Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

1 mai 2024, ora locală: 05:34

 

Nevoia de claritate și decizii ferme: dialogul cu PCRM este imposibil

adăugat 20 mai 2010, 13:01, la Interviu / Reportaj

Marian Lupu, pcrm, aie, pd,

Marian Lupu: Reprezentanții UE și ai Comisiei de la Veneția și-au modificat opinia „după rezultatul nefericit, rezultatul foarte prost al discuţiei, pe care l-au avut cu conducerea PCRM”.


Europa Liberă: Domnule Marian Lupu, ce se întâmplă în actualele condiţii, când criza, iată, tot mai mult se adânceşte şi vine data de 16 iunie?


Marian Lupu: „Pe de o parte, se apropie data de 16, pe de altă parte avem în ultimele zile o vizită a doi înalţi reprezentanţi de la Strasbourg: şeful Cabinetului secretarului general al Consiliului Europei şi secretarul Comisiei de la Veneţia. Dar să nu uităm şi un al treilea factor: şi societatea, dar şi clasa politică, toţi împreună au nevoie de o claritate, de o decizie finală şi fermă.”

Europa Liberă: Din partea cui vine claritatea?


Marian Lupu
: „Claritatea trebuie să vină din partea clasei politice, a partidelor parlamentare. Fiindcă de aici, de fapt, porneşte şi compromisul. De aici porneşte şi capacitatea de analiză şi capacitatea de a primi o decizie. Voi face referinţă la conţinutul discuţiilor, pe care le-am avut în cadrul Alianţei cu aceşti doi înalţi reprezentanţi de la Consiliul Europei. Consiliul Europei ne-a spus foarte tranşant, exprimând şi poziţia statelor membre ale Uniunii Europene, că nu există, în viziunea lor, nici un temei legal pentru oricare modalitate de extindere a mandatului actualului Parlament. S-a spus foarte tranşant acest lucru, nu este legal şi nu este european să schimbi regulile de joc în timpul jocului. Mesajul numărul doi: ei au venit aici la Chişinău pentru a juca un rol de mediatori. Pentru a facilitat dialogul dintre partidele din Alianţă, pe de o parte, şi opoziţia, PCRM, pe de altă parte. Şi au venit cu propunere concretă: să modificăm articolul 78 din Constituţie în modul, în care să se prevadă primul tur de scrutin, 61 de voturi, în Parlament, al doilea scrutin tot în Parlament, 61 de voturi, şi dacă nu se reuşeşte în două tururi în Parlament, alegerea şefului statului, al treilea tur să fie alegeri directe, de către popor a preşedintelui ţării.”

Europa Liberă: Înţelegem, că opoziţia, comuniştii, rămân pe poziţia lor şi nu merg la compromis?

Marian Lupu: „Păi, iată ce s-a întâmplat. Pe parcursul acestor două zile am avut în mod individual, toţi cei din partidele parlamentare, întrevederi cu acest grup. Ieri am purtat o discuţie la nivelul conducerii Alianţei, şi pe principiu am salutat această abordare, manifestând disponibilitatea partidelor din Alianţă pentru dialog. Pentru a găsi un compromis, pentru a găsi o soluţie, care va garanta pentru viitor nerepetarea blocajului politic în Republica Moldova, foarte periculos. Manifestând disponibilitate, am zis, că suntem pe cale să le acceptăm acest rol de mediator, de facilitatori ai acestui dialog. Ei au mers în discuţie la conducerea Partidului Comuniştilor. Revenind de la această discuţie, ne-au informat, că discuţia a fost una foarte proastă. Că propunerea Consiliului Europei a fost refuzată de către opoziţia PCRM. PCRM-ul, practic, a refuzat orice dialog cu alianţa în acest sens. Nu a salutat nici rolul de mediator al Consiliului Europei, insistând să se discute doar pe baza proiectului iniţiat de către PCRM. În mod evident, că un asemenea rezultat, din nou, a dus la blocarea acestui dialog, pe motivul că opoziţia PCRM nu doreşte acest dialog. În acest caz, noi avem de fapt două posibilităţi. Prima: calea parlamentară de modificare a articolului 78.”

Europa Liberă: Unde trebuiesc două treimi de voturi.

Marian Lupu
: „Unde trebuiesc două treimi. Şi mai există a doua cale – calea organizării unui referendum. Tot aici e important să vă spun că dacă până în ziua de ieri, Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia nu privea cu ochi atât de buni ideea de organizare a unui referendum, făcând miza, totuşi, pe dialog politic, pe compromis, pe consens, după rezultatul nefericit, rezultatul foarte prost al discuţiei, pe care l-au avut cu conducerea PCRM, opinia lor s-a schimbat. În sensul, în care ei au spus: noi vedem, că dialogul cu PCRM este imposibil. Fiindcă PCRM nu vrea dialog. În acest caz, oricum articolul 78 urmează a fi modificat pentru evitarea blocajelor politice pentru viitor. Şi în acest sens ei s-au arătat susţinători ai ideei, deci nu au absolut nimic referitor la calea de desfăşurare a unui referendum, pentru a fi supus atenţiei populaţiei acest proiect, această propunere a Consiliului Europei.”

Europa Liberă: Deci, numai de modificare a articolului 78 din Constituţie, care se referă la alegerea preşedintelui?


Marian Lupu: „Absolut corect. Este foarte importantă această precizare. Este vorba de un referendum, care se referă în exclusivitate la modificarea articolului 78 şi care nici într-un caz, în viziunea Consiliului Europei, nu poate servi temei pentru extinderea mandatului Parlamentului şi pentru evitarea alegerilor anticipate.”

Europa Liberă: Acest referendum pentru când poate fi convocat?

 

Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu - o alianță în căutarea consensului.
Marian Lupu: „Colegii de la Consiliul Europei s-au manifestat foarte flexibili şi au susţinut ideea posibilelor modificări în Codul Electoral pentru a mai scurta, de exemplu nu 120 de zile, ci 60 de zile. Mai sunt şi alte posibile modificări. Spre exemplu, condiţiile de desfăşurare ale referendumului. În loc de actualele prevederi, de 60 procente din lista electorală prezenţă şi nu mai puţin de 50 din listele electorale vot, să fie aplicate normele identice pentru alegerile parlamentare. Adică: prezenţa - simpla majoritate şi, respectiv, din cei prezenţi – simpla majoritate dacă votează pro, atunci în cadrul referendumului decizia este adoptată.”

Europa Liberă: Dar, deocamdată, tumultos şi acest aspect, care ţine de termenul rezonabil de dizolvare a Parlamentului.

Marian Lupu: „Categoric. Eu gândesc, că noi nu trebuie să aşteptăm data de 16 iunie. Ca după 16 iunie să pornim aceste discuţii. Pare că, pe de o parte, aceasta va continua starea de confuz în socitate. Toţi avem nevoie de claritate – unde merge şi cum merge Republica Moldova, clasa politică, care este viitorul apropiat. Doi: avem ferma poziţie a structurilor europene – nimeni nu este în drept s-o ignoreze. De ce? Pentru că este o hârtie de turnesol: ori noi ne manifestăm ca europeni, ca denumirea noastră să vină în concordanţă cu conţinutul acţiunilor noastre, ori noi ne manifestăm antieuropeni. Toţi în cadrul Alianţei am căzut de acord, că timpul este foarte scurt. Că o atare decizie trebuie să fie adoptată una europeană, trebuie să fie adoptată cât de curând posibil. Presupun, că în timpul cel mai apropiat, zile, vom avea o discuţie în cadrul formatului extins al Alianţei, pentru a se pune punctele pe „i” şi o atare decizie, zic eu, nu mai târziu de sfârşitul lunii mai, ea trebuie să fie definită şi ea trebuie să fie anunţată.”

Europa Liberă: Consensul se va găsi în cadrul Alianţei?

Marian Lupu
: „Altă cale nu există. Categoric nu există. Trebuie să reieşim din normele europene, din poziţia Uniunii Europene şi Consiliului Europei. 

Europa Liberă: Din această discuţie, pe care o purtăm, domnule Lupu, pot înţelege că alegerile vor fi în toamnă?

Marian Lupu
: „Potrivit prevederilor legii, aceste alegeri trebuie să aibă loc potrivit spiritului şi buchiei legii. Ca exemplu, câteva luni, jumătate de an, cumva în jurul acestor idei, ţinând cont şi de experienţa internaţională şi experienţa europeană.”

Europa Liberă: Nu găsiţi compromis acum între putere şi opoziţie, pentru că, din câte înţeleg, totuşi, comuniştii rămân pe principiul lor foarte dur – vor alegeri. Dumneavoastră mai recent aţi declarat că nu excludeţi o alianţă de centru stânga. Cum să înţelegem?

Marian Lupu: „Eu am menţionat, că noi lăsăm pe viitor o uşă mai larg deschisă pentru dialog cu forţele de centru-stânga, ori avem mai multe partide în acest sens. Iar cu referinţă la PCRM, am menţionat: la condiţiile în care schimbarea fundamnetală, rebrandingul, lucrurile asupra cărora insistam eu încă din 2005, rebrandingul, întinerirea cadrelor de conducere, modernizarea stilului, modernizarea programului.” 

Europa Liberă: Din 2005, când eraţi în PCRM şi iată după cinci ani reveniţi tot la aceea, ce insistaţi acum cinci ani.


Marian Lupu
: „Absolut corect. Să nu uităm, că anume lipsa de mişcare în această direcţie a fost şi unul din factorii de bază a decizie de a părăsi rândurile PCRM-ului. În mod logic şi firesc ele rămân în continuare aceste condiţii pe agendă. Şi eu vreau să vă spun cu multă responsabilitate, că marea majoritate şi a membrilor PCRM-ului au susţinut şi susţin în continuare aceste idei. Însă, probabil nu au acumulat...”

Europa Liberă: Dar un singur om, o singură figură nu acceptă, domnul Voronin, şi atunci se împotmolesc. 


Marian Lupu: „Câteva figuri în jurul liderului PCRM. Asta e situaţia. Acum totul ţine de competenţa PCRM-ului. Nimeni n-o să le facă ordine la ei în casă. Ei trebuie să adopte decizia – ori se transformă într-un partid european, fie de stânga, fie de centru-stânga, indiferent. Dar unul modern, european, nu cu metode dictatoriale de management. Cu metode contemporane şi europene. Altă cale categoric nu există. Deci astea au fost condiţiile şi ele rămân mereu în vigoare.”

 

 


Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1514 secunde