Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 09:29

 

Interviu cu Emilian Galaicu-Păun

adăugat 21 ianuarie 2009, 09:59, la Interviu / Reportaj

redactor-şef la editura "Cartier" din Chişinău,
membru al Uniunii Scriitorilor
din Republica Moldova şi România.

"Drumul de acasă-acasă, dacă nu s-a lungit, s-a pus destule piedici pe el…"

Vă cunoaştem drept un scriitor activ, publicaţi sistematic în periodice, atît în Chişinău, cît şi din Ţară, vă implicaţi în diverse proiecte culturale. În Suceava ce vă aduce?

Ceea ce m-a adus şi acum cîteva luni. Am găsit la Suceava o foarte bună echipă de traducători, este probabil una din cele mai performante şi zic asta în cunoştinţă de cauză. Deja putem vedea şi rezultatul acestei colaborări, am venit acum cu cărţile date la tradus în mai şi care au apărut între timp la editura "Cartier". Este vorba despre "Islamul pentru înţelesul copiilor", "Divorţul pe înţelesul copiilor", "Evul Mediu pe înţelesul copiilor", alte cîteva cărţi sunt pe ultima sută de metri. Dat fiind că editura "Cartier" şi-a lărgit considerabil aria publicaţiilor, mai ales în sfera francofonă, era şi firească o asemenea colaborare. Ne mai aduce şi un proiect legat de Zilele Francofoniei care vor avea loc în martie şi la care vom veni cu prezenţă de carte impresionantă, începînd cele patru volume ale Jurnalului lui Andre Gide, apoi Gerard Mordilla, adică este o colaborare de lungă durată. Pot să zic că la Suceava, altfel spus, am dat viză de şedere editurii "Cartier".

Aţi mai fost la Suceava. Vă leagă ceva deosebit de acest oraş nordic românesc în afara contractelor de traducere ce le-aţi semnat cu profesorii de la Universitatea "Ştefan cel Mare"?

Mă leagă din punct de vedere sentimental tot ce ţine de Bucovina, de această zonă care a dat culturii româneşti mari scriitori, mari compozitori, mari oameni de artă. Totodată mă leagă de acest oraş şi oamenii ce nu mai stau în Suceava, dar care sunt suceveni, bunăoară distinsul eminescolog Liviu Papuc, bibliotecar la Iaşi, dar şi traducătorul editurii "Cartier". Această onestitate, acest profesionalism, acest fel de a fi al sucevenilor mă face să revin aici pentru a da continuitate proiectelor realizate în comun.

Sunteţi cunoscut şi ca traducător. Un scriitor ce se angajează în acest act de traducere renunţă în totalitate la postura sa de creator şi rămîne un simplu intermediar între autor şi publicul cititor ?

Se zice că atunci cînd traduci poezie îl concurezi pe poetul pe care-l traduci, iar atunci cînd traduci proză îl slujeşti pe acel prozator. Am tradus nişte cărţi de istorie destul de complicate, bunăoară Robert Muchembled "Istoria diavolului", Michel Pastoureau " Une histoire symbolique du Moyen Age occidental". Sigur traducătorul i-a luat mult timp scriitorului din mine, iar cărţile personale au fost cumva amînate. Pe de altă parte, l-a îmbogăţit foarte mult pe scriitorul din mine. Nu ajungeam să citesc atîtea cărţi pentru că n-ai timp în viaţa asta. Pastoureau, după mine, este un autor de valoare universală, un mare istoric francez, dar mai cu seamă un autor pe care ar trebui să-l citească fiecare scriitor pentru că el umblă la simboluri, la mitologie, la marele mituri ale umanităţii, le discerne şi le pune pe policioare. Prin faptul acesta, traducîndu-l pe Pastoreau şi implicit citindu-l, mi-am completat imens cultura generală şi am cîştigat foarte mult ca scriitor. Chiar şi ca poet. Am folosit nişte smecherii, ca să zic aşa, din limbajul hieraldic miedeval în poeziile mele, o mulţime de terminologii din acest limbaj pe care nu aveam de unde să le cunosc din altă parte. Am cîştigat ca scriitor, ca poet şi beneînţeles, ca om de cultură.

Ştiindu-vă redactor-şef al editurii "Cartier", în ce măsură editurile din Moldova îşi arată disponibilitatea să susţină şi promoveze tinerii scriitori în condiţiile unor cheltuieli enorme pentru editarea unei cărţi?

De zece ani deţin această funcţie şi tot timpul ne-am gîndit la cărţile care trebuie să circule rapid, să aducă un venit şi acel venit l-am investit pe de o parte în proiecte mari, iar pe cealaltă parte, permanent am căutat să aducem printre noi tinerele talente. Am publicat o serie de autori tineri, cum ar fi Dumitru Crudu care este destul de cunoscut, atît în R.Moldova, cît şi în România, Aurelia Borzin, o poetă promiţătoare. Pot să declar oficial pentru că contractul este semnat, îl vom publica în februarie pe cel mai important, după mine, tînăr poet din România, Dan Coman care este la cea de-a treia carte. Urmează alţi 2 poeţi excelenţi din aceeaşi generaţie 2000, Claudiu Comartin şi Radu Vancu. Avem disponibilitatea de a promova tinerele valori care deja, după părerea mea sunt certitudini ale culturii, ale litaraturii române contemporane.

În ultimii ani tot mai mulţi tineri din Basarabia optează pentru o facultate în România. Cum explicaţi acest fapt?

E ceva firesc şi îmbucurător totodată. Am simţit de fiecare dată, discutînd cu o mulţime de profesori de la Cluj, Iaşi, Bucureşti, Suceava, motivaţia studenţilor basarabeni de a face adevărata carte ajungînd la performanţe. Aceşti tineri îşi dau seama că nu se poate privi îngust spre viitor, Occidentul oferă o mulţime de şanse şi doar aşa pot avea toate posibilităţile în mîină pentru a valorifica acesta şanse. Tot timpul am încurajat şi i-am convins pe părinţii care erau sceptici în privinţa asta, i-am convins că merită să-şi lase copii să descopere altfel de realităţi şi sper ca aceşti copii să justifice investiţia ce s-a făcut în viitorul lor.

La prima sa vizită în Basarabia, pe atunci parte din URSS, Nichita Stănescu a afirmat că a fost cel mai lung traseu ce la făcut de acasă-acasă. Simţiţi valabilă şi în cazul dumneavoastră această afirmaţia ori de cîte ori treceţi Prutul?

Fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România, nu sunt nevoit să stau la coadă la consulat pentru viză, are cineva grijă pentru noi să ne rezolve aceste formalităţi. Însă este extrem de neplăcut uneori să vezi oamenii simpli care au venit cu toată dragostea şi motivaţia cum stau zile întregi în cozi imense la Consulat pentru a obţine această viză. Bineînţeles simt că acest drum de acasă-acasă, dacă nu s-a lungit, cel puţin s-au pus destule piedici pe el. Totuşi revine generaţiei tinere să faciliteze circulaţia valorilor şi, de ce nu, să ne regăsim cu toţii cetăţeni ai Uniunii Europene.

Autor: Oxana GREADCENCO
Sursa: girbsv.wordpress.com
frumoase cuvinte, frumoase ganduri... am avut privilegiul sa-l cunosc pe E.G. Paun la o editie a FSB-ului din Timisoara, cu versurile caruia facusem cunostinta din paginile diverselor publicatii din Basarabia, si atunci ca si acum mi-a lasat o impresie pe care ti-o pot lasa doar oameni ca el sau Gr. Vieru sau Tudor Gheorghe... oameni datorita carora noi avem o identitate culturala cu care ar trebui sa ne mandrim, s-o apreciem si s-o cunoastem si nu in ultimul rand sa stim s-o promovam. probabil multi dintre noi (tinerii basarabeni) in momente frumoase din viata (chefuri, spre exemplu :)) simtim nevoia sa ascultam muzica, sa povestim filme si romane rusesti. oare de ce? deoarece rusii isi iubesc cultura lor si si-o promoveaza asa incat devin molipsitori (ca sa nu zic si-o impun).
ma bucur inca o data ca in paginile acestui site se gasesc si astfel de lecturi. mersi
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 15:13
ma bucur ca ti-am produs revelatii prin acest interviu, cu toate ca atunci cind eram in Moldova cunosteam valoarea acestui mare poet, oricum cunoscindu-l in Romania, dar mai ales avind posibilitatea de a fi in dialog cu dumnealui mi-am dat seama ca reprezinta mult mai mult. Pacat ca niciodata noi, basarabenii, n-am fost in stare sa ne apreciem personalitatile valoroase.
A comentat Oxana G. 23 ianuarie 2009, 15:51
felicitari pt interviu, este f.f. bun, dar te rog mult sa nu te superi, vis-a-vis de ultimul tau comentariu, nu mai folosi "mare poet", a fost folosit zilele astea in exces, stii la ce ma refer, inca o data felicitari si succes in tot ce vrei sa faci :)
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 16:02
cu o saptamina in urma vorbeam despre Eminescu "mare poet", acum Vieru "mare poet", adevarul este ca poporul roman intr-adevar are multi poeti de valoare...
A comentat Oxana G. 23 ianuarie 2009, 16:44
"schimbarea la fata a Romaniei" o carte de Emil Cioran pe care nu am citit-o (din pacate, stii tu chestii, probleme, familie, etc..), cei care au citit-o zic ca autorul ar fi facut aici o descriere foarte buna a ceea ce inseamna spiritualitate, caracter si destin romanesc, daca ai timp rasfoiesti-o si poate-mi spui si mie daca-i asa sau nu:), suntem un popor special - ortodocsi intre catolici si latini intr-o mare de slavi.
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 17:09
altfel zis "floare de latinitate", vorba poetului...
A comentat Oxana G. 23 ianuarie 2009, 17:23
flori, poezie, cantec si suflet, asta ma intreb si eu, de ce nu iubim ce avem noi? de ce nu ne umplem de melancolie si simtiri frumoase pe muzica romaneasca, etc... asta-i ce ne lipseste noua,sa iubim si sa cunoastem ceea ce suntem si poate ne va fi mai bine, daca vom rataci intre doua identitati fara a sti prea multe nici despre una nici despre cealalta, ratacitori vom fi pe pamant, cunoaste-te pe tine insuti (vorba filosofului) pentru a putea face fata provocarilor si pentru a fi puternic; nemtii, francezii, polonezii, isi iubesc limba, neamul, cultura, etc (la ei nici nu se pune problema altfel), in felul asta devin respectati, puternici, s.a.m.d. de ce n-am fi si noi la fel, oare cati dintre romani stiu ca stramosii nostri au fost printre primele popoare din Europa, sunt dovezi istorice in legatura cu acest lucru, dovezi pe care unii incearca sa le ascunda, din 'prietenie" probabil si dragoste pentru romani, nimeni u va recunoaste acest lucru daca noi singuri nu vom sti cum sa-l facem cunoscut, asa ca trebuie sa fim mandri de radacinile si trecutul nostru, pt care unii sunt invidiosi si chiar (nu exagerez) sunt in stare sa ne distruga.
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 18:22
acesta nu e om, dar e o adevarata enciclopedie, a fost primul roman care l-a tradus integral pe Gide...or asta nu e atit de simplu!
A comentat Sergiu 24 ianuarie 2009, 06:43
O initiativa admirabila si un om remarcabil!
A comentat Tudor 24 ianuarie 2009, 07:12
nu intelg de unde are omul acesta atita timp si energie...;)....traduceri, carti personale...vizite la suceava...il admir
A comentat gicu 25 ianuarie 2009, 11:04 | mergi sus ▲
Din pacate articolul e plin de inexactitati, erori si omisiuni! Asa zisul judet suceava care in mod firesc ar fi trebuit sa apartina ukrainei in urma pactului ribbentrop molotov a fost lasat romaniei la insistentele germaniei care avea mari interese economice in romania! Doar suceava face parte din bukowina, apartinind imperiului austro-ungar! Eminescu, de fapt a fost un evreu ukrainean Eminovici(vezi Bercovici) pe care romanii cu nesimtirea caracteristica a acestei etnii i-au schimbat si romanizat numele pt a-l folosi in mod propagandistic(vezi geniul de neatins al poporului roman) si s-a nascut in judetul botosani care facea si inca mai face parte din romania si acum, in acea perioada judetul fiind locuit in proportie de peste 40% de evrei refugiati in urma persecutiilor din imperiul tarist, care prin coruptia unor functionari din principatul de atunci al moldovei obtineau dreptul de a fi supus moldovean, vezi parintii poetului(informatii care astazi sint cunoscute si acceptate tacit de multi eminescologi dar nimeni nu are curajul sa spuna ceva pt ca in romanika eminescu e tabu si daca spune cineva ceva e distrus complet pe plan profesional chiar de-ar ajunge si laureat nobel! Literatura romana e o literatura moarta care se hraneste din trecut si nu a dat lumii nici un autor de o certa recunoastere internationala spre deosebire de serbia, ungaria, polonia si celelalte tari din regiune(cu multi laureati nobel pt literatura), unele din ele mult mai mici dar cu literaturi de certa valoare universala! Autorii romani sint lipsiti de imaginatie, de talent sau de vointa de a creea ceva de valoare(de a suporta sacrificiul inerent creatiei) si de multe ori pasesc pe calea comoda a plagiatului si a nonvalorii! Din pacate oamenii de mare valoare pe care i-a dat basarabiei contactul cu marea cultura rusa, au acceptat fleacurile si pensiile de nimic oferite de statul roman, pierzindu-si identitatea si odata cu ea si speranta ca basarabia ar putea da lumii opere de o valoare universala! Cultura romana e in cea mai mare parte ca un putregai care poate crea doar nonvaloare, lamentari si institute culturale care cheltuiesc anual zeci de milioane de dolari pt a promova o cultura care nu exista decit pt a toca fondurile imense alocate de stat ce au fost obtinute din impozitele platite de romanii saraci si inculti care in proportie de 90% nu au citit o carte in viata lor!
A comentat BASARABEANUL DIN OCCIDENT 03 februarie 2009, 10:00 | mergi sus ▲
Bai, veneticule rusofon, esti bun de pus in camasa de forta la Costiujeni. Te depistam si asa si venim cu duba dupa tine, mankurtule. Mai bine spune unde stai ca sa te gasim mai repede.
A comentat Antinebunul 03 februarie 2009, 11:14 | mergi sus ▲
Fratilor,hai sa nu ne pierdem cumpatul acum cand angajatii cripto-comunistilor vazand ca opiniile anti-romanesti stupide ale basarabenilor au inceput sa se schimbe in atitudini pro-romanesti si sa recunoasca ca de fapt suntem toti parte din acelasi neam romanesc mai mare,incetand astfel sa mai creada in teoriile KGB-iste ale "moldovenismului" si incepand sa simta cum le fuge pamantul de sub picioare,incearca cu o ultima fortare sa ne faca sa credem ca suntem diferiti unul de altul,romanii din Basarabia comparativ cu cei din Patria Mama,mai ales acum cand dupa castigare procesului de la Haga impotriva Kievului avem si accedent moral in fata Ukrainei.

Am un mesaj pentru securistii slugoi ai cripto-comunistilor de la Chisinau : Eliberarea Basarabiei din incultura si anti-romanismului indus de cripto-comunisti unei populatii adancite in saracie si deznadejde este aproape.
Bre,cretinilor,nu v-ati dat seama ca in mileniul trei nu mai puteti tine o regiune romaneasca sub opresiune diktatoriala atata timp cat restul fratilor vostri de dincoace de Prut sunt liberi si parte a occidentului care ia ingenunghiat pe rusi in timpul razboiului rece,voi securistilor sunteti deja morti.
La Bucuresti si in marile capitale europene deja vi s-a dat sentita la moarte,iar in nici doua luni se va pune in aplicare si persoane ca tine vor trebui sa se reprofileze si sa-si caute un alt loc de munca,deoarece campania anti-romanesca si prin ea in mod automat anti-europeana si anti occidentala va lua sfarsit intr-un mod foarte abrut,iar daca va incapatinati sa va agatati cu orice pret de putere,va trebuii sa meditati la Ceausescu si Saddam Hussein si poate veti scapa vii din procesul evolutional a regiunii stravechi romanesti Basarabia atat de incercate in ultimile 200 de ani de catre porcii de rusi,pe care tu prin asemenea comentarii partinitoare si fara nicio legatura istorica,avand doar o puternica latura propagandistica demna de KGB-istii cei mai prosti si rau-voitori cu putinta,o pui in aplicare aici,sparand sa mai agati vreo 2 - 3 naivi spre a crede in cuvintele tale !

Moarte cripto-comunistilor si tradatorilor PPCD-isti,iar fratilor din Basarabia imbratisari si sarutari fratesti in spiritul marelui regretat Grigore Vieru !

http://hisdaughter.files.wordpress.com/2008/04/i__ll_protect_your_heart__1_by_art_ifice1.jpg
A comentat micael 03 februarie 2009, 17:11 | mergi sus ▲
pt BASARABEANUL DIN OCCIDENT: cu toate ca nu vreau sa intru in polemici cu indivizi de genul tau, asa cum a propus "300" - un alt utilizator al site-ului, nu pot sa ma abtin sa-ti demonstrez ca esti un ignorant fara seama. foarte scurt si la obiect: Mircea Eliade - primul autor la nivel mondial care a reusit sa scrie o istorie completa a religiilor, Tristan Tzara - initiatorul curentului dadaist, Eugene Ionesco - inventatorul teatrului absurd, Constantin Brancusi - sculptor roman, unul dintre initiatorii sculpturii moderne, Emil Cioran, Ioan Petru Culianu, sunt doar cateva personalitati ale culturii moderne romanesti si internationale. Stiai tu oare ca Aurel Vlaicu este inventatorul avionului cu reactie si ca un alt roman a descoperit insulina ca tratament pt diabetici. Habar nu am cine esti si de unde vii ba cretinule, dar din cate vad eu, tu crezi ca stii totul, de parca ai fi studiat ani intregi ca un sobolan de biblioteca si acuma detii adevarul pe care-l spui raspicat la toata lumea, sau poate esti vreun autor ce-a scris ceva original si acuma esti propus pt premiul nobel. ba atotstiutorule, pe langa faptul ca ai o exprimare de tot rahatul, mai esti si a dracului de informat! mergi in orice casa din Romania si vei avea surprinderea sa vezi ca toti au o biblioteca, cat de mica dar este, ceea ce sunt sigura ca tu nu ai avut niciodata, sclavule! nici nu meriti atata atentie din partea mea, esti prea dobitoc ca sa te iau in seama! ramai cu bine in stupizenia ta fara de margini.
P.S. imi cer scuze anticipat fata de MODERATORII acestu-i site pt unele cuvinte tendentioase tendentioase
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 08:26 | mergi sus ▲
pt BASARABEANUL DIN OCCIDENT: inca ceva ba desteptule, A zis cumva Eminescu "suntem sclavii rusilor si punctum (ceea ce esti tu)" sau a zis "Suntem romani si punctum" , blegomanule!
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 09:18 | mergi sus ▲
Pentru stimata doamna cotton! Mult stimata doamna, desi la inceput am avut mari dubii referitoare la dvs, mi-am dat seama ca limbajul dvs este specific etniei romanesti pe care cu cinste o reprezentati aici in aceasta discutie! La inceput am crezut ca faceti parte din categoria acelor mari doamne ale natiunii romane care-si posteaza anunturi la mica publicitate pentru anumite prestatii cu pret redus, adresate in special partii barbatesti! Aveti perfecta dreptate, m-am inselat cea mai mare parte a etniei dvs are in casa acea mobila numita biblioteca(mai ales in sufragerie) si 90% din romani au citit o carte, cartea de telefoane! Cit priveste pe numitul Vlaicu Aurel, acesta nu avea cum sa inventeze motorul cu propulsie reactiva deoarece singurul avion pe care la construit a fost cel cu care s-a si prabusit in anul 1913! Nu romanii au inventat avionul ci fratii Wright din America in anul 1903! Despre motorul cu reactie, romanii spun ca a fost inventat de un roman, desi in marea enciclopedie tehnica mondiala care contine cele mai importante 1000 de inventii din istoria omenirii nu figureaza nici un reprezentant al etniei dvs,(motorul cu reactie este atribuit unui britanic, care l-a inventat inaintea lui Coanda cu 2 ani) desi figureaza 2 bulgari , 14 maghiari, 3 sirbi si un albanez! Oricum mama domnului Henri Coanda era frantuzoaica nascuta in bretania iar tatal sau un distins general roman, era dintr-o familie de origine straina! Despre miscarea dadaista, promotorul acesteia era un evreu care si-a scris lucrarile la Geneva si e inmormintat la Paris in cimigtirul Montparnasse! Ma mir ca romanii nu au pretentied si la operele lui Einstein care era tot evreu si a formulat teoria relativitatii in 1905 cind se afla tot la Geneva( cred ca distinsii culturnici romani n-au stiut despre asdta pt ca l-ar fi introdus si pe Einstein imediat in panteonul din materie biodegradabila a culturii romane)! In legatura cu insulina, stimabila doamna a fost inventata de doi cercetatori canadieni care pentru aceasta descoperire revolutionara au luat si premiul nobel! Distinsul profesor Paulescu a inverntat pancreina, un compus toxic si care putea provoca moartea persoanei careia -i era administrat dar care a stat la baza descoperirii insulinei de catre savantii canadieni! Despre domnii Ionesco, Cioran si Eliade, toti trei au scris operele lor in tarile de adoptie si in limbile statelor care i-au adoptat, nu in romana, de aceea pretentia etniei dvs de a si-i insusi si ai baga in haznaua care este astazi literatura romana este absurda, nici cei trei n-au dorit asta, inclusiv Brincusi cel de-al patrulea asa zis roman! Din cei patru nici unul nu a vrut (desi ultimii Ionesco si Cioran au murit pe vremea democratiei din romania ) sa fie inmormintat in romania si nu au lasat prin testament manuscrisul nici unei opere academiei romane, desi au lasat statului francez si academiei franceze! Daca cei 4 care s-au dezis de limba(au scris operele in alte limbi) ar fi ramas in tara dvs ar fi murit in anonimat, in zdrente si poate intr-o balta de pisat! Scuzati-mi expresia, dar citi romani pe baza cercetarilor din romania au luat vreun premiu nobel? O sa va spun eu , nici unul si asta pt ca acest pemiu se adreseaza urmasilor lui homo sapiens! Pentru ceilalti humanoizi care se trag dintr-o specie derivata din homo erectus(din care face parte si etnia dvs) urmeaza ca o compensatie sa fie instituit pe viitor si premiul nobel pt animale, la obtinerea caruia etnia romaneasca romaneasca o sa fie lider absolut! De ce ? Pt ca un distins om de cultura din tara dvs spunea ca in romania daca apare un geniu apar imediat 100 de nulitati care se pisha pe el! Scuzati-mi inca odata cuvintul care face aluzie la un anumit organ pe care banuiesc ca dvs ati avuit ocazia in nenumarate rinduri sa-l vedeti in marime naturala si sa-l utilizati(inclusiv in cavitatea bucala), daca nu vi-l trimit eu in semn de omagiu pentru marea dvs eruditie si pentru cultura romana cu expresia celei mai alese consideratiuni!
A comentat Basarabeanul din occident 05 februarie 2009, 13:46 | mergi sus ▲
esti tare plicticos
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 15:34 | mergi sus ▲
pt Basarabeanul din occident; esti tare plicticos nicidecum ironic, dar iti doresc din tot sufletul sa fii si tu adoptat macr 5 ani de mareata siberie sa fii obligat sa muncesti in mina la scos carbune, avand studii superioare si copchii tai sa moara de foame iar tu sa nu-i poti ajuta cu nimic.
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 15:40 | mergi sus ▲
Mda...
No comment.
Stiti cum fac alte popoare? Spre exemplu rusii? Daca le cititi istoria o sa vedeti ca mai ca si Isus Hrisos e rus. Ei tin si se mandresc de natia lor.
Noi? Noi cautam sa demonstram ca poporul nostru e cel mai naspa. Exemplu = basarabeanul din occident. Oare cat de sarguincios trebuie sa fii ca sa gasesti atatea argumente contra?
Pentru ce? Pentru ca sa demonstrezi ca poporul nostru e varza!!!
Rusine basarabeanule.
Cand o sa ne invatam sa pretuim poporul nostru. limba, istoria, savantii nostri, poetii, scriitorii, atunci vom fi respectati si de altii.
A comentat 300 05 februarie 2009, 15:45 | mergi sus ▲
PT BASARABEANUL DIN OCCIDENT. DESI NU SUNT DE ACODR CU TOT CE AFIRMI TU, EXAGEREZI REALITATEA CULTURALA A ROMANIEI, ARTICOLUL TAU ESTE INERESANT. DECAT SA INTRU SI SA CITESC DE FIECARE DATA ACELEASI STUPIZENII GEN : TOTI SUNTEM ROMANI, CHIAR SI NOI -BASARABENI, SAU TOT SOIUL DE CITATE PRAFUITE SI UZATE, MAI BINE CITESC UN ARTICOL CA AL TAU SI REPET - CHIAR DACA DAI DOVADA DE CATEVA RATACIRI MAJORE. DACA TI-AI REVIZUI SISTEMUL DE VALORI, AI FI UN BUN ROMAN (AI SCRIS INTR-O ROMANA PERFECTA) ASA CA INTOARCETE PE CALEA CEA DREAPTA! PARTIDUL ARE NEVOIE DE TINE! :)
A comentat talex 07 februarie 2009, 19:34 | mergi sus ▲
pt. Basarabeanul din occident.

Sa ne fereasca Dumnezeu de prostul cu ceva carte, daca arunca asta un bolovan intr-o balta 10 savanti nu-l pot scoate. Ba prostane, esti de un cretinism rar intalnit. Dai exemple la inceput de romani care au descoperit ceva dar nu-s de etnie romana apoi dai exemple de asa-zisi straini care-s de origine romana dar vezi Doamne is straini, mare prost mai esti, te contrazici singur. Asadar zici de Aurel Vlaicunu nu a fost primul om care a zburat, da , asae, nu a fost el a fost romanul Train Vuia, idiotule. In 1902-1903 isi depune proiectul la Academia Franceza dar ii este respin pt. francezii nu credeau ca se poate zbura cu un aparat mai greu decat aerul, in 1906 demonstreaza acest lucru la Paris, idiotii acelor vremuri care iau pus bete-n roate, erau si atunci din astia ca tine, au trebuit sa recunoasca adevarul, principalele ziare ale lumii din Franta, SUA si Marea Britanie au anuntat primul zbor al unui om cu un aparat mai greu decat aerul. Ulterior au gasit americanii cica doi frati care vezi Doamne sau ridicat inaintea romanului, era nevoie si de martori, evident, i-au gasit(5 netoti) si uitea ca in carte au fost numiti altii in locul lui VUIA T., pai ce americani sa piarda ca doar ei scriau cartea ia inchipuieste-ti daca o scriau rusi cine crezi ca era primul, hmm, mare prost mai esti. asta nu-i nimic, zici de N.Paulescu, ba boule, documenteazate cum i s-a furat premiul nobel acestui mare savant, "pancreina" idiotule este aceasi cu insulina asa a numito N Paulescu in 1921 iar in 1926-`27 pt. aceasi substanta doi pseudo cercetatori englezi sau americani in ceea ce s-a numit la vremea aceea "cea mare escrocherie stiintifica a secolului XX", aici ii aici, au vrut sa repare nedreptatea, jidanii care erau bagati pana peste cap in aceasta escrocherie, dar savantul arenuntat fiind un om auster si cu o mare demnitate, n-ai tu de unde sa stii aceste chestii dobitocule, arunci prafuri crezand ca ma impresionezi cu tot felul de minciuni grosolane si denaturate. Mars jigodie! Ba boule de G.E. Palade, laureat al premiului Nobel ai auzit, era roman, nu, n-ai auzit. Auzi la acest cretin scritorii romani care erau in starainatate s-au dezis de limba romana, auzi cica Brancusi asa-zis roman, ba boule, cretinule, incultule unde a sculptat Brancusi coloana infinitului, poarta sarutului, masa tacerii si alte sute de opere, nu cumva la Tg. Jiu, nu cumva in RO, ce daca a sculptat si la Paris la fel de bine putea sculpta si pe insula Pastelui, pruto-nistrean prost si a dracului prostul ca de...!cei trei sciitori au fost romani pana-n maduva oaselor, comunistii i-au alungat pt. ca erau prea destepti pt. a minte in stilul specific comunistilor, asa cum faci tu, lepra,asa se face ca marea majoritate a savantilor de prima mana au plecat in strainatate din cauza unor cozi de topor, asa ca tine. Erau geniali, asemenea romani nu-si neaga originea nici daca-i omori ,eu pot sa-ti spun lejer inca 1000 de asemenea mari oameni din Romania. tradare si denigrarea e apanaju jigodiilor a semidoctilor, cei mai periculosi, jigodiile o fac a la leger, pai unul ca tine arunca cu rahat in neamul lui pt. o mana de arginti in secunda 1, hmm, esti ceeea ce se numeste scursura societatii sau pe romaneste mancator de c...t9pofta buna in continuare), apropo pruto-nistreanule cu aere de occident spune-ne si noua macar UNUL, unul singur, din marii oameni Pruto-Nistreni, exceptandul pe voronin.
A comentat furnica 08 februarie 2009, 07:54 | mergi sus ▲
Bună ziua, domnule Furnică! Ce mai faceţi? Nu-mi permit să vă tutuiesc, probabil sunteţi mai în vârstă decât mine. Eu am 24 pe 25 de ani. Dar am aceeaşi părere ca şi dumneavoastră despre baranii comunisto-voronişti pruto-nistreni. Eu v-aş propune ca noi românii să ne organizăm mai bine împotriva pruto-nistrenilor antiromâni. Să facem organizaţii inclusiv în restul ţărilor din UE. Şi ceilalţi români, care locuiesc în UE, trebuie să ştie ce prostii debitează pruto-nistrenii la adresa românilor. Eu, şi mulţi prieteni de-ai mei, credem că antiromânii rusofoni trebuie pedepsiţi. Să aplicăm legea talionului! Aştept părerea dumneavoastră.
A comentat BalaurRo din Iaşi 08 februarie 2009, 10:44 | mergi sus ▲
Pt. BalaurRo din Iasi, sal ! Undeva, candva, am spus ca voi vorbi cu toata lume de pe acest forum la per tu si niciodata la per vu, astept acelasi lucru de la tine si de la toti, avand in vedere ca folosim pseudonime si nu nume adevarate. In sfarsit, am 31 de ani, sunt din Onesti, jud. Bacau( de loc din com. Borzesti, acelasi jud.) dar nu cred ca conteaza asta, ce conteaza dupa parerea mea e ca nu trebuie sa permitem unor indivizi care-si spun \"oameni\" sa ne denigreze, sa ne calomnieze sau sa ne umileasca nemul si credinta, NICIODATA ! Aceste lucruri nu se pot intapla cat Furnica si cei din acelasi neam cu el mai sunt pe acest pamant, cand n-o sa mai fiu eu vor fi urmasii mei si tot asa. Tara-i mare, ca doar n-o fi populata numai cu furnici, evident, sunt si balauri s.a. ,unii din Moldova, altii din Ardeal, Oltenia, Muntenia, etc., dar nu-i stim, nici nu trebuie, ce este important e faptul ca ei sunt, eu stiam asta de mult, de la tata, tata de bunicul si tot asa pana in vremea dacilor . Concluzia e una singura, \" Nu mor caii cand vor caini , nici cainii cand vor stapanii \". Am o vorba sa-ti spun Balaure, ca o sugestie, sa nu ai teama niciodata de serpi si nici iertare pt ei, sa ma ierte Dumnezeu ca a lui e judecata, e sufiecient sa strigi odata cand esti la ananghie in ajutorul tau vor veni absolut toate furnicile si binenteles ceilalti balauri, si asta nu pt. ca o spun eu, o spune istoria si nu in ultimul rand pt. ca asa ne-a lasat Dumnezeu, cu iubire pt. EL si cei care sunt oameni dar si aspri cu tradatorii si lingusitorii, mincinosii si putorile. Noi suntem moldoveni adevarati nu corcituri sau lingai, tradatori sau oportunisti, de asta eu nu-i suport pe pruto-nistreni pt. ca-si spun \"moldoveni\" , nume greu de purtat. 2 dintr-o suta, da, sunt modoveni, romani adevarati, restul nu mai conteaza, pt. acestia din urma nu am mila si nici iertare, NICIODATA !!
A comentat furnica 08 februarie 2009, 16:08 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,de Grigore Vieru ai auzit ?!
Bre,oameni buni ,voi in partea aceea de Romanie cam suferiti de regionalism,bine totusi ca e regionalism,ca ati putea sa aberati maine,poimaine de "orasism" sau cum sa ma exprim atunci cand o mare personalitate se naste in Bacau per exemplu ! LOL !
Noi prin partile oltenesti a Romaniei le spunem romani,poate si pentru ca am avut alte preocupari mai lumesti,de aceea si suntem asa mai sireti,mai cu dute-vino,ca am fost haiduci,nu-i asa ?! LOL !
O ultima idee,"domnilor"
A comentat micael 08 februarie 2009, 16:09 | mergi sus ▲
...cand ati fost ultima data cu adevarat niste domni,pentru ca pe acest site cel putin sunteti foarte perversi si neciopliti in sensul Bracusian al cuvantul ! :-)
A comentat micael 08 februarie 2009, 16:15 | mergi sus ▲
oltene, mergi de-ti ia pastilele si numai abera pe forum. Ciocul mic si joc de glezna !
Nu ma fa sa comentez ce si cum e cu siretenia olteneasca, n-am nici timp si nici chef de discutii sterile.
A comentat furnica 08 februarie 2009, 16:15 | mergi sus ▲
pt. micael, ba prostule cere-ti scuze cand vorbesti singur !
A comentat furnica 08 februarie 2009, 16:19 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,sper ca nu te superi pe mine,dar am inceput sa te "indragesc" si trebuie sa-ti fac o marturisire despre mine.Stii,pot spune ca am o memorie vizuala bunicica si daca tu esti acelasi "Furnica" din trecut,parca te laudai ca esti ceva mai tanar decat mine,oricum aveai acum cateva luni vreo 27 , 28 ani si acum ai 31 ani !
Am o Mica curiozitate,tu calculezi ani dupa calendarul omenesc sau dupa alte tipuri de calendare inca necunoscute sau ma rog nepopularizate in deajuns ! :-)
A comentat micael 08 februarie 2009, 16:27 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,parca ai fi oltean,asa de repede iti pierzi cumpatul ! LOL !
Bre,Furnica,hai bre nu te supara asa de repede pe un oltean zglobiu,ca inca nu te-am tras in teapa si te-am pus la insectar ! :-)
Pe semne ca nu va place sa fiti ironizati,hey daca-i asa,aminstesti proverbul acela stravechi romanesc: "Ce tie nu-ti place,altuia nu-i face !"
A comentat micael 08 februarie 2009, 16:34 | mergi sus ▲
Da, Furnică, suntem apropiaţi ca vârstă. Eu am avut doar o impresie că ai fi mult mai în vârstă. Ştiu că era odată pe un forum pruto-nistrean un domn român de vreo 50 de ani.

Deci noi cei din partea de est a României, mai exact din România moldavă, avem alte păreri despre pruto-nistreni. Iar oltenii ar trebui să ţină cont că noi îi cunoaştem mult mai bine pe pruto-nistreni, pentru că-i vizităm adesea pentru a ne informa. Oltenii care au vizitat Pruto-Nistria pot fi număraţi pe degete. Aşa că Micaele, nu te da grande pentru că eşti totalmente pe dinafară în ceea ce priveşte problemele de peste Prut. Vei putea să-ţi dai şi tu cu părerea doar după ce-i vei vizita şi tu pe rusofoni şi te vei "bucura" şi tu de primirea "amiabilă" a pruto-nistrenilor şi de "muzicalitatea" limbii ruse. Până atunci, ciocul mic, Micaele. Asta pentru că nici nu ştii în ce te bagi. Să auzim de bine!
A comentat BalaurRo din Iaşi 08 februarie 2009, 16:41 | mergi sus ▲
pt. micael, ironia nu ma deranjeaza, categoric nu,o folosesc si eu, dar nu pot sa spun acelasi lucru despre prostie si viclenie.Cat despre varsta mea, nu stiam ca te intereseaza, am 31 de ani si cateva luni, noteaza-ti. Nu incerca nici una din cele doua cu mine, incearca sa cobori cu picioarele pe pamant, cred ca ai aceasta capacitate altfel te voi cobori eu. Grigore Vieru, am mai spus, a fost cea fost mai bun in R"M", mare om, mare roman !
A comentat Furnica 08 februarie 2009, 16:51 | mergi sus ▲
Balaure,ai grija ca te uiti prea mult la O-TV si asta iti dauneaza grav sanatatii prin aceasta fraza de inchiere :"Asta pentru că nici nu ştii în ce te bagi.",parca ai fi fost Dan Diaconescu :Nu ratati emisiunea de maine ca nici nu stiti ce pierdeti !
Si acum baieti de la Moldova va las,ca incepe meciul Olchimului,totusi sper sa va potoliti in ai ironiza pe basarabeni,ca astfel nu voi avea absolut nicio retinere sa va dedic niste pamflete foarte dragute ce va vor caracteriza de minune !
A comentat micael 08 februarie 2009, 16:54 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,tu oi fi cumva vreo furnica zburatoare daca consideri ca eu as trebui sa adus cu picioarele pe pamant !
Bre,baieti,atunci cum facem pentru ca si eu cred acelasi lucru despre voi sau mzai bine sa lasam soarta sa decida care-i mau cu cojones dintre noi ?!
Si cum adevarul este de partea mea,ar trebuii sa incepeti sa va plangeti de mila inca de pe acum,pentru ca eu nu voi avea mila de voi ! LOL !
A comentat micael 08 februarie 2009, 16:59 | mergi sus ▲
Ba mie îmi este milă de tine Micaele. Tu un oltean nebun sau ţicnit nu poţi contesta ce spun cei mai mulţi români din estul ţării. Aşa cum eu nu mă bag peste opiniile tale referitor la fraţii tăi slavo-sârbi, aşa şi tu nu te băga peste noi. Dar ca să ai dreptate, ar trebui oltene să vizitezi Pruto-Nistria, aşa ca să nu mori prost. După o vizită la rusofoni, să vezi ce oltean deştept ai să fii. Asta dacă pot fi şi olteni deştepţi! Până atunci, ciocul mic!
A comentat BalaurRo de la Iaşi 08 februarie 2009, 17:31 | mergi sus ▲
Bre,Balaure,crezi ca daca te ascunzi sub un nick-name fioros ,ma speri !
Bre,baieti,tot ceea ce cer de la voi este sa fiti respectuosi,atat tot? Oare e asa de greu pentru voi sa dati dovada de abtinere de la provocari de doi banuti,chiar asa!
Voi credeti ca daca ma jigniti automat ma si raniti?!
Voi in primul rand sunteti niste retardati ai civilizatiei post-moderne,pentru ca sunteti incapabili sa purtati un dialog CIVILIZAT(poate asa o sa invatati si voi cuvantul asta),faptul ca tot ii intepati pe basarabeni cu prostiile vostre(cica subtile),nu ma impiedica sa va dau eu un raspuns pe masura pana cand se vor emancipa si basarabenii,cand vor scapa si de cea mai mica urma de indoiala ca nu sunt nimic altceva in afara de romani,chiar daca majoritatea dintre ei cunosc limba rusa!
Chestia cu limbile straine nu ma mai impresioneaza atata timp cat cunosc si eu vreo doua.
Un ultim amanunt Balaure,nu stiu ce fel de dinozaur esti tu,ma gandesc ca esti unul zburator si spui in loc de gura,cioc !
Referitor la asa zisi mei frati slavi,o sa te las sa meditez la cat de limitat esti in gandire si observatie,daca ma faci sarb sau mai stiu eu ce alta natie slava doar pentru ca logic esti in incapabilitatea de a-mi da un raspuns pe masura !
Deci,baietasi de cartier,se pare ca ascultati prea mult Hip-hop si crede-ti ca daca va coalizati mai multi impotriva unuia singur,automat veti si castiga batalia,ca de razboi nu mai vorbesc,ca doar sunteti impotenti din punct de vedere intelectual!
Asa ca va sfatuiesc sa intrati pe forumul altor ziare sau site-uri(evenimentul zilei per exemplu)si sa vedeti ce comentarii de bun simt si agurmentate fac baietii acolo.
Iar daca e prea mult pentru voi,Steaua.Ro va sta la dispozitie,poate mai invatati si voi ceva de la guru din Ghencea ,ca pe acolo va situati pe o scara a moralitatii si bunului simt,ca intelectual sunteti inca in Epoca de Aur ! LOL !
A comentat micael 08 februarie 2009, 19:25 | mergi sus ▲
micael, oltene linisteste-te si nu le mai pupa dosul la putorile astea de pruto-nistreni ca devii penibil spre ridicol. Ce vrei sa demonstrezi, ca esti ce, avocatul diavolului sau ce. Ai cat de cat discernamant sau esti un scelerat cu probleme psihice, vad ca scrii numai tampenii si ineptii, un amestec de prescolar cu filosofie de maidan, daca ai un pic de bun simt incearca sa-ti deschizi parasuta de rezerva inainte sa te prabusesti. Sigur, nu-mi iluzii in privinta ta, continua sa aberezi si sa fii mascota circului.
A comentat furnica 08 februarie 2009, 20:26 | mergi sus ▲
Pt. Micael: MULTUMESC mult din partea ROMANILOR dintre Nistru si Prut!!!
A comentat nata 08 februarie 2009, 22:08 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,nu ma deranjeaza sa ma rupt in figuri cu voi,atata timp cat o fac pentru o cauza nobila.
Dupa cum vezi unii ma apreciaza pentru ceea ce fac si chiar daca m-am obisnuit cu acest lucru,desi nu caut nicidecum recunotiinta basarabenilor,doar vreau sa arat tuturor ca in Patria Mama mai sunt si oameni cu capul pe umeri,nu doar parasute ce ar fi in stare sa-si vinda si parinti,dalminteri fratii aflati temporar in anarghie si pe care unii ca tine,numai ca sunt intr-o situatie istorica,materiala si spirituala mai dificila si care pe tine se pare ca te rusineaza,eu sunt mandru de fratii mei asa cum sunt ei,si cu bune si cu rele,cum se zicea parca intr-o poezie.
Si nu uita,nu va cer decat sa-i respectati ca oameni,atata tot si stai tu linistit ca oricum mai ridicol decat sunteti voi nu pot sa ajung,chiar daca mi-as propune asa ceva in minte !
A comentat micael 08 februarie 2009, 22:30 | mergi sus ▲
http://www.unimedia.md/?mod=cat&id=1 haideti cu totii la protes pe 22 februarie sa cerem comunistilor dreptul nostru de a vota
A comentat cetatean 08 februarie 2009, 23:57 | mergi sus ▲
Vezi, Micaele? Ti-am spus ca Furnica nu e om cu care ai putea sa te intelegi. Acum am dreptate eu sau are dreptate el? Ar fi cazul ca el & Balaur sa se mai calmeze. O zi buna!
A comentat Printesa 09 februarie 2009, 05:44 | mergi sus ▲
Printesa, toate ar fi bune si frumoase la tine daca n-ai avea capul mare, e previzibil faptul ca creierul tau pluteste lejer. Iti sugerez sa te apuci sa faci lucruri asa mai pe masura ta, uite apuca-te de crosetat portjartiere, sunt la mare cautare, am azit ca se confectioneaza f. usor in plus ai avea si tu un job, o preocupare.
A comentat furnica 09 februarie 2009, 06:12 | mergi sus ▲
Prinţesa, tovarăşă dragă! Dacă tu ai doar 14 ani, atunci şi eu sunt de la SIS şi am 100 de ani.

Tovarăşă dragă! Nu te mai da tu copiliţă nevinovată pentru că se vede de la o poştă cine eşti. Ai învăţat limba română în România sau la Moscova? Oricum, noi românii nu putem fi fraţi cu o populaţie rusofonă cu 10 feţe. Voi nu aveţi ca căuta în România, iar noi nu avem ce căuta în Pruto-Nistria. Aveţi ditamai cogeamite Rusia, cu Siberia de gheaţă. Nu vă e de-ajuns? De ce vă mai băgaţi şi în România? De ca vă mai trebuie Europa? Vreţi să răspândiţi comunismul dictatorial de tip voronist peste tot în UE? N-o să reuşiţi, vă garantez.
A comentat Balur 09 februarie 2009, 07:07 | mergi sus ▲
pt. micael, mda, observ ca esti plin de figuri, ghinionul tau, personal nu dau doi bani pe asemenea prafuri, pt. astfel de texte am fost dat afara de la gradinita. Incearca sa te maturizezi Micael, ar fi timpul, ai si tu o varsta, mai ai un pic si iesi la pensie, pacat de tine.
A comentat furnica 09 februarie 2009, 07:33 | mergi sus ▲
Furnica, nu esti tu acel care sa-mi spuna ce sa fac. Oricum mi-am spus parerea. Doar atat. Asta este opinia mea despre tine. N-ai ce-mi face... & nu te mai lega atata de Micael. Ia mai intai tu & te maturizeaza, ca nu stii pe ce lume traiesti. De unde stii ca Micael iese la pensie, borhotule? Poate are abia vreo 20 de ani... Dk nu, dk tu stii ce varsta are & prin urmare stii ca va iesi degraba la pensie, spune-mi & mie cati ani are. Vreau sa te intreb anume pe tine.

Balaure, ti-am mai spus: crede ce vrei, dar asta e varsta mea. Ai vreo idee de cum sa-ti demonstrez asta? Dk imi sugerezi vreo idee, eu sunt gata sa-ti demonstrez ca am 14 ani.
Balaurica, in ziua de azi lumea este libera sa plece unde vrea, doar sa aiba acte in regula & sa nu faca crime, & atunci nimeni nu te deranjeaza. Prin lumea asta se numara & romanii & basarabenii care tot au aceleasi drepturi, de aceea cn vrea sa vina in Basarabia e liber, & va fi primit cu cinste de oameni care gandesc ca mine, iti garantez. Dar idiotii ca tine sa stea in Ro, ca in RM nu-i vrea nimeni, fiindca sunt anti-basarabeni & cn primeste dusmanul in casa? La fel & basarabenii au tot dreptul de a veni in Ro & sunt sigura ca vor fi respectati de oameni ca Micael, de exemplu. (fac comparatii cu el pt. ca numai el a demonstrat respectul fata de basarabeni & ca el, din pacate, sunt foarte putini, dar sunt fericita ca macar sunt cat de putini).
Apropo, la Moscova nu se invata limba romana, ci numai in RM & in Ro. Eu am invatat-o atat in RM cat si-n Ro.
Ne vom uni & vom forma o Romanie Mare si-l vom invinge pe Voronin. Nu uita asta: Noi vom fi frati pt. totdeauna, vrei tu sau nu.
A comentat Printesa 09 februarie 2009, 12:59 | mergi sus ▲
Apropo, Balaure. In loc de "BalaurRo de la Iasi" ai scris inca o data Balur. Ai observat?
A comentat Printesa 09 februarie 2009, 13:04 | mergi sus ▲
Da, prinţesa Carolina, am observat, dar era prea târziu. Când sunt nervos, nu prea sunt atent. Iar pruto-nistrenii sunt un subiect care mă indispune şi mă enervează. De aceea, cred că voi abandona orice intervenţie pe forumurile pruto-nistrene. Nu se merită! Toţi amicii mei spun asta.

Lumea românească ţine de la Prut spre vestul Europei. De la Prut spre est este iadul pentru noi. Noi românii obişnuim uneori să le urăm de bine duşmanilor noştri. Aşa că îţi doresc numai bine, Carolina Panfil!
A comentat BalaurRo de la Iaşi 09 februarie 2009, 13:22 | mergi sus ▲
Eu nu sunt Carolina Panfil, boule. Au dreptate prietenii tai. Ar trebui sa mai taci din gura sau sa gandesti inainte de a vorbi. Mai deschide ochii & vezi realitatea, idiotule, & nu invinovati toti basarabenii de anti-romanizm.
A comentat Printesa 09 februarie 2009, 14:47 | mergi sus ▲
Si prin ce se manifesta Iadul de la prut la est nenormalule? Zi-mi si mie? Acolo sunt demoni? Sau poate acolo ii moartea cu coasa?
Daca nu ne recunosti ca romani atunci recunoaste-ne ca oameni macar. Si ai bunul simti sa nu faci comenturi jignitoare. Esti un nesemtit parvenit care nu stie decat sa vorbeasca aiurea.
Personal eu in casa ta n-am sa intru. Ce tine de tara, nu tu ai infiintzat-o parazitule si ca urmare nu tu ai sa hotarasti cine sa stea aici si cine nu.
Stramosii mei s-au luptat pentru tara nu pentru ca sa nasca un magari si sa inceapa sa ne alunge de aici.
Mai intai invata-te sa faci ceva de unul singur fara ajutorul taticului si numai dupa aceea da-te cu parerea.
Desi eu am aceeasi varsta eu fatza de tine am obiceiul de a studia problema si numai dupa aceasta incep sa o critic. Da exemple de genu "tatuca meu a fost si mi-o povestit cum e acolo" sunt aiurite.

Si nu o mai supara pe Printesa tot ce a vrut ea sa faca e sa-ti deschida ochii, orbule.
A comentat 300 09 februarie 2009, 15:51 | mergi sus ▲
Bre,300,cum ma nu e iadul peste Prut !!! Bre,300,ma dezamagesti,tu nu observi ca te adresezi unui Balaur,si dupa umila mea parere ,balaurii si alte creaturi mitice au trait in perioada de plasmuire a Terrei,cand vulcanii erau foarte activi si cerul era mai mult rosu decat azur si omul asa cum il cunostem astazi dupa teoriile evolutianiste nici macar nu iesise din gaoace,dalminteri sa mai si stapaneasca pamantul ! LOL !
A comentat micael 09 februarie 2009, 16:25 | mergi sus ▲
Vai mama, uite ca asta nu mi-a venit in cap:)
Vezi Balaure, toti suntem oameni, toti gresim, chiar si Romanii de peste prut :P
Mersi Micael pt sustinere. Esti un adevarat roman!!!
A comentat 300 09 februarie 2009, 16:32 | mergi sus ▲
Micael, nu prea am inteles ce-ai vrut sa spui. Ce legatura are afirmatia lui Balaur cu originea Pamantului? El crede ca noi basarabenii & cu rusii suntem diavoli, jigodii sau cn stie ce & ca incepand de la Ro spre vest vine asa-zisul <Rai occidental>, iar noi astia de la est reprezentam <Iadul oriental>. Dar ce-am facut Doamne, asa de rau, de meritam sa fim considerati <diavoli>?
A comentat Printesa 09 februarie 2009, 16:34 | mergi sus ▲
Printesa, micael a facut o gluma :)
A comentat 300 09 februarie 2009, 16:36 | mergi sus ▲
Ah, da 300. Acum am inteles...!!! :-)))))))
A comentat Printesa 09 februarie 2009, 16:38 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,ai fost si la gradinita ?!
Un singur lucru nu pricep,tu nu ai mai evoluat de atunci incoace,ca pe bune nu pricep de esti asa de rau !
Sau ai avut parte de o educatoare rea,care vazandu-te ca esti tralala,a incercat saracuta sa te aduca pe calea cea buna,tot punandu-se la colt,unde asa cum se intimpla la aceea varsta frageda ,ai inceput sa-ti faci prieteni imaginari si cum furnicutele sunt peste tot si se baga oriunde,ai inceput si tu sa le imite si uite asa,ai ajuns la 31 ani sa crezi ca stapanesti pamantul ! LOL!
A comentat micael 09 februarie 2009, 16:38 | mergi sus ▲
Bre,baieti,cititi acest scurt articol si poate veti intelege de ce oltenii si nu numai,tin la basarabeni si tot incercam sa-i tragem dupa noi ,se pare ca legaturile ancestrale dintre noi au ramas la fel de puternice ca din timpurile imemoriale.

http://www.curentul.ro/2009/index.php/Actualitate/Documente-inedite-privind-Basarabia-descoperite-la-Mehedinti.html
A comentat micael 09 februarie 2009, 17:30 | mergi sus ▲
Printesa, parerea ta nu conteaza , imi pare rau, sincer, esti genul de om pe care nu ma pot supara, cunosti prea putine lucruri despre viata si oameni, judeci, evident, si datorita varstei si pregatirii f. superficial. Ca o sugestie pt. tine, incearca sa te infigi vreo 20 de ani in viata si toat atat in studiu si scoli si apoi s-ar putea sa ai ceva de spus pe aici sau prin alte parti, pana atunci nu faci decat sa poluiezi sit-urile cu texte sterile fara nici un mesaj, asta-i realitatea. Priveste-ti lungul nasului si vezi unde-ti e locul daca ai un pic de creier.
A comentat furnica 09 februarie 2009, 21:46 | mergi sus ▲
Furnica,ai pe draqul,chiar asa sa fie,sa inteleg ca singura parere care conteza este a ta !
Pai daca e asa,ce puii mei mai intarati lumea pe acest site,cand poti foarte simplu sa te retragi intr-o camera mai solitara si sa vorbesti singur !
Sunt aproape singur atunci ca n-ai avea asemenea procese de constiinta privitoare la dreptate sau nedreptate,pentru ca indiferent daca ai polemiza intr-un fel de monolog,unul dintre voi (tu si amicul tau imaginar,sper ca ai citit The Shining de Stephen King) intotdeauna va inclina balanta sau ca sa nu se supere niciunul ati ajunge la un fel de consens in stilul comunist al cuvantul ! LOL !
A comentat micael 09 februarie 2009, 23:54 | mergi sus ▲
Ia te uita cn s-a gasit sa-mi spuna mie ce & cand sa fac: Furnica, chiar el. Dk parerea mea nu conteaza pt. tine, poate conteaza pt. altii, asa ca nu ma deranjeaza deloc dk parerea mea pt. tine nu conteaza. Nu ma dezamagesc & nici nu ma sperii: mai este & lume buna pe acest forum, nu numai de-alde tine. & varsta mea ce are, Furnica? Sunt prea mititica? Lucrurile pe care le cunosc sunt indeajuns pt. varsta mea & indeajuns ca sa-i "trezesc" pe unii tipi ca tine, avand intotdeauna o dorinta arzatoare de a forma o Romanie Mare & sa nu ne mai dusmanim intre noi. Asa ca m-am hotarat sa incep de acum, macar cu vorbele. De ce trebuie sa astept tocmai 20 de ani pt. a scrie pe acest forum, cand pot s-o fac acum & sunt & oameni destul de maturi care ma sustin & cu care voi putea, poate, sa va "trezesc"? Nu stiu eu cn polueaza site-urile cu texte sterile. Cred ca acei care injura persoane fara nici un motiv & pe care nici macar nu le cunosc. Nu sunt asa fara minte cum crezi tu. Sunt & persoane care ma sustin chiar dk sunt "micuta"! E clar, "creier de furnica"?
A comentat Printesa 10 februarie 2009, 04:53 | mergi sus ▲
micael, ba prostule, ai citit si tu o carte in viata ta si deja te crezi filosof. Mare prost mai esti!
A comentat furnica 10 februarie 2009, 07:51 | mergi sus ▲
Furnica, du-te dracului ma! Prea exagerezi cu insultele!!
A comentat Printesa 10 februarie 2009, 12:27 | mergi sus ▲
oameni buni paziti-va! am impresia ca insecta harnica, adica furnica, pune la cale un genocid, va fi sfarsitul lumii, asa cum au prezis unii si mai exact animalele vor incepe sa gandeasca si vor ataca oamenii! PAZITI-VA DE FURNICA !!!!
A comentat n.bumbac 10 februarie 2009, 12:52 | mergi sus ▲
Utilizatorul "Furnica" a primit BAN pentru urmatoarele 30 de zile!

Cititi Politica de utilizare Basarabeni.Ro
http://www.basarabeni.ro/politica-de-utilizare/
A comentat Moderator 10 februarie 2009, 14:03 | mergi sus ▲
Urmeaza BalaurRo ;)
A comentat 300 10 februarie 2009, 14:39 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,iara te banara astia,ce or avea cu tine,ca incepusem sa-mi intru in mana si sa fiu din ce in ce mai inspirat si totusi nu la fel de obscen cum mi s-a intimplat data trecuta tot cu tine,e oarecum de inteles dat fiind ca eram mai putin experimentat in exterminarea diferitelor insecte,dar nu-i nimic ma reprofilez in vanatoare de balauri,ca tare mi-a placut Jurassic Park a lui Spielberg. LOL !
Hai nu fi suparat ca o luna de zile trece repede si vom mai avea timp inca o luna pana la alegerile de peste Prut,sa te mai "immortalizez" in niste cuvante "dulci" si sa te mai intep putin,asa cum le place viespilor se sa lege de furnici !
Hai sa ne traiesti ca poate ai fost si tu prin Bucuresti ! :-)

Uite,300 deja ti-a ascutit sabia de spartan si vrea sa decapiteze un balaur,asa ca show-ul nu s-a terminat inca ,odata cu disparitia ta virtuala ! LOL !
A comentat micael 10 februarie 2009, 16:22 | mergi sus ▲
Furnica, ai dat de dracul, zau! S-au urcat toti in capul tau. Chiar dk o furnica poate duce lucruri mai grele decat ea, tu pe noi ma tem ca n-o sa ne poti duce... :-)). Eu cred c-ar fi mai bn dk te-ai da batut, ca altfel o sa te turtesti sub greutatea noastra! :-). Dar este alegerea ta dk vrei sa fii turtit sau nu. Vezi tu care este solutia cea mai buna...
A comentat Printesa 10 februarie 2009, 16:44 | mergi sus ▲
Moderator- sa am ertare ,dar faci o gresala dindu-i ban lui furnica. El in multe cazuri are dreptate . Putin emotional se axprima , dar asa e firea omului.Salut!!!
A comentat j.PHILIPS 10 februarie 2009, 18:48 | mergi sus ▲
Bre,J.Philips,frate ,sper ca nu te superi pe mine,dar am observat ca iti place sa iei parte ca simplu spectator la replicile ironice si uneori pline de haz a duelurilor mai aprinse intre diferite persoane din Patria Mama pentru cauza basarabenilor de peste Prut,numai ca te rog sa ma crezi ca nu-i chiar asa de usor sa tot ironinezi cu tot felul de epitete pe baietii de cartier de prin estul tarii,devine obositor cateodata sa tot le dau palme virtuale peste ceafa si sa-i mai calmez putin din inversunarea lor contra voastra ,a fratilor nostri de peste Prut !
De aceea nu te-am mai vazut eu pe aici de cam multisor,ca tu cred ca nu mai reuseti sa te opresti din ras !
Bravo,frate,frumos din partea ta sa lasi tot greul pe umerii unui biet oltean de prin estul tarii ce nu si-a uitat istoria si fratii ! LOL !
A comentat micael 10 februarie 2009, 20:32 | mergi sus ▲
Micaele, deşi eşti oltean, şi tu eşti un antiromân. Tu, ţiganii şi pruto-nistrenii cerşetori sunteţi duşmanii naturali ai românilor. Tu contribui la târârea în derizoriu a etnonimelor de român şi moldovean. Sper că vei plăti pentru asta. Nu ştiam că pot fi şi olteni trădători ai neamului românesc. Eu chiar doresc să mă blocheze Unimedia, pentru că şi aşa mă doare în cot de pruto-nistreni. Doar de-atâta sunteţi în stare.

PS. Şi ca să vedeţi cât sunteţi de deştepţi, olteanul şi moderatorii de la Unimedia, în limba română se spune "a bloca" şi nu a "bana" care este un barbarism. Deci ce faci Micaele, oltene muică, masacrezi limba română? Tu, marele apărător al rusofonilor pruto/nistreni?

Pe pruto-nistreni îi înţeleg, doar limba română nu este limba lor maternă. Iar ca limbă străină se mai permite. Dar ţie, puiul muichii, oltean "deştept" ca toţi oltenii, nu-ţi acord nici o scuză. Deci acum mă aştept să fiu şi eu "banat"! Halal, să vă fie de ruşine! Acum puteţi bălăcări România şi poporul român cum vă vine la gură, ca la uşa cortului, ca în cocină. Ruşine vouă!
A comentat BalaurRo de la Iaşi 11 februarie 2009, 04:42 | mergi sus ▲
Apropo, şi ca să vezi cât eşti de deştept, Micaele muică, de când locuieşti tu în estul ţării? Şi atunci Iaşul unde este? În sudul ţarii? Minte de oltean, ce să-i faci! Oare mai sunt şi alţi olteni ca tine?
A comentat BalaurRo de la Iaşi 11 februarie 2009, 04:45 | mergi sus ▲
Balaure, Micael nu este anti-roman, sau cel putin asa cred eu. Doar poarta respectul pt. unii basarabeni care la randul lor poarta respectul pt. Ro. E nervos pe tipii ca tine, & nu pe toti romanii. La fel & basarabenii: nu toti sunt anti-romani. De ce trebuie sa te blocheze Unimedia, tu singur nu poti sa nu mai intri pe acest site? Au gresit Micael cu Moderatorul un cuvant & te-ai urcat in capul lor de parca ti-ar fi omorat mama! Ce mai exagerezi, Balaure!!! Dk se face o greseala, asta nu inseamna ca acel om e prost in toate! Cand a spus, Balaure, Micael ca Iasul este in sudul tarii??!! Chiar exagerezi!!!
A comentat Printesa 11 februarie 2009, 05:25 | mergi sus ▲
1. Nu suntem UNIMEDIA
2. BAN vine din engleza, iar in politica site-ului e explicat ce primeste utilizatorul atunci cand i se da BAN!

http://www.basarabeni.ro/politica-de-utilizare/
A comentat Moderator 11 februarie 2009, 11:51 | mergi sus ▲
de ceva vreme stau si ma delectez cu ce i pe aici.am observat ca demult subiectul din susul paginii nu mai prezinta interes.ar trebui sa se faca un site special pentru exprimarea opiniilor. discutiilie degenereaza ca de fiecare data.oricum MICAEL NU POATE FI ACUZAT DE ANTIROMANISM.cred ca e mai roman decat multi altii.la fel s si cu PRINTESA.imi place cum gandeste.despre BALAUR pot sa spun ca are intentii bune,insa uneori o ia pe aratura cand intra in polemici cu micael.mai oameni buni,sunteti prezenti pe site pentru ca impartasiti idei si idealuri comune(micael,balaur,printesa).pana la urma cearta de pe forum nu schimba cu nimic soarta din R.M. FACETI DRAGOSTE DA NU RAZBOI!
A comentat gabi h 11 februarie 2009, 13:25 | mergi sus ▲
Da,bre,Balaure,ai si dreptate o data,ce sa fac daca sunt om pacatos si supus greselii,m-am grabit cu faza cum ca as fi oltean din estul tarii,cu toate ca mi-ar place nespus de mult sa locuiesc in frumoasa cetate a Iasilor si sa fiu mai aproape de basarabeni si sa le intind o mana de ajutor frateasca peste Prut,asa precum ar trebuii sa-o faceti voi,iar nu sa-i balacariti cu tot felul de epitete nedemne de o finta umana,cu atat mai mult cu cat sunt fratii nostri,indiferent cum ai incerca tu si alti ca tine sa-mi dovedeasca contrariu !
In ceea ce priveste englezismele sau alte cuvinte de provenienta straina isi spun cum il auzeam si eu pe Pruteanu zicand ca limba este vie,imprumuta cuvinte din alte limbi,dar in timp doar foarte putine reusesc sa se mentina in uz si sa intra astfel in DEX ca neologisme.
Balaure,incearca numai sa fi civilizat si sa nu-i mai provoci pe basarabeni cu tot felul de abjecti subtile si nu o sa mai ai de a face cu mine !
Oare chiar iti cer asa de mult ?! Pur si smplu nu pot sa cred asa ceva,numai ca vezi tu,esti constient ca intr-un duel civilizat si argumentat pe tema :Sunt sau nu basarabenii,romani ?...n-ai avea nicio sansa de izbanda si asta nu in fata mea,eu pot atunci bine mersi sa stau deoparte si sa invat ceva nou de la voi,dar tu nu te poti abtine sa nu-i jignesti,iar eu atunci nu mai sta deoparte si iti raspund pe limba ta,ca ma pricep mai bine ca basarabenii momentan,pana cand vor invata si ei sa fie mai tupeisti si mai vocali in afirmarea romanismului de peste Prut in fata unora ca tine.
Eu sunt singur ca daca ai incepe sa polemizezi civilizat cu (per ex.) N.Bumbac,sigur n-ai face fata si ai apela la atacuri la persoana ca sa iti impui "superoritatea" si atunci as interveni eu sper a te mai linistii putinel ! :-)
A comentat micael 11 februarie 2009, 15:57 | mergi sus ▲
Bravo Gabi H & Micael. Sintetic & frumos, & in primul rand adevarat. Ma intreb: oare Balaur va intelege ceea ce am vrut noi sa-i bagam in cap: ca toti suntem oameni & nu trebuie sa ne jignim & ca & noi basarabenii suntem, pana la urma, ROMANI?!
A comentat Printesa 11 februarie 2009, 16:46 | mergi sus ▲
\" Aici chiar este spatiu sa te certi, Micaele, :)) dar mie nu-mi arde, caci stiu FB ca tot degeaba am sa vb si ca tot ne vom spune unii altora aceleasi lucruri volgare. Te rog sa lasi spatiul gol. Nu e o problema daca ramane \"pustiu\".
A comentat Lilly pe 23.01.2009, ora 17:07\" acum sunteti de pe acceasi baricada.timpul le rezolva pe toate.o sa vedeti ca micael si balauru or sa se intalneasca unde pe la mijlocul distantei si or sa bea un bot di jin dintr o vadra olteneasca.
A comentat gabi h 14 februarie 2009, 14:10 | mergi sus ▲
Salut Micael, nu mai vin pe aici nu din cauza ca mau alungat unii dupa Bug, sau mau facut comunist rusofon. Nu. nu mii interesant . Daca gasesc ceva interesant ,voi raspunde. Si nu prea am timp de perdut. nu rezolvam noi aici nimic. Numai Printesa inca mai crede ca face un lucru mare fiind de acord cu unul si cu celalalt. Micael citeste atent ce spune "regina" , cica are 14 ani . Dar la idei nu e de 14 ani.Vrea sa ne arate ca la 20-25 va inchipuiti ce desteapta voi fi daca la 14 asa se descurca in politica ! Micael, sincer de Furnuca imi placea cum scrie. Foarte multe cuvinte \injuraturi \ am auzit pentru prima data, rideam in hohote!!!Toate chite numea el pe basarabeni si cam ce ar face el cu basarabenii ,mie mii in firful pu.. de toate vorbele lui . DEspre Balaur nu vreau sa spun nimic , nu vreau sa perd timpul cu el. Asta sufera grav . Sa fie toti sanatosi. Salut Micael!!!
A comentat j.PHILIPS 14 februarie 2009, 17:57 | mergi sus ▲
PHILIPS, iţi transmit un articol preluat din publicaţia pruto-nistreană "Săptămîna" (Revista cu de toate pentru toţi). Nu vreau să-l comentez, dar la fel am simţit şi eu când am vizitat Pruto-Nistria.

O minte trează. De peste Prut
Ce mai faceţi, domnilor ţărani?

...Sunt cetaţean român, bucureştean prin naştere, iar parinţii mei sunt nascuţi tot in Bucureşti! Toţi cei patru bunici ai mei provin dintr-un judeţ de graniţă a Moldovei româneşti cu R. Moldova! Până anul trecut aveam o imagine diferită a Basarabiei! Anul trecut am vizitat ţara dvs. la invitaţia unei asociaţii culturale, însă după o săptămână mi-am dat seama de realitatea obiectivă.
Moldovenii din R. M. sunt o naţiune distinctă, diferită total de români! In R. M. totul mi s-a parut diferit (am vizitat Chişinaul şi Balţi): de la limba rusă, care mi s-a părut predominantă în discuţiile de zi cu zi şi mass-media, până la aversiunea aproape făţişă faţă de români şi de România! Tradiţii diferite, biserici şi sărbatori diferite şi mai ales o mentalitate complet diferită de cea din România! De aceea mi-am dat seama că mulţi oameni de bună-credinţă din România, atunci când susţin idealurile unioniste, fac o mare greşeală! România şi R. M. sunt două state diferite care au mult mai puţine lucruri în comun chiar decât România şi Franţa! De aceea consider că politica conducerii statului român faţă de Republica Moldova e complet inadecvată, populistă şi chiar distructivă! Prin politica statului român s-a creat sentimentul pentru sute de mii de cetăţeni moldoveni că cetaţenia română este pentru ei un drept pe care nu îl acordă statul român! Cetăţean al unui stat este în anumite condiţii doar persoana născută pe teritoriul acelui stat şi din părinţi cetăţeni! Ori acum urmaşii urmaşilor unui fost cetăţean român consideră că au dreptul la cetăţenie imediat, în condiţiile în care în ţări democratice cum ar fi STATELE UNITE ALE AMERICII poţi aştepta o viaţă întreagă fără să primeşti cetăţenia!
România a inglobat Moldova din stânga Prutului 22+3 ani, perioada în care a ferit-o (parţial) de înglobare in Ucraina ca republică autonomă şi de o foamete cumplită în anii 30 asemănătoare cu cea din Ucraina, care ar fi lichidat, poate, un procent semnificativ din populaţie! De aceea nu pot inţelege (AM VIZITAT ŞI UN SAT) ura antiromânească a locuitorilor din mediul rural al R. M.! Un cunoscut, care era invăţător, mi-a spus ca antiromânismul este o parte importantă a istoriei şi a moştenirii culturale a R. M.! Transilvania a fost prin forţa împrejurărilor istoriei aproape 1000 de ani sub ocupaţie străină, perioadă în care deznaţionalizările şi masacrele au continuat fără întrerupere! Cu toate astea, şi după 1000 de ani (ardelenii) s-au considerat ca aparţinând naţiunii române!
Citesc despre cât de persecutaţi au fost basarabenii, dar nu consider normal ca în 45 de ani (practic o generaţie) o naţiune să-şi piardă identitatea! Acest lucru este imposibil şi de aceea e mult mai plauzibil faptul că locuitorii din Basarabia n-au avut niciodată identitate românească! Limba daco-română ca limbă maternă nu conferă unei populaţii în mod automat statutul de membri ai naţiunii române! De altfel, Basarabia n-a fost înglobată decât marginal în statul medieval Moldova! Toţi domnitorii moldoveni sunt îngropaţi in dreapta Prutului, iar peste 95% din biserici si mănăstiri şi toate curţile domneşti sunt în dreapta Prutului! Pe hotarul Nistrului au fost construite cetăţi de apărare, dar doar atât! Realitatea asta obiectivă din punct de vedere arheologic probează rolul minor al Moldovei din stânga Prutului în Statul medieval Moldova şi faptul că populaţia din această zonă ar fi putut fi diferită din punct de vedere identitar (un amestec de populaţii diferite) în decursul primelor secole ale apariţiei Statului medieval Moldova!
Semnat: DAN
28 ianuarie 2009
A comentat Balaur 14 februarie 2009, 18:33 | mergi sus ▲
Aşa că toţi românii care au vizitat Pruto-Nistria au simţit cam aceleaşi chestii despre străinii dintre Prut şi Nistru. Să vă fie de bine, pruto-nistrenilor!
A comentat Balaur 14 februarie 2009, 18:35 | mergi sus ▲
" Viitorul parlament al Republicii Moldova s-ar putea transforma într-o... alimentară, laborator de anatomie, grădină botanică, sau chiar grădină zoologică şi asta nu din cauză că parlamentului de la Chişinău va fi dat în arendă sau privatizat, ci datorită numelor mai multor candidaţi pentru funcţia de deputat. " inspirandu ma din acest articol dn libertatea am incropit o povestioara

A comentat gabi h 15 februarie 2009, 09:30 | mergi sus ▲
cuvintele scrise cu majuscule reprezinta numele reale ale viitorilor parlamentari.
ADAPTARE DUPA FERMA ANIMALELOR
In acel coltisor de lume viata isi urma cursul ireversibil,cu bune,cu rele lumea fiind impacata cu ideea ca nimic nu se mai poate face.erau supusi la multe chinuri,injositi,nedreptatiti...se anuntau vremuri grele...insa,de undeva,dintr un colt de lume ,nestiut de nimeni, situatia avea sa se schimbe. animalele de la ferma dintre prut si nistru aveau sa se revolte. astfel, intr o DUMINCA DECUSEARA s a intamplat ceva nemaivazut.URSU,LUPU, SI GORILA s au revoltat pentru toate nedreptatile suferite mai ales ca in ultima vreme stateau pana la GENUNCHI in BALEGARI intr un COTET vai de capul lui iar hrana , GRAU,POPUSOI ,BURUIANA de pe OGOR care pe vremuri ajungea la toata lumea era acum PAIU,PUTREGAI. dupa masa de seara,VEVERITA s a suit pe o CREANGA, a sunat din CIMPOI si FLUIERAS iar VESTEA ca chinul s a sfarsit s a raspandit ca o FURTUNA.TABARA oamenilor era ingrozita,aveau inima cat un PURICE.Animalele preluau controlul gospodariei.egalitate pentru toti!gata cu zilele in care haleau CIORBA,PLACINTA ,LAPTEACRU.Trebuiau sa bage FURCULITA in roadele pamantului,MORCOV facandu si loc in gandurile lor cat mai des.Degeaba incerca tovarasul VOLODEA sa se tina SCAI si sa demonstreze ca e OMBUN si ca unii oameni si au bagat COADA si NASU si au dereglat bunul mers ar treburilor.MANASCURTA a acestuia nu mai putea tine BUZDUGANU,iar un TAP ispasitor era greu de gasit.totul se transformase in TARANA. vazandu se la putere,GORILA a uita de egalitatea promisa tuturos si a inceput sa conduca cu mana de fier peste toata lumea.sperantele se naruise.nu puteau sa mai faca nimic saracele animale decat peste 4 ani...
A comentat gabi h ADAPTARE DUPA FERMA ANIMALELOR 15 februarie 2009, 09:34 | mergi sus ▲
asta e parerea mea despre ce s a intamlat pana acum in republica moldova. sper sa se ia atitudine si sa nu se mai permita accederea la putere a unur gorile comuniste. imi cer scuze pentru expresia animalele dintre prut si nistru.
A comentat GABI H 15 februarie 2009, 09:42 | mergi sus ▲
Da, e bine ca stim cum stau lucrurile cu Basarabia. Nu am fost acolo, dar apropiatii mei care au vizitat aceasta minuscula republica, au afirmat aceleasi lucruri. Ar fi bine sa se faca corectiile necesare si in istoria romanilor. Sa invete tot romanul ca basarabenii sunt un popor slavofon, diferit de romanii latinofoni.


Numai ca suna cam ciudat si sintagma de "popor" cu referire la populatia dintre Prut si Nistru. Poate fi numit popor un amestec de populatii diferite? De altfel oficialii basarabeni au recunoscut ca ei sunt o populatie polietnica, majoritar rusofona. Si atunci cum se mai poate justifica acordarea cetateniei romane unor descendenti neromani? Cum se mai poate justifica acordarea de burse si alte cheltuieli facute cu aceasta populatie care uraste Romania si pe romani?


Guvernantii nostri ar trebui sa ia masuri in consecinta. Altfel vom lua noi masuri cu ei la vot peste 4 ani.
A comentat Dorina 15 februarie 2009, 10:07 | mergi sus ▲
Si in alta ordine de idei, ar trebui intr-adevar ca republica dintre Prut si Nistru sa abandoneze toate atributele romanesti, inclusiv denumirea de stat, steagul, simbolurile nationale de sorginte romaneasca etc. Ar trebui sa aiba denumiri si simboluri nationale in concordanta cu compozitia polietnica slavofona specifica zonei respective. Sau intr-adevar au nevoie basarabenii de o justificare identitara oarecare, fie ea si straina de spiritul populatiei dintre Prut si Nistru?


In acest caz, aceasta insusire ilegala si frauduloasa a unor simboluri si sintagme apartinand poporului roman nu lezeaza oare interesele nationale ale Romaniei si ale romanilor? Ce aveti de spus in aceasta privinta domnilor guvernanti si jurnalisti, precum si toti ceilalti oameni responsabili ai Romaniei?
A comentat Dorina 15 februarie 2009, 10:20 | mergi sus ▲
comentarii facute de IUDA,CAIN,MANCURTI si
COZI DE TOPOR
A comentat un roman 15 februarie 2009, 10:33 | mergi sus ▲
Bre,fratilor,ati devenit atat de disperati incat ati inceput sa scrieti sub nick-name-uri de fete !
Bre,travestitilor,nu ma impresionati cu prostiile voastre,am intalnit atatia tampiti pe diferite site-uri incat inca unul in plus sau in minus parca nici nu se mai simte.
Basarabenii sunt romani,iar daca nu vreti sa pricepeti asta,atunci o sa va ajut eu sa intelegeti ! LOL !
A comentat micael 15 februarie 2009, 15:18 | mergi sus ▲
Micael te rog nu perde timpul inzadar cu niste oameni bolnavi . Lasai in pace sa creada ca ei fac istorie.
A comentat j.PHILIPS 15 februarie 2009, 16:52 | mergi sus ▲
Pt.balaur - bai zmeule, intreabal pe Dan care a scris articolul si alti destepti, sa ocupat cineva , pid.... de problema in serios ,sau numai ce vad acum si stiu numai a invinui pe basarabeni. Bai aratami UNU care sa interesat DE CE BASARABENII AU ASA MENTALITET, CARE-I PRICINA! dE CE AU ASA ATITUDINE FATA DE ROMINI SI ROMANIE . Eu tot mai mult si mai mult incep sa ma conving in unele lucruri . Incepind de la 1812 rusii trebueau sa ee toate principatele romane. Macar Stalin in 45 trebuea sa va ee si pe voi( la angro),va schimba si pe voi putin si azi nu ne certam pe forumuri. Asta e o mica parte din pricinele de ce azi e asa si nu cum trebue sa fie.
A comentat j.PHILIPS 15 februarie 2009, 17:04 | mergi sus ▲
Pentru toti tampiti ce cred ca basarabenii sunt de pe alta planeta sau cine stie ce D-zeu mai credeti voi ca sunt ei ,priviti acest filmulet numit atat de sugestiv "Pachetul"

http://www.unimedia.md/?mod=news&id=9482

Acelasi bai sa intampla si in Patria Mama cand diferiti tineri din proviincie se hotarasc sa faca facultate intr-un oras mare al tarii si cu traditie universitara.

P.S.
j.PHILIPS ,frate,nu pot, crede-ma sa-i las pe toti nebuni sa spuna ei vrute si nevrute despre voi,fratii nostri basarabeni de dincolo de Prut,asa ca pana dupa alegerile de peste Prut si schimbarea regimului comunist de la Chisinau,o sa continui sa le dau castane virtuale in cap pana cand se vor duce singuri la un neorolog pentru un control mai amanuntit ! LOL !
A comentat micael 15 februarie 2009, 21:45 | mergi sus ▲
Pt. Gabi H.

Chiar nu cred ca Balaur & Micael "o sa se intalneasca undeva pe la mijlocul distantei & or sa bea un bot <<di jin>> :-) dintr-o vadra olteneasca". Tu nu vezi, Gabi, ca ei nu sunt nici macar de acord cu parerile? O fi & posibil, nu zic nu, dar numai dk ei doi ar avea aceeasi parere despre basarabeni, & eu vreau sa fie Balaur cel care si-o schimba.
Sper & eu sa nu se mai permita accederea la putere a unor gorile comuniste. Sa stea la putere oricine, numai nu idiotii de comunisti.

Pt. J. Philips

E logic sa fiu de acord cu cei care au aceeasi parere cu mine,nu?
Unde e scris ca numai "cei mari" trebuie sa se intereseze in politica? Sunt & "micuti" care-si dau interesul pt. politica (desi f rari, dar nu lipsesc), mai ales cand au o tara condusa de un asemenea derbedeu (vb de Voronin). Fiecare are dreptul sa se intereseze de ceea ce ii place, & in plus politica nu este cv interzis minorilor, de aceea pot sa-mi dau & eu parerea, asa cum ti-o poti da & tu. Ma crezi sau nu, dar eu am 14 ani si au inceput sa-mi placa de cv vreme stirile pe tema "politica", & nu-mi poti interzice ca sa-mi spun parerea. Ma doare-n cot de ceea ce crezi tu despre mine.
Se vd ca esti din Basarabia, imi pare bn ca macar esti pro & nu anti basarabean. E logic sa fie asa, dar spun asta pt. c-am intalnit & basarabeni anti-Basarabia (dk-ti mai amintesti tu de Oleguts, in cazul in care l-ai cunoscut pe forum). Prin asta nu vreau sa spun ca trebuie sa fii pro-basarabean & anti-roman, din contra, cred ca trebuie sa fim pro pt. ambele popoare, caci suntem toti oameni pana la urma, nu?
& ca sa-ti dai seama ca esti mai destept decat o fata de 14 ani, iti scriu cateva cuvinte pe care cred ca le-ai gresit intentionat, dar nu-ti spun cum se scriu corect. Vreau sa te documentezi, & dk urmatorul comentariu al tau va fi scris cu mai putine greseli, atunci voi sti dk te-ai documentat sau nu:
"Mau alungat", "mau facut", "mii interesant", "perdut", "Furnuca imi placea cum scrie", "inzadar", "lasai". (Acestea sunt numai cateva).
Tu esti ca Iulik, nici nu meriti sa fii numit "roman", dat fiind ca nici nu stii macar a scrie ca lumea. Invata-te a scrie &, in primul rand, GANDESTE inainte de a scrie, & apoi da-ti parerea.


Pt. Balaur

Da, Balaure, ceea ce spune Dan in ziarul "Saptamana", un ziar f cunoscut & preferat de mine pe care cand stateam in RM il citeam in fiecare saptamana, este in parte adevarat, din pacate, DAR NU TOTI BASARABENII SUNT ANTI-ROMANI. Sunt & basarabeni care iubesc Ro, desi f putini, dar sunt. Nu stiu dk vei reusi sa intelegi asta vreodata.
Apropo, DACA ziarul "Saptamana" este publicat on-line, da-mi te rog & mie link-ul. Mi-e f dor sa mai citesc rubricile acestei reviste. Sper sa existe publicatia on-line, asa voi avea & eu posibilitatea sa citesc ziarul meu preferat. Multumesc anticipat.

Pt. Micael

Iti multumes f mult ca macar tu esti de partea noastra (a basarabenilor) & ca macar tu faci efortul sa le deschizi ochii romanilor anti-basarabeni. Eu, 300 & Nata iti suntem recunoscatori!

Pt. forumistii anti-basarabeni

Nu cumva cineva dintre voi si-a schimbat pseudonimul din . . . in Dorina??
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 03:04 | mergi sus ▲
Apropo, Micael, am vazut & mai inainte acel video la care ai dat link-ul. E adevarat: unele produse din RM nu se gaasesc in Ro. Nu stiu romanii care-au stat acasa in "cuibusor", cat e de greu sa te deprinzi intr-o tara straina departe de parinti & de cei dragi. F jalnic filmuletul, dar pt. a avea un viitor trebuie sa stai sa studiezi & prin straini...
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 03:27 | mergi sus ▲
Am cateva cuvinte sa spun basarabenilor:

1. Eu sunt Dorina pentru ca asta este numele pe care mi l-au dat parintii. Locuiesc si lucrez la Iasi si credeti ce vreti voi, dar am auzit discutii in randul colegilor de serviciu si, cand ma plictisesc, intru si eu de ceva vreme (dupa 15 ianuarie) pe presa electronica basarabeana. Asta pentru ca am auzit atata discutandu-se, dupa parerea multor romani, despre insolenta si pretentiile grosolane si fara fundament ale basarabenilor.

2. Nu va ascund ca impartasesc si eu parerile lui Balaur, pe care il cunosc de 6 ani cand am intrat la facultate. Mai mult, avem acelasi loc de munca. Aceste opinii referitoare la basarabeni, adevarate sau nu, nu ma intereseaza, dar sunt exprimate de multi romani pe aici si nu cred ca fara motiv sau fundament. Si chiar daca nu ar fi adevarate, desi sunt, dar eu sunt romanca si ca atare voi fi intotdeauna de partea concetatenilor mei romani chiar mai presus de adevar. Doar nu vreti ca eu sa fiu de acord cu niste indivizi oportunisti si straini de poporul meu.

3. j.PHILIPS este basarabean suta la suta. Asa imi spun colegii si asa am simtit si eu de doua saptamani de cand am intrat prima data pe aceste site-uri basarabene. Deci nu va dati drept romani cei care nu sunteti cu adevarat romani. Se simte de la o posta, de la mii de km departare. Din topica voastra si alte chestii de limba se simte ca nu limba romana este limba voastra materna. Se simte si din maniera totalmente deosebita de abordare a unor probleme ce tin de identitate, interpretarea istoriei si alte chestiuni pe care nu am timp sa le dezvalui. Nu spune j.FILIPS ca-i pare rau ca Rusia nu a ocupat toata Romania? DAR CINE SAPA GROAPA ALTUIA, CADE EL IN EA! Dar voi sunteti deja in groapa, asa ca nu mai aveti unde cadea.

4. Si eu cred ca Micael este un oltean cam ticnit, cam intr-o ureche, dar se simte ca este roman, chiar daca un romantic incurabil, un naiv care crede in lacrimi, in povesti cu zane si alte basme cu zmei in care binele invinge intotdeauna raul. Ei bine, eu cred ca intre alb si negru exista culoarea gri, precum si o intreaga paleta de alte culori. Dar pentru mine un lucru este sigur: marea majoritate a basarabenilor nu sunt albi la culoare, deci nici in tabara binelui din punctul de vedere al multor romani.

5. Balaur este un extrovertit, un coleric, dar cred ca are dreptate in cea mai mare parte. De fapt pentru el ce este in gusa, este si in capusa. In timp ce altii nu acorda basarabenilor nici cea mai mica atentie, Balaur macar se ia la cearta cu voi. Si parerea mea este ca, in cazul lui, distanta intre ura si dragoste este extrem de mica si de maleabila. S-a mai certat el pe aici cu unii, dar a sfarsit prin a fi prieteni cu fostii "dusmani". Pe Micael nu cred ca-l va ierta insa, considerandu-l tradator al cauzei romanesti.

6. Ar mai fi inca multe altele de spus, dar nu mai doresc sa-mi consum timpul cu probleme basarabene. Asa cum nu ma intereseaza problema maghiara, cu atat mai mult nu ma mai intereseaza nici problele basarabene. Noi nu mai putem avea incredere in sinceritatea basarabeana. Am avut si avem inca prea multe dezamagiri cu voi. Vorba dictonului: "Doamne apara-ma de prieteni, ca de dusmani ma apar si singur".

7. Voi aveti tara voastra, iar noi avem tara noastra. Sa fiti sanatosi deci si sa dea Domnul Dumnezeu sa va fie si voua bine acolo in tara voastra, si nu intr-a noastra.

A comentat Dorina 16 februarie 2009, 06:43 | mergi sus ▲
To Dorina:
Da cine TU esti ca sa ne judeci pe noi. Cine Tu esti ca sa ne colorezi dupa alb si negru.
Cine ti-a dat dreptul sa imparti pamantul pe al vostru si al nostru. Tu te-ai luptat pentru el? Cine TU esti ca sa ne faci pe noi minciunosi si de neincredere. Ce rau Basarabenii au facut rau Romaniei? Noi v-am lasat fara arme? Noi v-am adus saracia in tara? Noi v-am facut ceva rau?
Cine TU esti ca sa te crezi mai presus de cineva? Tradatorilor, mancurtilor!!!
"Cauza Romana" - stii ce inseamna aceste cuvinte? Tu istoria ai invatzat-o? Poate noi confundam lucrurile, eu am invatat istoria romana, dar tu? Din toate timpurile cauza Romana era UNIREA! Voi mancurtilor pentru ce luptati? Pentru ce va trebuie toate astea?
Ce vreti sa demonstrati cu reactiile voastre?
NICI UN ROMAN cu exeptia lui micael nu s-a adresat politicos in adresa noastra! Dar majoritatea Basarabenilor va simpatizeaza mancurtilor. Care e motivul, care e cauza a acestei uri? Eu nu va inteleg. Mintea mea e prea proasta daca vreti, dar eu chiar nu inteleg. Va axati pe ideea - acolo toti is rusi. BOILOR!!!! De unde ati luat-o??? Voi ati fost prin satele noastre? Daca voi ca ultimii tigani carati tigari din ungheni, si mai mult de zona asta nu stiti nimic, asta nu inseamna ca ati fost in moldova!!! Mancurtilor de cate ori sa va repet ca politica rusa a fost sa rusifice in primul rand satele si orasele de-a lungul granitei. Cauza? Pentru ca asa mancurti ca voi sa treaca prutul si sa vada doar rusi, ca sa-si faca concluziile pe care le-ati facut acuma!!!
Spuneti-mi va rog, care e motivul pentru care ne urati? Concret. Nu abstract.
Criminalitatea? Pai oameni buni si nebuni, uitati-va ce se petrece la voi.
Saracia? Pai voi acuma 15 ani in urma erati la fel taraie-gheal ca si noi. La noi in tara era razboi si noi am pierdut 70% din industrie, va dura pana ne vom ridica in picioare.
Rusificarea? Pai cu ce noi suntem de vina?
Hai sa-ti dau un exemplu dorina, dur dar adevarat, daca intr-o buna zi te va viola cineva pe strada (doamne fereste) si dupa aceasta parintii, rudele, fratii, sotul, copii - te vor alunga de acasa motivand cu aceea ca estea "murdara" si nu te mai vor in casa. Cum te-ai simti? Ai sa-mi zici ca e imposibil sa se dezica familia de tine doar ca te-a violat cineva FARA acordul tau, pai da E IMPOSIBIL!!! Poate prietenii da, dar parintii si fratii nu se vor dezice niciodata de tine!!! Atunci de ce voi, ne alungati pe noi? Daca am fost rusificati cu fortza?

Nu am cuvinte, doar emotii....
Am sa incerc sa fac un sondaj aici in iasi. Daca mai mult de 50% din Romani vor ca moldovenii sa plece din tara, eu voi pleca. Personal eu n-am nici o problema financiara si pot sa ma intretin in orice tara din lume care imi doresc. Aici ma tine numai cauza.
A comentat 300 16 februarie 2009, 11:21 | mergi sus ▲
Draga Dorina,
iti doresc sa te masturbezi in continuare cu mare placere cu "chestiunea basarabeana" in fata. (vad ca virusul raspandit de Balaur este destul de nociv).
Iar faptul ca unii ajung de la Iasi la Chisinau si iau acolo la moaca mi se pare destul de normal. Cred ca pe toate le avem dupa merit.
A comentat Gummy Bear 16 februarie 2009, 11:25 | mergi sus ▲
Gummy Bear si 300,nu va mai agitati atata.Balaur,Dorina si alti cativa frustrati de pe aici nu se reprezinta decat pe ei insisi.Eu sunt din Bucovina de sud-tot o parte a Moldovei-si va spun sigur ca mai bine de 90% din cei cu care am vorbit despre basarabeni v-ar vrea acasa,prin acasa intelegand Romania intregita.Romania este tara voastra,asa cum Basarabia e si tara noastra.Dixit!...
A comentat George 16 februarie 2009, 13:16 | mergi sus ▲
Mersi pt sustinere george :)
Doar asta vreau, sa ma simt ca acasa in tara noastra. Si tot atat de tare vreau ca romanii,in Basarabia la fel sa se simta ca acasa.
A comentat 300 16 februarie 2009, 13:46 | mergi sus ▲
Dragi forumisti,

va mai amintiti cand Balaur spunea ca o sa-si cheme toata haita sau banda de la servici ca sa stea contra basarabenilor & ca sa-l sustina?
Ma bucur ca macar a stiut sa se tina de cuvant! :-). Bravo, Balaure, macar la asta esti bun, ca de altceva. . . :-)

Pt. Dorina

Vezi cat de lasi sunt romanii?? (Evident nu toti, dar majoritatea) Tu spui: "Doar nu vreti ca eu sa fiu de acord cu niste indivizi oportunusti & straini de poporul meu". Dar uite ca eu nu-s ca tine, ci stiu sa fiu de acord & cu romanii cand acestia au dreptate & nu fac ca voi, tinand mortis ca sunteti tigani & idioti. Vezi, asta-i o diferenta dintere noi.
J. Philips e basarabean-roman & eu tot sunt ca el, & toti cei care vor sa se formeze o Romanie Mare sunt ca el & ca mine (acum excludem basarabenii anti-romani, care dk vor pot sa stea cu "Mama Rusia". Treaba lor.) & cum spuneam basarabenii pro-Romania se pot considera, pe langa basarabeni, & romani. Nimeni nu poate nega asta. J. Philips a spus ca era mai bn dk URSS ocupa Ro pt. ca poate dk ar fi fost asa nu ar fi fost atata dusmanie din partea voastra. Cert este ca & unii din noi va dusmanesc, dar asta pt. ca voi sunteti primii, & noi cei de peste Prut "imbracam haina moldoveneasca & va-njuram & noi", cum spunea Micael. Am spus & mai inainte ca dk va linistiti voi, ne linistim & noi. Iti garantez.
Micael nu este nici pe departe ticnit (acum n-as vrea sa-ncep sa te jignesc). El este unul dintre putinii romani cu ochii deschisi. Imi pare f rau ca au mai ramas f putini ca el, dar totusi au ramas.
Ce vrei sa spui prin: "Marea majoritate a basarabenilor nu sunt albi la culoare"? Ca suntem tigani & ca ne tinem numai de prostii? Spre informarea ta in Ro locuieste cea mai numeroasa comunitate de tigani din Eu. (cam vreo 250 mii) & ca sa-ti demonstrez ca "romanii sunt mai educati & mai milosi decat basarabenii", priveste aici: (evident toate popoarele fac cate cv, chiar & italienii mai calca stramb, & noi basarabenii, asa ca nu ne poti acuza ca nu suntem "albi la culoare")

http://stirileprotv.ro/exclusiv/portrete/portret-romani-care-ausperiat-vestul.html

Nu uita asta, Dorina: Balaur va putea deveni prietenul meu doar in ziua cand va declara ca este pro-basarabean & pro-roman, dar nu a facut inca asta. Iata de ce nu putem deveni prieteni. Asta-i problema.
& de ce nu ar putea sa-l ierte pe Micael? Nici nu are de ce sa-l ierte, ca nu a gresit nimic acest oltean, doar ca si-a aratat respectul fata de basarabeni & eu ii sunt f recunoscatoare pt. asta. A fi prieten cu o tara straina nu inseamna ca-ti "patezi" tara & neamul. Ai gandit gresit referitor la asta. Esti tu cea care tradeaza neamul romanesc, pt. ca cica "nu vrei sa-ti pierzi timpul cu problemele basarabene". Sa nu uiti niciodata insa ca, vrei tu sau nu, NOI BASARABENII SUNTEM FRATII TAI. & ca ultima replica, noi basarabenii avem tot dreptul dk vrem sa locuim in Ro, asa cum voi romanii aveti tot dreptul, dk vreti, sa locuiti in RM.

Iar 300 & Gummy Bear au ca intotdeauna dreptate (sa nu-l excludem & pe Micael). Cu oameni de acestia se poate face Unire, nu cu mancurti de-alde Balaur & Dorina... (Cer scuze pt. jigniri, dar asta e... Nu mai pot...)
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 14:02 | mergi sus ▲
Scuze Dorina. Am facut o mica eroare in a-ti scrie link-ul:
http://stirileprotv.ro/exclusiv/portrete/portret-romani-care-au-speriat-vestul.html
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 14:06 | mergi sus ▲
draga dorina,

te inteleg ca ai avut ceva legaturi cu basarabeni si si ti ai format deja o parere. e dreptul fiecaruia.insa nu sunt de acord cu "... topica voastra si alte chestii de limba se simte ca nu limba romana este limba voastra materna." ce ai fi vrut ca dupa atat timp de ocupatie ruseasca sa vorbeasca basarabeanu mai bine ca pruteanu? eu cred ca cei din basarabia care nu isi doresc unirea utopica nici nu se complica sa scrie vreun rand pe forum.

300 spune bine cu rusificarea accentuata de a lungul granitei.pana acum am cunoscut personal cam 8 basarabeni si din ei cred ca numai o fata era cu gandire unionista si nu ruseasca, dar asta nu ma face sa spun ca toti basarabenii sunt rusi si ca isi merita soarta.

crede ca lui 300 i s a zburlit parul pe mana cand a citit comentariul lui george. daca nu putem sa ne reunificam macar sa nu i tratam cu dispret pe cei care isi pot alina o parte din suferinta cand vad ca au pe cineva care le impartaseste parerea.

3 dintre cei pe care i am cunoscut se ocupau cu magarii la fel cum si alti basarabeni din iasi se ocupa. acum inteleg dispretul dorinei,poate ca a avut niste experiente neplacute cu acesti basarabeni. insa nu putem sa i bagam pe toti in aceeasi oala,in special pe cei care vin aici pe forum.

daca j philips a spus si el niste vorbe de duh,a spus pentru ca deja nu mai suporta atitudinea nefavorabila a unor romani. a spus omula nervi ca isi iesise din fire.
eu...eu...eu atat am avut de spus!
A comentat gabi h 16 februarie 2009, 14:31 | mergi sus ▲
draga printesa,fac si eu o precizare. noi avem cateva milioane bune de tigani nu 250 mii.n am nimic cu ei,numai sa nu comita infractiuni.pentru mine un roman care comite infractiuni il consider egal cu un tigan care face aceleasi fapte.de ce sa facem discriminare? ai comis o , plateste!
A comentat gabi h 16 februarie 2009, 14:39 | mergi sus ▲
Printesa,e gresit draga mea cand spui ca basarabenii care vin in Tara Mama,vin intr-o tara straina!
Te rog eu,incearca sa-si schimbi aceasta parere cumva,pentru ca eu atunci cand ma duc prin Banat,Ardeal sau Dobrogrea(ca frumoasa Moldova/Basarabia e prea departe pentru mine),nu spun ca ma duc intr-o tara straina cum faci tu greaseala sa spui,ci spun ca fac turul Romaniei si vad frumusetile patriei .
Invatati-va o data pentru totdeauna sa nu va mai raportati la Tara Mama ca la o tara straina,Romania este a noastra a tuturor si noi toti din cele 13 regiuni istorice o compunem,chiar daca acum doar 10 provincii formeaza de fapt Romania ca stat asa cum o stim asta,eu unul astept cu nerabdare sa revina si Basarabia in Trupul Tarii cat mai curand posibil,astfel sa reparam noi toti impreuna o nedreptate istorica infaptuita de alti,straini noua si impotriva noastra .
A comentat micael 16 februarie 2009, 15:11 | mergi sus ▲
Dedicatie pentru Balaur si Dorina.

http://www.youtube.com/watch?v=G0gA-m-HNFc&feature=related

Mai bine nu se putea reda prin cuvinte.
A comentat 300 16 februarie 2009, 15:38 | mergi sus ▲
Ai dreptate, Micael, am gresit spunand "tara straina" Prin "tara straina" vroiam sa spun "autonoma", dar nu pt. ca mi-e straina ori pt. ca nu-i cunosc & iubesc poporul & obiceiurile. Sper ca ai inteles ce-am vrut sa spun prin asta. Astept & eu & vreau Unire.

Gabi H., dk-ai spus-o tu ca sunt cateva milioane, e & mai bn pt. voi. :-). Sunteti bogati... :-). Am luat vorba de tigani doar pt. ca Dorina spunea ca basarabenii cica, o mare parte din ei, "nu sunt de culoare alba". & eu sunt de-acord cu tine: tigan, roman, basarabean, african, american ecc., dk a comis cv nedrept trebuie sa plateasca. Pa!
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 15:40 | mergi sus ▲
Gahi.H. frate,de unde tot scoateti aceste cifre ametitoare cu milioanele de tigani in Romania,ca am mai auzit pe unul aici,zicand cum ca ar fi cam 3 ori 4 milioane tigani in Rou !!!
Pai daca ar fi asa ar trebuii sa vad pe strada la fiecare 5 ori 6 romani si cate unul mai inchis la culoare. LOL !
Voi nu intelegeti ca acestea sunt mituri create de cine mai poate stii,din timpuri imemoriale,la fel se intimpla aceiasi poveste si cu maghiari din ROU. La inceputul anilor `90 erau tot cam 1.500.000 sau 1.800.000 persoane si acum dupa 20 ani de la revolutie ei au ramas constant la acelasi numar de 1.500.000.
Desi este arhicunoscut ca judetele HAR-COV sunt printre cele mai sarace ale tarii si au o clima foarte grea fiind aproape de intorsura Buzaului unde ingheata si pietrele,nemaipunand la socoteala familiile mixte romano-maghiare care s-au format in timp sau trista realitate a sinucigerilor care se intimpla din nefericire in zona intr-un procent foarte ridicat comparativ cu media pe tara .
Adica romanii au emigrat in massa de se crede ca doar in Spania si italia ar fi cam 3 milioane,iar maghiarii si tiganii nu mai mor,nici nu emigheaza,sunt incatusati de acest pamant !
Bre,frate,hai sa fim seriosi,da o in fericire de treaba ! LOL !
A comentat micael 16 februarie 2009, 15:57 | mergi sus ▲
Gabi H., m-am documentat acum: rromii din Ro sunt mai putini de 1 milion, din fericire. Recensamantul din 2002 a inregistrat 535.140 de rromi in Ro, adica jumatate de milion. Hmmm, dar tot sunt cam multisori...
http://ro.wikipedia.org/wiki/Comunitatea_rrom%C4%83_din_Rom_%C3%A2nia
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 16:03 | mergi sus ▲
Parca l-am scris corect, ce naiba nu-l recunoaste? Sper ca acum sa fie bn:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Comunitatea_rrom%C4%83_din_Rom%C3%A2nia
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 16:07 | mergi sus ▲
asta am citit eu .imi cer scuze daca am innegrit la fata populatia romaniei insa conform unor sondaje am avea ceva tigani. nu vreau sa contrazic pe nimeni,spun si eu ce am citit. ia arunca un ochi aici:

" CONTRADICTORIU. Oficial, in Romania traiesc 535.250 de cetateni romani de etnie roma, conform recensamantului realizat in anul 2002. In Romania nu se poate vorbi despre un numar exact al persoanelor de etnie roma, dar se estimeaza ca numarul romilor ajunge chiar pana la 2,5 milioane de cetateni. "In localitatea Sacele, din judetul Brasov, sunt declarati oficial 300 de romi, iar neoficial sunt aproape 10.000. La intrebarea mea "de ce nu se declara romi", au spus ca "nu ne declaram romi sau tigani, pentru ca nu stim limba". Nu pentru ca nu sunt romi, ci pentru ca ei considera ca limba este elementul care determina apartenenta la etnia romilor, nu originea lor etnica, i-a determinat sa spuna ca ei sunt romani. In schimb, putem sa vorbim de 1,5-1,8 milioane de romi in Romania. Acestea sunt cifrele acceptate de institutiile europene", ne-a declarat Gruia Bumbu, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi. "

asta a spus o cineva care e preocupat de problema. 1,8 milioane mi se pare o etnie destul de mare.
A comentat gabi h 16 februarie 2009, 16:13 | mergi sus ▲
Dorina,doar o vorba am sa-ti spun,dati intalnire cu...hmm,300 de exemplu.Sunt sigur ca te-ar face sa-ti schimbi parerile despre basarabenii.
Iar daca nu stii,am sa-ti spun cateva secrete despre 300 .
Stii,draga mea ,300 e spartan,deci e hranit si e facut bine facut,nu e nici urat si infricosator ca un balaur si nici fara vlaga ca o furnica scapata de suvoaiele unei ploi de primavara ! LOL !
Deci va urez un Happy Valentine`s Day la amandoi cu ceva intarziere ! LOL !
A comentat micael 16 februarie 2009, 16:13 | mergi sus ▲
hmm micaele, sa inteleg ca ma ei peste picior? :)
De unde m-ai vazut asa frate?
De fapt sunt mic, urat, slab, cu ochelari, pistruiet si speriat de avioane :) LOL!
Am furnica-fobie si tare sunt inspaimantat de fiintze misterioase precum sunt Balaurii :)
Cu alte cuvinte ce sa spun? Vai de capu meu :D
A comentat 300 16 februarie 2009, 16:17 | mergi sus ▲
Da' comic mai esti, Micaele. Bn faci, macar faci & tu o pauza cu vreo gluma, ca m-am saturat de contradictiile unora.
Acuma stau & ma gandesc: Doamne, D-zeule, ce s-au mai inmultit rromii, dk te gandesti ca in cartea mea de geografie, tiparita doar cu cativa ani in urma, e scris ca rromii din Ro ar fi cam 200.000, dar acum dk sunt 500.000, ganditi-va ca aproape s-au triplat. & dk e adevarat ceea ce spune Gabi H., ca sunt milioane neoficiali, desi nu prea cred, atunci e un dizastru. N-am nimic cu rromii, Doamne fereste, dar cand am locuit in Ro am vazut cum se comporta.
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 16:26 | mergi sus ▲
e adevarat ca multi tigani isi fac veacul de ceva vreme prin tari straine dar conform legii " in populatia stabila sunt inclusi si cetatenii romani care lucreaza in misiuni diplomatice,oficii consulare si reprezentante din strainatate,precum si ce cu resedinta declarata in strainatate" pana la urma UE e interesata de populatia stabila nu de cea legala.
A comentat gabi h 16 februarie 2009, 16:29 | mergi sus ▲
300, M
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 16:29 | mergi sus ▲
Gahi H,multi tigani sunt deja asimilati de majoritatea romaneasca.Doar eu cunosc cativa care in afara de galbeata ochilor si pielea putin inchisa la culoare nu mai au nimic in comun cu tigani adevarati.
Traiesc in acelasi cartier cu mine,dar sunt foarte civilizati,au un loc de munca onorabil etc!
Bineinteles ca mai exista si tigani care tin la tradiitile lor,traiesc in continuare in corturi sau acei nefericiti care cauta prin gunoie etc.
De curand Primaria din Severin a decis sa convinga pe niste tiganii care locuiesc in cateva blocuri dintr-un cartier severinean,sa faca schimb de apartamente,primind si o suma de bani ca sa se mute undeva la marginea sau chiar in afara orasului,pentru ca ,ceilanti locatari ai cartierului respectiv nu mai suporta sa traiasca in mizerie si scandaluri specifice etniei tiganesti.
A comentat micael 16 februarie 2009, 16:30 | mergi sus ▲
300,LOL frate !
Am imaginatie bogata . Inca nu te-ai prins !
A comentat micael 16 februarie 2009, 16:32 | mergi sus ▲
300, trebuie sa recunosc ca mi-a placut gluma lui Micael, dar nici tu nu esti mai prejos! :-)
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 16:32 | mergi sus ▲
Ei hai micaele! Chiar ma crezi asa de toromac?
Sigur ca m-am prins si de imaginatia ta si de simtul umorului.
Ti-am continuat gluma, e simplu ;)

Mc printesa ;)

Ce tine de tigani, nu are nici o importantza numarul acestora, important oameni sa fie!
Sa nu-si strice reputatia, nici a lor nici a noastra.
A comentat 300 16 februarie 2009, 16:54 | mergi sus ▲
SI cum sa inteleg mesajul:
300, M ?
M de la ce vine :D Magar? Mamaligar?
A comentat 300 16 februarie 2009, 16:56 | mergi sus ▲
300, nu am vrut in nici un chip sa te jignesc, doar ca am apucat sa scriu ca Micael a glumit si mi l-a trimis nu stiu de ce.
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 16:58 | mergi sus ▲
Hai ca nu mai glumesc ca ma intelege gresit lumea :)
Nu m-am suparat Printesa nici n-am avut intentia :)
A comentat 300 16 februarie 2009, 17:05 | mergi sus ▲
Cred c-am apasat tasta pt. a trimite mesajul, dar nu vroiam. Chiar dk as fi dorit sa te jignesc, ti-o spuneam clar, dar nu-i nici un motiv pt. care sa o fac. Eu stau de partea ta, tine minte asta & nu te lua de Micael, a fost doar o gluma.
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 17:06 | mergi sus ▲
Iti dau un sfat: pt. a glumi ca sa te inteleaga lumea, scrie la sfarsit "am glumit". La mine poti & sa nu scrii, ca eu imi dau seama cand cineva glumeste, ca doar unul nu-si schimba parerea despre mine peste noapte.
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 17:09 | mergi sus ▲
ca tot se glumeste, am sa zic si eu un banc...cu tigani:d

era un spoitor si mergea el pe dn 1 in mertanul lui 600 sel. la un moment dat face pana.coboara si incepe sa se ocupe de roata. dupa cateva minute vine alt tigan si il intreaba:
- ce faci ma acolo?
-dau roata jos.
-hai ca eu iau casetofonul.
A comentat gabi h 16 februarie 2009, 17:18 | mergi sus ▲
Printeso,iti sunt recunoscator ca incerci sa -mi iei apararea in fata unui spartan,dar e ok,il cunosc pe 300 de cam 1 an,asa ca daca mai facem glume intre noi si dam o impresie gresita celor mai noi veniti pe aici,e pentru ca ne cunoastem foarte bine si doar mai continuam din cand in cand vechile glume din trecut,asa cum se intimpla de obicei intre doi vechi prieteni ce se reintilnesc dupa mult timp,dar nu uita vechile trucuri ce ne-au apropriat in trecut .

LOL Gabi H
A comentat micael 16 februarie 2009, 17:33 | mergi sus ▲
Uitati aici un banc cu basarabeni,sperand ca daca am sa-l zic eu,un oltean zglobiu,poate nu o sa va suparati :

Un basarabean cautand un magazin deschis non-stop:

- Nu va suparati, un magazin deschis veshnic, unde gasesc?

Deviza moldoveanului:
Deviza moldoveanului:

Viata-i scurta. Daca tot n-o putem lungi, hai sa o facem lata!
Cum iti dai seama ca mol
Cum iti dai seama ca moldoveanul e ginerica ?



Are treningul nou !
- Hei, moldovene, ai poz
- Hei, moldovene, ai poze cu nevasta-ta goala?

- Nu.

- Cumperi?????
Intr-un compartiment de
Intr-un compartiment de tren calatoresc 4 indivizi: un american, un ardelean, un moldovean si-un bucurestean.

La un moment dat, americanu` scoate un pachet neanceput de Marlboro din buzunar, isi aprinde o tigara si arunca restul pachetului pe geam. Toti ceilalti sar sa-l prinda; cum nu reusesc, incep sa-l certe pe american:

- Pai, bine dom`le arunci bunatate de tigari!...



- Eh, zice americanul, la noi tigari dintr-astea sunt pe toate drumurile.

Dupa un timp, ardeleanul scoate din traista o butelca de palinca, trage o dusca sanatoasa si arunca pe geam ce mai ramane in ea. La fel, sar toti ceilalti cu gura pe el:



- Arunci bunatate de bautura pe geam!...



- Eh, vine raspunsul, la noi gasesti dintr-asta pe toate drumurile.



Mai trece un timp si bucuresteanu` il apuca pe moldovean/basarabean de guler si, desi cel din urma se zbate, il arunca pe fereastra.



- NENOROCITULE! striga ceilalti. AI OMORAT OMU`!!!



- Eh, zice bucuresteanul asezandu-se la loc, dintr-astia sunt pe toate drumurile.
A comentat micael 16 februarie 2009, 17:45 | mergi sus ▲
hai sa mai bag niste bacuri cu olteni :
Un oltean urca o panta intr-un taxi, masina avand o viteza destul de mare. Deodata, soferul exclama:

- Suntem pierduti!

- De ce? Intraba olteanul.

- Nu mai functioneaza franele si nu pot opri.

- Mai, neica, opreste macar aparatul de taxat!
---------------------
Un oltean si un ardelean urmaresc programul TV. Se transmit stirile: o femeie vrea sa se arunce de la etajul al zecelae al unui bloc.
- Pariez pe 100000 de lei ca nu se arunca, spune olteanul.
- De acord, spuse ardeleanul.
Femeia se arunca totusi. Olteanul scoate portofelul pentru a onora pariul pierdut, dar ardeleanul nu vrea sa primaesca banii si-i spune:
- Stii, eu am vazut stirile de la pranz si stiam ce se va intampla.
- Si eu, precizeaza olteanul, dar nu credeam ca se arunca si a doua oara ...
-------------------
Ce au facut oltenii cand au vazut prima data Salvarea ?
Au fugit dupa ea inchinandu-se si vrand sa pupe crucea...
----------------------
De ce se rupe banca atunci cand un oltean se aseaza pe ea?

Cel mai inteligent cedeaza.
------------------------------
A comentat micael 16 februarie 2009, 18:03 | mergi sus ▲
micael ai haz nu gluma..:))
iaca si un banc cu olteni:
la facerea lumii dumnezeu a impartit si darurile catre oameni. la rusi le a dat darul de a bea,la jamaicani de a fuma,etc.
mai ramasese prostia si frumusetea si la coada numai moldoveanul si olteanul. olteanul mai smecher i a pus piedica moldoveanului si a intrat primul.
- ce vrei,zise dumnezeu,frumusetea sau prostia?
-pai doamne,frumusetea i trecatoare..

doar un banc:D
A comentat gabi h 16 februarie 2009, 18:08 | mergi sus ▲
tinand cont ca s moldovean spun si un banc tipic moldovenesc:
doi moldoveni vorbeau despre ce animale au prin curte. unul spune:
- mi am luat doua nutrii!
-nutrii?
- nu doua.
A comentat gabi h 16 februarie 2009, 18:12 | mergi sus ▲
de ce dorm moldovenii cu ceasul in gura?

R:sa le miroase gura a tic-tac

---------------------------
Un modovean (Chisinau) ajunge obosit de

la munca acasa. Da sa deschida usa... incuiata.

Aude miscare:

- Bai nevasta, daca esti cu unu` zi ca plec si vin mai trziu, da` daca aflu ca ai halit salam de una singura... TE OMOR !!
----------------------
MONOLOGUL UNUI MOLDOVEAN/BASARABEAN TANAR:

aPAI, JEACA AM, BLUJI IMI CUMPAR, OLEACA DE BATAIE STIU

EI........MA DUC LA BUCUREJDI
-------------------
Doi moldoveni /basarabeni se duc la mare.Se trezesc de dimineata si se duc pe plaja. Era asa de devreme incat nu era nimeni. Vasile,primul moldovean,se baga in apa:
-Baaaaaaaaaaa, se resi apa.
La care Ion spune:
-De ma,ti-am zis eu sa-ti iei un costum de baie mai gros!
A comentat micael 16 februarie 2009, 18:18 | mergi sus ▲
Gabi H,crede-ma frate ca nu sunt asa de serios,chiar rigid cum poate dau impresia pe acest site.
In viata de toate zilele sunt mult mai relaxat si in niciun caz nu fac atata politica si mai ales nu injur ca birjarul asa cum mi se mai intimpla cateodata pe acest site ! Noroace,fratele meu !
A comentat micael 16 februarie 2009, 18:25 | mergi sus ▲
ca tot e vorba de tic tac:) , stii micael cum se anunta ora unu in oltenia ?
-fura unu ceasurile!
A comentat gabi h 16 februarie 2009, 18:27 | mergi sus ▲
Daca tot glumim am si eu un banc cu rusii, un banc video:

http://www.youtube.com/watch?v=TPMW2ZEpbxE

Pt cei care nu stiu rusa va traduc:
Transnistria sub steagul Rusiei.
Ce zice fata aia:
f1: Stiti ce sarbatoare e?
f2: nu
f3: Uite, va dam un calendar, azi e ziua steagului Rusesc. PRORIV - petrece actiunea NOI-RUSIA. Si cu aceasta ocazie va cadonam tricolorul rusesc. Stiti ce inseamna el? Pe langa faptul ca e steagul rusesc? Alb inseamna pace, albastru - culoare credintei, rosu - semnifica culoare singelui varsat pentru patrie. Noi transnistrenii suntem pentru rusia de aceea numaidecat purtati-l azi si nu-l scoateti doamne fereste.

Amuzant? :) Radeti-va!!!
Scuze micael, nu am chef de glume.
Mi se rupe inima vazand aceasta ciuma, aceasta nesemtire care s-a abatut peste pamanturile noastre.

Tara noastra e faramitata, dar noi glumim. De ce nu? Ce ne mai ramane? Avem timp de glume, avem timp si de certuri intre noi. De ce nu?
Stefan cel Mare a zis candva:
"Moldova nu e a mea, si nici a voastra, nici a copiilor nostri, ci a copiilor copiilor nostri"
Pentru ca copii copiilor nostri sa poata zambi, azi noi trebuie sa ne luptam pentru zambetul lor!!!
Sper sa ma intelegeti pe mine.
A comentat 300 16 februarie 2009, 18:28 | mergi sus ▲
300,te inteleg,dar crede-ma ca si prin bancuri ne putem apropria intre noi,isi au si ele rostul lor in viata,nu degeaba omul este singura fiinta creata care poate rade,ca de plans mai plang si alte mamifere sau cel putin iti dau acea senzatie de plans.
A comentat micael 16 februarie 2009, 18:36 | mergi sus ▲
http://www.youtube.com/watch?v=V2IgNm8FeKc

Hai, romanilor! Hai ca nu e greu sa fim frati!

Hai să ne ridicăm
Şi să-nfăptuim
Unirea!
A comentat 300 16 februarie 2009, 19:41 | mergi sus ▲
F interesant! Ne mai amuzam & noi un pic, nu numai injuraturi, slava Domnului! Sunteti f creativi, in aceasta seara m-ati bn dispus!
A comentat Printesa 16 februarie 2009, 19:44 | mergi sus ▲
Va trimit & eu niste bancuri, cu diferite teme:

Un motan se plimba pe camp. O vaca il intreaba:
-Asa mic si deja ti-a crescut mustata?
-Si tu asa mare si tot fara sutien?

-Mami! Tata iar s-a imbatat!
-De unde stii?
-Barbiereste oglinda din baie.

- Cand cer baietii mana fetelor?
- Cand s-au saturat de-a lor.

Doua bufnite stau pe o creanga: una la un moment dat una spune: buhuhu, iar cealalta raspude: da buhuhu la ma-ta ca mai speriat.

Cum se numeste femeia care stie mereu unde este sotul ei?
- VADUVA !

-Stii bancul ala cu iepurele in baie?
-Nu!
-Nici eu, ca usa era inchisa.

Un tip intra intr-o berarie:
-Dati-mi o bere, imi astept nevasta aici.
-Bruna sau blonda?il intreaba chelnerul.
-Nu stiu, de abia a intrat la coafor.

CULMEA SPORTULUI
Sa alergi singur si sa ajungi al doilea la finish.

Un orb cu mana pe o razatoare:
-Cine a scris porcaria asta?

- De ce se intinde pateul ?
- O fi si el obosit!

Frizerul il intreaba pe client:
- Cum sa va tund ca sa fiti multumit?
- Gratis!



A comentat Printesa 16 februarie 2009, 20:06 | mergi sus ▲
frumos,mai ales primul si ultimul:)) noapte buna!
A comentat gabi h 16 februarie 2009, 23:51 | mergi sus ▲
Dorina vreau si eu sati spun cateva cuvinte.Si tu de chind ai venit aici si colegii tai au perfecta dreptate . Sunt basarabean!!!!!!! Mie la mie, nu suta la suta .Cu parere de rau nu prea ai inteles ce am avut in vedere . Ai inceput a chinta ca si altii.Eu sunt deacord ca noi suntem diferiti de voi. Cum a spus un destept aici - de la noi pute a basarabeni!Prin asta e spus multe lucruri care intradevar asa e . DEci exista o problema. Si uite draga aici e si problema voastra. Voi o incepeti nu de la capatul care trebue. Voi vreti sa o incepeti de la sfirsit. Adica ,vedeti rezultatul pe care il criticati ,si tu ,si colegii tai, si zmeul, si furnica si multi,multi altii.Dar cum sa ajuns la acest rezultat? UIte asta am vrut sa spun mai sus. /Pai ,ca ei vorbesc ruseste, si au o limba stricata care nu poti so numesti romina si multe altele/ Tu si colegii tai ati miscat macar degetutul mic sa intelegeti ce sa intimplat cu bucatica aia de pamint si nu fara ajutorul vostru. De ce basarabenii sunt asa . /In basarabeni nu intra gagauji ,ukraineni ,rusi ,bulgari si alta mizerie/. Si inca una - Cel putin intre mine si voi nu fa fi bine atita timp chit o sa socotiti ca sunteti cu un cap mai sus, fratele mai mare . Stiu ca nu scriu corect romaneste dar sper ca mai inteles! Transmite salutari colegilor tai!!!
A comentat j.PHILIPS 17 februarie 2009, 00:36 | mergi sus ▲
Printesa , hai sa zicem ca ''team crezut''ca ai 14 ani, multi inainte!Copilita de la inceput . Mai mult nu trage atentia la greseli, bine.Tu draga mai eri existai sub forma de spermatozoid si deodata ai inceput in grafie latina si limba romana. Tu sa invatat atitea grafii. Era normal sa scrii in moldoveneste cu grafie kirilita, si tot chit am studiat numai in limba rusa, si sa traesti multi ani in Rusia, Apoi treci la limba romana si alfabet latin, chind omul e format deabinelea si copt si nu mai are timp de studii alt alfabet si ortografie. Dar dupa comentul tau am vazut ca ai inteles ce am vrut eu sa spun. Inseamna ca intelegi foarte bine ce scriu. Deacum ma bucura faptul. Eu ii citesc pe toti aici chind am timp . As vrea mult sa-mi exprim in scris ideile asa ca Micael si 300. Micael ,bine asa sa nascut ,dar300e basarabean si uite ce frumos , placut.Dar eu nam nici timp nici dorinta.Nu zic de basarabeni ,foarte multi romani cunoscuti si prieteni si nam intilnit unu sa zica ca ceva nu a inteles ca am spus. Printeso ,aici eu nici nu ma starui mult sa scriu corect. Am obosit sa lamuresc la asa ca tine ca aici nu dam teste la ortografie. Tu poate nai inteles unde esti. Cearta asta intre basarabeni si romani , la care tu ei parte activa e pe al doilea loc , e ceva secundar . Principalul e comentarii la articole din presa . Si palavrageli pe forum nu inseamna POLITICA!Salut!
A comentat j.PHILIPS 17 februarie 2009, 01:18 | mergi sus ▲
Scuze, J. Philips! De unde stiam eu ca ai locuit mult timp in Rusia & inca nu te-ai deprins cu limba romana? Poate n-ai timp sa inveti mai bn romana, dar dorinta cred ca ai, asta numai in cazul in care & tu vrei o Romanie Mare. Am inteles f bn unde sunt: vreau doar sa-mi spun parerea & nicidecum sa isc o cearta, dar cearta se isca vrei nu vrei, n-am ce face, caci sunt & oameni care au pareri diferite de a ta &, uneori, gresite. Asta e... Eu ce pot sa fac? Asa-s forumurile cu pro & contra. Nu-i vina mea, vreau doar sa-mi exprim opinia!
A comentat Printesa 17 februarie 2009, 03:28 | mergi sus ▲
Ca sa mai schimb tema, mai scriu 10 bancuri:

Vorbeau un moldovean si un oltean. Întreaba olteanul:
-La voi mortii se îngroapa cu popa?
& moldoveanul:
-Nu, la noi popa ramâne afara...
___________________________________________
-De ce isi pun oltenii la culcare pe noptiera un pahar cu apa & unul gol?
-Poate le e sete, poate nu!
___________________________________________
-De ce merg politisti pe mijlocul strazii?
-Ca sa nu se rastoarne strada cu ei!!!
___________________________________________
Niste moldoveni finisau interiorul unei locuinte.
-Mai, cate grade sunt inauntru? intreaba unul.
-Mai, sa tot fie vro 17.
-Dar afara ma?
-Nu-s mai mult de 3.
-Atunci deschide fereastra, sa se faca si inauntru macar 20!
___________________________________________
Care-i culmea sarutului?
Sa saruti o gura de canal.
___________________________________________
Iepurasul se duce la magazin,si cere:
-Ursule,da-mi un cui.
Ursul nedumerit ii spune:
-Nu vrei mai bine un kg de cuie? Ce faci cu un singur cui?
-Ursule ,mi-am luat telefon mobil & nu am CUI sa-i dau telefon.
___________________________________________
Culmea fotbalului: sa dai gol & la reluare sa ratezi!
___________________________________________
Intr-o zi, la un concurs de pescuit, 100 de pescari negri il prind pe Pestisorul de aur. Acesta le promite ca le indeplineste cate o dorinta fiecaruia, daca il lasa liber. Primii 99 dintre ei cer:
- Fa-ma alb!
Dar ultimul zice:
- Ia fa-i p-astia la loc, negri!...
___________________________________________
Intrebare: De ce trec oltenii strada?
Raspuns: Pentru ca sa ajunga pe cealalta parte a ei!
___________________________________________
In padure se deschide un nou magazin. Toata lumea sta la coada; in afara de iepuras, care da sa ajunga in fata. Cand il vede, vulpea il ia de urechi si il arunca la coada:
- La rand cu tine, derbedeule!
A doua zi, toata lumea sta la coada; in afara de iepuras, care da sa ajunga in fata. Cand il vede, ursul se enerveaza, il ia de urechi si-i spune:
- Daca te mai prind ca te bagi in fata, iti rup coada!
Atunci, iepurasul se ridica de pe jos, scuturandu-si blanita si spune imbufnat:
- Daca e asa, atunci nici azi nu va deschid magazinul!...
A comentat Printesa 17 februarie 2009, 05:10 | mergi sus ▲
To printesa:
Sunt sigur ca j.philips e pentru unire. Nu are importanta cate greseli gramaticale el face intr-o fraza. Crede-ma am intalnit romani care nu stiu o boaba gramatica, la fel cum si am intalnit basarabence care au luat locuri de frunte la olimpiade de romana.
Chiar daca nu ar sti o boaba romana important e ce-i in suflet. Daca e roman in suflet si in sange atunci nimeni nu poate si nu are dreptul sa-i reproseze ca nu e roman.

Imi zici si mie te rog de ce te-ai suparat pe mine? Zi-mi poate te-am ofensat cu ceva?
Sau poate tie nu-ti place sa vorbesti cu oameni pistruieti in ochelari :) Eu ieri am glumit cu infatisarea mea :) La fel cum si Micael.
A comentat 300 17 februarie 2009, 11:55 | mergi sus ▲
300, sper ca J. Philips e pt. Unire, dar de asta nu sunt sigura, caci prin faptul ca nu are timp sa studieze mai bn romana, dat fiind ca a stat pt. mult timp in Rusia, pe deasupra, nici nu-si doreste sa o studieze. Asa spune el. Ia citeste mai atent. & dk zice ca nu are dorinta de a studia romana pt. mine=nu-i place romana. Dk spunea numai ca nu are timp, asta era altceva, dar cand a spus ca nici nu-si doreste, asta m-a facut sa-mi schimb parerea despre el. Mai repet: sper ca J. Philips vrea Unire, dar de asta nu sunt sigura.

300, eu nu m-am suparat pe tine, pt. ca nu am motive sa ma supar. Ti-am spus doar ca Micael a glumit spunand de chestia aia cu Dorina, intalnirea ecc.. Cred ca tu n-ai inteles ca in acel caz a glumit! E drept, te-a cam luat un pic peste picior, dar a fost o gluma pana la urma... O zi buna!
A comentat Printesa 17 februarie 2009, 12:41 | mergi sus ▲
Sigur ca l-am inteles, printesa. Am si eu simtul umorului ;)
Oricum mersi ca ai incercat sa ne impaci desi nu ne-am certat. Eu zic ca ne-am inteles reciproc.
Sunt sigur ca j.philips a avut in vedere altceva decat ai inteles tu. Prin faptul ca a zis ca nu vrea sa invete romana, el nu vroia sa zica ca nu-i place aceasta limba sau mai stiu eu ce. Tine minte ca suntem pe un forum, unde nu vedem persoana in cauza cu care discutam. Poate domnul j.philips e un domn de varsta inaintata de ex. E complicat sa vorbesti corect romana dupa ce ai vorbit-o intortochiar timp de toata viatza. Sa stii ca e mult mai usor sa inveti o limba noua decat sa inveti sa vorbesti o limba pe care o stii mai corect. Cum si a zis domnul, asta nu are o importantza semnificativa. Important e ca il intelegem. Inima trebuie sa fie romana, dar limba o lasam pentru tineret. Tineretul e obligat sa vorbeasca corect si frumos.
Sper ca vei fi de acord cu mine.
A comentat 300 17 februarie 2009, 13:04 | mergi sus ▲
Da, 300, sunt de acord cu tine. Ai dreptate. Se mai intampla sa scrii cu greseli, e adevarat. Sper doar ca J. Philips vrea Unire.

As fi & curioasa sa stiu ce varsta are "domnul" J. Philips...
A comentat Printesa 17 februarie 2009, 13:32 | mergi sus ▲
Inca un banc .

Se spune ca, la facerea lumii, Dumnezeu, pentru a-i ajuta pe oameni sa prospere, a hotarit sa dea fiecaruia cite doua virtuti.

Si facu asa:
- pe elvetieni i-a facut ordonati si respectuosi fata de legi
- pe englezi - perseverenti si studiosi
- pe japonezi - muncitori si rabdatori
- pe francezi - culti si rafinati
- pe spanioli - veseli si ospitalieri

Cand ajunse la moldoveni, se intoarse catre ingerul care scria si-i zise: "Moldovenii vor fi inteligenti, cinstiti si comunisti".

Cand termina facerea lumii, ingerul ii atrase atentia: "Doamne, ai dat tuturor popoarelor cite doua virtuti, iar moldovenilor trei; in acest fel ei ii vor depasi si exploata pe toti ceilalti."

"Aoleu, asa e! Ai dreptate! Da, dar virtutile dumnezeiesti o data acordate, nu se pot lua inapoi; Asa ca, Fie, Moldoveniii sa aiba trei virtuti! Doar ca nimeni nu va putea avea mai mult de doua in acelasi timp!"

Si astfel iata ce s-a intimplat: Moldoveanul care e comunist si cinstit, nu poate fi inteligent. Cel care e inteligent si comunist, nu poate fi cinstit. Iar cel care e inteligent si cinstit nu poate fi comunist.

PS: Trimite acest bank la cel putin 20 de cunoscuti! Atentie! Daca nu o faci in zece minute, pe monitor ti se va instala pentru totdeauna o poza de-a lui Voronin :)
A comentat micael 17 februarie 2009, 16:49 | mergi sus ▲
Micaele, eu aleg a treia varianta. Nu de alta, dar nu pot accepta nici in ruptul capului cuvantul C O M U N I S T. Este cel mai urat cuvant pt. mine, mai mult decat o jignire. Cinstita am fost, sunt & voi fi, & inteligenta, dupa parerea mea. Imi ajung lucrurile pe care le stiu dupa varsta mea. Dar de comunista??? Nici nu poate fi vorba. Mai bn mor decat sa fiu comunista, asa de tare il urasc pe Voronin & pe gashka lui! Sper ca pe monitorul meu nu se va instala poza cu Voroshka! :-). Doamne fereste de asa cv! :-). Mai bn Chirtoaca, mult mai bn!!!
A comentat Printesa 17 februarie 2009, 17:03 | mergi sus ▲
Va zic si eu un banc.
Tineti cont ca sunt un pic mesogin :). In glume bineinteles.

Un baiat ii explica la o fata:
- Fetele po fii de 2 feluri:
Destepte si urate sau frumoase si proaste.
La care fata facandu-i ochisori il intreaba:
- Poate exista si a treia varianta (da din ochi)
Baiatul:
- Da! Proaste si urate

Bancul lui micael mi-a adus aminte de asta :)
A comentat 300 17 februarie 2009, 18:20 | mergi sus ▲
Si ca sa nu sa se supere domnisoara noastra Printesa:
"Orice femeie desteapta ajunge la ideea ca pentru 70gr. de carnatz nu are sens sa tii acasa tot porcu"
Stiu ca e pervers :D
A comentat 300 17 februarie 2009, 18:26 | mergi sus ▲
Bre 300,mare figura esti ! LOL !
A comentat micael 17 februarie 2009, 18:44 | mergi sus ▲
Ma, 300, ce te-a apucat de la o vreme? Esti cam straniu, baiete. E & normal ca o fata vrea sa fie caracterizata cu calitati bune. Totusi, am inteles ca a fost doar o gluma. Eu, de exemplu, nu accept ca cineva sa creada ca sunt comunista. Ca sa vezi in ce stare aduc comunistii tara noastra (cred ca stii situatia), scriu & eu un banc (l-am mai scris undeva pe aici pe forum, dar il scriu din nou pt. cn nu l-a citit acolo unde l-am scris prima data):

Cica se urca Putin sus in ceruri la D-zeu & il intreaba:
-Doamne, cand va trai & URSS bn?
-Poate peste vreo 100 de ani, raspunse Domnul.
La aflarea stirei, Putin izbucni in plans & spuse:
-Macar nepotii mei de vor ajunge...
Se urca & Voronin al nostru, al vostru, al lor, al... vrand sa stie de la D-zeu cand va trai & RM bn.
De data aceasta insa fu D-zeu cel care izbucni in plans & spuse:
-Nici eu nu voi ajunge pana atunci...
A comentat Printesa 18 februarie 2009, 05:17 | mergi sus ▲
Sa stii ca nu m-am suparat pe tine, 300. A fost doar un banc... Exista, pe langa a treia, & a patra varianta: fete frumoase & destepte... :-))). Salut!
A comentat Printesa 18 februarie 2009, 05:27 | mergi sus ▲
E doar un banc printesa :)
Sunt sigur ca faci parte din a patra varianta:)
A comentat 300 19 februarie 2009, 10:15 | mergi sus ▲
nu ma pot opri din ras :)) draga micaele ai pus un P.S de toata frumusetea!
A comentat gabi h 19 februarie 2009, 11:48 | mergi sus ▲
Imi cer scuze, eu am scris cele doua sau trei comentarii sub numele Basarabeanul din occident! M-am distrat de minune cu voi pt ca a-ti facut din tintar armasar! Sint in clasa a ZECEA! HA HA HA HA HA HA
A comentat dan@ 16 iunie 2009, 12:31 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.5823 secunde