Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

5 mai 2024, ora locală: 13:26

 

Nicu Popescu: ''O politica externa europeana nu este un moft, ci o necesitate pentru UE"

adăugat 20 aprilie 2008, 19:48, la Interviu / Reportaj

Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR) a fost infiintat recent de un grup de personalitati europene cu scopul de a promova o politica externa "mai coerenta si mai viguroasa" a UE astfel incat sa raspunda "incercarilor globale" tot mai numeroase.

Potrivit ultimului EuroBarometer, aproape 70% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt favorabili unei politici externe comune a UE, in timp ce 3 din 4 cetateni europeni sprijina o politica de securitate si aparare unica.

HotNews.ro: Care au fost motivele infiintarii Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR)?

Nicu Popescu: Un grup de 50 personalitati europene au lansat ECFR pentru a promova o politica externa europeana mai unita, mai solidara si mai activa. Doar asa Uniunea Europeana isi poate promova interesele intr-o lume in care nu doar cooperarea, dar si confruntarile dintre state au implicatii globale.

HotNews.ro: Liderii ECFR au declarat ca vor o politica externa 'mai coerenta si mai viguroasa' a UE in fata incercarilor globale crescute. Care sunt aceste incercari in viziunea ECFR?

Nicu Popescu: Prima incercare pentru UE este de ordin intern. UE sufera de un complex legat de lipsa de incredere in propriile forte, si aceasta psihologie afecteaza politica externa a Uniunii. ECFR incearca sa contribuie la scoaterea Uniunii Europene din starea auto-inspirata de criza din ultimii ani. Acest lucru se poate face doar printr-o politica externa unita.

La scara globala, fiecare dintre statele europene luate aparte sunt niste puteri de rang mediu sau state foarte mici. Statele europene sunt prea mici pentru a edifica niste relatii simetrice sau a putea influenta celelate centre de putere ca SUA, China sau Rusia.

Deci daca statele europene doresc sa se faca auzite in politica internationala de astazi acestea trebuie sa vorbeasca cu o singura voce. ECFR va cauta solutii pentru ca UE sa vorbeasca cu o singura voce in politica sa fata de Rusia, China, Afghanistan sau vecinii din sud si est.

HotNews.ro: Consiliul este alcatuit din personalitati precum Martti Ahtisaari, Giuliano Amato, Chris Patten, Emma Bonino, Jean-Luc Dehaene, JoschkaFischer sau Dominique Strauss-Kahn. Care sunt lucrurile comune care unesc niste personalitati atat de diferite?

Nicu Popescu: Aceste personalitati sunt unite de atasamentul lor pentru proiectul de integrare europeana. Proiect care a asigurat pacea in Europa si poate aduce o contributie pozitiva pacii globale.

Romania poate deveni un actor important in Moldova

HotNews.ro: Referendumurile europene din Franta si Olanda au creat un val de scepticism in tarile UE care pare sa existe si astazi. In aceasta situatie, exista sanse ca europenii sa puna la punct o politica externa comuna?

Nicu Popescu: Sigur exista. Politica externa europeana este edificata nu doar sub influenta impulsurilor sau crizelor inrterne din Uniunea Europeana. Aceasta este in mare parte rezultatul presiunilor din partea evenimentelor internationale care intr-un fel constrang UE sa adopte din ce in ce mai multe pozitii comune. O politica externa europeana nu este un moft, ci o necesitate pentru UE.

Asa a fost in timpul conflictelor din Balcani in anii 90, si asa este acum in relatiie Uniunii Europene cu vecinii sai estici sau mediteraneni. Sa luam ca exemplu relatiile dintre Uniunea Europeana si Rusia. Faptul ca Rusia a inceput sa utilieze presiunile energetice ca un instrument de politica externa, forteaza UE sa adopte o politica energetica din ce in ce mai coordonata.

Iar acest lucru, chiar daca se intampla destul de lent, parea de neimaginat acum cativa ani.

HotNews.ro: Cum credeti ca se poate rezolva problema transnistreana? Care sunt sansele Moldovei de integrare in UE?

Nicu Popescu: Solutionarea conflictului trebuie si poate fi realizata doar in baza unei Moldove europene, democratice, si prospere. Acestia sunt factorii structurali care sunt absolut indispensabili unei solutii.

Fara acesti factori, Chisinaul si Tiraspolul sigur pot semna orice tip de constitutiii sau memorandumuri comune, dar acestea nu vor rezolva problema de fond - lispa de atractivitate a Moldovei. Intr-un fel cea mai buna cale de solutionare al conflictului transnistreana este apropierea maxima de UE si implementarea reala, nu declarativa a reformelor stipulate in Planul de Actiuni Moldova-UE.

Romania trebuie sa joace un rol crucial in europenizarea Moldovei. In acelasi timp, Romania singura nu isi poate atinge prioritatile sale in Moldova, atat din cauza sensibilitatilor guvernului de la Chisinau, cat si a influentei indirecte pe care o are conflictul transnistrean asupra politicii externe moldovenesti. De aceea politica Romaniei trebuie promovata cat mai mult in cadrul unei politici europene comune in Moldova. Aceasta poate face Romania un actor mai influent in Moldova.

HotNews.ro: Care sunt viziunile Consiliulului in ceea ce priveste relatia cu Turcia? Sustine aderarea acesteia la UE?

Nicu Popescu: Consiliul European pentru Relatii Externe crede ca Uniunea Europeana trebuie sa-si respecte angajamentele fata de Turcia, si sa o accepte in UE daca aceasta va corespunde standardelor de aderare.

Relatiile cu Rusia si SUA sunt cruciale pentru UE

HotNews.ro: Cat de importante sunt relatiile UE cu Statele Unite si Rusia?

Nicu Popescu: Aceste state sunt absolut cruciale atat pentru viitorul Europei, cat si pentru modul cum functioneaza Uniunea Europeana.

In virtutea unor parteneriate bilaterale cu mai multe state membre, atat SUA cat si Rusia practic au devenit niste jucatori interni in UE, pentru ca unele state din uniune reprezinta punctele de vedere ale acestor mari puteri in discutiile din interiorul UE.

Si daca in relatiile cu SUA acest lucru are o istorie si o baza de valori democratice comune, ai in cazul Rusiei situatia este diferita. Imprevizibilitatea evolutiilor din Rusia, dar si proximitatea geografica dintre UE si Rusia, fac absolut urgenta o politica europeana comuna fata de aceasta.

De aceea unul din primele studii publicate de ECFR in circa doua saptamani, la care lucrez impreuna cu Mark Leonard, directorul exectiv al Consiliului, va fi consacrat relatiilor UE-Rusia. Incercam sa aratam cat de mult lipsa unei voci unice in relatiile cu Rusia submineaza eficacitatea politicii europene sii cum aceasta situatie poate fi redresata.

Autor: Adrian Novac
Sursa: www.hotnews.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0515 secunde