Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

16 aprilie 2024, ora locală: 16:56

 

Serafim Urechean: Vladimir Voronin a încercat să mă cumpere

adăugat 30 aprilie 2008, 11:59, la Interviu / Reportaj

Liderul Alianţei "Moldova Noastră", Serafim Urechean, ex-primar al municipiului Chişinău, continuă să umble prin judecată de mai bine de patru ani. "Dosarul ambulanţelor" deschis la finele anului 2004 - un an preelectoral, nu are încă o finalitate şi am ajuns să vorbim şi să scriem despre "Serafim Urechean care este bănuit de cumpărarea ilegală a 40 de ambulanţe" iarăşi într-un an preelectoral. Mai nou, procurorul Alexandru Bernaz a solicitat instanţei să recunoască vinovăţia lui Urechean şi să-i dea nouă ani de puşcărie (!). Pronunţarea deciziei a fost amânată pentru 12 mai curent.

Într-un interviu acordat JURNALULUI, Serafim Urechean repetă faptul că acest dosar a fost intentat la indicaţia preşedintelui Voronin şi susţine că el nu are "nicio şansă" să ajungă la puşcărie, chiar dacă recunoaşte că guvernarea actuală "este capabilă de orice".

- Dle Serafim Urechean, riscaţi nouă ani de puşcărie...

- (râde cu hohote - n.r.) Acestea sunt nişte aberaţii de-ale lui Voronin, începând cu documentul semnat încă în vara anului 2004, când dumnealui a dat indicaţie organelor de forţă: "Organizaţi executarea!". Este deja al patrulea an când tovarăşul Voronin mă ţine în această situaţie, fiindcă acest dosar este intentat la indicaţia tovarăşului Voronin. Dar nu mă deranjează deloc, deoarece am făcut un lucru bun pentru populaţie. Achiziţionarea ambulanţelor a fost legală. Am câştigat la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) încă la 17 mai 2006, iar Plenul CSJ a obligat procuratura să fiu scos de sub urmărire penală. Dar indicaţia lui Voronin, care ştie că nu este nimic ilegal la mijloc, a fost să fiu purtat prin judecăţi.

- După decizia Plenului CSJ, printre cei care au repus pe rol "dosarul ambulanţelor" a fost Nadejda Mazur, judecătoarea care a decis şi aplicarea sechestrului pe contul bancar al JURNALULUI...

- Exact! Mazur a fost preşedintele completului de judecată care a ignorat decizia celei mai înalte instanţe de judecată din R. Moldova. Şi procurorul general Valeriu Gurbulea a răspuns atunci când a fost întrebat în Parlament că deciziile CSJ sunt obligatorii pentru executare, dar face, de fapt, cu totul altfel. Eu i-am prezentat documentele din aşa-numitul "dosar al ambulanţelor" şi deciziile CSJ lui Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, acum un an. Davis, fiind jurist recunoscut care a activat în Marea Britanie, a spus că este inadmisibil ca atât procuratura, cât şi instanţele de judecată din R. Moldova să preia acest dosar. Mi-a spus că l-ar interesa foarte mult decizia pe care ar lua-o o instanţă de judecată, negând hotărârea CSJ. Potrivit lui, acest caz ar intra şi în manualele de jurisprudenţă, fiindcă acesta ar fi primul în istoria justiţiei din ţările europene, dar nu numai.

- Aţi spus că nu vă deranjează acest dosar. De ce?

- Da. Şi nici nu mă interesează. Am făcut totul pentru populaţie, deoarece pe atunci era o situaţie destul de dificilă şi oamenii aşteptau o ambulanţă câte cinci-şase ore la domiciliu. Bineînţeles, mulţi dintre ei plecau în lumea celor fără de păcate până la venirea ambulanţei. Maşinile au fost procurate fără niciun fel de încălcări ale legislaţiei. Chiar şi guvernanţii comunişti au cumpărat mai târziu, peste un an, ambulanţe mult inferioare celor pe care le-am procurat noi, dar cu şapte mii de euro mai scumpe.

- În 2004, aţi fost ţinut o zi la CCCEC şi aţi declarat ulterior că ofiţerii căutau modalităţi să vă aresteze. Acum, când nu aveţi imunitate parlamentară, credeţi că s-ar putea întâmpla să ieşiţi cu cătuşe din sala de judecată?

- Mizez, totuşi, pe faptul că nimeni nu va călca în picioare decizia celei mai înalte instanţe de judecată, mai ales că am făcut un lucru extraordinar pentru populaţie. Ambulanţa este solicitată de chişinăueni de 800 de ori pe zi. Iată, numai acel incubator la care făcea referire procurorul Gurbulea atunci când îi dădea indicaţii lui Grigore Gorea cum să mă pună la dubală şi-i spunea că eu îmi port..., ştiţi voi ce în acesta, a salvat 500 de copilaşi din toată republica în anii 2006-2007. De aceea, dacă eu am contribuit la salvarea măcar a unui copil, sunt cel mai fericit om. Guvernanţii însă pun la cale un scenariu diabolic în acest an, ei vor foarte mult ca Urechean să nu fie implicat în cursa electorală, fiindcă ştiu că astfel le va fi asigurată plecarea de la guvernare la alegerile din 2009. Şi toată această gaşcă, acest clan al lui Voronin depune toate eforturile şi se implică în activitatea procuraturii, a judecătorilor. Dar m-am adresat deja la CEDO, cazul este pus pe rol şi sper ca, până la sfârşitul anului curent, să fiu audiat de înalta Curte în "dosarul ambulanţelor".

- De ce credeţi că finalizarea acestui dosar este atât de mult tărăgănată?

- Acesta este un dosar cu caracter electoral. Vreau să vă spun că tovarăşul Voronin mi-a transmis prin cineva atunci când am venit în Parlament, prin nişte indivizi de-ai comuniştilor...

- Prin cine?

- Ei, nu vreau să dau nume. Prin oamenii lor. Deci, a transmis cam aşa: "Lasă să tacă Urechean în Parlament, înţeleg că dosarul lui nu costă nimic, nu avem pentru ce să-l punem la dubală, eu în cinci minute hotărăsc toate problemele, numai Urechean să tacă. Lasă fracţiunea să facă ce vrea, numai el să tacă!". Adică, Voronin a încercat să mă cumpere prin acest dosar, însă menţionez că se exclude orice cumpărare a lui Urechean de către tovarăşul Voronin şi clanul lui. Eu sunt ferm convins că acest dosar este fabricat şi are iz electoral. Şi de aceea vă spun că nici nu mă doare capul de el. În aceşti cinci ani de umblare a mea prin aşa-numitele organe de drept am căpătat o experienţă destul de bună. Când o să venim la guvernare, o să ştim ce să facem şi cum să democratizăm organele de drept. Acum, acestea nu sunt decât măciuca şi pârghiile lui Voronin de a menţine acest popor în frică, într-un sistem dictatorial. Dar va veni timpul când toţi cei care execută ordinele de sus vor fi traşi la răspundere. Cine nu are astăzi dosar dintre liderii politici? Muşuc are, Andronic are, Filat are şi el două. Toţi au.

- Cum ar arăta cel mai pesimist scenariu în acest dosar? Eventual, v-aţi gândit la un succesor al Dvs. în campania din 2009?

- Urechean nu are nicio şansă de a fi întemniţat. Lui Urechean vor să-i bage frica. E clar că fiecăruia dintre noi, mai ales pe timpul unui dictator cum este Voronin, i se pot întâmpla multe lucruri neplăcute. Dar eu sunt ferm convins că Urechean va participa la alegerile parlamentare din 2009.

- Vă mulţumim pentru interviu!

Autor: Raisa LOZINSCHI
Sursa: www.jurnal.md
Si de ce n-a reusit sa te cumpere Urechene ? n-a avut marunt la el ? ori tu primesti numai ruble?
A comentat Gigel 01 mai 2008, 07:57
Are el ruble destul. Important e ca incearca cu gasca sa sa mearga la alegeri. Mic sau mare Urechean mai conserveaza sperante ca intr-un tarziu lucrurile in Moldova se vor schimba. Nu 2009, cand castiga din nou comunistii, dar prin 2013...E cam tarziu, stiu... dar mintea cea a moldoveanului de pe urma, n-o schimb eu...Unicul vis ar fi sa nu-l mai vad pe jegosul ala de Rosca in Parlament, ca mi-ii tare scarba de el si nu e bine sa imputim institutia democratica cu niste hoituri de seama lui. Voronin v-a ramanea ca expresia prostiei moldovenilor, combinat cu ignoranta ucrainenilor si rusilor preponderenti cu nivel de cultura redus... Da ruble v-a face Urechian si fara variantele murdare a lui Voronin.
A comentat dide 02 mai 2008, 12:39
Sa te cumpere? Mai nu te cred, nu are cum, este imposibil!!!
Tu dar esti cumparat angro pe vreo 20 de ani inainte. Asaca pe tine poate doar sa te cadoneze, ca stii cum este primit in popor? Ceea ce-i daruit nu se mai vinde pe bani, nu-i frumos nu de alta.
Auzi dar ce vroiam sa te mai intreb? Doar o curiozitate. Ziua noi vedem cu totii cum tu te ocupi cu pornografia in parlament. Dar noaptea? Contractul cu stapanul prevedea si livrari la domiciliu?
Urechiusha, eu tare bine inteleg ca tu ai cea mai veche profesie din lume! Insa tine minte ca aceasta profesie este legalizata doar in Amsterdam, asaca ar fi bine sa te duci tu in colo, si noua e mai bine, si tu ai sa te simti cu inima impacata
A comentat aha 03 mai 2008, 01:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.orgLa 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0873 secunde