Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

27 aprilie 2024, ora locală: 22:22

 

Scrisoare adresata lui Marian Lupu, de catre Comitetul Romano-American pentru Basarabia

adăugat 16 aprilie 2010, 12:49, la Interviu / Reportaj

Scrisoare adresata lui Marian Lupu, de catre Comitetul Romano-American pentru Basarabia

Scrisoare deschisa adresata lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi aspirant la preşedintia Republicii Moldova

Domnule Marian Lupu,

Recent ati acordat un interviu in care ati abordat problema relatiilor dintre Romania si Republica Moldova. Intr-un limbaj elevat si cu argumente solide ati vorbit lingvistic romaneste, dar politic v-ati exprimat... moldoveneste.

Vrem sa spunem ca ati folosit argumentele pe care le-a incubat Uniunea Sovietica in 1924 la Balta (sper ca stiti la ce ne referim), apoi le-a impus la Yalta, si ulterior le-a promovat din nou la Malta. Va felicitam pentru argumentatie si limbaj, dar numai atat. La urmatorul joc international, Basarabia va uita si de Balta, si de Yalta si de Malta. Basta! Va reveni la adevarata ei patrie.

In calitate de presedintele al Partidului Democrat din Moldova (metamorfozat recent din PCM) trebue sa fiti intr-adevar realist. Va rugam sa nu confundati insa realismul rece si rational, realism promovat pana la un punct si de Uniunea Europeana si sustinut pana in panzele albe de Moscova. Nu uitati ca de 200 de ani Moscova ne mutileaza sufletele si tara cu tot felul de argumente mincinoase. De la un om inteligent si educat ca dvs. ne asteptam sa optati insa clar, fie cu Rusia fie cu Romania. Altfel, veti fi abandonat si de popor si de istorie atunci cand va sosi momentul. Nu uitati ca si Moscova respecta claritatea si curajul si rade cu o gura pana la urechi cand aude de argument sofiste si moldoveniste...

Ati vorbit de doua state vecine. Ce state? Un stat national cu o existenta multimilenara si o creatie artificiala a pactului Ribbentrop-Molotov impotriva naturii? Ati uitat sa mentionati faptul ca acest infam pact a fost denuntat de majoritatea conducatorilor tarilor libere, inclusiv Rusia! Ati vorbit de „necesitatea unui tratat de frontiera." Ce frontiera domnule Lupu? Una care sa desparta acelasi popor si sa perpetueze vechea nedreptate? Ganditi-va la Germania! Ati oferit apoi exemplul tratatului semnat de Romania cu Ucraina, dar ati ignorat faptul ca Ucrainienii sunt un cu totul alt popor iar majoritatea „Moldovenilor" sunt Romani. Ati vorbit deasemenea despre minoritati care s-ar opune apropierii de tara, dar uitati ca in toata lumea exista minoritati si ca drepturilor acestora sunt pe deplin respectate intr-o Romanie Europeana.

Domnule Marian Lupu, uitati-va in inima si vedeti ce sunteti. Daca sunteti Roman intoarceti definitiv spatele trecutului bolsevic si lasati sufletul sa infloreasca pe pamantul lui natal dela Nistru pana la Tisa. Optand sa mergeti catre Europa, asa cum se pare ca ati ales, dar privind tot timpul inapoi spre Moscova, nu veti face altceva decat sa va impiedicati, sa va impotmoliti, si sa tariti din nou si poporul in mocirla.

Singura salvare a Basarabiei Domnule Lupu este impreuna cu Romania. Atata timp cat veti urmari cu determinare acest scop, puteti face si unele mici concesii tactice! Dar numai in acest scop. Si retineti ca reintregirea tarii nu se face din interese materiale. Reunirea tine de inima si de suflet. Reunirea e sfanta si ea va trai vesnic prin reinviere.

Ganditi-va la sutele de mii de confrati dintre Prut si Nistru, arestati, schingiuiti, executati, deportati, ori ingropati in morminte comune si fara cruci prin Siberia, Kazakhstan ori prin alte gulaguri sovietice. Ei au murit cu suflete crestine si cu ganduri curate romanesti. Nu-i lasati sa moara a doua oara! Fiti un erou domnule Lupu si veti ramane in istorie. Iar noi Romanii si oamenii de buna credinta de pretutindeni vom fi alaturi de Dvs.

Hristos a Inviat!

Aprilie 2010

The Romanian - American Committee for Bessarabia

c/o "Holy Cross" Romanian Orthodox Church

5150 Leesburg Pike, Alexandria, VA 22302-1030.

E-mail : Bessarabia44@gmail.com Această adresă e-mail este protejată împotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

 

Comitetul Romano-American pentru Basarabia

Prof. Dr. Claude G. Matase, Prim Vice-Presedinte

Prof. Dr. Nicholas Dima, Prim Vice-Presedinte

Ing. Valentin V. Ţepordei, Vice Presedinte Comunicatii

Dr. Silviu Ziscovici, Vice Presedinte Relatii Publice


Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro
ASA TIP DE ADRESARI TREBUIESC SCRISE DIN PARTEA A MAI MULTORA
A comentat RM 16 aprilie 2010, 21:50
DA LUPULE , ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA TEBUIE SPUS ADEVĂRUL CLAR ŞI RĂSPICAT . . . . . . ÎN BASARABIA SE VORBEŞTE LIMBA ROMÂNĂ ŞI SE SCRIE CU GRAFIE LATINĂ . . . . . . AAAAAAAAA SE SUPĂRĂ MOSCOVA CORECT ....PĂI NUMAI ÎN SECOLUL TRECUT ROMÂNIA A FOST SUPĂRATĂ DESTUL DE RĂU PE MOSCOVA CAM DE TREI ORI ( DAR NU-I AŞA SUPĂRĂRILE ROMÂNIEI NU MERITĂ A FI BĂGATE ÎN SEAMĂ ) 1 FURTUL TEZAURULUI 2 FURTUL BASARABIEI 3 SOV- ROMURILE .................... JOS BOLŞEVICII
A comentat eu 17 aprilie 2010, 06:05
foarte buna adresare,dar asa adresare trebue de facut intregului popor Basarabean Lupu astazi aste cu 13% dar miine cine stie poate va avea tocmai 1,3 % la urma totusi poporul va hotara soarta, trezitiva fratilor Basarabeni mai ales cei batrani ganditiva la viitorul nepotilor
A comentat vabo 17 aprilie 2010, 13:04
Pot afirma cu siguranță, acest mesaj este nimic mai mult decît o culegere de subiectivism, nefondat și fără bază argumentativă.

1.Aș incepe de la noțiunea de "Basarabia"- vă rog să fiți atît de amabili și să respectați denumirea oficială a Republicii Moldova fără mutilări de acest gen.

2.Cine permite unui grup răstrîns de persoane să decidă dihotomia România-Federația Rusă și de ce considerați un stat ca fiind patria altui stat???

3. În ceea ce ține de Federația Rusă, sunt totalmente de acord în ceea ce ține de o politică adecvată și reciproc amiabilă. Dar se merită de menționat faptul că anume F. Rusă este principala direcție a exprotului moldovenesc, cu atît mai mult că anume UE drecționează Republica Moldova spre o politică echilibrată și un comerț atît cu Vestul cît și Estul.

4. D-lor profesori, ați absentat de la ore, instrumentul de operare este sondajul, vă pot contrazice cu certitudine argumentul precum majoritatea moldovenilor se consideră români. Conform ultimului sondaj cca 76% din populația RM se autoidentifică ca moldoveni și doar 2,6% români și aici aș veni cu o întrebare simplă: ce argument sociologic îmi aduceți Dvs? De fapt o întrebare retorică, nu aveți niciun argument în acest sens!!!

5. Două state vecine, foarte corect, aveți pretenții la integritatea și independența RM, pentru asemenea argumente meritați să fiți dați în judecată. În plus, eu cred că RM ar avea mai multe pretenții teritoriale la Moldova istorică(nu vreau să menționez în ce condiții istorice a fost unirea Principatelor).

6. Sunt totalmente de acord, "relații de bună vecinătate cu România" și nimic mai mult.

Acestea sunt doar cîteva argumente, pot continua șirul, esențial e faptul că, Dvs, numindu-vă profesori, doctori etc, ar trebui să gîndiți mult mai științific, sincer mi-ar fi rușine să scriu un articol atît de ridicol.

P.S.
Moldovenii din Republica Moldova își amintesc foarte bine momentele din cel de-al II război mondial, în care Romînia a luptat alături de Germania fascista și de teroarea care a făcut-o "frații" din Romînia.
Aș adăuga aici: "fraților" dacă cu adevărat țineați la acest teritorui și la polulația dintre Prut și Nistru, din care cauză ați cedat teritoriu în 1940 fără niciun foc de armă...

Cu cele mai bune gînduri,
cetățean al Republicii Moldova
A comentat Eu/Cetatean al Republicii Moldova 19 aprilie 2010, 07:42
Buna scrisoarea, Lupu nu are intentii pro-romane, nu cred ca avem nevoie de asa politicieni!
A comentat iceman 19 aprilie 2010, 11:50
MAI ÎNTÎI CĂ ROMÂNIA ŞI BASARABIA ( artificiala republică Moldova încă ) AU MAI MULTE ÎN COMUN DECÎT LIMBA ROMÂNĂ ...... CEL PE CRE-L ZEIFICĂ TOATĂ BASARABIA --ŞTEFAN CEL MARE IA ZI REPEDE UNDE-I ÎNGROPAT PATRIOTULE ..... SE PARE CĂ LA PUTNA DICOLO DE PRUT .......SAU CINE NU A AUZIT DE BĂTĂLIA DE LA ..... ERA SĂ SCRIU CHIŞINĂU ...... VASLUI 10 IANURIE 1475 ..PATRIOTULE TOT DINCOLO DE PRUT ŞI CA SĂ NU LUNGIM TARE MULT CU VORBA IA ZI CARE A FOST CAPITALA MOLDOVEI PE VREMEA LUI ŞTEFAN CEL MARE ..... MĂI SĂ FIE ,,.... TOT DINCOLO DE PRUT LA SUCEAVA .................... ....TE CAM OBOSESC CU ISTORIA DAR MAI ENERVAT DE FAPT MI-AI STRICAT TOATĂ ZIUA IA UITĂTE PUŢIN LA STEMA DE STAT A ROMÂNIEI ŞI ACCENTUEZ ...ARTIFICIALEI REPUBLICI MOLDOVA VEI OSERVA CĂ STEMA R. MOLDOVA ESTE INCLUSĂ ÎN STEMA ROMÂNIEI .......................... CE SĂ MAI VORBIM DE CULORILE DRAPELULUI DE STA AL (ÎNCĂ ) CELOR DOUĂ ŢĂRI ROMÂNE ....................ROŞU , GALBEN , ALBASTRU ............................TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
A comentat PENTRU EU /CETĂŢEAN AL REPUBLICII M 19 aprilie 2010, 13:14
EXISTĂ O SINGURĂ ROMÂNIE DESPĂRŢITĂ DE RÎUL PRUT .................. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE JOS CIUMA ROŞIE
A comentat pentru eu cetăţean al republicii mo 19 aprilie 2010, 13:23
Pentru Eu/Cetatean al Republicii Molotov:

\"În plus, eu cred că RM ar avea mai multe pretenții teritoriale la Moldova istorică(nu vreau să menționez în ce condiții istorice a fost unirea Principatelor).\"

Ce pretentii teritoriale sa ai tu tigane cersetor asupra Modovei istorice? Dar tu vino la noi sa ceri pretentii teritoriale si te vom primi cu \"paine si sare / moarte\". Unirea Principatelor s-a facut corect cu vointa intregului popor roman din cele doua principate romanesti. Insa Pruto-Nistria sau Republica Molotov e o struto-camila. Dar tu nu te gandesti ca noi romanii moldoveni suntem de 3 ori mai multi? Ce v-am casapi noi, de nu ar mai ramane in viata neam de neamul vostru de buruienari, de bastarzi, de corcituri imputite si lipsite de identitate nationala si istorica. Poate muierile voastre mai frumoase ar mai ramane in viata pentru a ne fi concubine. Hai ca va astepam tiganilor cersetori barano-pruto-nistreni! Sau n-ar fi mai bine sa-i sprijinim noi pe gagauzi si pe bulgari sa fuga din satra si cotetul vostru basarabesc? Ce ati ajuns: rasul curului. Fac toti ce vor cu voi: transnistrenii, gagauzii, nu mai zic de rusi, bulgarii, tiganii soroceni si din celelalte targuri care put a tigan si ca.cat de te ia cu voma cand intri in ele etc
A comentat ciuciu 19 aprilie 2010, 14:23
NICI C...T N-AI MÎNCAT DA NICI GURA NU-ŢI MIROASE GUNOIULE
A comentat PENTRU CIUCIU 19 aprilie 2010, 14:38
Pentru 19.04.2010, ora 17:38.

Bai tigane borat cersetor! La saracia cronica proverbiala a baranilor pruto-nistreni, probabil ca tu mananci ca.cat si din aceasta cauza targurile voastre imputite miros a ca.cat si a tigan. Idiot buruienar, te informez ca la noi nu se procedeaza asa. Gunoi esti tu, bastardule! Si sa stii ca eu sunt \\\"nasul\\\" baranilor pruto-nistreni pe care-i prind pe la noi in Romania. Uite da-mi informatii ca sa stiu unde te gasesc si ai sa ma cunosti. Sper ca o sa-ti placa, asa cum le-a \\\"placut\\\" mai multor cersetori calici de-ai tai pe care i-am prins prin Iasi. Vei vedea, calicule, ca romanii stiu sa-i alunge pe nepoftitii pruto-nistreni de pe pamanturile romanesti ale lui Stefan cel Mare. In curand ve-ti fugi mancand pamantul din Romania. Huideo spurcaciune barana pruto-nistreana! Huideo potaie bnastarda basarabana! Primeste tu si toti buruienarii tai fara identitate si istorie tot dispretul meu!
A comentat ciuciu 19 aprilie 2010, 16:33 | mergi sus ▲
corectez: In curand veti fugi mancand pamantul ..... Graba si ura pentru bastarzii buruienari basarabani ma fac sa vad rosu in fata ochilor.
A comentat ciuciu 19 aprilie 2010, 16:36 | mergi sus ▲
am domiciliul stabil arad românia şi născut tot românia te aştept 0257511002
A comentat ciuciu gunoiule 19 aprilie 2010, 16:38 | mergi sus ▲
Barane, tu nu esti roman pentru ca vorbesti ca un baran pruto-nistrean. E posibil sa fii un oplosit prin Romania, sau urmasul unor basarabani barani. Dar asta nu te scuteste de obligatia de a parasi Romania. Cum adica, daca un roman se naste in China, el trebuie sa fie chinez? Asa ca parasiti Romania si plecati in tara voastra rusofona. Cred ca in familie vorbesti ruseste, pentru ca altfel nu-mi explic limbajul tau pruto-nistrean. Dupa 15 iunie te caut eu la Arad. Sa-ti faci si asigurare de sanatate pana atunci. Ai sa ai nevoie, basarabane!
A comentat ciuciu 19 aprilie 2010, 17:28 | mergi sus ▲
Pentru Eu/Cetatean al Republicii Moldova:

Cetatene basarabean! Te asigur ca romanii, in marea lor majoritate, nu doresc ca teritoriul dintre Prut si Nistru sa mai faca parte vreodata din Romania. Avem noi greutatile nostre, asa ca nu dorim sa ne mai legam la cap si cu o dezordine si o saracie cronica ca ale voastre. Tu nu pune la socoteala daca voi vreti sa va uniti cu noi. Dar mai bine intreaba-te daca romanii mai doresc si alti straini intre fruntariile Romaniei! Ei bine, eu cred ca orice roman cu capul pe umeri doreste sa nu avem nimic de-a face cu amestecul distrugator de populatii pruto-nistrene, care mai de care mai straine de spiritul romanesc. Basarabia, cat a mai ramas din ea, a fost, este si va fi mult timp un pamant blestemat, un pamant care aduce numai nenorociri. Sunt sigur ca veti deveni un fel de rezervatie in care europenii vor merge pentru a vedea pana la ce grad de decadere poate ajunge o populatie dintr-un anumit teritoriu. Dar ar fi bine sa va purtati crucea cu demnitate. Dixit.
A comentat ciuciu 19 aprilie 2010, 17:43 | mergi sus ▲
Basarabia este Pamant Romanesc rapit de Rusia! Republica Moldova presupune Rusia! Romanie,salveaza-ti Onoarea si Demnitatea Nationala calcata in picioare de Rusia,Ucraina,Bulgaria,Ungaria s.a.m.d.
A comentat WOLF DACIAN 27 noiembrie 2011, 15:49 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2124 secunde