Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 mai 2024, ora locală: 20:49

 

Moscova vrea ca limba rusa sa devina limba oficiala in Republica Moldova

adăugat 28 mai 2009, 10:43, la Interviu / Reportaj

Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin, se pronunta pentru oficializarea statutului limbii ruse in Republica Moldova, mai ales in contextul evenimentelor post-electorale din aceasta tara, transmite Agerpres.

Ambasadorul rus a declarat miercuri la Chisinau, la deschiderea unei reuniuni regionale a rusilor, ca situatia postelectorala din Republica Moldova necesita a fi examinata, inclusiv in contextul asigurarii drepturilor concetatenilor rusi, in primul rand fiind vorba despre oficializarea statutului limbii ruse.

Kuzmin a remarcat ca in contextul alegerilor parlamentare 'nu a fost observata nici o dinamica pozitiva in legatura cu aceasta chestiune'. Din contra, in perioada agravarii situatiei politice interne imediat dupa alegeri s-a observat si o acutizare a relatiilor interetnice, a spus ambasadorul rus.

Referindu-se la protestele anticomuniste din 6-7 aprilie de la Chisinau, el a declarat ca majoritatea populatiei rusofone si-a demonstrat interesul pentru intarirea statalitatii moldovenesti si nu a participat la actiunile respective.

La Chisinau se desfasoara in aceasta saptamana Conferinta regionala a organizatiilor etnicilor rusi din Republica Moldova, Ucraina si Belarus. Problemele si propunerile discutate la conferinta vor fi expuse la cea de-a treia editie a Congresului Mondial al etnicilor rusi, care urmeaza sa se desfasoare in decembrie la Moscova.

Introducerea limbii ruse ca a doua limba de stat a fost ceruta si anterior de etnici rusi sau chiar politicieni de la Chisinau. O optiune in acest sens a fost exprimata si de deputatul comunist Mihail Sidorov, in cadrul unei mese rotunde ce a avut loc in capitala moldoveana in decembrie 2008.

Introducerea limbii ruse ca limba de stat a fost ceruta si la 4 noiembrie 2008, de Ziua unitatii nationale a Rusiei. Un grup de cateva zeci de tineri, reprezentanti ai Ligii Tinerilor Rusi si ai Miscarii social-politice 'Ravnopravie', filorusa, purtand drapele ale Federatiei Ruse, au organizat un mars in centrul Chisinaului, din apropierea sediului guvernului pana la Ambasada Federatiei Ruse, cerand examinarea acestei chestiuni.

Potrivit datelor recensamantului populatiei din 2004, 58,8% din populatia Republicii Moldova au declarat ca vorbesc de obicei in 'limba moldoveneasca', 16,4% in limba romana, 16,0% in limba rusa, 3,8% in limba ucraineana, 3,1% in limba gagauza si 1,1% in limba bulgara.

Desi limba rusa nu este oficiala, ea are un statut deosebit in Republica Moldova. Majoritatea actelor oficiale sunt emise in doua limbi, sedintele parlamentului sunt traduse in limba rusa, iar mai multe persoane de rang inalt, intre care ministri si deputati nu cunosc, sau cel putin nu vorbesc limba romana, sau 'moldoveneasca', cum o numesc ei.

Autor: ZIUA Online
Sursa: www.ziua.ro
Да конечно Мудак... Внимание братьями римлянами и русские оставляют в стороне змеи, asculati Слово Божие и мира ! Не dicteaza после того, как вы в Москве, но истина, сострадание, милосердие и любовь.
A comentat Влад остроконечный 28 mai 2009, 12:33
Да, конечно, вы идиот ... Румынский и русский внимание братьев из змеи, слушать Слово Божье и в мире! Он не будет принимать после того, как в Москве, но истина, сострадание, милосердие и любовь.
A comentat Влад остроконечный 28 mai 2009, 13:46
10:30 // Iurie Roşca cere Bucureştiului semnarea Tratatul politic de bază cu R. Moldova şi Acordul de frontieră

Liderul Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), Iurie Roşca, fost vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, a făcut miercuri apel la autorităţile României să semneze Tratatul politic de bază cu Republica Moldova şi Acordul de frontieră, ca un gest de confirmare a independenţei acesteia, într-un discurs susţinut în cadrul Forumului Rusia-Europa, relatează Agerpres.

"R. Moldova nu este un teritoriu populat cu victime ale Istoriei", a afirmat Iurie Roşca, lider politic moldovean, care până la coalizarea formaţiunii sale politice, în 2005, cu Partidul Comuniştilor al preşedintelui Vladimir Voronin, a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România.

"Cazul teritoriilor din est ale României a fost închis după cel de-al Doilea Război Mondial", a adăugat el, subliniind că România trebuie să pună capăt problemei teritoriale pentru a avea relaţii bune atât cu R. Moldova, cât şi cu Ucraina.
A comentat Samyro 28 mai 2009, 13:52
Aceasta e la culmea negligentii realitatii in RM. Cum poti sa ceri insistent introducerea limbii ruse ca oficiala cu doar 16% de populatie ???!!!
Legea cu privire la limbile vorbite de minoritatile din RM ESTE CEA MAI BUNA din tot CSI. In RUSIA minoritatile mari cu mult nu au asa drepturi, asa ca de o pilda in Carelia.
Mai bine au tacea imperialistii.....soveste, nu au defel. Si asa inca limba nu sa restabilit starea deplina pe meliagurile nistrene.
Vorbitorii de rusa spun ca le vine mai greu sa-si gaseasca un serviciu daca nu cunosc romana, dar tot nu vor s-o invete. De suparare, multi rusi care infiinteaza intreprinderi in RM angajeaza doar rusi care nu vorbesc romana. Acestia sint tare deranjati cind clientii le vorbesc in romana. Cred ca problema ar disparea, daca statul ar crea intr-adevar conditii ca alolingvii sa invete limba oficiala si ar inaspri cerintele pentru cunoasterea limbii romane. Atunci ar disparea si problema denumirii limbii.
A comentat Ivan Turbinca 28 mai 2009, 14:40
pidarasi rusi,neau rusificat cu totul,stati in rusia voastra,animale,luati-l si pe voronisca si la siberia nahui.!
A comentat mara 28 mai 2009, 15:50
saa mai suga KUKU KUzmin la toti cei 90% de moldoveni G.a.n.d.o.n. de balta
A comentat Un CH 28 mai 2009, 15:55
MOUE !!! rusilor ! si BOZGORI ! imputiti !!!
JOS COMUNISTII ! Fara revolutie nu facem nimic ! in moldova.
A comentat Cristina 28 mai 2009, 17:46
Rusificarea si imbeciala a populatiei din RM continue Metodic, Cinic ,Violent !
A comentat anti-comunistul ! 28 mai 2009, 17:48
Chiar dacă Moscova va introduce limba rusă ca limbă de Stat în Basarabia, (Doamne fereşte de aşa ceva) eu oricum voi continua să vorbesc limba ROMÂNĂ, şi voi face asta CU MULTĂ MÂNDRIE!
A comentat Prinţesă 03 iunie 2009, 15:44


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.orgLa 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1310 secunde