Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 01:45

 

(VIDEO) La 6 iulie se împlinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportări

adăugat 11 iunie 2009, 13:39, la Interviu / Reportaj

Expoziţia cu genericul „În memoria deportărilor”, vernisată miercuri, 10 iunie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a fost organizată cu prilejul împlinirii la 6 iulie a 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportări. Primul val a avut loc la 12-13 iunie 1941. Expoziţia poate fi vizitată până la 24 iunie.

57 de deportaţi basarabeni într-un mormânt comun din Vdovino, Novosibirsc


Vernisajul a fost unul inedit prin faptul că a inclus şi un spot video, un scurt film documentar, pe lângă numeroase fotografii şi imagini documentare din perioada deportărilor, cărţi de memorii scrise de supravieţuitorii acestui calvar, mărturii ale câtorva din supravieţuitori, prezenţi la eveniment. Spotul a fost plasat pe Internet, preluat pe diferite site-uri şi blog-uri, inclusiv ale tinerilor basarabeni aflaţi la studii peste hotare, încercându-se astfel o mediatizare cât mai amplă a problemei deportărilor.

Spotul cuprinde imagini şi foto în format electronic, cu femei, copii şi bătrâni – familii întregi strămutate de la baştină şi deportate în Siberia – o mărturie documentară dramatică, zguduitoare şi răscolitoare. În una din imagini este prezentată crucea instalată pe mormântul comun din satul Vdovino, regiunea Novosibirsc, unde au fost înmormântaţi 57 de deportaţi basarabeni, morţi de frig şi de foame. Spotul documentar include mărturia Feodosiei Cozmin, autoarea cărţii „Poveste amară” (Chişinău, 1992) care la 6 iulie 1949, când avea doar 10 ani, a fost deportată în Blagovescensk, regiunea Amur.

„Taci şi munceşte. Noi nu suntem oameni liberi. Nu avem cui ne plânge”, îi spunea fetiţei mama ei

Totodată, în cadrul expoziţiei a fost prezentată istoria Eufrosinia Kersnovskaia, descendenta unei familii de nobili din Basarabia, care a trăit 19 ani în Siberia, fiind deportată de sovietici. Anul trecut, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea ei, în Republica Moldova a fost organizată o expoziţie itinerantă, care a inclus câteva oraşe. A fost deportată la 13 iunie 1941 şi a trecut prin chinurile cumplitului transport pe ruta Floreşti-Tomsk. A lăsat mai multe memorii, care au fost comparate, după dimensiuni şi importanţa lor, cu „Arhipelagul Gulag” al scriitorului disident rus Alexandr Soljeniţin. În total, memoriile Eufrosiniei Kersnovskaia cuprind 6 volume, cu 1 888 de pagini şi 700 desene color.

O parte din fotografiile expuse sunt din arhiva familiei Valentinei Sturza, preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici. D-na Valentina care a fost deportată şi în 1941, şi în 1949. „Am fost duşi, din închisoare, în închisoare, înapoi în Kazahstan. În această foto, sunt alături de mama şi de fiica născută acolo, cu sora mamei şi fiica ei. În altă foto sunt 4 surori care au fost deportate, una din ele este mama mea”, a spus Valentina Sturza. „Pentru noi zilele de comemorare sunt zile negre, de doliu. În sufletul nostru au rămas aceste zile pentru viaţa întreagă. Într-atâta am suferit”, a adăugat ea.

„Dacă dorim cu adevărat să reparăm erorile trecutului şi să privim cu ochi europeni spre viitor”

Expoziţia a fost concepută în cadrul programului de liderism politic al Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” şi realizată de 3 tineri. Directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a spus că iniţiativa tinerilor este una salutară. „Avem o responsabilitate uriaşă faţă de cei care au fost deportaţi şi faţă de cei care au supravieţuit ororilor din trecut. În acest moment, argumentul lor contează foarte mult dacă dorim cu adevărat să reparăm erorile trecutului şi să privim cu ochi europeni spre viitor. În acest moment, argumentul moral este mult mai important. Nu există în Republica Moldova familie care să nu fi simţit ce a însemnat această măcinare de suflete şi destine. Nu e doar o comemorare. Eu aş spune că e o reculegere. Apropiindu-ne de memoria celor care mai sunt în viaţă, nu facem doar un gest banal de comemorare, ci încercăm să aflăm de ce rădăcinile, fundamentul regimului sovietic a fost unul criminal”, a spus Igor Munteanu. În opinia sa, memoria deportărilor trebuie să ne determine paşii viitori. „Nimeni nu este absolvit de vina sprijinirii unui regim similar. Clasa politică din Republica Moldova poate fi reabilitată în ochii populaţiei atunci când va înţelege şi va exprima exact această responsabilitate colectivă faţă de ororile din trecut. Victimele acestui genocid nu au simţit efectele benefice, au fost cazuri excepţionale în care şi-au putut recăpăta proprietăţile sau au putut obţine reabilitare juridică. Nu doar legiuitorii ci tot sistemul autorităţilor publice trebuie să fie implicat, aşa cum s-a făcut în Ucraina în problema Holodomorului, ca cea mai gravă crimă din istoria poporului ucrainean”, a mai spus Igor Munteanu.

La rândul lor, tinerii au declarat că proiectul vine să păstreze vie amintirea cetăţenilor faţă de deportările din perioada sovietică.



Autor: Ecaterina DELEU
Sursa: www.flux.md
In total din Moldova au fost deportati 40000 de oameni, din care o parte au ramas in extremul orient, iar altii au reusit sa se intoarca! Greu de spus citi au murit insa primele deportari au inceput in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941!Deportarile initiale au durat doar 9 zile si au implicat citeva mii de oameni , iar deportarile din 1949 in conditiile noii situatii geopolitice, au avut ca scop terorizarea populatiei in vederea colectivizarii! La 9 zile de la inceputul deportarilor ordonate de Stalin in urma carora urmau sa fie deportate 2 milioane de romani in Siberia, Kazahstan si extremul orient , URSS a fost atacata de Germania nazista si Romania lui Antonescu, in Basarabia actionind doar armata romana cu peste 300000 de soldati! Norocul populatiei romanesti din republica noastra a fost faptul ca in conditiile cresterii rapide a tensiunilor internationale intre URSS si Gemania nazista impreuna cu aliatii ei dintre care cei mai importanti au fost Romania si Finlanda, vagoanele erau foarte necesare URSS pt transportul matertiilor prime pt industria militara si pt transportul tehnicii militare iar pt basarabeni nu se mai gaseau vagoane! Daca ar fi fost deportate cele doua milioane de romani cum prevedea initial ordinul lui Stalin ,in conditiile inceperii razboiului supraviketuirea in lagarele sovietice nu a depasit 10% pe termen de 4-5 ani si in conditiile astea Siberia si Extremul Orient ar fi fost un urias mormint! Astept ca istoriografia republicii noastre sa calculeze cite milioane de morti ar fi rezultat in urma deportarilor si ce procent din populatia republicii noastre ar fi vorbitoare actualmente de limba daco-romana, daca germania nazista si romania fascista ar fi atacat Urss in primavara anului 1942, asa cum prevedeau unele planuri germane si romanesti(terminarea inainte a razb cu Anglia si inarmarea masiva a romaniei in prealabil)!
A comentat belleurrul 12 iunie 2009, 08:19
A comentat Dragos Galbur 12 iunie 2009, 08:56
Cu toate sunt deacord . Una numi place . Tanti Ecaterina DELEU trebuea sa mai pui fotografii (una ai pus ,prima de sus )din lagare de concentrare fasciste , cum ardeau mii de evrei ,poloneji, rusi si alte natii in cuptoare , mormane de cadavre si alte lucruri fotografiate de prin lagare germane si sa le dai ca astea toti au fost b,asarabeni deportati de rusi . Cum fac ucrainenii cu golodomorul. Pun foto. din lagare de concentrare pe la expozitii . Tanti Ecaterina mie mii foarte interesant ,daca cineva iti va dovedi ca esti o coada de chine cu scay si ciurlani , falsifichind ,tu ce vei spune ? Ecaterina ,a fost si mai rau dechit foto de sus ,dar sa pus o foto reala, care reprezinta basarabeni deportati ,fie chit de strasnica dupa continut ,dar reala , iti ziceam BRAVO!!! Asa nu pot . Nu esti jurnalist, ziarist . Nu esti obiectiva. Dar asta e principalul etichet al ziaristului!!!!
A comentat j.PHILIPS 12 iunie 2009, 18:58
Bunelul meu Gota Sprincean tot a fost deportat in siberia la inchisoare fiindca a fost bogat avea foarte multe oi,comunistii au vrut sa imparte toata bogatia lui,el a muncit toata viata,a decedat in inchisoare,DUMNEZEU SA-L IERTE!
A comentat Vasile 12 iunie 2009, 19:10
pentru j.PHILIPS,
articolul are o alta foto, pe www.flux.md, publicat la 11 iunie,
iar la 12 iunie, in ziarul de vineri, sunt plasate mai multe foto, doar din perioada deportarilor,

A comentat pentru j.PHILIPS 18 iunie 2009, 07:19
pentru philips j.
abia acum am inteles ce hram porti!
comentarii stupide fara legatura si nu pot defini suferinta Basarabenilor sub cnutul fascisto-kgb-ist ruseasc;esti platit cu argintii lui iuda ,sau chiar esti de neam tortionar.Dumnezau nu doarme.
A comentat moldovalahul 18 iunie 2009, 07:43
Din Moldova de sus(CERNAUTI), cum ne numeam pe vremea lui Stefan.
De ce unii dupa atatea suferinte, tot pe comunisti le vor. Sau vor acei care atunci si acum ne eau panea de la gura. Tata ne povestea cum unul din basarabia "avea grija" de ie, cand era in Siberia. Cred ca si azi acei cre au "grija de noi" le vor pe comunisti.
A comentat Mircea 29 iunie 2009, 13:29
Bunelul Enache Ghiorgii la fel shia pierdut tineretsa shi sanatatea in ghearele siberiei
CInd il rugam sa povesteasca ceia ce sa intimplat in spunia doar una :
A fost un coshmar care nu il va dori nimanui.
Povestea despre doi fratsi Puscashu le era familia originari din Sibiu care siara dosmeau strins cuprinshi ca sa nu-i poata desparte, dar pina la urma au fost imushcatsi cu un glonte de un ofitser rus, pe baza unui ramashag.
P.S.
Cine shtie? de unde pot gasi piesa?
A comentat Dedward 06 iulie 2009, 10:12
MULTUMESC LA COMUNISTI,,,ATIT IS DE TIMPITI-INCIT SI DECENIILE TRECUTE NU IAU INVATAT MINTE,,, ASA SUNT COMUNISTII,CIND IL SCUIPI IN OCHI,DINSUL SPUNE CA AFARA PLOUA!!!
A comentat valeriu 06 octombrie 2009, 07:09


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0969 secunde