Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 aprilie 2024, ora locală: 14:36

 

Moscova ar putea admite participarea României la proiectul Nabucco

adăugat 03 martie 2009, 10:04, la Interviu / Reportaj

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, si-a facut incalzirea pentru intrevederea cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, printr-un "duel" amical cu Aleksandr Nikolaevici Panov, rectorul Academiei Diplomatice a Ministerului de Externe al Federatiei Ruse. Panov este din 2006 in aceasta functie si este unul dintre cei mai experimentati diplomati rusi "din umbra". El a fost ambasador al Federatiei Ruse la Seul, la Tokyo si Oslo si a detinut si functia de adjunct al ministrului de externe. Domnul Panov a avut amabilitatea sa imi acorde, in exclusivitate un interviu, dupa intalnirea cu Cristian Diaconescu.

Reporter: Excelenta, cum caracterizati relatiile romano-ruse?

Aleksandr Nikolaevici Panov: Eu cred ca relatiile romano-ruse sunt bune, avem o agenda diplomatica incarcata, dar nu pot spune ca sunt obstacole mari in calea cooperarii noastre. Tot ce trebuie este sa fim mai activi si mai concreti in ceea ce priveste dezvoltarea relatiilor noastre. Mai inainte de toate trebuie sa avem dorinta de a dezvolta relatiile noastre, mai ales ca avem legaturi apropiate si prietenesti intre popoarele noastre si in momentul de fata nu exista nici o atmosfera politica prin care sa fim impiedicati sa evoluam relatiile. De ce sa nu fim mai activi? Sper ca aceasta vizita a ministrului de externe Diaconescu sa deschida noi domenii in cooperarea noastra.

R.: Va referiti doar la relatii economice mai bune?

A.N.P: Desigur! Au fost atatea lucruri bune in relatiile economice dintre noi de-a lungul anilor…

R.: Si credeti ca Moscova poate trece cu vederea peste calitatea noastra de tara membra a NATO pentru a dezvolta relatiile economice?

A.N.P: In aceasta privinta a cooperarii economice avem relatii bune cu membrii NATO, de exemplu cu Bulgaria nu exista probleme, dar din pacate am si pierdut unele canale economice importante. Poate va amintiti ca una dintre cele mai apreciate produse in Rusia era mobila romaneasca, dar aceasta acum a disparut (n.red. dl Panov rade). Acum incercam sa refacem aceasta afacere, dar incercam astfel de actiuni si in alte domenii, nu numai in mobila, cum ar fi in importul de vinuri si multe-multe sectoare economice. Sunt multe posibilitati care pot fi exploatate, cum ar fi cooperarea energetica.

R.: Vorbind despre aceasta cooperare, credeti ca este posibil ca South Stream sa treaca prin Romania?

A.N.P: South Stream? (n. red., Panov pare surprins). Ei bine, nu stiu exact care este ruta acestei conducte. Dar nu stiu daca va trece si prin Romania, depinde de factori economici, comerciali, de cum va fi construita aceasta conducta. De fapt, noi nu suntem impotriva faptului ca, de exemplu, conducta Nabucco sa treaca prin Romania. Nu sunt un specialist in acest domeniu, nu stiu exact de cata energie aveti dumneavostra nevoie in Romania. Cat gaz, cat petrol… Stiu ca aveti resurse proprii, sunteti mai mult sau mai putin independenti. Poate pentru dumneavoastra nu este o urgenta, deocamdata.

R.: Sunteti la curent cu decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga in procesul dintre Romania si Ucraina pentru delimitarea platoului continental al Marii Negre? Credeti ca decizia poate avantaja Rusia in cadrul disputei cu Ucraina asupra stramtorii Kerci?

A.N.P: Da, stiu ca a fost data o decizie. Eu am fost implicat in multe negocieri referitoare la disputele teritoriale si pot spune ca fiecare disputa de acest fel are propria sa istorie si propriile particularitati. Nu se poate spune ca decizia intr-un caz este valabila pentru alte situatii. Noi am rezolvat, de exemplu, disputa noastra teritoriala cu China, dar acest principiu nu poate fi aplicat in toate disputele pe care le avem (n. red., dl Panov rade din nou).

Va multumesc!
(Interviu realizat de Emil Neacsu)

Pozitia fata de Iran

In discursul sau rostit la Academia Diplomatica a MAE rus, ministrul Cristian Diaconescu a transmis îndemnul la cooperare si consolidare a încrederii între Est si Vest prin schimbarea mentalitatilor. Pentru a fi mai apropiat de sufletul rus, Diaconescu a dat si un citat din Lev Tolstoi, dar in limba engleza. "Putea sa spuna doua cuvinte in limba rusa, asa, de complezenta. Rusii nu iubesc limba engleza", murmura cineva. Desi nu a suflat o vorba despre conflictul din Georgia, de anul trecut, in discursul sau, ministrul Cristian Diaconescu a somat Moscova sa "decida ce poate accepta si ce este de neacceptat in privinta Iranului". Aceasta in conditiile in care Rusia construieste centrala nucleara iraniana de la Bushehr si vinde armament Teheranului. În privinta relatiilor Rusiei cu NATO, Diaconescu a fost precaut. "În 2004, România a devenit membru NATO. Acest statut este un ingredient-cheie pentru modul în care asiguram securitatea natiunii noastre. Sunt perfect constient ca aceasta este o tema sensibila pentru Rusia. Sunt pregatit sa ascult cu atentie, dar permiteti-mi sa continui sa fiu sincer si deschis cu dumneavoastra. Din mai multe motive, printre care valorile morale si democratia, NATO a trecut prin toate greutatile anilor ‘90", a spus ministrul. Diaconescu a spus ca România este convinsa ca si parteneriatul strategic dintre Rusia si UE va deveni unul dintre pilonii viitorului Europei.

Basescu? Niciodata…

Plictiseala l-a marcat parca si pe Lavrov, care, intrebat daca s-a discutat despre vizita presedintelui Traian Basescu la Moscova, a dat un raspuns in "doi peri", un raspuns tradus atent de catre un timorat oficial al MAE rus, fost angajat al ambasadei Rusiei la Bucuresti. Avertizat de o ziarista romanca asupra faptului ca nu a raspuns la intrebare, daca s-a discutat despre vizita lui Basescu la Moscova, Lavrov a replicat transant: "Ba am raspuns", si a plecat din sala. Aud un cuvant interesant soptit in spatele meu: "Nikakda". O insemna "niciodata"? Eu ma gandeam deka la desenele animate sovietice, din copilarie, cu lupul cel rau si iepurasul smecher, in care laitmotivul era expresia: "Nu, pagadi, zaiet"… La o zi de la vizita la Moscova, ministrul Cristian Diaconescu a declarat la Realitatea TV, ca a discutat cu Serghei Lavrov despre eliminarea intermediarilor pentru livrarile de gaz în relatia cu România si ca raspunsul este, la nivel politic, pozitiv. "Am discutat aspecte concrete. Unul la mâna, am discutat despre eliminarea intermediarilor, am discutat si despre perceptia de la Moscova legata de alternativele (Nabucco, n.r.) pe care le ia România în considerare, care nu trebuie citite în cheie politica, ci economica. Sub acest aspect, cred ca ne-am înteles. În ce masura se va da un semnal politic intern pentru componenta economica, vom vedea", a declarat Diaconescu. "Este un stadiu al relatiilor bilaterale pe care nu pot sa-l calific acum", a spus Diaconescu despre legaturile diplomatice romano-ruse. "Nu avem deocamdata multe proiecte pozitive în relatia bilaterala, iar acest lucru încercam sa-l lansam, dar prin semnal politic.(...). Aici nu se poate rezolva ca la piata, ca la taraba. Exista o relatie politica bilaterala pe care se poate construi", a subliniat seful diplomatiei romane.

Intre "davai cias" si "nu, pagadi…"

Delegatia oficiala condusa de ministrul de externe Cristian Diaconescu a ajuns vineri dimineata la Moscova, la ora locala 10.00. Cateva minute de asteptare in salonul oficial (de altfel, vizita la Moscova s-a desfasurat sub semnul asteptarii), dupa care pornim spre oras, ministrul cu coloana oficiala, noi, ziaristii, cu un autobuz albastru pe care scrie "Rusia". Pana sa iesim din aeroport, un rus se apropie de noi si repeta un cuvant foarte cunoscut noua din bancurile despre rusi si bunicilor nostri din propria experienta: cias, cias. "Ce vrea asta, sa-i dam ceasul?". Nu, voia sa stie doar cat este ceasul. Probabil avea de dat raportul si nu observase ca pe un perete al aeroportului era un ceas mare cat Rusia… "Sa nu va mire ca toate masinile sunt murdare, dar ei dau cu substante ca sa impiedice inghetul", ne avertizeaza un oficial al ambasadei. Asa e, toate masinile care parca se intrec pe arterele largi care duc spre Moscova sunt murdare si foarte murdare. Printre jeepuri si masini contemporane cu Prestroika zaresc si o forma familiara. Logan. Sunt fabricate in Rusia si poarta numele companiei-mama franceze, chiar si logoul este un rombulet. La Academia Diplomatica a MAE rus suntem intampinati de Lenin. Cum altfel? O placheta cu chipul liderului bolsevic sta de paza aproape de intrare. In interior, la intrarea in sala de conferinte, o expozitie de carte, despre revolutii si despre NATO.

Presa rusa nu a dat aproape nimic despre vizita lui Diaconescu

Prezenta ministrului roman de externe la Moscova s-a desfasurat intr-un anonimat aproape total din punctul de vedere al presei rusesti. La intalnirea de la Academia Diplomatica nu a fost nici un ziarist rus, iar la conferinta de presa comuna cu Serghei Lavrov au fost cativa ziaristi plictisiti, trimisi acolo mai mult din obligatie. Cele doua intrebari convenite la conferinta de presa au fost puse de un ziarist de la agentia RIA Novosti si de catre corespondentul Reuters la Moscova, un irlandez, dar nici una nu a fost adresata ministrului roman de externe. "Adica KGB si CIA, astia au pus intrebari", a comentat un roman. De altfel, doar RIA a dat o stire scurta si seaca despre intalnirea Lavrov-Diaconescu. Si a mentionat si radio Vocea Rusiei in limba romana. Pana ieri, duminica, pe site-ul Ministerului rus de Externe nu aparuse nimic despre prezenta lui Cristian Diaconescu la Moscova, desi in mod normal dupa astfel de evenimente sunt publicate stenogramele conferintelor de presa si comunicatele oficiale…

Autor: Emil Neacsu
Sursa: www.gardianul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0656 secunde