totul pentru a informa studenţii, pentru a-i face să fie mai participativi, pentru a-şi cunoaşte drepturile şi pentru a se pregăti profesional de viitorul loc de muncă. De asemenea, am implementat programe şi proiecte care au fost iniţiate în comun cu partenerii de peste hotare şi din ţară. Programele au fost efectuate întru sporirea gradului de participare printre tineri şi crearea unei relaţii dintre mediul academic şi cel economic. Astfel, am realizat proiectul Balkan Case Challenge şi o serie de traininguri pentru dezvoltarea profesională a tinerilor. Totodată, derulăm proiecte care au drept scop crearea unei continuităţi în procesul de luare a deciziilor a studenţilor. Ceea ce trebuie să facă Guvernul este să creeze locuri de muncă şi să asigure o calitate a studiilor cu o diplomă recunoscută peste tot, de asemenea, să reformeze sistemul de învăţământ superior şi mediul economic şi social ca acesta să devină mai atractiv. E nevoie să ne implicăm cu toţi pentru a putea ajunge acolo unde dorim, în Uniunea Europeană.

- Cât de dispuşi sunt tinerii pentru a se implica în activităţile social-educaţionale din ţară şi cât de importantă este această implicare pentru societatea noastră?

- Există un procentaj anumit de tineri cărora le pasă de ceea ce se face în ţară, dar sunt şi tineri care nu sunt interesaţi. Aşa este peste tot, nu este specific doar pentru ţara noastră, iar despre nivelul de implicare al tinerilor, acest lucru este important pentru orice societate, cel puţin la nivel de consultare, pentru că trendurile şi viziunile sunt diferite şi se schimbă odată cu trecerea anilor. Tinerii reprezintă viitorul şi, totodată, reprezintă un procent mare din populaţia ţării.

- Guvernul a decretat anul 2008 - Anul Tineretului. Ce acţiuni preconizaţi să întreprindeţi pentru a veni în întâmpinarea acestei iniţiative?

- Alianţa Studenţilor din Moldova are un bagaj mare de activităţi. Şi în trecut, dar şi în acest an, ne vom implica, pe lângă toate activităţile planificate, şi în elaborarea anumitor cadre normative, printre care crearea unor politici educaţionale şi lupta împotriva corupţiei. ASM îşi continuă activitatea cu pline forţe, punând accentul pe necesitatea creării sau îndeplinirii unor activităţi concrete, nu doar la nivel de declaraţii, ci şi de fapte.

- Ce acţiuni ar trebui să întreprindă autorităţile pentru a-i motiva pe tineri să nu plece la munci în străinătate, dar să participe mai activ în viaţa publică de la noi din ţară?

- În primul rând ar trebui de lucrat mai mult la legea cu privire la voluntariat. Multe organizaţii sunt deja implicate în procesul de consultare pe această temă. Cum am mai menţionat, Guvernul trebuie să facă mai atractiv atât cadrul de studii, cât şi ulterioara angajare în câmpul muncii a tinerilor. Au fost întreprinse anumite măsuri pe termen scurt şi lung, pentru a veni în întâmpinarea tinerilor, printre care burse, finanţarea afacerilor şi altele. Să vedem ce va ieşi.

- Vă mulţumesc.

Autor: George IOSIP
Sursa: www.flux.md
pai cine a zis ca nu.....doar ilegal!:))))
A comentat 22 aprilie 2008, 21:20
e simpatica moldoveanca din poza.
A comentat admirator 12 mai 2008, 13:16


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.orgLa 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0816 secunde