Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 decembrie 2024, ora locală: 22:52

 

AUDIO(interviu – exclusivitate) Mihai Ghimpu despre acuzațiile lui Voronin: „Trebuie să fii bolnav să faci asemenea declarații”

adăugat 29 octombrie 2010, 17:57, la Interviu / Reportaj

mihai ghimpu,presedinte,minciuni,comunisti,electorala,basarabeni,romani,r.moldova,20010

Am purtat, zilele acestea, o amplă discuție cu președintele Mihai Ghimpu. Interviul a fost oferit pentru emisiunea „Mai aproape de Europa” de la Radio Vocea Basarabiei și Radio România. Discuția începe invocând lupta continuă pe care a purtat-o familia Ghimpu, după 28 iunie 1940, cu ocupația sovietică. Președintele ne vorbește și despre părinții săi, despre trecutul familiei sale. De exemplu, despre cum tatăl său a fost eliberat din funcția de profesor pentru că a refuzat să predea în chirilică sau despre cum s-a opus deportării localnicilor din satul Colonița. Mihai Ghimpu povestește și despre cum a citit opera lui Mihai Eminescu în mănuși ca să nu fie identificat după amprente de către KGB! 

Trecem apoi la subiectele politice actuale. Vorbim despre „țarcul creat de Voronin”, despre eșecul referendumului, medaliile acordate de către domnia sa și importanța acestor distincții. Mihai Ghimpu ne explică și de ce este nevoie de o nouă Constituție a RM. Șeful statului explică faptul că „actuala Constituție nu mai corespunde normelor, trebuie completată și trebuie să fie una care să corespundă standardelor europene”. Abordăm apoi și subiectul acordării cetățeniei române basarabenilor, subiect pe care președintele l-a invocat la lansarea în campanie, la Soroca, a PL. Despre voturile de peste hotare, din partea diasporei, președintele spune că sunt importante, altfel, dacă nu vor merge la vot, cei plecați de acasă „vor rămâne toată viața acolo unde sunt ei”, adică departe de locurile natale.


 

 

Iată mai jos și alte subiecte importante abordate în cadrul discuției, într-o scurtă stenografiere.


Pactul de neagresiune între liderii AIE

Mihai Ghimpu: -Mai avem timp să-l semnăm. Eram în biroul meu când am discutat toți patru despre acesta. Sunt lucruri care au apărut în AIE și care nu trebuie să ascund că nu îmi plac. Mai e și campania electorală. Alegerile sunt alegeri. Cineva dintre noi, posibil, a depășit niște lucruri și asta i-a oprit pe ceilalți să semneze acest document.

-Dar, pe de altă parte, AIE nu e conștientă că  nu are victoria în buzunar?

Mihai Ghimpu: Nu, noi avem victoria în buzunar.

-Sunteți sigur că o aveți?

Mihai Ghimpu: Am mai spus-o: Noi vom avea alegeri libere și corecte soldate cu victorie pentru partidele democratice componente ale AIE.

-Și care sunt previziunile dvs.?

Mihai Ghimpu: 1000% că vom avea peste 50%, adică formarea majorității parlamentare și sper să  ajungem și la 61. Dacă nu, să găsim atunci restul de mandate ca să depășim criza și să putem alege președintele.

-Credeți că AIE ar putea da un președinte?

Mihai Ghimpu: Da, de data aceasta, da. Sunt convins că va putea fi ales președintele.


Pactul cu diavolul

-Mulți vorbesc despre ”pactul cu diavolul”. Adică un partid din AIE ar putea intra în coaliție post-electorală cu PCRM-ul. Care ar fi acest partid? E cumva PD-ul un ”joker” în acest caz?

Mihai Ghimpu: „Pactul cu diavolul”, da? Cel care va face ”pactul cu diavolul” nu va ajunge nici măcar în iad.

-Dar vă așteptați să îl facă?

Mihai Ghimpu: Nu. Eu, totuși, cred în colegii mei de Alianță. Sunt între noi probleme, divergențe, dar pe noi nu ne leagă și nu ne unește prietenia de saună, de bere, de dans, de șah sau fotbal, prietenii din copilărie, de ieri sau de azi. Pe noi ne-a unit soarta cetățenilor de azi, a acestui stat și noi trebuie să le ducem la  bun sfârșit. (…) Eu cunosc viața politică a acestui stat pentru care am votat, sunt politician și încă așa o situație, cum e cea pe care o avem în acest an, încă nu am avut-o niciodată. O asemenea deschidere din partea UE, SUA, a tuturor statelor, nu am mai avut. Toată lumea e pentru noi. Și, atunci, noi de ce să nu folosim această șansă dacă Dumnezeu ne-a dat-o? Dar Dumnezeu rar oferă asemenea șansă.


Ne vrea Europa?

-Dar ne vrea Europa?

Mihai Ghimpu: Da, ne vrea. Anul acesta o demonstrează. Susținerea pe care o avem din partea Europei demonstrează  acest lucru. Noi am depășit multe state care tind spre integrarea europeană de ani de zile. Europa a văzut că aici, în RM, sunt cu adevărat partide care doresc această integrare. Și nu prin vorbe, ci prin reformele și întâlnirile inițiate. Dacă nu schimbăm și nu continuăm tot ceea ce am început, RM va fi lăsată în afara intereselor Europei. Așa cum a fost în anii ’90 când au văzut că cei de la conducere au cu totul altă direcție. Și dacă și de data aceasta se va întâmpla la fel, înseamnă că ne vor lăsa pentru mai mult timp. Vreau ca cetățenii noștri să înțeleagă asta și să nu se joace cu soarta proprie și cea a copiilor lor, cu soarta acestui stat.


Despre istorie

Mihai Ghimpu: -Trebuie să cunoaștem și să citim cărți pentru a ne cunoaște trecutul și istoria. Atunci când îți cunoști strămoșii și cine ești, ce popor și ce cultură ai, atunci te mândrești și te îndrepți. Dar când cunoști numai ceea ce te-a învățat perioada sovietică (…) Iată de ce avem capul plecat. Fiindcă nu ne cunoaștem istoria. Spun că ne-au găsit în opinici. Opinca noastră din piele nu o poți compara cu galoșii lor de râzină. Noi avem o istorie care depășește pe unii care sunt mai tari și mai mare decât noi astăzi.


De ce în RM societatea e împărțită în două?

Mihai Ghimpu: Chiar ieri m-au întrebat despre asta și cei din Comisia de la Consiliul Europei. Și le-am răspuns: „Domilor, la noi societatea nu e împărțită de ieri sau azi, ci începând cu 28 iunie 1940 când au venit și ne-au ocupat. În al doilea rând, democrația oare nu înseamnă împărțirea societății în mai multe tabere? Democrația se sprijină pe pluripartidism. Cum putem să vorbim noi de unitate? O unitate în societate înseamnă un partid comunist unde toți merg înainte și aruncă un buletin. Problema este că unii vor să continuie și să trăiască la noi istoria pe care ne-au predat-o ei „de eliberare”, să nu vorbim limba noastră etc. etc. Vreți să continuie tot ce a început Stalin?


Mihai Ghimpu… procuror general?

-Mulți spun că v-ați potrivi pentru funcția de procuror general. Dvs. ce spuneți?

Mihai Ghimpu:  Am mai auzit acest vorbe și în campania din aprilie 2009.(…) Eu aș face ordine. Mie îmi plac lucrurile puse la locul lor. Dacă vorbim de un stat de drept și democratic, legea trebuie să fie pusă în capul mesei. Și nu trebuie să câștige de la viață cel care este în funcție. Fie el președinte, prim-ministru, procuror general, deputat, ministru etc. etc. Trebuie să câștige toți cei care muncesc cinstit și corect. (…)


Ce facem cu dosarul 7 aprilie?

-Vorbind despre procuror general, despre dreptate, mulți așteaptă să se facă dreptate în dosarul 7 aprilie. Și mulți spun că au rămas dezamăgiți că AIE nu a făcut lumină în acest dosar. Așadar, ar trebui Vladimir Voronin anchetat în dosarul 7 aprilie 2009? Și când se va face lumină în acest dosar?

Mihai Ghimpu: Declarațiile lui Voronin că AIE este vinovată de inundațiile de la sud și că noi am fi spart digul ca să salvăm Galațiul și am fi înecat satele din Hâncești: Nemțeni, Cotul Morii și celelate sunt întocmai cu cele când spunea că noi am fi vrut să dăm lovitura de stat  (n.n.-pe 7 aprilie 2009). Dar, din păcate, pentru aceste vorbe, nu este prevedere în codul penal ca să fie tras la răspundere. (…) Ce ține de 7 aprilie, eu sunt cel care, văzând că nu se mișcă nimic, am scos la iveală imaginile și am pornit această anchetă. Merge greu. Comuniștii au fost după 7 aprilie încă la putere și când au văzut că au pierdut alegerile au șters totul. E o problemă pentru cei care anchetează. Apoi, mai este și susținerea tacită dintre polițiști (…) În plus și timpul a fost puțin. (….) Cu greu a adunat probele procuratura, dar, acum, când le are, tărăgănează instanța de judecată. De exemplu, mi-a raportat procurorul, un judecător a amânat de 11 ori. De fapt, problema sunt alegerile. (…) Toți stau acum și așteaptă pentru că se tem că va reveni Voronin la putere. Nu o să revină Voronin niciodată, iar ei trebuie să continuie! Dar stau cu frica în ei. Ei știu că Voronin nu e Ghimpu și, dacă revine, iar ei au dosare, pre mulți are să popească. De aceea stau și așteaptă.


Despre inundațiile din această vară și acuzele aduse de Voronin

Mihai Ghimpu: Voi convoca organele ca să văd ce spun. M-am documentat.

-Cu ce date concrete veniți dvs.?

Mihai Ghimpu: În primul rând că Voronin nu a venit cu probe. A invocat o investigație jurnalistică. Junalistică înseamnă cumva Petcov, care este pe locul 40 la PCRM? Apoi, o bătrână de 76 de ani care a spus, dar ea poate nici nu a auzit ce întrebare i-au pus. Asta nu înseamnă investigație, să fim serioși! Un fost șef de stat, dacă are ceva, este obligat să dea informația organelor respective și să nu facă declarații politice. Deci, declarație politică înseamnă că nu are nimic.

-Dvs. ați cerut o investigație în acest caz…

Mihai Ghimpu: Eu am cerut. Am consultat și Ministrul Apărării pe care l-am rugat să îmi dea  un răspuns. Cum poți să distrugi un dig care are o lungime și o grosime de kilometri…

-Și ce v-a spus?

Și iată ce mi-au dat. „1. Pentru a distruge un dig similar cu digul de la Nemțeni, prin explozie și a rezulta un crater cu diametrul de 8 metri necesită o cantitate de cel puțin 55 kg de explozibil îngropat la o adâncime de 2 metri fiind nevoie de cca 1,5 oră de pregătire, care nu ar fi putut scăpa neobservată. 2. În urma detonării unei asemenea cantități de explozibil efectele ei ar fi fost resimțite până la 2 km., iar fumul s-ar fi ridicat la o înălțime de până la 200 m.” Acesta este răspunsul geniștilor, a specialiștilor care se pricep și cunosc acest lucru. (…) Știți ce este interesant aici: cât am fost în opoziție spun că am fi vrut să dăm lovitură de stat, acum că suntem la putere suntem adică împotriva cetățeanului. Deci, ideea e că atunci am fi fost împotriva statului, iar acum a cetățenilor. Ei, câtă minte trebuie să ai? Eu cred că Voronin trebuie să meargă să își facă o expertiză sau un control medical la psihiatru. Fiindcă să fii președinte, 8 ani de zile, să ai un partid care a guvernat acest stat, și să faci asemenea declarații înseamnă că trebuie să fii bolnav. Este o minciună în care lumea cred că nici nu crede.



Autor: Stela Popa
Sursa: stelapopa.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1670 secunde