Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 22:40

 

Sârma ghimpată a căzut

adăugat 19 martie 2010, 10:53, la Interviu / Reportaj

sarma, ghimpata,prut,moldova, vama,

REPOTAJ // Ultimul pilon de gard de sârmă ghimpată de la frontiera moldo-română a fost doborât recent la Pererâta, Briceni

Cortina de Fier de la Prut a căzut. Războiul rece a luat sfârşit. Ultimul pilon a fost doborât la pământ de către grăniceri în satul Pererâta, raionul Briceni, locul de baştină al poetului Grigore Vieru. Autorităţile spun că le-a mai rămas să adune bornele şi sârma, pe care le vor depozita la pichetul de grăniceri. Ascunse de ochii lumii, aceste vestigii ale războiului rece, vor rămâne drept triste mărturii ale unei epoci apuse a urii.

„Nu sunt născută aici şi nu am fost prezentă când a fost instalat gardul de sârmă ghimpată, dar întotdeauna mi-am dorit ca acesta să fie scos. Gardul de sârmă ne ţine ca într-un ţarc, ca să nu putem contacta cu lumea din afară”, spune mătuşa Vera, pensionară din satul Criva, raionul Briceni, fostă profesoară de matematică la şcoala din localitate.

Bătrâna de 80 de ani mărturiseşte că părinţii ei au fost deportaţi în Siberia. „Au fost duşi la capătul lumii pentru că erau oameni gospodari, care vroiau ca noi, copii lor, să nu murim de foame”, spune femeia, în timp ce ochii i s-au umplut de lacrimi. „Iar acum, când s-a schimbat guvernarea şi au început să scoată gardul, eu mă simt fericită. Nu mă bucur pentru mine, ci pentru nepoţii mei care sunt în România. Astfel vor putea veni să mă viziteze. Mă bucur şi pentru fata mea din Chişinău, care va putea să plece să-şi vadă fratele în ţara vecină”, zice bătrâna, mângâind-o pe Coca, pisica neagră, cu mergeluţe albe, care îi alină bătrâneţile şi îi ţine de urât.

Faptul că este scos gardul de la Prut îi nemulţumeşte însă pe unii săteni. „Mai bine lăsau lucrurile aşa cum au fost”, îmi spune supărat un bărbat din Pererâta, Briceni, după care se întoarce şi pleacă, refuzând să se prezinte.

După 20 de ani de la căderea Zidului de la Berlin, gardul de sârmă ghimpată de pe Prut, instalat în perioada sovietică la frontiera moldo-romană, a început să fie înlăturat la 10 februarie, la iniţiativa noului guvern de la Chişinău. Deşi termenul-limită de executare a lucrărilor este 31 martie, autorităţile s-au grăbit să anunţe că pe 17 martie va fi doborât la pământ ultimul pilon din gardul care se întindea altădată 360 de kilometri.

Miercuri, la primele ore ale dimineţii pe segmentul de frontieră moldo-română din preajma satului Pererâta nu a apărut niciun grănicer. Unele surse din cadrul Serviciul de grăniceri, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au precizat pentru JURNAL că grănicerii care demontau gardul nu doreau să apară în faţa aparatului de fotografiat şi a camerei de luat vederi a echipei „JURNALULUI de Chişinău” şi a postului de televiziune Jurnal TV, care s-au deplasat la Pererâta pentru a imortaliza acest eveniment.

„Nu purtăm uniforma de sărbătoare”

Aceştia au venit totuşi să dea jos ultimii piloni care ţin sârma ghimpată, dar după ora 11. Tinerii s-au arătat nemulţumiţi de prezenţa noastră, replicând că ei lucrează de la opt dimineaţa. „Nu aveţi voie să ne fotografiaţi, pentru că nu suntem îmbrăcaţi în uniforma de gală”, ne spune unul dintre tineri. „Noi v-am aşteptat ieri (marţi 16 martie – n.a) să veniţi cu camera (camera video a echipei postului Jurnal TV), ne-au adus special pentru aceasta uniformele de sărbătoare, dar voi aşa şi nu aţi mai venit, azi însă avem ordin să nu vorbim cu presa şi să nu vă lăsăm să ne filmaţi”, continuă grănicerul.

Totuşi tinerii ne-au povestit cum a decurs procesul de scoatere a sârmei ghimpate. „Noi facem serviciul militar la Otaci, dar pe 12 februarie ne-au adus aici să scoatem sârma, lucrăm câte 12 băieţi şi reuşim să dăm la pământ cam câte un kilometru pe zi”, povesteşte unul dintre grăniceri, în timp ce scotea metalul ghimpos de pe piloni cu mâinile goale. Întrebarea dacă au mănuşi l-a luat prin surprindere. „Avem mănuşi şi haine groase, dar e mai uşor acum fără, iar hainele după cum vedeţi se transformă în zdrenţe”, povesteşte tânărul. „Vei spăla viceul diseară pentru că vorbeşti cu jurnaliştii”, strecoară o remarcă un coleg.

Gardul de protecţie de la Pererâta se afla în pădure, de aceea pentru a scoate parii şi sârma, grănicerii se luptă şi cu crengile copacilor, iar seara mâinile lor sunt pline de răni. „Le mai ungem noi singuri cu unsori, cu zelioncă (verde de briliant) sau iod, dar totuşi nu sunt nişte răni grave”, spune unul dintre tineri.

După ce au pus la pământ câţiva metri de sărmă, grănicerii s-au făcut nevăzuţi între copacii din pădure, urmându-l pe locotenentul venit în grabă. Alexandru Volischi, şeful Direcţie supraveghere şi control de stat Costeşti, spune că toţi pilonii şi sârma ghimpată a gardului de la Pererâta, au fost doborâţi la pământ. „Aceştia urmează a fi încărcaţi şi transportaţi zilele următoare la pichetele de grăniceri”, a declarat pentru JURNAL Volischi.

Suveniruri din sârmă ghimpată

În timp ce la Briceni încă se lucrează la demontarea gardul de sârmă ghimpată, autorităţile de la Ungheni anunţă că acesta a fost dat la pământ şi depozitat la pichetele de grăniceri. „Am făcut un cadou de ziua lor pentru toate femeile din această zonă şi am scos toată sârma ghimpată care se afla pe teritoriul raionului Ungheni, până la şase martie”, a declarat pentru JURNAL Ion Harea, preşedintele raionului Ungheni. Acesta a menţionat că nu ştie cum şi unde va fi utilizată aceasta, dar a precizat că a primit mai multe solicitări din partea oamenilor simpli şi unor organizaţii de a primi o bucătă de sârmă drept suvenir. „Mai multe muzee din ţară şi din România au cerut să le păstrăm o bucată din acest metal, iar unele persoane vor să ţină la ei acasă o parte din aceast gard, ca să facă tot posibilul să nu mai fim izolaţi de restul lumii”, spune Harea.

Vestea că sârma nu va mai fi a făcut-o pe mătuşa Vera să-şi facă planuri de plecare în vizită în România. „Iată aşa Coca, voi pleca pentru început să-mi văd băiatul în România, că el lucrează acolo şi nu are timp sa vină să mă vadă. Nu am să stau mult, pentru că nu vreau să-i deranjez şi nici pe tine nu te pot lăsa singură mult timp”, se confesează pisicii bătrâna aşezată pe un scăunel la gura sobei.


Autor: Marina Liţa
Sursa: www.jurnal.md
Sfanta naivitate moldoveneasca!
A comentat druta 19 martie 2010, 17:52
Daca taceai, filozof ramaneai. Dar asa iese din tine tradarea de tara si popor. Rusine mancurtule tradator si lingau de kur rusesc.
A comentat lui druta mancurtul tradator de la Moscova 19 martie 2010, 19:13
Tradare vine de la cei care i-au facut pe oameni sa spere ca vor putea sa-si viziteze copii, prietenii si acum ii pun in cea mai umilitoare situatie. Ei le tradeaza bunele sentimente nutrite de basarabeni inca de la "podurile de flori". Oare cei de la consulat sau de la MAE nu stiau ca o matusa Vera n-o sa aiba acum 500 de euro pentru a-si vedea baiatul?!... Stiau. Nu-i cred ca cerinta e de la UE, fiindca matusa Vera nu cere viza turistica, pentru care intr-adevar sunt prevazute cate 50 euro in primele 10 zile si apoi in descrestere cate 27 euro pentru zilele urmatoare. Ea are nevoie de viza de vizita sau ospetie, in care cel care face invitatia isi asuma obligatii de cazare, masa, transpport, inclusiv returnarea in tara de origine. Intre viza turistica si cea de ospetie sau vizita la rude in toata lumea si la toate ambasadele sunt conditii diferite, numai la consulatul romanesc de la Chisinau nu se face aceasta distictie. Evident ca e un abuz, pe care mai degraba sau mai tarziu UE il va descoperi.
A comentat druta 20 martie 2010, 02:08
Tovarase druta! In conditiile in care comunistii dumitale e posibil sa revina la guvernare, tare ma tem ca se vor anula curand si actualele favoruri, asa putine cum sunt ele, oferite de "Micul trafic de frontiera" si de care se bucura populatia rusificata din stanga Prutului. Sa dea Dumnezeu sa nu se intample asemenea lucru, dar spre asta se merge in momentul de fata. Romania trebuie sa intre in expectativa, sa observe doar evolutia spre comunismul dictatorial a republicii dintre Prut si Nistru si sa stopeze orice ajutor si orice asistenta. Dixit!
A comentat lui druta 20 martie 2010, 10:50
Iti imaginezi gresit ca ai putea sta in dialog cu octogenarul Ion Druta, un om politic neinsemnat si cu posibile vederi iesite din comun, dar in acelasi timp un scriitor si un dramaturg de talie europeana, academician de onoare al Academiei Romane. Rusofobia unora n-o sa aduca nimanui niucin fel de dividente, decat rau siesi. Limba rusa si cultura rusa, la fel ca cea franceza sau germana sunt si vor fi in avangarda. A ura o cultura si o limba de circulatie internationala (din cauza numai la niste figuri odioase, uscaturi - nu e ceva normal intr-o tara normala) e ca si cum ai scuipa in sus. Nu cu limba rusa sau germana sau franceza, ci cu propria ignoranta si limitare, inchistare, frustare - s-ar cadea de luptat. NOI SUNTEM CHEMATI IN ACEASTA LUME SI CHIAR ACUM PE ACESTE PAGINI - SA INMULTIM INTRE OAMENI BINELE, FRUMOSUL, PACEA, INTELEGEREA, DAR NU URA SI VRAJBA PRIMITIVA.
A comentat druta 20 martie 2010, 14:01
IN PRIVINTA MICULUI TRAFIC - el nu e un FAVOR facut R.Moldova ca ceva exclusiv din bunavointa Romaniei, care poate fi amanat, negociat, sistat etc. E o prevedere clara a POLITICII DE VECINATATE a 27 de state UE, indiferent de legaturile de rubedenie. Si daca legislatia UE prevede aceste legaturi intrafrontaliere, Romania ar trebui sa respecte intocmai aceste prevederi fara nici o incercare de conditionare subiectiva, dicriminare etc.
A comentat DRUTA 20 martie 2010, 14:24
Tovarase druta, poate ai dumneata 80 de ani si poate chiar esti "scriitorul" bolsevic tradator care pretinzi ca esti. Nu stiu si nici nu doresc sa stiu. Dar un lucru stiu. Si anume ca daca esti "scriitorul" bolsevic tradator druta, apoi rusine sa-ti fie! Esti un mancurt ordinar care s-a dezis de propriul popor, care s-a schimbat pe parcursul vietii ca un cameleon in functie de argintii pe care i-ai primit de la diferiti stapani rusi. Ramai dumneata acolo sluga la rusi cu "civilizatia" si cultura ruseasca si mai scuteste-ne pe noi de prezenta dumitale raufacatoare unui spirit normal european. Tschus, Genosse! Und geh zum Teufel!
A comentat lui druta mancurtul tradator de la Moscova 20 martie 2010, 14:33
Genosse druta! Bitte geh zum Teufel und lass uns in Frieden leben! Tschüss!
A comentat lui druta mancurtul tradator de la Moscova 20 martie 2010, 14:46
Apoi bine bai basarabeni nenorociti. Acum ca ati terminat de doborat gardul de sarma ghimpata, incepeti imediat sa faceti altul, mai bun, mai modern si inexpugnabil. Oare numai de rele si stricat sunteti buni?
A comentat un om 20 martie 2010, 15:52
TU SĂ FACI PE MĂ-TA ŞI PE TATĂ-TU DE LA CARE AI SUPT ŢÎŢA NENOROCIŢI . . . .GUNOIULE . . . . EU ÎS ROMĂN ÎNSURAT CU O ROMĂNCĂ BASARABEANCĂ FRUMOASĂ ŞI DE TREABĂ . . ŞI NU PERMIT ASEMENEA JIGNIRI ADRESATE LA MOD GENERAL SAU CE VREUN BASARABEAN ŢA FURAT FEMEIA !!!!?????? .
A comentat PENTRU UN OM 20 martie 2010, 16:46 | mergi sus ▲
Pentru \"PENTRU UN OM pe 20.03.2010, ora 18:46\":

De unde atata romanism la tine, basarabane? Iar rusoaica ta o fi femeie frumoasa, nu zic ba. Ca doar nu-i frumos ce-i frumos, ci-i frumos ce-ti place tie: Ion Creanga dixit. Ai auzit tu vreodata de Ion Creanga, scriitorul roman care place mult copiilor? Sau tu stii numai de Ion Druta, Puskin si Tolstoi? Sau poate de Taras Sevcenko? Ce natie esti tu, pui de cuc? Ca roman nu esti nicidecum!!!!
A comentat un om 20 martie 2010, 16:54 | mergi sus ▲
MIS DIN ARAD GUNOIULE DACĂ VREI SCANDAL IŢI DAU ADRESA DA TRE SĂ-ŢI MAI DUCI VREO TREI CU TINE
A comentat PENTRU UN OM 20 martie 2010, 17:25 | mergi sus ▲
Pentru golanul de la "PENTRU UN OM pe 20.03.2010, ora 19:25":

Idiotule, pe cine vrei tu sa pacalesti? Pute a basarabou de la tine de la o posta! Poate studiezi la Arad, "gunoiule" de basarabou! Iar acum iti vand un pont, idiot pruto-nistrean! Romanii nu folosesc substantivul "gunoiule" ca un apelativ jignitor. E un cuvant de jignire folosit doar de sklavii rusofoni basaraboi. Adio, idiotule! Cata prostie pruto-nistreana!
A comentat un om 20 martie 2010, 17:58 | mergi sus ▲
bah un om ta.ran imp.utit ce esti ..taci dreq din gura! io cred ca locul tau in ca.catul de la bud.a, sa fii printre ai tai!!!! iesi in mo.rtii ma.ti de sarac imp.utit! luati-as familia in puL.@ de neavu.tu dreq....ai grija ca pot sa dau de tine si dak dau o sa-ti para foarte rau....o sa regreti ca te-a fatat m.ata futu.zzz m.ortii si familia ma.ti,pisa.m-as pe rasa ma.ti de tigan bo.rat!!!! (niciodata n-o sa afli de la cine a fost scris mesajul asta, n-ai cum sa faci diferenta kk.tule!!! av.ortonu dre.q!!! gu.ra mic.a!!
A comentat MaPisPeMata 21 martie 2010, 02:20 | mergi sus ▲
Te gasesc eu golane basarabou. Pazeste-te ca vin peste tine. Mars in Rusia calicule! Ascunde-te acolo pentru ca pana acolo nu merg eu sa ucid un calic pruto-nistrean!
A comentat un om 21 martie 2010, 05:06 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2169 secunde