Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 18:01

 

Explicații pe marginea Acordului moldo-român privind micul trafic frontalier

adăugat 21 octombrie 2009, 09:41, la Interviu / Reportaj

Explicații și precizări în interviul acordat Europei Libere de expertul APE Eugen Revenco.

Chişinăul şi Bucureştiul au început ieri negocierile privind Convenţia despre micul trafic la frontiera moldo-română. Ele ar urma să se încheie la sfîrşitul acestei săptămîni, dar documentul ar urma să fie semnat pînă la sfîrşitul anului, a anunţat vicepremierul, Iurie Leancă, ministru de Externe.

Acordul privind micul trafic la frontieră prevede facilitarea plecării fără viză în România a cetăţenilor moldoveni care locuiesc în raza de 50 de kilometri de la graniţa cu ţara vecină. Este vorba de locuitorii din 11 raioane – de la Briceni, Edineţ, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, Hînceşti, Leova, Cantemir şi Cahul şi parţial cei din raioanele Sângerei, Călăraşi, Străşeni, Cimişlia, Taraclia, precum şi din Autonomia Găgăuză. Vă reamintim că Acordul moldo-român privind micul trafic la frontiera a fost aprobat prin decizie de Guvern la finele săptămâni trecute.
De ce fel de facilităţi anume vor beneficia locuitorii din zona de frontieră, îl vom întreba acum pe expertul, Eugen Revenco, de la Asociaţia de Politică Externă şi un bun cunoscător al acestei probleme.

Elena Cioina: Domnule Revenco, cum va fi măsurată această rază de 50 de kilometri de frontieră? Cum vor şti oamenii că satul lor de exemplu face parte din această zonă şi ei vor putea călători liber în România?

Eugen Revenco: Este vorba de 30 de km, în mod normal. Această regulă e stabilită de o directivă europeană din 2006 şi se vorbeşte despre localităţile care intră în zona de 30-50 de km, adică dacă prima casă a acestei localităţi este la o distanţă de 30 de km de la frontieră şi această localitate se termină la aproximativ 50 de km de la frontieră, atunci această localitate intră în zona de regim preferenţial. Localitatea intră în totalitate în această zonă. Se va calcula de la frontieră. Acum este o problemă pe care părţile urmează să decidă cum vor merge – e vorba de felul înm care se vor face măsurările. Va fi nevoie de măsurări, hărţi, probe la Comisia Europeană. După ce Acordul va fi încheiat, urmează să se obţină un acord din partea Comisiei Europene şi atunci va fi nevoie de probe precum că localitatea se află în această zonă preferenţială. Noi avem hărţile vechi cu România, încă din anii 60. Bine, au fost făcute nişte verificări ale hărţilor de frontieră, dar asta a fost încă în perioada sovietic. Rîul Prut este viu şi hotarul se mişcă, el a fost schimbat pe alocuri, comparativ cu situaţia care a fost pe teren mai înainte. Deci urmează a fi înnoite şi hărţile, dar asta depinde, părţile vor decide dacă merg cu hărţile vechi sau vor face altele noi.

Elena Cioina: Asta urmează să se decidă în următoarele 2 luni şi jumătate cît vor dura negocierile?

Eugen Revenco: Cred că trebuie să se decidă din start pentru că în funcţie de această întrebare, pentru că dacă se va decide reînoirea hărţilor va fi nevoie de o comisie de frontieră probabil, probabil o comisie clasică de frontieră care să participe la înnoirea hărţilor şi verificarea situaţiei pe teren.

Elena Cioina: Dar, oamenii vor avea nevoie pentru a trece frontiera doar de paşaportul pentru străinătate sau vor trebui să prezinte şi alte acte care vor dovedi că ei locuiesc în această zonă de frontieră?

Eugen Revenco: Da, şi anume acest act va reprezenta un permis special şi el va fi eliberat de consulatul României din R. Moldova şi respectiv de Consulatul R. Moldova în România; şi în baza acestor documente, permise speciale, va fi posibilă trecerea frontierei în zona adiacentă pînă la 30-50 de km.

Elena Cioina: Deci să înţelegem că în această perioadă ar urma să fie deschise şi cele două consulate la Bălţi şi la Cahul pentru a facilita obţinerea acestor permise pentru că dacă se va miza doar pe cel de la Chişinău, va fi groaznic?

Eugen Revenco: Era vorba de un număr de aproximativ un milion de persoane, de potenţiali beneficiari de asemenea regim, dar oricum presiunea va fi mare şi probabil că deschiderea acestor consulate la Bălţi şi la Cahul ar fi o soluţie şi cu cît mai repede se vor deschide, cu atît mai repede va fi aplicat Acordul; dar şi din partea R. Moldova ar putea fi nevoie de deschiderea consulatelor la Iaşi şi eventual Galaţi sau Constanţa.

Vitalie Enache: Domnule Revenco, ce se va putea comercializa în aplicării Acordului, pentru că înteţelegem multă lume speră să-şi îmbunătăţească anume condiţiile economice, de trai?

Eugen Revenco: Acest document n-o să vorbească despre regimuri de comerţ, dar cu siguranţă oamenii vor avea posibilitatea să treacă mai uşor frontiera. Eu am văzut cum funcţionează un asemenea acord în Elveţia pînă la aderarea la spaţiul Schengen. Deci, oamenii puteau intra, lucra în zona de frontieră, nu doar presta servicii dar existau şi puncte de trecere certificate ale frontierei aşa cum există bunăoară cu Ucraina, sau culoare speciale pentru frontalieri, să nu stea în rînduri, să fie un pasaj mult mai simplu, inclusiv fără control vamal pe alocuri.

Vitalie Enache: Vor exista condiţii preferenţiale pentru cei care vor dori să muncescă peste Prut şi invers?

Eugen Revenco: Acest beneficiu ar trebui să vină, dar nu cred ca putem vorbi despre un asemenea beneficiu imediat în baza acestui acord care va fi încheiat. Est prematur să spunem care va fi conţinutul acestui acord, cît de departe se va merge în acordarea libertăţilor. Acest Acord este o excepţie de la regula shengen şi aşa se numeşte şi directiva europeană – excepţia de la regula shenghen, şi nu cred că acum putem vorbi despre permise de muncă, dar într-o perspectivă ele trebuie să fie, aşa cum am văzut că funcţionează în Elveţia, cum funcţionează la hotar între SUA şi Mexic, euroregiunile şi colaborarea transfrontalieră trebuie să fie posibilă inclusiv cu permisele de muncă şi activităţi transfrontaliere cum ar fi prestarea de servicii.

Elena Cioina: Pînă urmă, domnule Revenco, care vor fi beneficiile de început pentru acesti oameni şi pînă unde vor putea să meargă în România, de exemplu?

Eugen Revenco: Primul beneficiu ar fi trecerea simplificată a frontierei, doi – mici activităţi de comerţ. Nu cred că poate fi vorba de posibilităţi de angajare în prima etapă. Probabil prestări de servicii transfrontaliere ar fi mai reale. Oamenii se vor deplasa în România în aceeaşi rază de 30-50 de km.

Elena Cioina: Dacă vor încălca zona, vor fi sancţionaţi?

Eugen Revenco: Probabil că da.

Elena Cioina: Cum vor putea fi verificaţi?

Eugen Revenco: sunt diverse posibilităţi. Dacă, de exemplu, o masină circulă cu numere de Giurgiuleşti pe undeva prin Craiova şi dacă va fi oprită de poliţist care va constata că nu beneficiază de o viză, ci doar de un permis în raza de 50 de km, ar putea fi sancţionat.

Autor: Elena Cioina, Vitalie Enache
Sursa: www.europalibera.org
Sa traiti bine
A comentat Italia 21 octombrie 2009, 11:08
A comentat oferte imobiliare la Ungheni 19 noiembrie 2009, 20:06


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1150 secunde