Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 10:05

 

Fascismul roşu împotriva lui Filat şi Ghimpu

adăugat 17 decembrie 2009, 12:04, la Interviu / Reportaj

Ticăloşia şi tupeul structurilor comuniste din R. Moldova au întrecut orice limită odată cu oribilul atac antisemit al agenţilor PCRM cu sutană. Atacul nu s-a dat atât împotriva comunităţii evreilor din Basarabia, cât împotriva R. Moldova, prezentată în presa din întreaga lume drept un stat înapoiat, populat de nişte sălbatici intoleranţi şi fanatici.


O gloată condusă de un popă pe nume Anatolie Cibric, apărând Biserica rusească a lui Vladimir Cantarean, a dărâmat menora, un sfeşnic instalat de comunitatea evreiască la intrarea în parc, pentru Hanukka, una din cele mai mari sărbători evreieşti. Barbarii au bătut în locul sfeşnicului o cruce, iar rămăşiţele menorei au fost târâte până la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Popa Cibric s-a lansat într-o tiradă de invective antisemite pentru care în orice ţară ar fi fost aruncat după gratii. El apără ţara de „jidovi" care „poate să ne omoare, să ne traumatizeze copiii". Dar fabulaţia despre evreii care ar omorî copii a fost folosită şi de Ohrana, serviciul secret al Rusiei ţariste, pentru a declanşa pogromul de la Chişinău din 1903, soldat cu distrugeri, morţi, răniţi, emigrarea în SUA a zeci de mii de evrei basarabeni îngroziţi. Moldoveanul rusificat Pavel Kruşevan era agent al Ohranei şi a declanşat pogromul scriind în ziarul „Bessarabia" că un copil rus din Dubăsari ar fi fost omorât de evrei.

Diversioniştii care au pus la cale înscenarea din Grădina publică „Ştefan cel Mare" fluturau steagul alb-negru-galben, care a fost drapel ţarist, iar apoi a fost preluat de „Sutele Negre", o organizaţie antisemită care-i ataca pe evrei la ordinul Ohranei. Opinia publică internaţională trebuia să vadă la TV că Basarabia s-a întors cu 100 de ani în urmă, iar antisemitismul face ravagii din cauza unei puteri liberale slabe, dar şi pro-fasciste. După mintea comuniştilor, dacă Filat, Ghimpu, Chirtoacă au respins antiromânismul lui Voronin, înseamnă că sunt „fascişti".

Cibric n-a fost de capul lui. Cheibaş, secretarul Mitropoliei lui Cantarean, în loc să condamne fapta nebunilor, a justificat vandalismul antisemit. Cică autorităţile locale din Chişinău „trebuiau să anticipeze reacţia oamenilor când au amplasat simbolul religios". Cheibaş ar trebui să ştie că nici Obama Barack „nu a anticipat reacţia oamenilor", atunci când Rahm Emmanuel, şeful administraţiei prezidenţiale, a aprins lumânările menorei instalate pe peluza Casei Albe.

Regizorii piesei de teatru au ţintit cu bătaie lungă. Pe pancartele actorilor „pravoslavnici" scria: „Mihai Eminescu: Biserica Ortodoxă este mama poporului român". Oare de când o fi devenit „mama poporului român" antiromâneasca Mitropolie „a întregii Moldove"? Este limpede. Acţiunea trebuia să arate că „românii e fascişti". Măi băieţi, trebuia mai degrabă să scrieţi pe pancarte de-a dreptul „romanian people", ca să se înţeleagă mai bine ce e cu imaginile transmise la televiziunile CNN sau Euronews.

În momentul când am văzut scenele cu haita dezlănţuită a lui Cibric am fost convins că urmează actul doi al piesei de teatru: anume că PCRM va condamna „fascismul" AIE. În comunicatul PCRM - despre care cred că fusese scris înainte de declanşarea atacului „pravoslavnic" - ni se indică şi vinovaţii. Aceştia sunt liberalii, dar şi ziariştii independenţi de la Chişinău. Iată cum sună propaganda comunistă: „Eroizarea capilor nazismului şi fascismului, declaraţiile deschise ale liderilor şi reprezentanţilor aşa-numitelor partide liberale, cu jigniri la adresa reprezentanţilor unor naţionalităţi în parte - de la moldoveni la ruşi, de la evrei la romi, politica informaţională provocatoare în mass-media electronice" ar fi de vină.

Comuniştii s-au inspirat de la Joseph Goebbels, şeful propagandei naziste şi confratele lor întru Pactul Ribbentrop-Molotov. Goebbels spunea că o minciună cu cât este mai absurdă şi mai gogonată, cu atât va fi crezută, mai ales dacă e repetată des. Liderii AIE nu au jignit niciodată evrei, ţigani, ruşi, moldoveni etc. Comuniştii mint cu neruşinare. După ei, Ghimpu ar fi antisemit din moment ce se declară român.

Atacul lui Cibric este o diversiune comunistă. Pentru că atacul a avut loc duminică după-amiază nu am avut timpul necesar să public acest articol în TIMPUL înainte de apariţia comunicatului PCRM. Păcat... le-aş fi furat comuniştilor slănina din fasole.

Mitropolia lui Cantarean este scula comuniştilor. Iar ceata agresivă a lui Cibric are rolul batalioanelor de asalt naziste. SA „Pravoslavnicii" au vandalizat redacţia ziarului TIMPUL atunci când Constantin Tănase a scris despre predicile din amvon ale „apostolului" Tarlev. Au atacat preoţi şi credincioşi ai Mitropoliei Basarabiei. Au manifestat împotriva adventiştilor sau a paradei homosexualilor. Pasămite, sub administraţia lui Dorin Chirtoacă, Chişinăul s-ar transforma în Sodoma şi Gomora.

Duminică, huliganii au fost puşi la treabă. Din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor, situaţia se agravează. Nici acum nu a fost prins atentatorul cu grenadă de la Hramul Chişinăului. Puţină lume ştie că la Hram trebuia să participe şi Traian Băsescu, care şi-a anulat vizita în ultima clipă, din cauza demiterii Guvernului Boc. Ştirea despre un atentat cu grenadă împotriva unui şef de stat ar fi făcut înconjurul lumii. Chişinăul ar fi fost văzut ca un loc mai periculos decât Beirutul, Bagdadul sau Kabulul.

Guvernul crede că şi-a făcut datoria condamnând actul antisemit printr-un comunicat. Dar ceata lui Cibric a comis infracţiuni condamnate de legea moldovenească, cum ar fi distrugere de bunuri sau instigare la ură rasială. Poliţiştii aflaţi la faţa locului nu au mişcat un deget. În aprilie omorau oameni nevinovaţi, iar acum cică au vrut să-i convingă pe huligani cu vorba bună. Poliţia din Chişinău spune că „nu ştie dacă-i face dosar penal lui Cibric". Poate de aceea spune Cibric, sfidător, că nu-i este frică de dosare penale.

Procuratura Generală i-a deschis pe loc dosar lui Constantin Tănase, directorul TIMPULUI, pentru instigare la ură de rasă. Cunoscutul jurnalist se făcea vinovat pentru că a cerut reducerea influenţei Rusiei în Moldova. Dar, pentru procurori, atacurile demente ale lui Cibric împotriva „jidovilor" se vede că nu sunt instigări. Structurile comuniste şi complicii lor au ridicat capul profitând de nehotărârea noii puteri.

Emil Constantinescu, primul preşedinte anticomunist al României, l-a întrebat pe Lech Walesa, legendarul lider al Solidarităţii poloneze, ce are de făcut. Walesa i-a dat un singur sfat: „Dacă nu-i termini tu pe comunişti, te vor termina ei pe tine". Preşedintele polonez a avut dreptate. Constantinescu s-a retras jalnic din politică trei ani mai târziu, spunând că „l-a învins sistemul".

Vlad Filat are, la fel, de ales: ori el, ori ei. Altă cale nu există.

George Scarlat, Timpul

Autor: George Scarlat
Sursa: www.rgnpress.ro
A comentat Anonim 18 decembrie 2009, 18:54
Orice fapta se cere apreciata si in primul rand tarile respective - calm, echilibrat, fara a dauna relatiilor bilaterale intre cele doua tari si popoare. Antisemitismul nu este propriu moldovenilor. Se descopera si acum cazuri elocvente despre familii de moldoveni care in timpul celui de-al doilea razboi mondial au salvat copii din familii de evrei de la deport si moarte sigura in Transnistria. In povestea cineva despre un lagar de tranzit de langa padurea Rublenitza, langa Soroca. Acolo se opreau coloanele de evrei din Bucovina si nordul Basrabiei inainte de a trece pe la Cosauti Nistru spre lagarele din Transmistria. In zilele de targ taranii moldoveni intorcandu-se pe jos acasa treceau numaidecat pe la acest lagar si cu toate amenintarile din partea jandarmilor - le dadeau alimente si apa. Dumnezeu vedea fapta lor si in acelasi timp alte femei - ucrainence ii ajutau pe sotii si copii lor, cazuti in plen si aflati in lagare de concentrare la Krivoi-Rog, in alte parti si apoi in Polonia.
A comentat bin 19 decembrie 2009, 08:19
Cibric nu inseamna tot popoarul, toata biserica ortodoxa din Moldova, toti credinciosii. Intre asa notiuni fundamentale ca BISERICA ORTODOXA, COMUNISM si FASCISM exista caracteristici definitorii clare, total neasemanatoare, neconvergente si inconfundabile. A le confunda si a le pune pe toate clae peste gramada e cel putin neonest, neveridic, neobiectiv, subiectiv.
A comentat mihail 19 decembrie 2009, 08:41


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1238 secunde