Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 17:41

 

"Se impune, probabil, nevoia reformării CSI"

adăugat 07 octombrie 2009, 10:33, la Interviu / Reportaj

Premierul Vlad Filat pledează pentru o eficientizare a cooperării pe bilaterală cu partenerii din spaţiu CSI
Valentina Ursu: Domnule premier Vlad Filat, cata importanta atribuie actuala guvernare reuniunii CSI de la Chisinau?

Vlad Filat: Este important ca in cadrul acestui summit sa transmitem mesajul nostru, al noii guvernari. Este important ca si colegii nostri din CSI sa cunoasca obiectivele noastre, actiunile pe care urmeaza sa le intreprindem aici in Republica Moldova, dar si in raport cu partenerii nostri externi.

Valentina Ursu: Dar mai ramane viabila aceasta structura CSI si care ar fi avantajele pe care le are Republica Moldova ca membru al acestei comunitati estice?

Vlad Filat: Putem spune ca CSI nu mai este o structura viabila. Probabil, se impune nevoia reformarii CSI in vederea eficientizarii ei, dar cel putin reprezinta o posibilitate de a avea aceste discutii in cadrul summit-ului dar si intrevederi pe bilaterala. Urmeaza sa eficientizam cooperarea pe bilaterala cu partenerii din spatiul CSI, punand mai mult profesionalism si mai multa energie in acest sens.

Valentina Ursu: Daca e sa vorbim despre relatia pe care o are Republica Moldova cu partenerii din arealul CSI, as insista asupra cooperarii moldo-ruse si moldo-ucrainene. Ce importanta acordati relatiilor cu Moscova si cu Kievul?

Vlad Filat: Este adevarat, in acest sens noi am prevazut in programul de activitatea a guvernului relatii de parteneriat strategic cu Ucraina, care este vecinul nostru din est si nu numai vecin. Ne dorim ca impreuna cu Ucraina sa avem si actiuni comune in vederea integrarii europene. Ar fi mai usor pentru noi sa avem intelegeri si actiuni conjugate in diverse domenii in asa fel incat sa obtinem cat mai multe beneficii in interesele tarilor noastre.

Valentina Ursu: Ucraina si Federatia Rusa sunt doi actori importanti in procesul de solutionarea a problemei transnistrene. Ce parere aveti despre pozitia lor in procesul de negocieri in formatul “5+2”?

Vlad Filat: Cel putin Ucraina arata o pozitie clara si coerenta. Fara indoiala ca sunt si anumite aspecte care trebuiesc discutate.

Valentina Ursu: Se zice ca in aspect economic, Transnistria supravietueste numai datorita faptului ca Ucraina este foarte toleranta …

Vlad Filat: Si Republica Moldova si Ucraina si Federatia Rusa. Insa rolul Moscovei si al Kievului sunt determinante in solutionarea conflictului transnistrean.

Valentina Ursu: Domnule Filat, dar care ar fi cerintele Chisinaului pe care le inainteaza acestor doi mediatori?

Vlad Filat: Sa respecte drepturile Republicii Moldova si statutul de stat independent, suveran si integru.

Valentina Ursu: Care ar putea fi sansa modificarii statutului fortelor de mentinere a pacii , dislocate in zona de securitate de la Nistru?

Vlad Filat: Este un obiectiv pe care urmeaza sa-l introducem pe agenda discutiilor pe bilaterala cu Ucraina si cu Federatia Rusa. Si speram ca vom ajunge la un compromis cu acesti parteneri ai nostri.

Valentina Ursu: Si ce ne puteti spune despre o eventuala retragere a armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova? E o sansa previzibila?

Vlad Filat: Nu as vrea sa discut despre sanse. Este un obiectiv care urmeaza a fi atins. Este chiar un angajament al Federatie Ruse care rezida din norma constitutionala a Republicii Moldova, ma refer si la angajamentele reciproce, dar si la cel international, in cadrul OSCE.

Valentina Ursu: Recent ambasadorul rus la Chisinau Valerii Cuzmin declara ca alegerea preşedintelui moldovean poate influenţa relaţiile Chişinău –Tiraspol. Ce ar insemna aceasta declaratie?

Vlad Filat: Alegerea presedintelui Republicii Moldova ar reprezenta un punct de pornire nu numai in vederea reglementarii conflictului transnistrean, dar ar pune punct pe aceasta instabilitate politica si ar oferi posibilitatea ca sa putem sa ne dezvoltam normal si sa guvernam tara in totalitate.

Valentina Ursu: Liderul de la Tiraspol Igor Smirnov sugera recent ca regiunea transnistreana nu mai revine in jurisdictia Republicii Moldova.

Vlad Filat: Este o parere a celui de la Tiraspol, care nu si-a schimbat aceasta optiune de cand a preluat administrarea ilegala de la Tiraspol. Noi avem pozitia ferma si urmeaza sa procedam asa dupa cum ne-am asumat guvernarea.

Valentina Ursu: Si cum s-ar putea ajunge la un compromis intre Chisinau si Tiraspol?

Vlad Filat: Prin dialog, prin argumente si prin actiuni energice.

Valentina Ursu: Credeti ca pozitia domnului Smirnov e coordonata cu politicienii, demnitarii de la Moscova?

Vlad Filat: In functie de anumite imprejurari. In anumite cazuri banuiesc ca da, in altele sunt decizii voluntariste care vin in a-si asigura conditii sa “guverneze” nestingherit zona transnistreana. Dar totodata suntem in proces de negocieri si urmeaza sa asiguram acest proces.

Valentina Ursu: Liderii de la Tiraspol spun ca au temeri precum ca Moldova ar putea adera la NATO si de asta ei sunt mai rezervati.

Vlad Filat: Nu numai Tiraspolul are aceste temeri. In ultimul timp se fac tot mai multe speculatii, deci trebuie sa fie clar tuturor: Republica Moldova are Constitutia tarii in care se scrie ca are un statut de stat neutru. In cazul unei eventuale modificari a acestui statut urmeaza sa se pronunte cetatenii Republicii Moldova. Dar trebuia sa asiguram si un inalt grad de informare in randul populatie despre ce este NATO.

Autor: Valentina URSU
Sursa: www.europalibera.org
Nu mai reformati nimic ca e pierdere de timp.
A comentat ionica 13 octombrie 2009, 07:44


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1047 secunde