Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

5 mai 2024, ora locală: 15:59

 

Preşedintele Moldovei: Duşmanul nostru politic este comunismul

adăugat 03 septembrie 2010, 08:46, la Interviu / Reportaj

Preşedintele Moldovei, comunismul, Ghimpu, referendum

Într-un interviu acordat EVZ, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, îndeamnă coaliţia proeuropeană la unitate înaintea referendumului de duminică.

Pe fondul disensiunilor din coaliţia de la Chişinău, Ghimpu le atrage atenţia partenerilor de guvernare că trebuie să îşi canalizeze energia împotriva duşmanului comun: comunismul.

Ghimpu explică, de asemenea, că referendumul - care vizează doar procedura de alegere a preşedintelui ţării, nu şi atribuţiile sale - este doar un prim pas spre o reformă constituţională profundă.

EVZ: Domnule preşedinte, Republica Moldova organizează duminică primul referendum constituţional, la 19 ani de la proclamarea independenţei. Care este importanţa acestui pas în evoluţia politică a ţării?

Mihai Ghimpu: Referendumul este un pas foarte important pentru depăşirea crizei constituţionale apărută ca urmare a gestului Partidului Comuniştilor (PCRM) de a boicota alegerea preşedintelui republicii în Parlament. După acest refuz, am propus acest Referendum, care a fost acceptat de toţi membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, dar şi de reprezentanţii Consiliului Europei, ca o soluţie după boicotul PCRM, care nu dorea deblocarea situaţiei, respectiv alegerea preşedintelui R. Moldova.

Criza constituţională risca să se transforme în criză politică, aşa că am găsit soluţia referendumului. Vreau să precizez că aţi sesizat foarte bine: referendumul este doar un pas spre o schimbare constituţională mai profundă, respectiv o modificare a Constituţiei – nu doar a Articolului 78 – pe care eu am propus-o de la început, atunci când am şi înfiinţat o Comisie pentru revizuirea Constituţiei.

Este nevoie de o schimbare a Constituţiei în R. Moldova, iar referendumul, apoi alegerile, noi le vedem ca etape în acest proiect mai amplu de democratizare şi europenizare a republicii, care va putea deveni mai stabilă şi mai funcţională din punct de vedere constituţional.

Care este, în opinia dumneavoastră, diferenţa dintre un preşedinte ales de popor şi unul ales în Parlament unde, de multe ori, votul poate fi rezultatul unor jocuri politice de culise?
Noi am avut experienţe nefericite în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui în Parlament, am văzut şi blocaje apărute la alegerea preşedintelui tocmai pentru că parlamentarii nu au reuşit să rezolve aceste probleme. De aceea am avut şi alegeri anticipate, ceea ce nu a fost deloc bine pentru economia R. Moldova.

Alegerea preşedintelui de către popor este o soluţie în conformitate cu voinţa electoratului. Sondajele arată că cetăţenii vor ca preşedintele să fie ales de către popor. Mai ales că au văzut că, din cauza comuniştilor, Parlamentul nu a fost în stare să aleagă preşedintele.

Noi suntem însă pe deplin conştienţi că un preşedinte ales de popor trebuie să aibă şi prerogativele corespunzătoare, dar toate acestea nu trebuie să ducă la blocaje între Preşedinţie şi Parlament. De aceea este foarte important ca să nu rămânem doar la modificarea unui singur articol al constituţiei.

Susţinerea populară acordată viitorului preşedinte îi va oferi acestuia pârghii mai solide, de exemplu, în tratativele cu Moscova?
Susţinerea populară acordată viitorului preşedinte în va conferi acestuia, în primul rând, mai multă responsabilitate faţă de cetăţenii R. Moldova, inclusiv în tratativele cu Moscova. Dar negocierile şi relaţia cu Moscova depind cel mai mult de valorile de la care pleacă viitorul preşedinte în relaţia cu Federaţia Rusă. În ceea ce mă priveşte, am spus şi repet: R. Moldova este un stat suveran, democratic, şi are dreptul să îşi exprime propriile puncte de vedere în ceea ce priveşte realităţile internaţionale.

Noi vrem pentru politicienii şi cetăţenii noştri nu mai mult decât ceea ce doresc şi autorităţile de la Kremlin pentru Rusia şi cetăţenii ei: dreptul de a spune, demn, ceea ce gândesc, dreptul de a-şi decide singuri alianţele şi orientarea strategică, dreptul de a-şi evalua singuri istoria, dreptul de a spune adevărul.

În acest sens am spus răspicat că eu, ca preşedinte al unui stat recunoscut de comunitatea internaţională, am toate drepturile ce îmi revin din această calitate, inclusiv dreptul de a da decrete. Vrem relaţii bune cu Rusia, nu avem nicio problemă cu cetăţenii Federaţiei Ruse, dar nu putem accepta şantajul economic sau geopolitic ca instrument în relaţiile internaţionale.

Am cerut şi vom cere în continuare retragerea trupelor şi a muniţiilor din regiunea transnistreană, iar în ceea ce priveşte dependenţa economică de piaţa rusească, vedem astăzi cu claritate că nu avem altă soluţie decât diversificarea pieţelor, pentru a nu mai fi dependenţi de un unic sau principal cumpărător.

Relaţia economică cu Rusia este, desigur, foarte importantă, dar nici demnitatea noastră nu poate fi călcată în picioare atunci când unora sau altora nu le place atunci când preşedintele R. Moldova rosteşte adevărul.

În cazul în care, aşa cum arată sondajele de opinie, populaţia va opta pentru alegerea preşedintelui prin vot direct, există riscul apariţiei unor fracturi majore în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) privind desemnarea unui prezidenţiabil?
AIE funcţionează şi va funcţiona în continuare. În ceea ce priveşte desemnarea unui candidat la prezidenţiale, cred că în condiţiile în care ar fi fost posibilă doar organizarea alegerilor prezidenţiale, Alianţa ar fi trebuit să aibă un candidat unic.

În condiţiile în care se desfăşoară concomitent alegeri prezidenţiale şi parlamentare, iar AIE nu candidează ca bloc unic, este în logica electorală ca fiecare partid să înainteze candidatul său.

Conflictul dintre candidatul AIE la alegerile prezidenţiale precedente, Marian Lupu, şi actualul premier Vlad Filat este deja de notorietate. Sunteţi de acord cu cei care spun că ambii pun ambiţiile personale mai presus de interesele coaliţiei de guvernământ, care a reuşit cu greu să trimită PCRM în opoziţie?
Eu sper să nu fie aşa… Eu sper din tot sufletul că niciodată interesele personale ale unuia sau altuia dintre liderii AIE nu vor fi puse deasupra intereselor cetăţenilor.

Şi domnul Filat, şi domnul Lupu sunt politicieni tineri, inteligenţi, au tot viitorul înainte şi cred că se vor gândi şi la asta atunci când iau decizii. Nu avem voie să ne pripim sau să luăm decizii bazate pe orgolii personale, nu pe înţelepciune şi pe interesele cetăţenilor noştri.

Eu am spus-o şi repet: cred în AIE ca singur vehicul politic spre integrarea europeană a R. Moldova şi voi face tot ce îmi stă în puteri pentru ca Alianţa să rămân viabilă, iar comuniştii să nu mai revină niciodată la putere. Aceasta este convingerea mea şi am să fac tot ce îmi stă în puteri ca lucrurile să evolueze în acest sens.

Unul dintre liderii AIE, Serafim Urechean, a avertizat recent că asupra riscului revenirii comuniştilor la putere. Consideraţi că ascensiunea acestora se poate alimenta din disensiunile care persistă în sânul Alianţei?
Nu cred că e vorba despre o ascensiune a comuniştilor, cu atât mai puţin despre o posibilă revenire la putere a lor. Şi nici nu cred că disensiunile acestea sunt chiar aşa de mari.

Fireşte, trebuie să fim conştienţi de toate riscurile, iar Alianţa să fie atentă la orice posibilă favorizare, prin comportamentul ei, a comuniştilor. Ceea ce trebuie să se înţeleagă este că noi, partidele din AIE, nu suntem duşmani electorali, suntem, eventual, concurenţi electorali.

Duşmanul nostru politic este comunismul şi toate partidele care îl susţin într-un fel sau altul. Aceasta este raţiunea de a fi a Alianţei. AIE este o alianţă anticomunistă şi pro-europeană.

Luaţi în considerare o eventuală candidatură a dumneavoastră la următorul scrutin prezidenţial?
În ceea ce priveşte candidatura din partea Partidului Liberal (condus de Ghimpu, n.r.), să aşteptăm Congresul acestui partid, care se va desfăşura pe 12 septembrie, la Palatul Naţional din Chişinău, unde se vor lua decizii inclusiv în ceea ce priveşte candidatura liberală la funcţia de preşedinte al republicii.

Profit de ocazie de a vă invita călduros la acest eveniment, pe dumneavoastră şi toată presa din România interesată de evoluţia R. Moldova. De asemenea, ţin să mulţumesc presei de la Bucureşti pentru atenţia din ce în ce mai mare pe care o acordă evenimentelor din stânga Prutului şi pentru modul profesionist în care îşi informează cititorii, radioascultătorii sau telespectatorii.


Autor: Paul Ciocoiu
Sursa: www.evz.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1781 secunde